A mund të zëvendësojnë implantet dentare një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë?

Nëse gojës suaj i mungon një grup i plotë dhëmbësh, mund t'i zëvendësoni me një protezë tradicionale të lëvizshme. Megjithatë, nuk ju kërkohet të kënaqeni me dhëmbët e zakonshëm të rremë. Zgjidhjet alternative për trajtimet restauruese përfshijnë një urë të plotë me hark të mbështetur me implant, një protezë të mbajtur me implant ose dhëmbë të riparuar brenda një dite. Implantet dentare përdoren në të gjitha këto trajtime për të siguruar zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë.

Për të rivendosur një rrënjë dhëmbi të humbur, një implant dentar vendoset në kockën e nofullës. Implantet, të cilat shpesh përbëhen nga titan, mund të mbështesin dhëmbët zëvendësues si kurorat e vetme, ura me shumë dhëmbë dhe protezat e plota. Implantet dentare këshillohen për qëndrueshmërinë, ngurtësinë, kapacitetin e kafshimit dhe jetëgjatësinë e tyre. Ata gjithashtu kanë pamjen, strukturën dhe funksionalitetin e dhëmbëve të vërtetë.

Implantet dentare ndihmojnë në reduktimin e humbjes së kockave (resorbimit). Dhëmbët zëvendësues janë ngjitur në shtyllat prej titani që shërbejnë si rrënja e dhëmbit duke u lidhur me nofullën. Implantet janë metoda e vetme për zëvendësimin e dhëmbëve që ruan dhe nxit formimin e kockave. Kjo mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e formës suaj vizuale.

Nëse ju mungojnë dhëmbët ose keni proteza të lirshme dhe të pakëndshme, merrni parasysh punën e mëposhtme restauruese të mbështetur me implant:

Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

Ura Dentare fikse prej porcelani

Një urë dentare fikse (jo e lëvizshme) është një alternativë pragmatike dhe afatgjatë për rikthimin e dhëmbëve që mungojnë.

Urat klasifikohen në shumë kategori. Megjithatë, urat fikse prej porcelani janë më të dëshirueshmet pasi ato pasqyrojnë më së afërmi pamjen dhe ndjesinë e dhëmbëve tuaj të vërtetë. Kjo urë përbëhet nga dy kurora që përshtaten mbi dy dhëmbë ankorimi (dhëmbët mbështetës) dhe janë të lidhur me një ose edhe më shumë dhëmbë protetikë (pontikë), të cilët mbushin boshllëkun e lënë nga dhëmbët që mungojnë.

Një urë fikse prej porcelani është një zgjedhje e shkëlqyer për:

 • Rivendosni buzëqeshjen tuaj duke mbushur boshllëkun e lënë nga dhëmbët që mungojnë
 • Rivendosja e aftësive të përtypjes dhe të folurit
 • Mbajtja e dhëmbëve tuaj të mbetur të mos lëvizin jashtë vendit
 • Ruajtja e formës origjinale të fytyrës
 • Kalimi nga një protezë e lëvizshme e pjesshme në një pajisje dentare fikse

Një instalim i urës fikse zakonisht kërkon dy ose ndoshta më shumë vizita. Ndërsa dhëmbët janë të qetësuar, një pjesë e smaltit në dy dhëmbët mbështetës hiqet për të lejuar vendosjen e një kurore.

Pas kësaj, merret një përshtypje shumë e saktë e dhëmbëve tuaj dhe transportohet në një laborator dentar, ku krijohet ura. Më pas, deri në takimin tuaj të mëvonshëm, duhet të pajiseni me një urë të përkohshme.

Për të siguruar një përshtatje të saktë, ura juaj e përhershme do të shqyrtohet tërësisht, modifikohet dhe lidhet me dhëmbët tuaj mbështetës në takimin e kthimit. Dentistët thjesht mund ta çimentojnë urën shkurtimisht për t'u dhënë dhëmbëve dhe indeve kohë për t'u përshtatur me të renë. Ura e rindërtuar më pas do të vuloset përgjithmonë në një datë të mëvonshme në këtë situatë.

Pas procedurës suaj, do t'ju jepen udhëzimet e mjekut për protezën tuaj. Pastrimi, larja dhe vizita e rregullt te dentisti do të ndihmojnë në zgjatjen e jetëgjatësisë së urës suaj të re të përhershme.

Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

Ura akrilike e mbështetur nga katër implante

All-on-4 është një formë e implantit dentar që mund të jetë e duhura për ju nëse implantet standarde janë përjashtuar. Disa burra dhe gra kanë nevojë për këtë lloj implanti pasi shumica ose të gjithë dhëmbët e tyre në nofullën e poshtme ose të sipërme janë zhdukur.

Si rezultat i gjendjes së shëndetit të tyre oral, disa pacientë mund të mos jenë kandidatë për implante konvencionale. Me All-on-4, ju mund të kualifikoheni për të marrë implantet e dhëmbëve të bukur dhe afatgjatë që dëshironi.

Shumë njerëz janë të shqetësuar për osteoporozën. Nëse keni shumë më pak masë kockore në nofullën tuaj, implantet standarde dentare mund të mos jenë në gjendje të mbështesin stilin dhe rehatinë tuaj. Përkundrazi, All-on-4 mund të jetë një mundësi për ju.

All-on-4 ka një ndikim të rëndësishëm. Implantimi kërkon më pak kohë sesa implantet standarde. Rekomandohet për individët që kanë humbur të gjithë dhëmbët.

Për më tepër, kjo teknologji është më pak ndërhyrëse dhe kërkon më pak operacione përgatitore para zbatimit. Ky trajtim është gjithashtu më pak i kushtueshëm se opsionet alternative për humbjen totale të dhëmbëve.

Një shufër (shpesh e përbërë nga titani) lidh implantet akrilike. Ky është një veçori e thjeshtë dhe ishte produkti fillestar në treg.

Kjo procedurë është më e përshtatshme për njerëzit që nuk shtrëngojnë ose kërcëjnë dhëmbët. Është zgjedhja më e lirë dhe më e thjeshta për t'u riparuar nëse është e nevojshme. Ajo vjen në një gamë të gjerë madhësish dhe formash.

Gjithashtu ka një pickim më të butë se disa produkte të tjera, duke i dhënë një ambient më të qetë. Megjithatë, i mungon atraktiviteti i artikujve të krahasueshëm. Ata gjithashtu nuk durojnë aq gjatë. Ato mund të përkeqësohen dhe të kërkojnë mirëmbajtje me kalimin e kohës.

Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

Proteza e lëvizshme e mbajtur me kapëse (overdenturat e mbështetura nga implanti)

Protezat e mbivendosura, mbiprotezat e mbështetura nga implanti, protezat me shirita, implantet e lokalizimit, buzëqeshjet e parakohshme janë të gjithë emrat që me siguri i keni dëgjuar. Nëse po pyesni se si janë të gjithë të lidhur, si dhe cila zgjedhje është më e mira për ju, mos u shqetësoni - nuk është aq e vështirë.

Një mbidenturë e mbështetur nga implanti, e njohur gjithashtu si një mbidenturë e implantit, është një protezë e ndashme që ankorohet nga implantet dentare.

Më pas, implantet do të pajisen me një pajisje të veçantë fiksuese ose klikuese që siguron protezat. Protezat e mbështetura me implant mund të ofrojnë funksionalitet, komoditet dhe siguri më të madhe sesa protezat e zakonshme.

Protezat e mbivendosura të mbështetura nga implanti klasifikohen edhe më tej në dy lloje: mbidenturat e mbështetura në shirit dhe mbidenturat e mbajtura me lokalizues:

 • Protezat e implanteve të mbështetura nga shufra: Një shirit i hollë metalik që përshtatet me konturin e nofullës suaj dhe është i lidhur me shtyllat e implantit në nofull përfshihet me këtë lloj proteze. Grepa apo edhe lidhje të tjera janë ngjitur ose në protezën ose në shiritin. Më pas proteza vendoset mbi shirit dhe lidhjet përdoren për ta siguruar atë.
 • Protezat e mbivendosura me mbajtje të lokalizimit: Proteza vendoset në qendër të mishrave të dhëmbëve dhe sigurohet me implante të posaçme lokalizuese të implantuara në vende vendimtare në nofullën e sipërme ose të poshtme. Me një lidhje të tillë specifike të integruar retentive, proteza e ndashme është e lidhur fort dhe plotësisht me implantet (lokatorin).
Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

Procedura e mbidenturës së mbajtur me implant: hap pas hapi

Protezat e implanteve kërkojnë një proces trajtimi me shumë hapa që mund të zgjasë deri në gjashtë muaj për t'u përfunduar.

Më poshtë janë fazat kryesore të mbidenturës së implantit për t'u parashikuar:

 1. X-rrezet dhe mbresat

Nëse trajtimi i mbidenturës konsiderohet i përshtatshëm, duhet të ndërmerren procedura të gjera diagnostikuese, veçanërisht imazhe me rreze X dhe mbresa në gojë. Kjo është një fazë përgatitore primare terapeutike që siguron që kocka juaj të jetë e fortë dhe të ketë sasi të mjaftueshme për të akomoduar implantet dentare.

 1. Vendosja e implanteve dentare

Më pas, implantet dentare, të cilat ngjajnë me vida të vogla metalike, do të futen në nofull. Do të lejohet të rikuperohet për 2 deri në 6 muaj për të mundësuar që kocka të integrohet me implantin në një nivel molekular. Do t'ju jepen proteza të përkohshme të menjëhershme për t'i veshur gjatë kësaj periudhe, ndërkohë që mishrat e dhëmbëve dhe kocka e nofullës do të shërohen.

 1. Shtojca e lokalizimit

Një procedurë e dytë mund të jetë e nevojshme në disa raste, gjatë së cilës dentisti i implanteve do të lidhë lokatorët me implantet, të cilat përsëri do të dalin nga mishi i dhëmbëve për të ankoruar mbidenturat. Ky trajtim normalisht kërkon dy javë shtesë të rikuperimit.

Nonetheless, in other circumstances, the anchors are inserted at the same time as the implant posts. A dentist will examine your particular condition and discuss the most suitable treatment course throughout your consultation visit.

 1. Overdenture Placement

Ultimately, a personalized set of dentures will be made to match the color and contour of a genuine set of teeth. Following the completion of the regeneration phase, the dentures will be attached to the finders to provide a tight, non-slip fit and a natural-looking grin.

Stabilizimi i protezave

Një nga metodat më të thjeshta dhe me kosto më efektive për të rivendosur të gjithë dhëmbët në një nofull është përdorimi i implanteve për të ngjitur, por në të vërtetë jo për të mbajtur, një protezë. Protezat e stabilizuara me implant ulen në mishrat e dhëmbëve, por mbahen në vend nga dy ose katër implante me abutment lokalizues. Lidhësit funksionojnë në mënyrë të ngjashme me fiksuesit me shtylla në veshje.

Ato përshtaten brenda protezës dhe mund të ndryshohen për të siguruar mbajtje më të madhe ose më të vogël. Ato veprojnë në mënyrë të ngjashme me protezat tradicionale, por pa lëvizshmëri horizontale. Pllakat janë të thjeshta për t'u çmontuar për pastrim. Individët mund të përdorin shpesh protezat e tyre ekzistuese, por shumicën e kohës kërkohet një e re.

Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

A jam kandidati i duhur për implante dentare?

Trajtimi i implantit dentar është i përshtatur për individin. Lloji i restaurimit të përshtatshëm për ju do të varet nga numri i dhëmbëve që keni humbur, ku ju mungojnë dhëmbët dhe shëndeti juaj i përgjithshëm.

Nëse aktualisht keni proteza të lëvizshme, mund të keni humbje kockash ose indesh që duhet korrigjuar përpara se të futen implantet. Dentisti juaj do të kryejë një vlerësim gjithëpërfshirës për të përcaktuar se cili opsion restaurimi është i përshtatshëm për ju.

Avantazhet e përdorimit të implanteve dentare për të zëvendësuar të gjithë dhëmbët që mungojnë

Implantet dentare me gojë të plotë janë shumë më të larta se protezat tradicionale. Ja pse:

