Pse duhet të zgjidhni kurorat me zirkon në Shqipëri?

Klinikët që duan t'u japin pacientëve restaurime dentare estetikisht të këndshme përdorin shpesh në Shqipëri kurorat e zirkonisë. Për shkak të besueshmërisë, jetëgjatësisë dhe bukurisë së tyre shtesë, këto kurora preferohen mbi PFM-të tradicionale (porcelani i shkrirë me metal) ose kurorat e plota prej ari.

Shumica e dentistëve preferojnë zirkoninë në vend të restaurimeve tërësisht qeramike kur rregullojnë një dhëmb që mungon. Për rezultate optimale, kurorat e zirkonit duhet të kenë skajet e shpatullave ose të anës. Ato mund të bëhen prej zirkoni të ngurtë me kontur të plotë, zirkoni me shtresa ose zirkon HT. Zirkoni me vidhos dhe zirkoni me shumë shtresa mund të shkrihen ose të mbahen me vida.

Disa profesionistë stomatologjikë në Shqipëri po largohen nga kurorat tradicionale PFM dhe po i drejtohen përdorimit të zirkonisë për restaurimin e përhershëm të dhëmbëve. Restaurimet me zirkoni po bëhen shpejt materiali më i zakonshëm për krijimin e restaurimeve dentare për shkak të pamjes së tyre të jashtëzakonshme dhe për shkak se ato janë pothuajse të pathyeshme.

Zirkoni i ngurtë apo me shtresa?

Për shkak se zirkonia e ngurtë, e njohur gjithashtu si "zirkonia monolit", është e tejdukshme, zakonisht përdoret për kurorat e pasme. Zirkoni i ngurtë përmban modifikues më të lartë se zirkonia me transparencë të lartë, duke e bërë atë më rezistent ndaj forcave të përtypjes dhe gëlltitjes. Kjo substancë është veçanërisht e përshtatshme për ata që kërcëllin dhëmbët.

Kjo metodë restaurimi kërkon vetëm pastrimin minimal dhe shkakton më pak dëmtime në dhëmbët ngjitur. Zirkoni i ngurtë është gjithashtu i shkëlqyeshëm për fshehjen e preparateve dentare me njolla të tepërta, veçanërisht ato që janë zbardhur si rezultat i trajtimeve të mëparshme dentare, të tilla si një shtyllë dhe bërthama ose një restaurim i mbështetur me implant.

Zirkoni me shtresa është më transparent dhe opak se zirkoni i ngurtë, megjithatë është veçanërisht i shkëlqyeshëm për kurorat e përparme. Ndërsa zirkoni me shtresa përdoret zakonisht për kurorat e përparme, ai është gjithashtu i përshtatshëm për kurorat e pasme, me kusht që të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme.

Rezultatet më të mira estetikisht të këndshme mund të merren kur procedura kryhet në mënyrë korrekte. Kurorat e ngurta dhe të shtresuara të zirkonisë kanë qëndrueshmërinë dhe uniformitetin e restaurimeve tipike PFM, ndërkohë që ofrojnë pamje të përmirësuar dukshëm.

Zirkoni HT

Në 590–720 MegaPascal, zirconia HT (shumë i tejdukshëm) është më i fortë se restaurimet prej porcelani të shkrirë në metal (PFM) duke ruajtur një ngjyrim të vërtetë dhe të ndritshëm.

Produkti është ekskluzivisht pa metal; prandaj shmang zbardhjen e gingivës dhe eliminon rrezikun e zbulimit të kufijve metalikë nëse ndodh regresioni i gingivës. Ato janë në thelb të këndshme estetikisht, pasqyrojnë ngjyrën e dhëmbëve fqinjë dhe mund të përshtaten me çdo nuancë, duke e bërë zirkonin e madh të pranueshëm për urat deri në tre njësi në gjerësi.

Për shkak se nuk ka kërkesë për lëngje hije ose kohë tharjeje, përdorimi i Zirconia HT mund t'i kursejë klientët tuaj më shumë se tre orë. Puna e restaurimit do të duket vërtet realiste për shkak të shkëlqimit të tyre natyror të brendshëm në çdo kusht ndriçimi, qoftë drita e diellit, drita e hënës ose drita e zezë. Nuk ka nevojë për një shtresë ndriçuese të një lloji.

Përfitimet e zgjedhjes së kurorave të zirkonisë

Forca dhe qëndrueshmëria janë përmirësuar

Ndër sfidat më të vështira në sektorin e dhëmbëve është të sigurohet që operacionet e restaurimit të përdorin materiale biokompatibile që mund të përballojnë me të vërtetë presionin që ushtrohet nga forcat e pickimit. Zirkonia tejkalon porcelanin për sa i përket aftësisë, me deri në pesë herë elasticitetin e porcelanit dhe shumë llojeve të tjera të kurorave.

Si rezultat, zirkonia është një alternativë e shkëlqyeshme për pacientët dentarë që kanë një histori të kurorave të thyera, të copëtuara ose të dëmtuara ndryshe të bëra nga materiale të tjera.

Pacientët që përtypin thonjtë e tyre ose shtrëngojnë dhëmbët, me qëllim ose pa vetëdije, mund të kuptojnë se kurorat e tyre janë më pak të qëndrueshme. Zirkoni mund t'i rezistojë më mirë këtyre streseve, gjë që tregon se këto proteza do të kërkojnë më pak rindërtim në afat të gjatë.

Rezistencë e përmirësuar ndaj njollave

Kurora me zirkoni janë dukshëm më rezistente ndaj njollave sesa kurorat e përbëra prej qeramike ose akrilike. Kjo është e rëndësishme për pacientët dentarë që vlerësojnë një buzëqeshje të vërtetë. Është rezistent ndaj njollave të kafeinës, verës, alkoolit dhe duhanit.

Hija e kurorës mund të ketë nevojë të rregullohet me kalimin e kohës kur dhëmbët e vërtetë pësojnë ndryshime për shkak të zbardhjes ose plakjes, ose nëse rilyhen me një ngjyrë shumë më të hapur.

Ruajtja autentike e dhëmbëve

Llojet e ndryshme të kurorave që vendosen sipër dhëmbëve të vërtetë për të ofruar siguri mund të kërkojnë heqjen e një pjese të konsiderueshme të dhëmbit në përpjekje për të arritur përshtatjen optimale.

Dhëmbët ngjitur dhe të shëndetshëm rreth dhëmbit të mbuluar mund të duhet gjithashtu të përgatiten përpara se të vendoset kurora. Kurorat me zirkoni përfshijnë më pak heqjen e dhëmbëve sesa kurorat tradicionale.

Kjo nënkupton që dhëmbët natyralisht të shëndetshëm kanë më shumë gjasa të ruhen, gjë që mund të shkojë shumë drejt garantimit të shëndetit të përgjithshëm të dhëmbëve. Mbrojtja e dhëmbëve natyralë është shpesh fokusi i profesionistit dentar.

Karakteristikat hipoalergjike

Për shkak se zirkonia është kaq e pajtueshme me trupin e njeriut, përdoret për një sërë qëllimesh mjekësore. Ekziston një probabilitet dukshëm më i ulët që një pacient të zhvillojë një përgjigje negative ndaj zirkonisë, e cila gjithashtu do të ndihmojë në parandalimin e rrezikut të refuzimit.

Disa njerëz janë alergjikë ndaj metaleve dhe mineraleve të veçanta. Infeksionet ose refuzimi mund të shkaktojë parehati, inflamacion dhe humbje të mëtejshme të dhëmbëve ose nofullës. Kurora me zirkoni janë pa metal dhe kanë një strukturë biokompatibile që mund të tolerohet nga individët më të ndjeshëm.

Pamja që është e vërtetë

Ndërsa ngjyrimi dhe reflektimi spekulor i zirkonisë i japin asaj një pamje shumë më natyrale dhe e lejojnë atë të përzihet mjaft mirë me dhëmbët e vërtetë, nuk është gjithmonë një opsion i vlefshëm për përdorim në dhëmbë që do të jenë të dukshëm.

Nëse nuk është i mbuluar me porcelan për t'i dhënë një sipërfaqe më të lëmuar që përputhet në mënyrë të përkryer me dhëmbët e përparmë, mund të përshtatet më së miri për dhëmbët më larg në gojë. Pacientët do të vërejnë pamjen e rritur sa herë që buzëqeshin gjerësisht.

Toleranca e temperaturës

Kapaciteti për t'i bërë ballë temperaturave të ngrohta dhe të ftohta mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër ndjeshmërisë, e cila është e zakonshme me kurorat e tjera.

