A duhet të marr implante dentare pas një procedure të transplantimit të kockave?

Ndërsa shumica e njerëzve kanë dëgjuar për implantet dentare, jo çdo person është i vetëdijshëm për shartimin e kockave. Megjithatë, për shumë individë, një transplant kockor kërkohet si pjesë e procedurës së implantit dentar. Kërkon një kohë që komponentët e shartimit të kockave të riparohen dhe që kocka e re të zhvillohet në vend për të forcuar implantin kur ai është në vend. Prandaj, sa kohë duhet për të marrë një implant dentar pas një transplanti kockor? Kemi disa ide.

Çfarë është një transplant kockor dentar?

Kur ju mungojnë dhëmbët, nofulla e poshtme nuk aktivizohet më, duke i sinjalizuar trurit se nuk kërkohet më. Kocka riabsorbohet nga trupi ndërsa plaket. Kjo mungesë e kockave të nofullës jo vetëm që ndikon në strukturën e fytyrës tuaj dhe gjendjen e dhëmbëve tuaj të mbetur, por gjithashtu e bën të vështirë instalimin e implanteve dentare. Kjo është për shkak se implantet kërkojnë një sasi dhe cilësi të mjaftueshme të kockave për të funksionuar siç duhet.

Shkëlqimi i vërtetë është se një transplant kockor dentar është një mundësi e shkëlqyer trajtimi. Pasi tërhiqet një dhëmb, materiali i transplantit kockor futet në zgavrën e pambushur ose në pjesë të gojës ku mungon kocka. Substanca e shartimit funksionon si një skelë dhe rreth saj formohen qeliza të reja kockore. Kocka përfundimisht rinovohet, duke rivendosur komponentët e transplantit dhe duke siguruar kockën aty ku është e nevojshme.

Lloji i operacionit të transplantit të kockave dhe produkti i përdorur do të përcaktohet nga nevojat tuaja specifike. Megjithatë, alograftet janë ndër më të përdorurit. Këto grafte prodhohen nga komponentë kockash donatore të lëmuara dhe të dezinfektuara. Alograftet janë biokompatibile, të standardeve të shkëlqyera dhe nuk kërkojnë operacione mjekësore shtesë për nxjerrjen e kockave nga diku tjetër në trupin tuaj.

A është një transplant kockor gjithmonë pjesë e procesit të implantit dentar?

Jo gjithë kohës. Nëse jeni një i duhuri, mjeku mund të zëvendësojë secilin nga dhëmbët në njërin ose të dy harqet me vetëm katër implante të vendosura me kujdes dhe pa shartim kockash.

Për më tepër, disa individë kanë mjaft kocka për të mbajtur një implant dentar ose për të zëvendësuar një dhëmb që mungon shumë përpara se të shfaqen problemet e kockave. Nëse kjo është situata, shartimi i kockave nuk kërkohet.

Duke thënë këtë, marrja e një transplanti kockor si pjesë e procesit të implantit dentar është jashtëzakonisht i shpeshtë. Kur ju nxirrni një dhëmb, specialistët mund të kryejnë një transplant kockash menjëherë pas kësaj.

Ju do të jeni të përgatitur për një implant dentar në këtë mënyrë. Pavarësisht se nuk jeni të sigurt për implantet dentare, një transplant kockor pas heqjes mund të sugjerohet në rast se vendosni të merrni një të tillë në një moment në të ardhmen.

Çfarë ndodh gjatë operacionit të transplantimit të kockave?

Ekzistojnë operacione të shumta të transplantit të kockave në dispozicion, të tilla si ruajtja e foleve, ngritja e sinuseve dhe rritja e kreshtës. Edhe pse specifikimet do të ndryshojnë në bazë të kërkesave tuaja, është një procedurë e thjeshtë dhe e vogël.

Anestezia përdoret për të mpirë zonën (sedacioni është gjithashtu i disponueshëm nëse jeni nervoz) në mënyrë që të mos ndjeni dhimbje. Produkti i shartimit të kockave futet më pas në zgavrën e zbrazët të dhëmbit ose përmes një prerjeje në zonën e nofullës që kërkon shtim.

Nëse keni një sinus lift dhe keni humbur një molar të sipërm ose premolar, krijohet një prerje e vogël sipër dhëmbit që mungon. Membrana e sinusit ngrihet më pas dhe nën të vendoset materiali i shartimit të kockave. KJo garanton që implanti dentar mund të vendoset pa dëmtuar zgavrën e sinusit.

Në përputhje me llojin e transplantit, ai mund të mbulohet me një membranë dhe të fiksohet me qepje të tretshme.