 • Kjo është një zgjidhje afatgjatë. Një protezë mund të ketë një kosto fillestare më të ulët, por nuk është një zgjidhje e përhershme për restaurimin e dhëmbëve. Urat dhe protezat shpesh duhet të servisohen dhe madje të rindërtohen gjatë gjithë jetës suaj, gjë që mund të jetë e kushtueshme në planin afatgjatë. Implantet dentare kanë një sukses prej 97%, që është dukshëm më i madh në krahasim me çdo alternativë tjetër për zëvendësimin e dhëmbëve.
 • Standardi i kujdesit. Implantet dentare tani konsiderohen si "standardi i artë i kujdesit" për dhëmbët e humbur pasi kocka e nofullës lidhet me implantin e titanit dhe siguron një bazë të fortë për kurorën e re. Si pasojë, zëvendësimi është i fortë dhe i qëndrueshëm dhe duket, ndihet dhe funksionon njësoj si dhëmbët e vërtetë.
 • Kujdesi është i thjeshtë. Për shkak se implantet dentare funksionojnë si dhëmbët normalë, ju duhet t'i trajtoni ato në të njëjtën mënyrë që mund t'i trajtoni dhëmbët e tjerë të shëndetshëm duke praktikuar higjenën e duhur të përditshme orale.

Rreziqet e mos zëvendësimit të dhëmbëve që mungojnë

Pasi të neglizhohen dhëmbët që mungojnë, mund të shfaqen një sërë problemesh:

 • Resorbimi i kockave. Kur dhëmbët hiqen nga kocka, trupi juaj arrin në përfundimin se kocka nuk është më e detyrueshme për të funksionuar dhe vazhdon të shpërndahet, duke çuar në deri në 4 mm osteoporozë në një vit. Në mungesë të strukturës adekuate të kockave, pamja juaj ndryshon rrënjësisht, duke shtuar potencialisht 10-20 vjet në moshën tuaj.
 • Irritim dhe humbje funksionale. Të folurit dhe të qeshurit mund të jetë e vështirë kur ju mungojnë dhëmbët, jo vetëm psikologjikisht por edhe fizikisht.
 • Shqetësime shtesë për shëndetin. Mungesa e dhëmbëve mund të rezultojë në probleme të ndryshme shëndetësore, të tilla si gingiviti dhe madje edhe probleme me zemrën. Goja është hyrja në trup dhe shumë probleme shëndetësore fillojnë aty. Duke rivendosur dhëmbët që mungojnë me implante dentare, ju po siguroni një jetë të shëndetshme për dekadat në vijim.
Implantet dentare zëvendësojnë një hark të plotë të dhëmbëve që mungojnë

Procedura e implantit dentar me gojë të plotë

Në çdo hap gjatë rrugës, stafi i implanteve dentare në një klinikë shqiptare do t'ju garantojë që të jeni të relaksuar dhe të kuptoni trajtimin e implantit dentar.

 • Planifikimi i trajtimit dhe konsultimi. Bazuar në situatën tuaj të veçantë, teknika për zëvendësimin e të gjithë dhëmbëve që mungojnë me implante dentare mund të ndryshojë. Stafi i tyre do të diskutojë me ju mënyrën më të mirë të veprimit për rastin tuaj specifik dhe do të fillojë t'ju përgatisë për trajtimin e afërt dhe periudhën e rikuperimit.
 • Futja e implantit. Implantet dentare me gojë të plotë mund të duken frikësuese, por stafi me përvojë do të përfundojë duke e bërë operacionin sa më me pak dhimbje. Nëse kërkohet qetësim, ekspertët mund ta përdorin atë për t'ju mbajtur të qetë gjatë gjithë procesit. Katër deri në gjashtë pajisje titani do të implantohen në nofull gjatë gjithë operacionit për të mundësuar montimin e sipërm të protezave të implanteve dentare me hark të plotë.
 • Është koha për të pushuar. Implantet dentare mund të vendosen në vetëm një vizitë, por e gjithë koha e rikuperimit mund të variojë nga tre deri në gjashtë muaj, në varësi të mënyrës se si reagon trupi juaj dhe shëndetit tuaj aktual. Ju do të largoheni nga klinika me një protezë të përkohshme të mbështetur nga implanti, por nuk do të jeni në gjendje të operoni plotësisht në atë vend derisa kocka të rikuperohet. Do t'ju këshillohet të konsumoni vakte të buta për një periudhë kohore pasi implantet e sapofutura vendosen në kockë. Me siguri do të shihni kirurgun që i vendosi implantet disa herë për ekzaminime postoperative. Pasi implantet tuaja të jenë inkorporuar plotësisht në nofullën tuaj, ju do të merrni një protezë përfundimtare të mbështetur nga implanti me një shirit titani për qëndrueshmëri. Këto proteza, si ajo e përkohshme, fiksohen në implantet tuaja dentare dhe duhen hequr vetëm nga një kirurg.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.