Kurora me zirkoni kanë përçueshmëri minimale të nxehtësisë dhe për këtë arsye nuk përcjellin ndryshime të tepruara të temperaturës si kurorat e tjera. Kjo nënkupton se ka më pak mundësi për dhimbje në gojën e pacientit gjatë konsumimit të akullores ose pirjes së një pije të ngrohtë.

Më i sigurt për pacientët tuaj

Pacientët të cilët janë të ndjeshëm ndaj restaurimeve PFM nuk do të përjetojnë një përgjigje alergjike për shkak të biokompatibilitetit të lartë të zirkonisë. Shumë pacientë janë tepër të ndjeshëm ndaj materialeve të përdorura në fabrikimin e kurorave PFM.

Nëse jeni duke trajtuar një klient që vuan nga këto alergji, zirkonia duhet të përdoret gjatë kryerjes së restaurimeve. Zirkonia ka biokompatibilitet të madh, duke i bërë kurorat dhe urat e zirkonisë jashtëzakonisht të përshtatshme për përdorim terapeutik.

Lehtësisht i modifikueshëm

Nëse ngjyra e zirkonisë duhet të ndryshohet, është e thjeshtë të rregullohet dhe të konturohet. Ai gjithashtu mund të ringjyrohet për të pasqyruar ngjyrën e strukturës aktuale të dhëmbit. Kjo përsëri nënkupton që klienti dentar mund të ketë kënaqësi të madhe dhe pajtueshmëri me kafshimin.

Kthimi i Shpejtë

Kurora me zirkoni mund të krijohen dhe rrokullisen shumë më shpejt se materialet e tjera, duke pasur parasysh se ato janë bërë nga pjesë të përgatitura paraprakisht. Klinikat shqiptare mund të përgatisin dhe shpërndajnë kurorat pas marrjes së mjekimeve, matjeve dhe nevojave tuaja, në mënyrë që klientët të mos mbeten të mbërthyer me kurorat e përkohshme për një periudhë të gjatë kohore.

Përshtatja ideale

Ambientet e stomatologjisë shqiptare përpunojnë kurorat e zirkonisë, duke zbatuar skanime dhe specifikime të avancuara të ofruara nga dentistët për të siguruar një përshtatje të saktë për klientin.

Kjo jo vetëm që garanton sigurinë e pacientit, por gjithashtu siguron që pacienti të mos mbahet në pritje për muaj të tërë ndërsa bëhen ndryshimet. Skanimet dixhitale janë të shpejta dhe prodhojnë kurorat afatgjatë dhe efektive që presin klientët.

A ka ndonjë pengesë për të vënë një kurorë zirkoni?

Të metat e kurorave të zirkonisë janë mjaft të vogla. Është e vërtetë që materiali ka krijuar disa shqetësime në lidhje me fërkimin ndaj rrënjës së dhëmbit dhe konsumimin e dhëmbëve ngjitur. Megjithatë, kontrollet e rregullta te dentisti ndihmojnë në kufizimin e rrezikut të dëmtimit të dhëmbëve të kundërt.

Tradicionalisht, vetëm nëngrupet me ngjyrë të bardhë si kockë mund të bëhen për kurorat e zirkonit, të cilat herë pas here e bëjnë të vështirë prodhimin e një pamjeje të këndshme.

Materialet bashkëkohore, nga ana tjetër, janë të hijëzuara paraprakisht dhe kanë aftësinë për të krijuar restaurime jashtëzakonisht tërheqëse dhe organike me pak reduktim të dhëmbëve, duke kënaqur apo ndoshta edhe duke tejkaluar aspiratat e pacientit për efikasitet në proces!

Kërkesa për zirkon e tejkalon shumë dëshirën për PFM dhe të gjitha këto restaurime "të lashta" tani po bëhen të vjetruara.

Cila është jetëgjatësia e pritshme e një kurore zirkoni?

Kur kujdeset siç duhet, shumica e kurorave dentare qëndrojnë afërsisht pesë deri në pesëmbëdhjetë vjet. Jetëgjatësia e tyre do të përcaktohet nga pastërtia juaj e gojës, si dhe nga zgjedhjet e tjera të stilit të jetesës.

