Implantet Dentare All-On-4 në Shqipëri: Gjërat që duhen marrë parasysh përpara se t'i vendosni ato

Nëse dentisti ka rekomanduar një implant dentar All-On-4 si një trajtim të mundshëm për riparimin e dhëmbëve të dëmtuar ose të humbur, sigurohuni që ta kuptoni plotësisht procedurën në mënyrë që të vendosni nëse është alternativa më e mirë për ju. Procedurat e implanteve dentare All-On-4 janë komplekse, por kur kryhen nga një kirurg dentar me përvojë me trajnim të avancuar në estetikë dhe stomatologji moderne, ju mund të prisni një buzëqeshje rrezatuese dhe të re.

Ju dëshironi një buzëqeshje të re që shfaqet, ndjehet dhe funksionojë si dhëmbë të vërtetë, dhe implantet dentare All-On-4, të cilat mund të zëvendësojnë komplet grupin e dhëmbëve të sipërm, të poshtëm ose të dy, mund t'ju ndihmojnë ta arrini këtë. E megjithatë, përpara se të bini dakord për ndonjë operacion implant dentar, sqaroni veten për mundësi të tjera të mundshme dhe më pas gërmoni më thellë në specifikat e zgjidhjes suaj të dëshiruar për të garantuar që po merrni një vendim të mirëinformuar për trajtimin.

Çfarë është saktësisht teknika All-On-4?

Ndryshe nga implantet standarde, të cilat përdoren për të zëvendësuar një dhëmb të vetëm të humbur, implantet dentare All-On-4 i lejojnë pacientët të rivendosin një hark të plotë dhëmbësh, qoftë të sipërm apo të poshtëm. Katër implante titani implantohen në kockën e nofullës për të krijuar një bazë të fortë për një protezë dentare me hark të plotë. Implantet All-On-4 vendosen qëllimisht për të mbrojtur dhe inkurajuar rritjen natyrale të kockave, duke rezultuar në një operacion të suksesshëm. Implantet All-On-4 kërkojnë të paktën një periudhë rikuperimi gjashtëmujore që përfshin një dietë të kufizuar dhe regjim të rreptë të higjienës orale. Dhëmbët zëvendësues përfundimtarë janë aq realistë sa mund të jenë. Implantet All-On-4 janë implante të pakthyeshme, fikse që në përgjithësi janë opsioni më i kushtueshëm për restaurimin e dhëmbëve.

5 gjëra që duhet të dini përpara se të kryeni implantet dentare All-On-4

Pavarësisht nga burimi i humbjes së dhëmbëve tuaj - plakja natyrale, periodontiti ose dëmtimi i traumës - një implant dentar All-On-4 mund të jetë një opsion i mundshëm për të zëvendësuar dhëmbët tuaj të humbur dhe për të përmirësuar stilin e jetës tuaj. Implanti dentar All-On-4 është i krahasueshëm me një implant dentar normal në atë që përdoret për të zëvendësuar një hark të tërë dhëmbësh. Miqtë dhe të afërmit tuaj i kanë dhe i shijojnë, dhe dentisti jua sugjeron, megjithatë ju kërkoni më shumë prova se ato janë të mira për ju. Merrni parasysh këta faktorë, avantazhet dhe anët negative dhe pyetjet që duhet t'i bëni vetes dhe mjekut për të marrë një imazh më të mirë të trajtimit të implantit dentar All-On-4.

1. Avantazhet e All-On-4

Para së gjithash dhe më e rëndësishmja, është thelbësore të kuptohen avantazhet e një implanti All-On-4. Konsultohuni me dentistin për një listë të detajuar, megjithatë, kur krahasohen me alternativat e tjera, tiparet kryesore të mëposhtme shpesh frymëzojnë njerëzit që të zgjedhin All-On-4 në vend të protezave:

 • Estetike. Humbja e dhëmbëve dhe kockave mund të ndryshojë tiparet e fytyrës tuaj dhe pamjen tuaj, duke ju bërë të dukeni të lodhur dhe të zhytur. All-On-4 rikthejnë lartësinë origjinale midis nofullës suaj të sipërme dhe të poshtme, duke u dhënë buzëve dhe faqeve volum. Për më tepër, implantet tuaja All-On-4 do të shfaqen, ndjehen dhe funksionojnë njësoj si dhëmbët e vërtetë.
 • Rehati. Dhëmbët e rinj mbahen nga implante të forta dhe jo nga mishrat tuaja. Kjo zvogëlon mundësinë e plagëve të kontaktit ose shenjave të acarimit në mishrat e dhëmbëve. Gjithashtu, ofron një bazë solide, duke reduktuar rrëshqitjen kur hahet ose flet. Nëse ka kaluar mjaft kohë dhe goja juaj është shëruar plotësisht, vështirë se do të vini re se keni dhëmbë të rinj.
 • Qëndrueshmëria. Implantet dentare me cilësi të lartë titani All-On-4 mundësojnë zhvillimin e kockave përreth implantit, ndërkohë që ruajnë kockën ekzistuese, duke mbajtur nofullën të fortë dhe implantet të sigurta. Implantet All-On-4 përbëhen nga materiale jashtëzakonisht të qëndrueshme si porcelani ose akriliku, dhe me mirëmbajtje të mirë dhe kontrolle të shpeshta dentare, ato mund të jenë një rregullim i qëndrueshëm që zgjat për breza.
 • Liria e zgjedhjes së ushqimit. All-On-4, më shumë se protezat, nuk kanë asnjë ndikim në atë se sa mirë jeni në gjendje të përtypni ose shijoni ushqimin tuaj. Me një All-On-4, ju mund të hani pothuajse çdo gjë - dhe ta pëlqeni atë.
 • Besimi i rikthyer. Disa pacientë vërejnë se All-On-4 u japin atyre një ndjenjë sigurie që nuk e kanë ndjerë për një kohë të gjatë. Ndërsa dhëmbët e tyre u përkeqësuan tek përpiqeshin të ambientoheshin me protezat, ata u ndërgjegjësuan dhe morali i tyre ra. Implantet All-On-4 përmirësuan kuptueshmërinë e tyre të të folurit dhe i bënë të buzëqeshnin. Pas një operacioni të implantit All-On-4, pacientët përshkruan se ndiheshin të gëzuar dhe të sigurt.

2. Çmimi i Implanteve Dentare All-On-4

Është thelbësore që të jeni të kënaqur me operacionin All-On-4 dhe kostot e tij shoqëruese, por çmimi nuk duhet të jetë konsiderata juaj e vetme. Nëse keni sigurim dentar, kontrolloni me siguruesin tuaj për të parë nëse përfshin proteza ose një implant All-On-4.

Shumë kompani sigurimesh mund t'i konsiderojnë implantet si kozmetike, duke refuzuar kështu t'i mbulojnë ato, por mund të mbulojnë disa nga trajtimet themelore. Për të planifikuar financimin, kërkoni një ndarje të saktë të të gjitha tarifave nga dentisti dhe krijoni një buxhet fillestar dentar. Kostoja totale e implanteve tuaja dentare All-On-4 do të vendoset nga një sërë variablash, të tilla si lloji i protezës dhe çmimi i trajtimeve shoqëruese, duke përfshirë ekstraktime të tilla ose transplante kockash. Konsultohuni me dentistin rreth burimeve të mundshme të financimit dhe planeve të pagesave për të ndihmuar me pagesën e All-On-4 tuaj.

3. Kualifikimi dhe shqetësimet shëndetësore

Implantet dentare nuk janë të përshtatshme për të gjithë. Kandidatët optimalë janë në gjendje të shkëlqyer fizike dhe mund t'i rezistojnë anestezisë dhe operacionit. Disa çështje mjekësore dhe barna mund t'ju pengojnë të jeni kandidat për një implant. Nëse pini duhan ose vuani nga një problem kronik shëndetësor, konsultohuni me mjekun tuaj për të parë nëse jeni të përshtatshëm. Edhe pse çështjet themelore mjekësore si sëmundjet e zemrës ose diabeti nuk mund t'ju përjashtojnë menjëherë, dentisti mund të kërkojë leje mjekësore përpara se t'ju pranojë si kandidat për implant.

Kandidatët për All-On-4 duhet gjithashtu të kenë gjendje të shkëlqyer dentare, duke përfshirë integritetin e mjaftueshëm të kockave të nofullës dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm. Pavarësisht nëse keni humbur masën kockore për shkak të humbjes së dhëmbëve, dentisti mund të jetë në gjendje të përdorë masën kockore të disponueshme për të krijuar një bazë të fortë me vendosjen e implantit. Një alternativë tjetër për forcimin e kockës së nofullës është operacioni i transplantit të kockave.

Bruksizmi, i njohur gjithashtu si shtrëngimi, shtypja ose kërcitja e dhëmbëve tuaj, mund të rezultojë në dështim për shkak të presionit të vazhdueshëm të vendosur mbi dhëmbët tuaj. Për të arritur një rezultat të sigurt dhe efektiv, jini të hapur dhe të sinqertë me dentistin tuaj për çdo shqetësim shëndetësor.

4. Përvoja e dentistit dhe mënyra e qëndrimit në karrige

Është e rëndësishme që të ndiheni të qetë duke folur me dentistin dhe të keni besim në ekspertizën dhe kompetencën e tij. Bëni kërkimet tuaja përpara se të kryeni një operacion të madh implanti.

Shqyrtoni kualifikimet dhe edukimin e dentistit tuaj, shikoni faqen e internetit të praktikës dhe kërkoni referime nga të afërmit ose miqtë e ngushtë. Bëni pyetje dentistit ose ekspertit dentar për të matur besimin tuaj në ekspertizën e tyre dhe nivelin e kënaqësisë me ta.

Këtu janë disa shembuj pyetjesh:

 • Keni ndonjë rezervë për shëndetin tim?
 • Sa implante All-On-4 keni kryer vetë?
 • Sa e suksesshme ka qenë kjo procedurë për ju?
 • Duhet të kërkoni një mendim të dytë?
 • Si silleni me emergjencat?
 • A do të jetë i dhimbshëm procesi?
 • Cili është një plan mesatar i rimëkëmbjes dhe trajtimit pas implantit?

Përdoreni kohën e takimit për të kërkuar përgjigje për pyetjet tuaja dhe për të shprehur çdo ankth apo shqetësim që mund të keni. Gjatë takimit, dentisti duhet të diskutojë të gjitha pyetjet tuaja pa i hedhur poshtë ato. Nëse po planifikoni të zëvendësoni të gjithë dhëmbët tuaj të sipërm ose të poshtëm, ose të blini një grup të plotë dhëmbësh zëvendësues, kirurgu juaj restaurues duhet t'ju bëjë të ndiheni rehat. Sa herë që largoheni nga seanca juaj, duhet të dini nëse ky dentist restaurues është ideal për ju.

5. Respektimi i Planit të Trajtimit

Nëse po ndërrohen të gjithë dhëmbët tuaj të sipërm ose të poshtëm, ose nëse po merrni një grup të plotë dhëmbësh zëvendësues me një implant All-On-4, dentisti restaurues duhet të kalojë kohë cilësore duke ju shpjeguar procedurën dhe duke zhvilluar një plan trajtimi të detajuar. Plani i trajtimit do të jetë mjeti më i dobishëm në përcaktimin e përkushtimit tuaj individual ndaj operacionit. Njohja e procedurave të implanteve dentare të rekomanduara nga dentisti, si dhe koha e parashikuar për këto trajtime, rikuperimi dhe mirëmbajtja dhe shpenzimet, do t'ju ofrojë një pamje të qartë të kërkesave tuaja dentare dhe duhet të jetë pjesë e planit të përgjithshëm të trajtimit. Strategjia nuk duhet të braktiset në ditën e funksionimit. Një orar i rreptë i ndjekjes, menaxhim i plotë i rimëkëmbjes dhe shëndetit të dhëmbëve, zakone të qarta të higjienës dentare afatgjatë dhe nevoja unike dietike janë të gjitha të nevojshme për një implant të suksesshëm All-On-4. Plani duhet të përfshijë udhëzime për secilin prej këtyre artikujve.

Sa kohë mund të përdoret All-On-4?

Implantet All-on-4 janë treguar të qëndrueshme. Në fakt, statistikat sugjerojnë se me kujdesin e duhur, ato mund të zgjasin për 20 vjet ose më shumë. Shtyllat e implantit nuk duhet të zëvendësohen kurrë; megjithatë, proteza juaj do të konsumohet me kalimin e kohës. Ju mund të keni nevojë për ndryshime me kalimin e kohës, por 99% të rasteve ato do të mbijetojnë për 10 vjet ose më shumë.

Çfarë mund të bëj për t'i mirëmbajtur implantet All-On-4?

Zgjidhni një dentist me njohuri për të menaxhuar trajtimin tuaj për t'i dhënë buzëqeshjes suaj të re shanset më të mira për sukses. Pas marrjes së protezës suaj, është e rëndësishme që të praktikoni një higjienë të mirë dentare në shtëpi dhe të shkoni te dentisti të paktën dy herë në vit për një pastrim dhe ekzaminim.

Mbajtja e një diete të ekuilibruar dhe shmangia e çdo gjëje që mund të rezultojë në probleme, të tilla si pirja e duhanit ose përdorimi i dhëmbëve tuaj të rinj si vegla, do të ndihmojë në uljen e mundësisë për dështim të mundshëm të implantit dentar.

Çfarë mund të pres pas një operacioni All-On-4?

Zbulimet më të fundit në teknologjinë e implanteve dentare kanë lejuar njerëzit të rikthejnë performancën e natyrshme dhe pamjen fizike të nofullës dhe dhëmbëve. Profesionistët kryesorë të dhëmbëve bëjnë përpjekje të konsiderueshme për të reduktuar shkallën e dhimbjes që pacientët ndiejnë gjatë dhe pas procedurës:

 • Ekzistojnë disa alternativa anestetike në dispozicion për të pakësuar ose eliminuar shqetësimin e pacientit gjatë trajtimit.
 • Masa paraprake të marra për të reduktuar rrezikun e gjakderdhjes pas procedurës, infeksioneve, inflamacionit dhe vështirësisë.
 • Gjatë gjithë takimeve të rregullta pasuese, procesi i shërimit monitorohet.

Sa kohë duhet që mishrat e dhëmbëve të shërohen pas implanteve All-On-4?

Në kundërshtim me protezat tradicionale, të cilave mund të duhen deri në 8 muaj për t'u shëruar dhe deri në dymbëdhjetë muaj për t'u përshtatur, implantet dentare All-On-4 shërohen shumë më shpejt. Për shembull, shpejt fitoni qëndrueshmëri dhe procesi i rikuperimit fillon menjëherë. Shumica e pacientëve mund të rifillojnë aktivitetet e tyre tipike brenda dy ditësh nga instalimi i implanteve. Megjithatë, ju duhet të merrni masa specifike kur të mbërrini në shtëpi pas operacionit për të parandaluar përkeqësimin e zonës së shërimit. Për shkak se goja juaj vazhdon të jetë e lënduar, duhet të jeni të kujdesshëm që të mos përkeqësoni vendet e operacionit:

 • Mos përdorni një shpëlarje me ujë që në ditën e parë, megjithëse mund të përdorni shpëlarjen medicinale të këshilluar nga dentisti për të shpëlarë zonat e lënduara; nëse ka gjakderdhje të nesërmen, pavarësisht nëse është e vogël, shpëlajeni gojën me ujë të kripur të bërë në shtëpi deri në 3 herë në ditë.
 • Shmangni prekjen e zonave të cënueshme për të shmangur acarimin.
 • Larja këshillohet, për aq kohë sa bëhet me butësi dhe me ndihmën e një furçë dhëmbësh të butë.
 • Shmangni pirjen e duhanit sepse vetëm do të pengojë dhe zgjasë procesin e shërimit.

Çfarë mund të ha duke pas All-On-4?

Për tre muajt pas trajtimit, dentisti do t'ju rekomandojë të adoptoni një regjim ushqimi të butë dhe të lëngshëm. Është kritike që të ndiqni këto udhëzime sepse tre muajt e parë pas trajtimit do të shpenzohen për të rikuperuar dhe inkorporuar implantet tuaja dentare. Ura juaj e përkohshme dentare, që do ta vishni derisa ura juaj e përhershme dentare të lidhet me implantet, nuk ka për qëllim t'ju mundësojë të përtypni ushqime të forta.

A është e rehatshme vendosja e All-On-4?

Nëse ju është dashur ndonjëherë të vini proteza tradicionale, do të kuptoni shpejt se implantet dentare All-On-4 janë një përparim i rëndësishëm në shumë më tepër aspekte se një. Ata janë, për fillestarët, të sigurt. Më pas, do të jeni në gjendje të rifilloni aktivitetet tuaja normale menjëherë pas trajtimit. Edhe në këtë fillim të procedurës, disa pacientë janë në gjendje të funksionojnë normalisht me disa rregullime në rutinën e tyre tipike.

Së fundmi, implantet dentare All-On-4 nuk kërkojnë mirëmbajtje të gjerë: higjiena bazë dentare është gjithçka që kërkohet. Për shkak se ato nuk ushtrojnë presion mbi mishrat e dhëmbëve si protezat tradicionale, implantet dentare All-On-4 janë menduar të jenë të këndshme. Së shpejti do të jeni në gjendje të kafshoni me forcë më të madhe dhe të vlerësoni përsëri ndjesinë tipike të ngrënies së vakteve të nxehta ose të ftohta me të gjitha shijet e tyre.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.