Çfarë duhet të bëni pas vendosjes së një implanti dentar në Shqipëri? - Këshilla rreth kujdesit!

Disa njerëz janë të habitur se sa e thjeshtë mund të jetë vendosja e implantit dentar në Shqipëri dhe sa shumë pak dhimbje vuajnë më pas. Për shkak të inovacioneve teknologjike dhe planifikimit të përpiktë, implantimi është një procedurë e vogël kirurgjikale shumë e pakomplikuar. Pjesa më e madhe e planifikimit dhe analizës është bërë para kohe.

Një dentist implantues në Shqipëri do të ekzaminojë gojën tërësisht. Rrezet X dhe, në raste të caktuara, skanime CT të nofullave do të merren për të kontrolluar strukturën dhe integritetin e kockës. Kjo i mundëson dentistit të dizenjojë me saktësi mënyrën në të cilën do të vendosen implantet gjatë gjithë procedurës.

Pasi të keni përcaktuar se implantet dentare janë të sakta për ju, përqendrimi parësor mund të jetë dita e operacionit tuaj të implantit. Megjithatë, duhet të keni parasysh edhe mirëmbajtjen afatgjatë dhe të menjëhershme të dhëmbëve të rinj.

Pas trajtimit, do të jetë një detyrim për të mbajtur kujdesin e duhur oral në baza ditore për të siguruar jetëgjatësinë e implanteve. Për të parandaluar komplikimet, është thelbësore të angazhoheni për të mbajtur implantet dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm, ashtu siç do të bënit me dhëmbët natyralë. Kjo do të kërkojë udhëtime rutinë te dentisti. 

Stomatologët në Shqipëri do t'ju ofrojnë informacione se si të kujdeseni për dhëmbët tuaj menjëherë pas trajtimit. Informacioni i mëposhtëm do t'ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni se çfarë të parashikoni pas instalimit të implantit dhe si t'i mbani implantet dentare dhe dhëmbët të shëndetshëm:

Përpara trajtimit tuaj

A do të më duhet të bëj një pushim nga puna?

Është e dyshimtë që do t'ju kërkohet të bëni një pushim nga puna, megjithatë, duhet të planifikoni një ose dy javë pushim për çdo rast. Shmangni marrjen e ndonjë detyrimi të madh profesional ose social për javët e para pas terapisë.

A e kam të nevojshme të shoqërohem?

Në mëngjesin e implantimit, duhet të organizoni që një individ tjetër t'ju çojë në shtëpi. Kirurgët e implanteve zakonisht përdorin anestezi lokale; megjithatë, qetësimi është lehtësisht i disponueshëm sipas kërkesës. Kjo mund të administrohet nga goja ose intravenoz. Nëse zgjidhni qetësimin, një person i rritur duhet t'ju bashkohet për konsultim, të qëndrojë në klinikë dhe t'ju çojë në shtëpi. Nëse zgjidhni qetësues, dentisti do t'ju japë gjithashtu udhëzime të mëtejshme.

A duhet të mendoj për lehtësimin e dhimbjes?

Mund të mos keni nevojë as për qetësues kundër dhimbjeve, por sigurohuni që t'i mbani në dorë disa pas trajtimit. Ju lutemi njoftoni dentistin e implanteve nëse keni ndonjë ndjeshmëri ndaj ndonjë medikamenti.

Kujdesi pas vendosjes së implantit

A do të më rrjedhë gjak nga buzët?

Gjakderdhja e moderuar është tipike pas instalimit të implantit dentar. Dentisti mund t'ju udhëzojë të shtypni në rajon për rreth 60 minuta duke përtypur butësisht një copë pambuku. Më pas, jastëku duhet të hiqet me kujdes. Nëse kërkohet, rifilloni trajtimin edhe për gjysmë ore të tjera me një jastëk tjetër pambuku. Nëse hemorragjia nuk ndalet, pini një qese çaji të lagur për gjysmë ore. Acidi tanik që gjendet në gjethet e çajit nxit koagulimin e gjakut.

Meqenëse ky implant futet në hendek, me shumë mundësi do të ndjeni shumë më pak gjak sesa nëse do të tërhiqnit një dhëmb. Nuk ka më vende të hapura të ekscizionit për të korrigjuar.

A do të kem një fytyrë të fryrë?

Pas trajtimit, mund të keni edemë dhe/ose mavijosje. Inflamacioni nuk shfaqet deri të nesërmen pas operacionit dhe arrin kulmin afërsisht dy deri në tre ditë më pas. Kjo është me të vërtetë tipike dhe mund të minimizohet duke aplikuar kompresë të ftohtë (ose një thes me perime të ngrira) të paketuara në një leckë dhe të vendosur në pjesën e fytyrës në të cilën janë futur menjëherë implantet. Paketat e akullit duhet të përdoren për 15 minuta dhe 15 minuta pushim gjatë ditës së vendosjes. Akulli nuk do të ketë më asnjë ndikim pas dy ditësh. Në këtë pikë, lagështia duket të jetë më efektive në uljen e ashpërsisë së edemës.

Kur duhet të përdor ilaçe kundër dhimbjeve?

Pas implanteve dentare, ka të ngjarë të ndjeni vetëm dhimbje të lehta. Dentisti mund t'ju këshillojë që së pari të merrni dozën fillestare të qetësuesve të dhimbjes përpara se të mbarojë anestezia dhe më pas t'i merrni ato në një orar konstant në dozën më të lartë të rekomanduar gjatë ditëve fillestare pas operacionit. Shumica e individëve do të jenë mirë me qetësuesit e dhimbjes pa recetë që do t'i merrnin rregullisht për dhimbje koke.

Çdo acarim ose dhimbje e shkaktuar nga procedura duhet të zbehet ngadalë me kalimin e kohës. Nëse vuani siklet në rritje dhe ngurtësi brenda pak ditësh, duhet të telefononi dentistin, i cili mund t'ju udhëzojë për ndjekjen e duhur dhe mjekimin e dhimbjes për t'ju mbajtur të qetë.

Konsumimi i ushqimeve dhe pijeve

Një ditë para operacionit, është mirë të konsumoni vetëm pije të ftohta. Është e rëndësishme të pini shumë ujë. Rezistojini pijeve të ngrohta, pijeve alkoolike dhe ushqimeve djegëse ose pikante. Mos hani asgjë derisa anestezia lokale të konsumohet. Ndërsa konsumimi i vakteve mund të jetë i vështirë gjatë ditëve të para, përpiquni të hani ushqime me vlera ushqyese. Do të rikuperoheni më shpejt dhe do të keni energji shtesë. Zgjidhni ushqime më të buta dhe mastikë larg vendit të implantimit. Produktet si kikirikët, fasulet dhe frutat me fara duhet të shmangen pasi ato mund të bllokohen dhe të shkaktojnë inflamacion. Disa njerëz mund të rifillojnë një dietë standarde brenda një periudhe prej shtatë deri në dhjetë ditë.

Shërimi

Shërimi është shpesh i thjeshtë, me pak vështirësi. Përpara vendosjes së vërtetë të dhëmbëve zëvendësues të pakthyeshëm, kirurgët në përgjithësi do të lënë mishrat e dhëmbëve të rikuperohen dhe implanti të bashkohet (oseointegrohet) me nofullën. Në mënyrë tipike, periudha e rikuperimit zgjat nga 8 javë deri në 12 muaj. Brenda një jave deri në dy javë, qepjet hiqen shpejt ose shpërbëhen vetë. Dentisti mund t'ju ofrojë një ide se çfarë të parashikoni.

Zgjedhja e një diete të ekuilibruar mirë është kritike për suksesin e shërimit. Duhani kufizon rëndë shërimin. Nikotina në duhan kufizon enët e gjakut dhe zvogëlon rrjedhjen e gjakut në strukturat e indeve të buta, të cilat gjithashtu mund të dëmtojnë reagimin imunitar. Kjo pengon procesin e rikuperimit dhe ka një rol të rëndësishëm në gjendjen e gjatë të mishrave të dhëmbëve dhe kockave. Tymi rrit mundësinë që implantet të keqfunksionojnë më vonë nëse nuk shërohen plotësisht pasi janë vendosur. Një dietë e varfër, konsumimi i tepërt i alkoolit dhe mungesa e trajtimit oral mund të pengojnë procesin e shërimit.

Koha e rikuperimit të çdo personi do të ndryshojë. Kohëzgjatja e rikuperimit tuaj do të përcaktohet nga shembulli juaj i veçantë dhe plani i trajtimit. Ortodonti juaj mund të organizojë çdo konsultim të nevojshëm pasues.

A mund të mbaj protezat e mia pas procedurës?

Protezat, qofshin të pjesshme apo të plota, nuk mund të vishen menjëherë pas operacionit. Nëse mbani një protezë që mbivendos vendin e implantit, duhet ta përdorni atë aq rrallë dhe në mënyrë të arsyeshme gjatë pjesës më të madhe të fazës së hershme të shërimit për të ruajtur zonën e implantit. Është e rëndësishme që dhëmbët zëvendësues të mos ushtrojnë stres të parregulluar në implantet përreth gjatë trajtimit. Pas implantimit të implanteve, dentisti juaj do t'ju ofrojë udhëzime specifike për përdorimin e protezave tuaja ose dhëmbëve zëvendësues.

Suksesi me implantet dentare

Shumë kanë pohuar se vendosja e implanteve dentare është shumë më pak e pakëndshme sesa nxjerrja e një dhëmbi ose terapia e kanalit të rrënjës. Implantimi dentar është shpesh më i thjeshtë nga sa besojnë shumë njerëz të tjerë. Është një akt i vetëm në një procedurë të ekzekutuar dhe të koordinuar me përpikëri. Që nënkupton se mirëmbajtja dhe rikuperimi janë zakonisht të thjeshta dhe të pakomplikuara.

Ruajtja e higjienës së mirë dentare është përkushtimi për suksesin e procedurës së implantimit. Mirëmbajtja e implanteve është e thjeshtë dhe sapo dentisti të jetë i kënaqur që procedura po përparon siç është planifikuar, trajtimet vijuese do të jenë identike me ato të ofruara për çdo individ me dhëmbë të vërtetë.

Kohëzgjatja e kohës që ata do të durojnë përcaktohet nga niveli i vëmendjes personale ndaj higjienës së dhëmbëve dhe dëshirës për të caktuar inspektime të shpeshta rutinë.

Filloni trajtimin e duhur sa më shpejt që të jetë e mundur pas operacionit.

Ndaloni gjakderdhjen.

Pas operacionit mund të prisni gjakderdhje nga zona e implantit ose skuqje në pështymë që zgjat deri në 72 orë. Ajo që mund t'ju ndihmojë ta mbani nën kontroll do të ishte kafshimi i pambukut ose një garzë për rreth një orë. Pasi të ktheheni në shtëpi, përsërisni veprimin çdo gjashtë deri në dhjetë orë sipas nevojës.

Nëse gjakderdhja bëhet shumë, zgjidhja do të kafshojë në mënyrë alternative një qese çaji të zi ose jeshil të lagur. Ajo që mund të jetë gjithashtu e dobishme për ta bërë më të thjeshtë formimin e mpiksjes së gjakut, është acidi tanik, i cili ndihmon duke ngushtuar arteriet e gjakut.

Për të parandaluar gjakderdhjen e mundshme, përpiquni të ruani qetësinë, të uleni në këmbë dhe të shmangni aktivitetin e rëndë. Mos u përkul ose mos ngri asgjë që ka peshë. Pështyrja, pirja e duhanit dhe pirja përmes një kashte, të gjitha kontribuojnë në komplikimin e formimit të mpiksjes së gjakut.

Menaxhimi i dhimbjes.

Ibuprofeni është qetësuesi i dhimbjes që përdoret më shpesh pa recetë. Ky, nga ana tjetër, klasifikohet si NSAID. Sipas hulumtimeve, mund të prishë procesin e osseointegrimit.

Mund ta merrni pak para se të mbarojë anestezia ose sa herë që dhimbja bëhet e padurueshme. Ndiqni udhëzimet e shtypura në paketim. Dentisti gjithashtu mund t'ju këshillojë për ilaçet dhe dozat më të mira për situatën specifike. Rregulli i përgjithshëm është që qetësuesit e dhimbjes nuk duhet të merren më shpesh se çdo 8 orë.

Ulja e dhimbjes dhe shqetësimit duhet të ndodhë katër ditë pas operacionit. Mund të përjetoni shtrëngim të fytit dhe të keni vështirësi gjatë gëlltitjes. Nëse këto probleme janë të vazhdueshme, është koha për të caktuar një konsultë me dentistin. Ai/ajo mund të përshkruajë diçka shumë më të fuqishme.

Mbani mend: antibiotikët nuk duhet të përdoren për të trajtuar dhimbjen. Në rastet kur dentisti dyshon për inflamacion, ai/ajo do të rekomandojë një kurs trajtimi.

Zvogëloni ënjtjen dhe mavijosjen.

Një ditë pas operacionit, ndjesia e ënjtjes dhe mavijosjes së faqeve dhe gojës është e zakonshme. Ngritja e sinuseve mund të rezultojë në mavijosje që rrethojnë hundën dhe sytë. Errësimi do të arrijë kulmin nga dy deri në tre ditë pas kthimit në shtëpi dhe me kalimin e kohës gradualisht do të zbehet. 

Nëse ënjtja dhe mavijosja janë shqetësuese, sigurohuni që të aplikoni një pako akulli në zonën e prekur të fytyrës. Aplikimi duhet të zgjasë rreth 15 deri në 20 minuta. Më pas, duhet të pushoni për 48 orë. Është e vërtetë që shumë medikamente pa recetë përmbajnë veti anti-inflamatore, megjithatë, ato duhet të përdoren me kujdesin e duhur sepse mund të ndërhyjnë lehtësisht në procesin e rikuperimit.

Eliminimi i kripës, pirja e shumë ujit dhe pushimi në një pozicion të shtrënguar janë ndër opsionet e tjera. Nëse do të flini, vendosni 2-3 jastëkë poshtë kokës.

Merrni gjumë të mjaftueshëm.

Shumica e pacientëve kthehen në punë të nesërmen. Merrni parasysh të merrni disa ditë pushim nëse puna juaj kërkon aktivitete rigoroze.

Për rreth dy javë, kufizoni aktivitetin fizik dhe aktivitetin intensiv. Sigurohuni që të bëni të paktën 6-8 orë gjumë çdo natë. Kur je në shtrat, po bën shumë punë shëruese.

Ruani shëndet të mirë oral.

Mbajtja e kujdesit adekuat dentar gjatë gjithë periudhës postoperative është pjesë e kujdesit për implantet dentare. Indet e buta që rrethojnë implantin kërkojnë një mjedis steril për t'u shëruar. Infeksionet janë arsyeja më e përhapur e dështimit të implantit.

Larja e dhëmbëve rregullisht mbrëmjen para operacionit dhe shmangia e larjes së implantit është gjithashtu e dobishme. Pas çdo vakti, shpëlani dhëmbët me një gotë ujë të ngrohtë dhe pak kripë për të eliminuar mbetjet e ushqimit. Përsëriteni këtë për një javë pas operacionit. Më pas, shpëlajeni me klorheksidinë.

Për një minimum prej vetëm disa ditësh, shmangni përdorimin e fijeve të ujit ose furçave elektrike të dhëmbëve. Një furçë dhëmbësh standarde ose një furçë dhëmbësh implant dentare, nëse ofrohet nga dentisti, është alternativa përfundimtare.

Mbani një dietë të shëndetshme.

Nëse nuk i keni zëvendësuar të gjithë dhëmbët me implante, provoni të përtypni zonën ku janë dhëmbët natyralë. Shmangni rreptësisht ushqimet dhe pijet e forta dhe të nxehta për të paktën dy javë pas procedurës.

Pini shumë lëngje, por shmangni zvogëlimin e lëngjeve mbi zonën e operacionit. Në ditën e parë, pini katër deri në shtatë gota pije të ftohta ose të temperaturës së dhomës. Ju lutemi mos përdorni kashtë.

Gjëja më thelbësore është të përmbaheni nga ngrënia e ndonjë gjëje të fortë ose krokante. Ushqimet e buta duhet të konsumohen për aq kohë sa jeni duke përjetuar siklet pas operacionit. Sigurohuni që të konsumoni ushqime me vlera ushqyese për të mbajtur sistemin tuaj sa më të shëndetshëm gjatë procesit të rimëkëmbjes.

Brenda afërsisht një jave, shumica e individëve mund të rifillojnë dietën e tyre standarde.

Lëreni duhanin dhe pijen.

Pirja e duhanit ka një ndikim të rëndësishëm në rikuperimin e implantit dentar. Ju nuk duhet të pini duhan për të paktën dy muaj pas procedurës suaj. Mundësisht, lini duhanin përgjithmonë. Duhani ngushton enët e gjakut, të cilat gjithashtu mund të prishin integrimin kockor dhe të rezultojnë në inflamacion ose dështim të implantit.

Ju gjithashtu duhet të përmbaheni nga pirja e alkoolit për të paktën dy ditë pas operacionit. Opsioni ideal mund të jetë abstenimi nga alkooli për dy javë ose më shumë. Mund të pengojë rritjen e enëve të gjakut, duke bërë që implanti të dështojë të bashkohet siç duhet me kockën.

Programoni një vizitë kontrolli.

Mund të jetë e nevojshme që të ktheheni te dentisti dy javë pas operacionit në mënyrë që qepjet të mund të hiqen. Shumë prej tyre shpërndahen vetë, por kjo nuk do të thotë në asnjë mënyrë se nuk duhet të bëni kontrolle rutinë. Dentisti do të jetë gjyqtari nëse shërimi juaj po zhvillohet normalisht dhe ai/ajo do t'ju japë rekomandime të tjera për t'u ndjekur. 

Për më tepër, mishrat e dhëmbëve duhet të kontrollohen rregullisht nga një specialist. Normalisht, infeksionet fillojnë në indet e buta dhe përhapen ngadalë në kocka, duke rritur kështu mundësinë e dështimit të implantit.

Për më tepër, implanteve u mungon një mekanizëm për thithjen e goditjeve. Kjo nënkupton që nëse jeni një nga ata njerëz që kanë një pickim të fuqishëm ose kërcitin dhëmbët, dentisti duhet të kontrollojë periodikisht për t'u siguruar që nuk ka kërcënim për mbingarkesë. Mund të këshillohet të vishni një roje nate.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.