Për shembull, nëse kërcitni dhëmbët gjatë gjumit, mund të keni nevojë për një zëvendësim më shpejt në krahasim me dikë që nuk i kërcet. Aktivitete shtesë që do të shkurtojnë jetën e kurorës suaj të zirkonisë përfshijnë:

  • Përtypja e akullit
  • Përdorimi i dhëmbëve për të hapur paketimet
  • Kafshimi i thonjve
  • Higjiena e dobët e gojës

Mbani një buzëqeshje të shëndetshme

Inovacioni i materialit të trajtimit të dhëmbëve restaurues mundëson trajtime dukshëm më efektive me rezultate më të gjata. Nëse përdoret si duhet, një kurorë zirkonike mund të përmirësojë në mënyrë dramatike shëndetin tuaj të përgjithshëm oral. Aspekte të tilla tipike stomatologjike do t'i mbajnë dhëmbët tuaj në gjendje të mirë dhe do t'ju ndihmojnë të ndiheni më rehat gjatë gjithë procesit.

Si mund të ruani higjienë të mirë orale ndërsa mbani një kurorë zirkonike?

Çfarëdo materiali të zgjidhni për kurorën tuaj, praktikoni një higjienë orale të shkëlqyer siç do të bëni me dhëmbët e tjerë.

Larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë, larja e dhëmbëve me fill ose pastrimi rreth dhëmbëve të paktën çdo ditë me furça dhëmbësh ndërdhëmbësh ose fije uji, dhe konsiderimi i përdorimit të artikujve të tjerë të dobishëm si shpëlarësit antibakterialë të gojës dhe pastruesit e gjuhës.

Lini një takim me dentistin tuaj për pastrim të shpeshtë të thellë, jo thjesht për të mbajtur dhëmbët tuaj të bardhë dhe pa baktere, por për të vlerësuar gjendjen e kurorës tuaj.

Nëse keni një dhëmb që është i konsumuar, i thyer ose i plasaritur dhe nuk jeni të sigurt nëse zirkonia është materiali i duhur për kurorën tuaj, konsultohuni me dentistin tuaj.

Me këtë informacion të freskët, ju duhet të jeni në gjendje të keni një dialog inteligjent me profesionistin tuaj stomatologjik për nevojat tuaja individuale, të tilla si pozicioni i dhëmbit në gojën tuaj, funksionaliteti i atij dhëmbi, çmimi dhe pamja që dëshironi. Më pas, së bashku, ju mund të zgjidhni një material kurorë që do t'ju ofrojë një buzëqeshje të madhe dhe të ndritshme.

Cila është më e mirë, një kurorë zirkoni apo një kurorë E-max?

Kurora E-max dhe zirkonium mund të përdoren secila për të riparuar dhëmbët e dëmtuar ose të plasaritur, dhëmbët e prishur keq, dhëmbët e humbur, dhëmbët e njollosur ose dhëmbët e gabuar. Të dy lidhjet janë në gjendje të zëvendësojnë me sukses kurorat e mëparshme PFM me linja çeliku të dukshme.

Dallimi i vetëm i dukshëm midis të dyve është se E-Max është shumë më transparent. Klientët që kërkojnë të zëvendësojnë dhëmbët e përparmë për të riparuar pamjen e tyre mund të zgjedhin E-max për shkak të përshkueshmërisë së tij.

Ekziston një keqperceptim i përhapur se kurorat e zirkonit janë më të larta se kurorat E-max për dhëmbët e pasmë. Pavarësisht transparencës së tyre, kurorat E-max mund të skaliten që të jenë mjaft të forta për të zëvendësuar dhëmballët e pasmë.

Përdorimi i kurorave E-max ose zirkonia përcaktohet gjithashtu nga numri i kurorave të kërkuara. Pavarësisht nga fakti se të dyja janë të përshtatshme për të zëvendësuar një dhëmb që mungon, punësimi i shumëfishtë në ura dentare ose për dhëmbë krah për krah kërkon planifikim të kujdesshëm dentar. Ndoshta mund të dëshironi të mendoni për cilësitë e kurorave të zirkonit të bëra prej porcelani.

Zgjedhja midis E-max dhe zirkonit është e ndërlikuar. Të dyja ofrojnë rezultate me cilësi të lartë për kurorat dentare të qëndrueshme. Siç u tha më parë, E-max është më i errët se zirkonium, i cili është dallimi i vetëm i dallueshëm midis dy elementëve. Kontaktoni dentistin tuaj për të përcaktuar materialin e duhur për procedurën tuaj të kurorës dentare.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip