Mënyrat më Efektive për Zëvendësimin e Dhëmbëve

Ka shumë mënyra që mund të përdoren për të zëvendësuar një dhëmb që mungon ose dhëmbë që mungojnë dhe në të njëjtën kohë dentisti juaj mund të sugjerojë opsionin më të mirë për ju, qofshin proteza të pjesshme apo totale, urë dentare apo implant.

Kur dikush humbet një ose edhe më shumë dhëmbë, atëherë ai ose ajo fillon të ndihet i vetëdijshëm dhe në të njëjtën kohë kjo mund të ndikojë në aftësinë e dikujt për të ngrënë ose për të folur. Fatmirësisht, ekzistojnë një sërë opsionesh për zëvendësimin e dhëmbëve.

Më poshtë do të gjeni një përshkrim të shkurtër të opsioneve të zëvendësimit të dhëmbëve si dhe karakteristikat e tyre së bashku me informacione të mëtejshme për çdo opsion.

 1. Implantet Dentare
 2. Kurora dhe ura implantuese
 3. Proteza të mbështetura ne implant
 4. Proteza të pjesshme
 5. Proteza të Plota

Ne do të analizojmë çdo opsion në mënyrë që ju të përcaktoni atë më të përshtatshmen për llojin tuaj të zëvendësimit të dhëmbëve.

Implant Dentar

Implantet dentare janë një opsion kur pacienti duhet të zëvendësojë një dhëmb të vetëm apo edhe të gjithë dhëmbët e tij ose të saj në zona të ndryshme të gojës.

Ky trajtim përfshin vendosjen kirurgjikale të një "rrënjë" metalike në nofullën e sipërme ose të poshtme të pacientit. Më pas në implantin dentar vendoset një kurorë, e cila lejon që dhëmbi ose dhëmbët të qëndrojnë në vendin e duhur.

Në thelb, një implant dentar siguron një bazë të përhershme për të zëvendësuar një ose më shumë dhëmbë.

Përfitimet e Implanteve Dentare

Avantazhet kryesore të implanteve dentare janë:

 • Estetikë e përsosur
 • Zgjidhje e sigurt
 • Jetëgjatësia e dhëmbëve që ndodhen përbri nuk është e kufizuar
 • Largohen kërcitjet e bezdisshme ose ndryshimin e zërit
 • Rivendosja e rehatshme dhe e qëndrueshme e dhëmbëve
 • Shkalla e suksesit statistikisht e lartë
 • Një alternativë e shkëlqyer për zëvendësimin e dhëmbëve
 • Nga pikëpamja shkencore, një zgjidhje me jetëgjasi të madhe dhe më të besueshme
 • Nuk është e nevojshme të bluani dhëmbë të shëndetshëm për të vendosur një urë dentare
 • I padëmshëm për shëndetin e përgjithshëm të pacientit
 • Ato janë prej titani, një material antialergjik dhe biokompatibël me trupin
 • Shmangni vendosjen e protezave të lëvizshme (dhëmbëve)
 • Studimet shkencore të dokumentuara tregojnë se implantet dentare mbeten të suksesshme edhe pas 30 vitesh përdorimi me një shkallë mbijetese të protezave që mbështesin mbi 95% në 15 vjet.

Konsiderata për Implantet Dentare

Disa informacione të rëndësishme që pacienti duhet të jetë i vetëdijshëm përpara se të vendosë implantet dentare, përfshijnë:

 • Vendosja e implantit është një procedurë e lehtë kirurgjikale që kërkon një histori mjekësore rigoroze.
 • Mund të kërkohen disa rregullime të lehta në nivelin e aktivitetit të pacientit, nga 24 në 48 orë pas operacionit. Pacienti duhet të shmangë çdo aktivitet fizik të mundimshëm për dy ditët e ardhshme – si për shembull, të shkojë në palestër.
 • Një implant dentar nuk është një opsion zëvendësues më vete, por konsiderohet të jetë një strukturë mbështetëse për një kurorë implant, urë implantuese apo edhe një protezë implantuese.

Ju jeni Kandidati më i Përshtatshëm për një Implant Dentar

Në përgjithësi nuk ka kufizime, përveç në disa raste të sëmundjes dhe pirjes së madhe të duhanit. Nëse ka një rast që nuk ka kockë ku të vendoset menjëherë implanti dentar, atëherë dentisti mund të kryejë disa teknika rigjeneruese në të cilat dentisti mund të krijojë kockën dhe më pas të vendosë implantin dentar. Rezultati përfundimtar, nëpërmjet bashkëpunimit të duhur të dentistit dhe pacientit, çon në arritjen e dëshiruar, duke ofruar një zgjidhje të menjëhershme dhe përfundimtare për humbjen e dhëmbëve natyralë me Implantet Dentare.

2. Kurorë dhe Ura Implantuese

Kurora dentare është një mikroprotezë dentare e cila imiton pjesën e sipërme të një dhëmbi. Është vendosur, si rregull:

 • Për të eliminuar defektet që nuk mund të korrigjohen me silante ose mbushje.
 • Për të korrigjuar formën, pozicionin ose ngjyrën e dhëmbëve.

Në përgjithësi, dentistët rekomandojnë kurora implantuese, nëse:

 • Dhëmbi është më shumë se 60% i dëmtuar.
 • Vendosja e kurorës kërkohet për arsye estetike.

The placement of the crown is required for aesthetic reasons.

Ka 2 faza për të bërë kurora:

 • Në Laborator.
 • laboratory.

Një implant dentar është një pajisje protetike e cila përdoret për të zëvendësuar rrënjën e një dhëmbi të vërtetë. Kështu implantohet nga dentisti në nofullën e pacientit.

Implantet ndahen në të palosshme dhe jo të palosshme. Prezantohen elementët e parë të protezës:

 • Nga implanti aktual.
 • Me mbështetje.

Ky implant zakonisht instalohet në 2 faza. Së pari, ajo implantohet në indin e nofullës duke u zhytur nën mukozën. Pas njëfarë kohe - rreth 4-6 muaj - vendoset një suport në implant.

Përfitimet e Kurorave dhe Urave të Implantit

Disa nga avantazhet e urave dhe kurorave të implantit përfshijnë:

 • Nuk është e nevojshme të bluani asnjë nga dhëmbët tuaj të shëndetshëm, në mënyrë që të krijoni një urë të re për zëvendësimin e dhëmbit tuaj të humbur.
 • Funksionimi i tyre është i ngjashëm me dhëmbët natyralë dhe kjo ju lejon të hani me siguri para të gjithëve.
 • Rezultatet e tyre janë estetikisht të këndshme.
 • Ata duken dhe ndihen të natyrshëm, gjë që e bën të folurin dhe buzëqeshjen një proces të lehtë.
 • Ato janë të lehta për t'u mirëmbajtur nga pacienti - procesi i larjes së dhëmbëve dhe pastrimit me fill dentar është i ngjashëm me dhëmbin tuaj të zakonshëm.
 • Jetëgjatësia e tyre është e gjatë, kështu që nuk do t'ju duhet t'i zëvendësoni për një periudhë të gjatë kohore.

Cilët janë Kandidatët më të Mirë për Kurorat e Implantit?

Kandidatët më të përshtatshëm për kurora implantuese, janë:

 • Ata që janë në kërkim të dhëmbëve të qëndrueshëm dhe të fortë që nuk lëvizin.
 • Ata që u mungojnë një dhëmb apo edhe një numër i madh dhëmbësh.
 • Ata që kërkojnë estetikë simpatike, funksion të konsiderueshëm si dhe të folur dhe besim të përmirësuar.

Proteza të Mbështetura me Implant

Një protezë e mbështetur me implant ngjitet dhe mbështetet nga implantet dentare. Ndryshe nga protezat e zakonshme që mbështeten në mishrat e dhëmbëve tuaj, protezat e implanteve që janë ngjitur me implantet dentare ofrojnë një mbështetje shumë më të mirë. Ju mund të gjeni proteza të mbështetura nga implantet, me emra të shumtë dhe të ndryshëm – si për shembull:

 • Proteza implantuese
 • Proteza të mbështetura ne implant
 • Implantet e protezave
 • Implantet e protezave të plota
 • Protezat Snap-In

Sidoqoftë, çdo emërtim ka të njëjtin kuptim – këto implante dentare ofrojnë mbështetje të plotë të protezës.

Llojet e Protezave Implantuese

Ju mund të gjeni dy lloje të disponueshme të protezave implantare:

 • Proteza të lëvizshme të mbështetura me implant dhe mbështetëse.
 • Proteza fikse e mbështetur me implant dhe mbështetëse, e njohur edhe si protezë fikse hibride.

Proteza e Lëvizshme e Implantit Vs. Proteza me Implant Fiks vs. Ura e Implantit

Ju duhet të merrni parasysh faktorët e mëposhtëm në mënyrë që të zgjidhni opsionin më të përshtatshëm të zëvendësimit për ju.

Shëndeti i Kockave Tuaja

Nëse keni mjaft kocka në nofullën tuaj, atëherë secila nga tre opsionet mund të jetë e përshtatshme për ju. Nëse keni humbje të rëndë të kockave - duke mos pasur kocka të mjaftueshme - protezat fikse ose të lëvizshme mund të jenë një opsion jashtëzakonisht i përshtatshëm për ju. Protezat e implanteve i japin mundësinë dentistit tuaj të riprodhojë kockën duke e ndërtuar atë me material akrilik. Me këtë lloj restaurimi, pacienti do të bëjë një liftim të menjëhershëm të fytyrës. Është e vështirë të arrihet një rezultat i ngjashëm me vendosjen e një ure implanti.

Buxheti

Protezat e implanteve të lëvizshme kërkojnë të paktën dy deri në katër implante. Ndërsa, nga ana tjetër, protezat e implanteve fikse ose urat implantuese kërkojnë një numër maksimal prej gjashtë implantesh. Kjo varet nga shëndeti i kockave tuaja, gjë që mund të rrisë koston e trajtimit tuaj.

Estetika dhe Mirëmbajtja

Urat e implantit kanë një pamje më të ngjashme me dhëmbët natyralë dhe shumë pacientë mendojnë se ky opsion zëvendësimi është më komod se të tjerët. Nga ana tjetër, kur filloni të lani protezat tuaja fikse të implanteve, atëherë duhet të bëni kujdes të tepërt, veçanërisht kur filloni të lani në pjesën e mesme të protezës së pa lëvizshme dhe të shtojcave. Ruajtja e higjienës së mirë orale është një procedurë më e lehtë me protezat e implanteve të lëvizshme, por nuk duhet të harroni t'i hiqni ato para gjumit.

Proteza të Pjesshme

Zakonisht është fakultative kur një numër i madh dhëmbësh janë humbur. Është një alternativë e mirë kur pacienti nuk ka mundësi të vendosë implante dentare. Përmbajtja e strukturës ka të bëjë në një shkallë të konsiderueshme me gjendjen e dhëmbëve që ndodhen në gojën e pacientit.

Për më tepër, është një zgjidhje shumë më e përballueshme. Duhet kohë për t'u përshtatur për të qenë plotësisht funksional në drejtim të përtypjes dhe të folurit. Gjithashtu është e nevojshme që ato të hiqen nga goja gjatë natës. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, është thelbësore t'i zëvendësoni ato me kalimin e kohës.

Cilat janë Përfitimet e një Proteze të Pjesshme?

Disa avantazhe të protezave të pjesshme përfshijnë:

 • Ato janë më të përballueshme se implantet ose urat fikse.
 • Ato plotësojnë boshllëqet që janë krijuar në mes të dhëmbëve dhe si rrjedhojë jua rikthejnë buzëqeshjen.
 • Një procedurë relativisht e shpejtë dhe jo invazive.
 • Protezat e pjesshme mund të përmirësojnë aftësinë e pacientit për të ngrënë dhe për të folur.
 • Në varësi të protezës që pacienti vendos të përdorë, atëherë dentisti mund të jetë në gjendje të vendosi dhëmbë shtesë në gojën e tij ose të saj. Nuk duhet të harroni të sqaroni atë pjesë me dentistin tuaj, përpara se të filloni procesin e trajtimit tuaj dentar. Për të dhënë një shembull - dhëmbët nuk mund të shtohen në një protezë të pjesshme fleksibël.

Proteza të Plota

Ndryshe nga protezat parciale të cilat mund të zëvendësojnë vetëm disa dhëmbë, protezat e plota, nga ana tjetër, njihen si protezat plotësisht të sipërme ose të poshtme të cilat zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë.

Cilat janë Përfitimet e Protezave të Plota?

Disa nga avantazhet që përfshijnë protezat e plota janë:

 • Duke qenë se protezat e plota zëvendësojnë dhëmbët e prishur si dhe ato që mungojnë, kjo do të thotë se ato përmirësojnë shumë pamjen e pacientit dhe gjithashtu mund të rrisin vetëbesimin e tij ose saj.
 • Protezat e plota vijnë me mbështetje adekuate të muskujve të buzëve dhe faqeve, si dhe rivendosin dimensionet e fytyrës së pacientit dhe gjithashtu krijojnë një pamje më të re për personin.
 • Pak a shumë e njëjta gjë ndodh me protezat parciale, duke u mbështetur në shëndetin dhe vëllimin e kockës së pacientit, atëherë protezat e plota mund t’ju bëjnë të hiqni dorë nga mundësia për të ngrënë në mënyrë më komode, pasi nga ana tjetër mund të përmirësojnë edhe të folurin.
 • Protezat e plota janë një zgjidhje përafërsisht e shpejtë dhe e përballueshme për trajtimin e dhëmbëve.
 • Protezat e plota mund të vijnë në ngjyra, forma dhe madhësi të shumta, dhe në të njëjtën kohë ato duken edhe natyrale si dhe mund të përputhen në mënyrë të ngjashme me mishrat natyrale të pacientit.
 • Dentisti juaj mund t'i rregullojë apo edhe t'i lidhë protezat e plota pa mundim në mënyrë që të përshtatet me ndryshimin e formës së kockës suaj.

Cilët janë Kandidatët më të Përshtatshëm për një Trajtim Protezash të Plotë?

Protezat e plota mund të jenë një zgjidhje e përballueshme për dikë që duhet të zëvendësojë një hark të plotë të dhëmbëve të tij ose të saj. Këto proteza janë një opsion i përshtatshëm për ata që nuk dëshirojnë të vazhdojnë me një operacion implantues ose që nuk janë kandidatët kryesorë për implantet dentare.

Cili është Përfundimi?

Edhe nëse dhëmbët tuaj mungojnë si rezultat i një prishjeje, për shkak të periodontitit apo edhe nëse kjo është shkaktuar nga një dëmtim - atëherë duhet të kontaktoni një klinikë dentare dhe të caktoni një takim në mënyrë që të diskutoni dhe rivendosni dhëmbët që ju mungojnë.

Kostoja e trajtimit tuaj dentar do të ndryshojë në varësi të zgjidhjes së zëvendësimit të dhëmbit tuaj, numrit të dhëmbëve që duhet të restaurohen apo edhe vendndodhjes në gojën tuaj.

Opsionet e trajtimit që përmendëm pak më sipër janë efikase dhe në shumicën e rasteve një implant dentar, urë, proteza e pjesshme ose e plotë do të zgjasë për vite apo edhe dekada me ndjekjen e kontrolleve të rregullta dhe kujdesin e duhur dentar.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.