Cila është koha e rikuperimit për një transplant kockor dhe sa kohë duhet për t'u shëruar?

Pas një transplanti kockor, dhimbja është përgjithësisht minimale. Përdorimi i një qetësuesi dhimbjeje pa recetë mund t'ju ndihmojë të përballoni agoninë tuaj. Ënjtja është e zakonshme, veçanërisht nëse keni nxjerrë një dhëmb. Në ditën e parë pas operacionit, aplikoni një kompresë të ftohtë në zonën e operacionit për një periudhë prej dhjetë minutash. Flini me kokën lart dhe përmbahuni nga ushtrimet e tepërta të rregullta derisa dentisti juaj ta miratojë.

Në ditët pas operacionit, duhet t'i përmbaheni pijeve dhe ushqimeve të buta. Për javët e para pasi të rifilloni dietën tuaj të rregullt, shmangni ushqimet e ashpra, krokante ose pikante. Merrni parasysh udhëzimet e plota pas operacionit që ju ofrojmë, të cilat do të mbulojnë mënyrën e mirëmbajtjes sanitare të zonës dhe çdo çështje që duhet të keni parasysh.

Për sa i përket kohës që kërkon një transplant kockor për t'u kuruar, ju duhet të jeni krejtësisht natyral për dy javë. Megjithatë, kocka do të kërkojë ende rindërtim, kështu që shumica e individëve nuk do të shërohen plotësisht për tre deri në nëntë muaj.

A mund të vendoset një implant pas një transplanti kockor?

Në disa rrethana, mjekët janë në gjendje të kryejnë ngritjen e sinuseve dhe vendosjen e implantit dentar gjatë të njëjtit trajtim. Megjithatë, në shumë raste, siç është ruajtja e foleve, duhet të formohet një graft kockor përpara se të mbështetet një implant dentar.

Ju do të duhet të ndaloni për një konsultë postoperative për dentistin për të vlerësuar rikuperimin tuaj dhe për të përcaktuar se sa kohë pas transplantimit të kockave mund të merrni një implant dentar. Shëndeti juaj i dhëmbëve dhe i përgjithshëm, përveç rrethanave të tjera, mund të ndikojnë në kohën. Në shumicën e rasteve, një implant mund të futet tre deri në katër muaj pas një transplanti kockor, megjithëse kjo mund të ndryshojë.

Cili është afati kohor për procedurën e implantit dentar nga fillimi në fund?

Nxjerrja e dhëmbëve

Nëse dhëmbi është në gjendje të keqe dhe ka të ngjarë të hiqet, mjeku do të marrë hapat e kërkuar. Dhëmbët dhe mishrat ngjitur janë zbehur nga një anestezi lokale, kështu që pacienti nuk ndjen asgjë. Për më tepër, nëse një dhëmb tashmë është hequr dhe pacienti dëshiron një implant, mjeku e anashkalon këtë hap dhe kalon në operacionin e shartimit. 

Hapja e mishit të dhëmbëve dhe pastrimi i zonës së kockave

Indi i mishit të dhëmbëve rreth dhëmbit hapet si fazë pasuese në shartimin e kockave. Kjo e bën rajonin e kockave alveolare të dukshme dhe i lejon mjekut të vlerësojë lehtësisht sasinë e transplantit. Zona e kockave më pas duhet të pastrohet dhe dezinfektohet tërësisht. Ndërsa futet materiali i shartimit, sigurohet që të mos ketë asnjë tregues degradimi.

Vendosja e materialit të shartimit

Para se të vazhdohet me këtë fazë kërkohet ndërgjegjësimi për llojet e graftit. Komponentët e transplantit të kockave ndahen në katër kategori: autograft, alograft, ksenograft dhe aloplastik.

Një procedurë autografti përfshin transferimin e indit kockor nga një pjesë tjetër e trupit në kockën dentare të dëmtuar.

Alografti, në të kundërt, i lejon kirurgët të marrin inde grafti nga një kufomë. Ksenografti është procesi i marrjes së materialit të shartimit nga kafshët, ndërsa aloplastika është një material shartimi i krijuar nga materialet e bëra nga njeriu. Pas kësaj, materiali i shartimit futet.

Sa zgjat një transplant kockor pa implantim?

Ndoshta thjesht po mendoni të merrni një transplant kockor ose tashmë e keni bërë atë dhe nuk jeni të sigurt nëse dëshironi një implant dentar. Nëse kjo është situata, mund të jeni kurioz se sa zgjat një transplant kockor pa pasur nevojë për një implant.

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë zgjidhje të thjeshtë që vlen për të gjithë. Në përgjithësi, mjekët këshillojnë pacientët që të marrin një implant dentar midis gjashtë dhe dymbëdhjetë muajve pas kryerjes së një transplanti kockor. Kjo ndodh sepse implanti ushtron të njëjtën forcë në kockë që ushtronin rrënjët e dhëmbëve tuaj, duke ruajtur sasinë dhe cilësinë e kockave dhe duke shmangur humbjen e kockave.

Teorikisht, një transplant kockor mund të vazhdojë në disa pacientë për një kohë të pacaktuar, megjithëse sasia e kockave do të ndryshojë. Nëse një implant dentar nuk është instaluar, kocka e re që u rrit si rezultat i transplantit tuaj do të dekompozohet natyrshëm me kalimin e kohës, pikërisht si kocka juaj origjinale.

Sidoqoftë, atrofia gradualisht do të ngadalësohet. Nëse mund të bëni një implant dentar vite më vonë, pa nevojën për një transplant tjetër kockor, ai në fakt mbështetet në rrethanat tuaja specifike dhe shëndetin e dhëmbëve.

Cilat janë metodat e shartimit të kockave?

Grafti, siç përcaktohet nga Shoqata Dentare Amerikane, është një procedurë që përfshin injektimin e materialit të fabrikuar ose organik për të zëvendësuar strukturën kockore që mungon. Humbja e një ose më shumë dhëmbëve për shkak të prishjes, aksidentit ose shkaqeve të tjera dobëson kockën e dhëmbit. Përkeqësimi i masës kockore ndikon në kockën e nofullës dhe mund të krijojë vështirësi në shtrirje.

Nëse injoroni një dhëmb të humbur për një periudhë të gjatë kohore, kjo mund të çojë në një sërë problemesh të shëndetit oral. Një implant dentar është një trajtim efektiv dhe afatgjatë për rivendosjen e dhëmbëve tuaj pasi ata janë përkeqësuar ose dëmtuar.

Për implantet dentare është e nevojshme të zgjidhni një mjek estetik të ditur dhe të licencuar. Kërkohet një vlerësim i plotë dentar përpara implanteve dentare për të përcaktuar nëse kërkohet transplantimi i kockave. Skenari i secilit person është i ndryshëm dhe mund të kërkojë një përgjigje krejtësisht të veçantë, kështu që përcaktimi i asaj që funksionon më mirë për ta është kritike. Më poshtë janë katër teknikat kryesore të shartimit të kockave:

Ngritja e sinuseve

Liftingu i sinusit është një teknikë popullore e shartimit të kockave për individët të cilëve u mungojnë dhëmbët e sipërm të pasmë. Sinuset maksilare rrëshqasin poshtë dhe zënë zonën e kockave si pasojë e humbjes së dhëmbëve. Ndërsa nëse një pacient dëshiron një implant dentar, alternativa e parë dhe e vetme është ngritja e kaviteteve të sinusit përpara se të futet materiali kockor. Është një teknikë krejtësisht e sigurt dhe efikase që promovon shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve duke korrigjuar gjithashtu çdo vështirësi në shtrirje.

Rritja e kreshtës 

Kur një dhëmb humbet, "kocka alveolare" e dhëmbit ka tendencë të tërhiqet me kalimin e kohës. Jo vetëm që tërhiqet, por edhe humbet volumin, dhe kocka duhet të vazhdojë të funksionojë përpara se të marrë një implant. Funksionaliteti normal i kockës kërkon që ajo të rikthehet në gjendjen e mëparshme.

Zmadhimi i kreshtës është një procedurë dentare që trash masën kockore në mënyrë që ajo të kthehet në normale dhe të mbajë një implant. Kur ka pasur tkurrje kockore për shkak të humbjes së dhëmbit, kjo procedurë është mjaft tipike.

Ruajtja e folesë

Ruajtja e kockave pas nxjerrjes së dhëmbëve ose humbjes së dhëmbit është kritike për shtrirjen e nofullës. Ruajtja e folesë është një procedurë ku kirurgët shartojnë kockën menjëherë pas nxjerrjes së dhëmbit. Regjioni i folesë lihet për disa muaj derisa të shërohet plotësisht. Meqenëse osseointegrimi ndodh gjatë periudhës së shërimit, dhëmbi përgatitet për një implant dentar.

Shartimi periodontal

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe problemet e tjera dentare mund të shkaktojnë përkeqësim dhe dobësim të dhëmbëve. Çlirimi i dhëmbëve i predispozon ata për një sërë çështjesh, duke përfshirë kavitetet, problemet e kafshimit dhe fisurat. Shartimi periodontal është një procedurë që rikthen integritetin e dhëmbit dhe redukton lëvizjen.

Kush është një kandidat ideal për shartimin e kockave?

Si fillim, kushdo që ka dhëmbë të humbur për shkak të kariesit ose traumës është i përshtatshëm për instalimin e implantit dentar. Ai gjithashtu ndryshon në varësi të ashpërsisë së dëmtimit dhe sa dëmtohet kocka normale. Një transplant kockor kërkohet nëse kocka është dëmtuar rëndë dhe për këtë arsye nuk mund të mbajë një implant dentar.

Shkalla e dëmtimit dhe vendndodhja e tij ndihmojnë dentistët në përcaktimin e teknikës më të mirë për shartimin e kockave. Ngritja e sinuseve, rritja e kreshtës, ruajtja e folesë dhe shartimi periodontal janë katër llojet bazë të shartimit të kockave.

A është normal transplantimi i kockave?

Nëse jeni një pacient dentar që shqyrton marrjen e implanteve dentare, mbani në mend se është shumë e zakonshme të njoftoheni gjatë një vizite se mund të kërkohet shartim kockash për një operacion implant dentar. Gjithashtu, është e natyrshme që ju të jeni të tmerruar. Pa dyshim, shartimi i kockave duket i tmerrshëm.

Për fat të mirë, ky nuk është një trajtim për t'u frikësuar. Është një rutinë dentare e rehatshme dhe e besueshme.

Pse humbja e dhëmbëve shkakton humbje të kockave?

Individët që kanë humbur një dhëmb mund të kërkojnë një transplant kockor shumë përpara se të vendoset një implant dentar. Kjo duket të jetë e vlefshme edhe nëse mbërrini ditën pas humbjes së dhëmbit për të kërkuar një implant dentar. Zgavra mund të jetë e sëmurë, ose dhëmbi që mungon mund të jetë shumë i vogël për të trajtuar një zëvendësim adekuat.

Në fakt, individët zakonisht nuk kërkojnë një implant në të njëjtën ditë kur humbasin një dhëmb.

Shumë shpesh, shkaku është monetar. Herë pas here, është një çështje logjistike. Çdo ditë që mungon një dhëmb, ndodh humbje kockore.

Pse humbja e dhëmbëve shkakton humbje të kockave?

Kocka alveolare është lloji i kockës që zakonisht shkakton probleme. Qëllimi i kockës alveolare është të mbajë dhe të sigurojë dhëmbët. Në mungesë të një dhëmbi, kocka alveolare fillon të tkurret sepse nuk ka punë të mjaftueshme.

Për më tepër, çdo moment që përtypni, kocka e nofullës zhvillohet dhe përforcohet. Si rezultat, degjenerimi i kockave alveolare mund të çojë me shpejtësi në humbjen e kockës së nofullës.

Kuptoni se implantet dentare varen nga rigjenerimi i kockës për të funksionuar - domethënë, implanti duhet të lidhet me kockën për të siguruar një bazë solide për kurorën. Nuk është e mundur të vendoset një implant kur nuk ka kockë për të operuar.

A janë të dhimbshme transplantet e kockave?

Absolutisht jo! Specialistët i bëjnë këto çdo ditë në punë. Ato kryhen si operacione ambulatore dhe gjatë tyre zakonisht pacientët anestezohen. Ju nuk duhet të përjetoni ndonjë shqetësim kur grafti shërohet dhe pasi të përfundojë, do të jeni të përgatitur për implantet tuaja dentare. Një transplant kockash është thjesht faza e parë që shumica e pacientëve duhet të kryejnë përpara se të jenë në gjendje të shijojnë dhëmbët e tyre të rinj të bukur zëvendësues.

Në fund, përdoret metoda e ngritjes së sinusit. Mjekët zakonisht përdorin kockën e kalit për të gjitha këto për të siguruar që grafti mund të zgjerohet. Kocka e kalit mund të kombinohet fare mirë me kockën e një dhuruesi njerëzor. Ky operacion kërkohet kur pacienti kërkon një implant në nofullën e sipërme, e cila shpesh nuk është mjaft e fortë për të mbështetur implantet në vetvete.

Por pse kockën e kalit? Sepse kocka e kalit ofron dy përfitime të dallueshme: Nuk degradohet aq shpejt sa kocka e njeriut, megjithëse mikroskopikisht është më e ngjashme me kockën e njeriut. Kocka e kalit vepron si një "platformë druri", duke mbështetur formimin e mëtejshëm të kockave në sinus.

Rimëkëmbja zgjat 8-12 muaj për shkak të strukturës së dhomës së sinusit.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.