5 Gjëra Që Duhet të Dini Nëse Keni Proteza

Miliona njerëz mbajnë proteza, të cilat i ndihmojnë ata të hanë, të flasin dhe të buzëqeshin me vetëbesim çdo ditë. Midis vizitave te dentisti dhe kohës që duhet për t'u përshtatur, veçanërisht nëse mbani proteza për herë të parë, njohuritë e mira mund të lehtësojnë çdo shqetësim tuajin. 

Zakonisht, protezat janë një nga alternativat e para që rekomandojnë dentistët për zëvendësimin e disa dhëmbëve që mungojnë. Megjithatë, më poshtë do të gjeni 5 gjëra që duhet të dini nëse përdorni proteza.

Five Things You Should Know if You Wear Dentures
  1. Mirëmbajtja e Protezave Tuaja të Pastra është Thelbësore

Protezat tuaja janë vazhdimisht të ekspozuara ndaj pështymës dhe mikrobeve që ndodhen brenda gojës tuaj, gjatë gjithë ditës. Për më tepër, ato janë në kontakt me ushqimin dhe pijet që konsumoni gjatë ditës. Ruajtja e higjienës së protezave tuaja me një proces të rregullt pastrimi është një gjë vërtet thelbësore që do të sigurojë që protezat tuaja të mbahen në gjendje të mirë për një periudhë shumë të gjatë kohore. Për më tepër, me një pastrim dhe mirëmbajtje të rregullt të protezave tuaja, ka më shumë të ngjarë të parandaloni krijimin e pllakave bakteriale si dhe depozitat e gurëzave të dhëmbëve, të cilat janë estetikisht të pakëndshme për pamjen tuaj. 

How implant retained dentures work
  1. Ju Duhet të Hiqni Protezat Tuaja kur nuk i Keni në Përdorim

Një avantazh i jashtëzakonshëm që kanë protezat është se ju mund t'i hiqni ato kur nuk ju nevojiten më gjatë rutinës tuaj të përditshme. Sidoqoftë, duhet të jeni të kujdesshëm dhe t'i hiqni ato sipas nevojës. Nëse nuk i hiqni në mënyrë të saktë protezat tuaja, atëherë mund të shkaktoni një tërheqje të vijës së mishrave të dhëmbëve si dhe erë goje të rënduar. 

Në momentin që hiqni protezat tuaja duhet t'i pastroni në thellësi dhe më pas t'i vendosni në një solucion dentar për proteza. Nëse nuk keni një zgjidhje dentare për solucionin e protezave, mund të përdorni thjesht një gotë ujë. Pas kësaj, nuk duhet të harroni të pastroni mishrat e dhëmbëve si dhe gjuhën në mënyrë që të largoni çdo mikrob që ndodhet në gojën tuaj. 

Can You Upgrade Your Dentures? - North Atlanta Aesthetic Dentistry
  1. Sigurohuni që të Kontrolloni Përshtatjen e Protezave Tuaja

Herë pas here, protezat mund të jenë paksa të parehatshme në gojën tuaj. Kjo mund të shkaktohet nga një ndryshim në konturin e tyre. Kur përdorni proteza, nuk duhet të harroni t'i rikonturoni ato sepse kjo mund të çojë në mpirje të mishrave të dhëmbëve, plagë si dhe mavijosje në to. Disa gjendje të tjera që mund të shkaktohen nga një ndryshim në konturin e protezës suaj përfshijnë: prodhim të tepërt të pështymës, mungesë e aftësisë për të kafshuar dhe përtypur ushqimin tuaj në mënyrë të përshtatshme dhe normale, etj. Për këtë arsye, duhet të keni parasysh që të vizitoni dentistin tuaj sa herë që filloni të ndiheni të parehatshëm me përdorimin e protezave. Dentisti juaj do t'ju ndihmojë të rivendosni protezat tuaja aktuale dhe si rezultat t'i mbani ato të rehatshme dhe pa u ndier në siklet.

False Teeth | City Dental Clinic | Bratislava
  1. Furça dhe Pasta Dhëmbësh të Thjeshta Mund të Dëmtojnë Protezat Tuaja

Protezat, ashtu si dhëmbët natyralë, kanë nevojë për larje dhe pastrim të rregullt për të larguar çdo mbetje ushqimore ose baktere. Megjithatë, një pastë dhëmbësh e thjeshtë mund të jetë e dëmshme dhe gërryese për protezat tuaja. Gjithashtu, një furçë dhëmbësh konvencionale mund të dëmtojë protezat tuaja. 

Një furçë dhëmbësh e thjeshtë ose normale mund të krijojë pllaka bakteriale në protezat tuaja nga gërvishtjet mikroskopike. Për këtë arsye, për të pastruar protezat tuaja në mënyrë efikase, duhet t'i lani ato me një furçë dhëmbësh normale ose elektrike që përbëhet nga fije të holla, të krijuara veçanërisht për të pastruar dhe larë protezat. Mënyra më e sigurt për të larë protezat tuaja është të pastroni butësisht secilën anë të saj dhe më pas t'i shpëlani. Kur ndiqni këtë procedurë, mund të jeni të sigurt se nuk do të prishni apo dëmtoni protezat tuaja.

If You Have Dentures Avoid These 5 Foods | South Calgary Denture
  1. Pacientët me Proteza Duhet të Kenë Kujdes se Çfarë Hanë - Nuk Mund të Kafshoni apo Përtypni Ushqime të Forta

Një dhëmb protetik përbëhet nga material qeramik i cilësisë dentare, i cili siguron forcë dhe qëndrueshmëri të jashtëzakonshme për protezën tuaj. Pavarësisht kësaj, kjo nuk do të thotë se një protezë është imune ndaj çdo dëmi apo dëmtimi. Nëse filloni të hani, kafshoni ose përtypni ushqime të forta, si: arra, kube akulli, apo edhe përpiqeni të hapni sende të forta me dhëmbët tuaj protetike, atëherë sigurisht që do t'i dëmtoni ato. Kur themi dëmtim i dhëmbëve protetike nënkuptojmë copëtim, çarje ose si përfundim një dhëmb protetik mund të bjerë. Si pasojë, do të ishte më mirë për ju të shmangni ato zakone të pashëndetshme dhe të dëmshme orale. 

Nëse keni ndonjë shqetësim shtesë në lidhje me protezat tuaja, ne jemi këtu për t'i trajtuar ato me profesionalizëm dhe kujdes të plotë dentar. Ju mund të kontaktoni stafin tonë tani dhe të caktoni një konsultë. Dentistët tanë do të jenë më se të lumtur t'ju udhëheqin me efikasitet.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip