Denervimi: Kur Kryhet dhe Për Çfarë Arsye?

Zakonisht dëgjojmë nga dentisti jonë se dhëmbët tanë kanë nevojë për një procedure të quajtur denervim. Por, cilat janë rastet që vërtet kërkohet denervimi? Denervimi është një metodë terapeutike për të shpëtuar një dhëmb, por ajo nuk mund të kryhet në çdo rast. 

Megjithatë, denervimi i dhëmbëve ose i quajtur ndryshe trajtim endodontik, është një procedurë e cila kërkon heqjen e nervave, enëve të gjakut, mikrobeve si dhe toksinave nga pjesa e brendshme e dhëmbit. Vazhdoni të lexoni dhe mësoni më shumë rreth denervimit së bashku me shkaqet e tij dhe të gjithë procedurën.

Çfarë është Denervimi?

Denervimi i dhëmbëve është trajtimi dentar i cili duhet të kryhet nga një dentist ose endodont për të “shpëtuar” një dhëmb të dëmtuar ose pulpë të vdekur.

Denervimi i dhëmbëve ose trajtimi endodontik, është një procedurë dentare, qëllimi i së cilës është pastrimi i plotë i dhëmbit dhe për rrjedhojë plotësimi i boshllëkut që është krijuar për të mos përjetuar asnjë rrezik inflamacioni dhe infeksioni në një të ardhme të shkurtër. 

Kur ka Nevojë një Dhëmb për Denervim?

Denervimi është një procedurë dentare e cila rekomandohet kur inflamacioni do të ndodhë në pulpën - pjesa e brendshme e dhëmbit. Në atë moment ka edhe nerva bashkë me enët e gjakut, ndërkohë që sapo mikrobet lëvizin brenda dhëmbit, krijojnë inflamacion. Nëse ky inflamacion nuk trajtohet në kohën e duhur, mund të përhapet rreth dhëmbit dhe të shkaktojë ënjtje së bashku me dhimbjen.

Kariesi i dhëmbëve zakonisht është përgjegjës për shkaktimin e inflamacionit në pulpën e dhëmbëve. Një shkaktar shtesë i mundshëm është në momentin që një dhëmb thyhet dhe dëmtimi vendoset pranë pulpit dentar ose kur lëndohet dhe më pas çon në nekrozë të pulpit dentar. Për më tepër, denervimi zbatohet në pozicionin e një abscesi të dhëmbit si dhe në ënjtje.

Në rastin e dhëmbëve të pjekurisë, denervimi zakonisht nuk zbatohet, përveç në një gjendje ku duhet mbajtur me siguri, si për shembull në momentin që është i nevojshëm si mbështetje e vetme.

Cili është Qëllimi i Denervimit të Dhëmbëve?

Qëllimi i denervimit të dhëmbit është heqja e inflamacionit ose indit të vdekur të pulpit, në mënyrë që të pastrohet dhe dezinfektohet si zgavra e pulpit, e cila ndodhet në mullirin e dhëmbëve, ashtu edhe kanalet e rrënjës që ndodhen në pjesën e brendshme të rrënjëve të dhëmbëve. 

Për sa kohë që kanalet e rrënjës janë të pastra dhe me formë të përshtatshme, endodontistët sugjerojnë një material elastik në formë gome me guta-perka. Qëllimi i mbylljes së kanalit të rrënjës është të parandalojë çdo ri-infeksion të pulpit dentar. 

Si Kryhet një Procedurë Denervimi?

Denervimi është një procedurë dentare e cila kryhet në klinikën dentare. Në radhë të parë, dhëmbi i dëmtuar izolohet, në mënyrë që të mos ketë rrezik që pacienti të gëlltisë lëngje, por në të njëjtën kohë të mbajë pjesën e gojës të pastër.

Më pas, dentisti largon kariesin e dhëmbit, pastron zonën dhe në të njëjtën kohë e mbush dhëmbin me material dentar për të mos u infektuar për herë të dytë. Deri në përfundimin e procedurës, mund të vendoset një mbushje e plotë dentare ose një këllëf dentar për të stabilizuar mbushjen e dhëmbit tuaj.

 Gjatë seancës mund të ndjeni një shqetësim gjatë përtypjes së ushqimit, por ai nuk do të jetë as intensiv dhe as shqetësues.

Nëse ënjtja e dhëmbit që duhet denervuar është e madhe, atëherë mund t'ju duhet të merrni antibiotikë.

Si Infektohet një Nerv?

Nervat e dhëmbëve infektohen kur një dëmtim i jashtëm i dhëmbit ekspozon pjesën e brendshme të tij ndaj baktereve që mund të shkaktojnë inflamacion.

Shkaqet që mund të çojnë në denervimin e një dhëmbi janë:

 • Kariesi i zgjeruar
 • Thyerje e ushqimit të fortë ose lëndim i dhëmbit
 • Silante të mëdhaja
 • Si dhe në shumë raste – dhëmbë të krisur

Cilat janë Simptomat e një Dhëmbi që Duhet Denervuar?

Ka disa simptoma që mund të zbulohen në një dhëmb që duhet të denervohet. Megjithatë, simptomat më të zakonshme janë:

 • Dhimbje të forta dhe të vazhdueshme
 • Dhimbje të lehta kronike
 • Dhimbje të forta së bashku me ënjtje
 • Dhimbje që bëhet intensive kur jeni shtrirë
 • Ënjtje pa dhimbje
 • Ënjtja e lehtë në mishrat e dhëmbëve drejt fundit të rrënjës së dhëmbit të plasaritur zakonisht është pa dhimbje
 • Ndryshim i ngjyrës së dhëmbëve (më i errët).

Mund të Denervohet çdo Dhëmb?

Fatkeqësisht, jo çdo dhëmb mund të denervohet. Ka disa dhëmbë që kanë rrënjë shumë të shtrembër dhe ku mjetet e vogla nuk lëvizin dot apo edhe dhëmbë që kanalet e rrënjëve janë plotësisht të bllokuara, si për shembull nga pllaka bakteriale. 

Ka disa raste kur denervimi, edhe pse mund të kryhet, është i pakuptimtë dhe për këtë arsye preferohet heqja e dhëmbit. Për të dhënë një shembull, ato raste mund të përfshijnë një dhëmb që nuk mund të "përtypë", për shembull, dhëmbët e pjekurisë ose dhëmbët që për shkak të periodontitit lëvizin aq shumë sa nuk mund të ruhen as me një procedurë denervimi.

Sa Zgjat çdo Vizit për Denervimin e Dhëmbëve?

Një takim për denervimin e dhëmbëve zakonisht zgjat rreth 45 minuta. Kohëzgjatja e një takimi të denervimit varet nga disa faktorë. Këta faktorë janë si më poshtë:

 • Numri i kanaleve rrënjësore të dhëmbit
 • Pozicioni i dhëmbit
 • Veçoritë në morfologji (për shembull, kanalet e rrënjëve të përkulura fort) ose anatominë e dhëmbëve (kanalet e rrënjëve të kalcifikuara)
 • Bashkëpunimi i pacientit

È essenziale che il paziente sia consapevole del fatto che ogni dente è un caso a sé stante ed è difficile per il dentista prevedere la durata di un appuntamento di denervazione dentale. In linea di massima, l'appuntamento non supera l'ora. Dopotutto, una procedura veloce non sempre significa che fornirà risultati buoni ed efficaci per il vostro trattamento dentale.

Cilat janë Efektet Anësore ose Komplikimet e një Denervimi të Dhëmbit?

Denervimi i dhëmbëve është një trajtim dentar me përqindje të larta suksesi që variojnë nga 90 në 95%. Kjo procedurë dentare kryhet në pjesën më të madhe nga mjekë endodontë të specializuar. Megjithatë, ka disa raste kur mund të shfaqen komplikime dhe të çojnë në një trajtim endodontik të dështuar apo edhe në mungesë të aftësisë për të shpëtuar dhëmbin.

Një kriter kryesor për një procedurë të suksesshme denervimi të dhëmbëve është eliminimi i plotë i mikrobeve, jo vetëm në kanalin kryesor të rrënjës, por edhe në kanalet e rrënjëve ngjitur. Nëse pjesa e brendshme e dhëmbit ose indet që rrethojnë rrënjën mbeten të infektuara, atëherë trajtimi ka dështuar. Simptomat më të zakonshme të një procedure denervimi të dështuar janë dhimbje të forta, ose ënjtje të mishrave të dhëmbëve në zonën rreth dhëmbit.

Për këtë arsye, rekomandohet që të bëni një radiografi disa ditë pas denervimit të dhëmbit për të konfirmuar nëse ishte i suksesshëm apo jo.

Për të Përfunduar

Denervimi i dhëmbëve është një procedurë terapeutike që përdoret për të shpëtuar një dhëmb. Megjithatë, do të ishte më mirë që çdo pacient të ndjekë udhëzimet e dentistit si dhe të jetë konsistent në vizitat dhe kontrollet e rregullta dentare për të parandaluar situata dentare të cilat mund të jenë të rënda në të ardhmen. 

Megjithatë, procedurat e denervimit të dhëmbëve që kryhen nga specialistë dhe në vazhdimësi restaurimet korrekte protetike japin rezultate afatgjata. Në raste të çuditshme, menjëherë pas procedurës së denervimit, simptomat mund të shfaqen për një periudhë të shkurtër kohore.

Megjithatë, nëse keni nevojë për një opinion më të plotë dhe më të qartë si dhe për një zgjidhje për problemin tuaj dentar, atëherë mund të caktoni një konsultë me dentistët tanë të specializuar. Tek Trio Dent do të gjeni dentistët profesionistë që ju nevojiten, ndërsa në të njëjtën kohë mund të zgjidhni trajtimin dentar më të përshtatshëm dhe të mirë për nevojat tuaja personale. Pasi të na besoni, do të jeni në duart më të mira dentare!

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.