Higjiena e Gojës: Çfarë Problemesh Lindin në Moshat e Vjetra?

Plakja ndodh natyrshëm në të gjitha qelizat, indet dhe organet e trupit. Ndryshimet që vijnë me plakjen prekin të gjitha pjesët e trupit, duke përfshirë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Të moshuarit kanë më shumë gjasa të marrin ilaçe dhe në kombinim me gjendjen e shëndetit të tyre të përgjithshëm ndikojnë edhe në shëndetin e tyre oral.

Si mund të Ndikojë Mosha në Shëndetin tuaj Oral?

Disa ndryshime shfaqen ngadalë në trupin tonë me kalimin e kohës dhe ne plakemi:

 • Qelizat rinovohen me një ritëm më të ngadaltë.
 • Indet bëhen më të holla dhe më pak elastike.
 • Kockat bëhen më pak të dendura dhe të forta.
 • Sistemi imunitar mund të dobësohet dhe në këtë mënyrë infeksionet mund të ndodhin më shpejt dhe procesi i shërimit do të zgjasë më gjatë.

Këto ndryshime prekin indet dhe kockat në gojë, gjë që rrit rrezikun e komplikimeve të shëndetit oral dhe problemeve me moshën.

Cilat janë Problemet më të Zakonshme të Shëndetit Oral që Shfaqen në Njerëzit e Moshuar?

Gojës së thatë

Njerëzit e moshuar janë më të rrezikuar nga gjendja e gojës së thatë. Kjo mund të ndodhë për shkak të moshës; përdorimit të medikamenteve ose kushteve të caktuara shëndetësore.

Pështyma ka një rol thelbësor në ruajtjen e shëndetit të mirë oral. Ajo mbron dhëmbët tuaj nga konsumimi i tyre dhe ndihmon në ruajtjen e mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm. Kur gjëndrat e pështymës në gojë nuk prodhojnë mjaftueshëm pështymë, rreziku i gjërave që do të përmendim më poshtë, do të rritet:

 • Probleme me përtypjen dhe gëlltitjen
 • Plagë në gojë
 • Sëmundja e mishrave të dhëmbëve dhe kariesi

Goja juaj mund të prodhojë pak më pak pështymë me kalimin e moshës. Megjithatë, problemet dhe kushtet mjekësore që shfaqen tek të moshuarit dhe janë shkaqe më të zakonshme të gjendjes së gojës së thatë, përfshijnë:

 • Disa medikamente, të tilla si ato që përdoren për të trajtuar presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, dhimbjen dhe depresionin, mund të zvogëlojnë sasinë e pështymës që prodhoni. Ky është ndoshta shkaku më i zakonshëm i tharjes së gojës tek të moshuarit.
 • Efektet anësore nga trajtimi i kancerit mund të shkaktojnë tharje të gojës.
 • Sëmundje të tilla si diabeti, goditja në tru dhe sindroma e Sjögren mund të ndikojnë gjithashtu në prodhimin e pështymës.

Probleme me mishrat e dhëmbëve

Shkëputja e retinës është një gjendje e zakonshme tek të moshuarit. Kjo ndodh kur indet e mishrave të dhëmbëve hiqen nga dhëmbi, duke ekspozuar bazën ose rrënjën e dhëmbit. Kjo e bën më të lehtë grumbullimin e baktereve dhe shkakton inflamacion së bashku me dekompozimin e dhëmbëve.

Larja e tepërt e dhëmbëve për një periudhë të gjatë kohore mund të shkaktojë largimin e mishrave të dhëmbëve. Gingiviti është një fazë e hershme e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Shfaqet kur pllakat bakteriale dhe gurëzat e dhëmbëve grumbullohen dhe irritojnë si dhe fryjnë mishrat e dhëmbëve. Megjithatë, sëmundja e rëndë e mishrave të dhëmbëve (sëmundja periodontale) është shkaku më i zakonshëm i largimit të mishrave të dhëmbëve dhe gjithashtu mund të çojë në humbjen e dhëmbëve.

Disa gjendje dhe sëmundje që janë të shpeshta tek të moshuarit mund t'i vënë ata në rrezik për sëmundje periodontale:

 • Duke anashkaluar larjen dhe përdorimin e fillit dentar çdo ditë.
 • Dështimi për të marrë kujdes të rregullt dentar.
 • Pirja e duhanit
 • Diabeti
 • Gojës së thatë
 • Sistemi imunitar i dobët

Hapësira / Vrima në dhëmbë

Vrimat krijohen kur bakteret në gojë shndërrojnë sheqernat dhe niseshtenë nga ushqimi në acid. Ky acid sulmon smaltin e dhëmbëve dhe mund të çojë në kavitete.

Kavitetet zakonisht shfaqen tek të moshuarit, sepse shumica e të rriturve i mbajnë dhëmbët gjatë gjithë jetës së tyre. Duke pasur parasysh faktin se mishrat shpesh tërhiqen, kavitetet kanë më shumë gjasa të zhvillohen në rrënjën e dhëmbit.

Goja e thatë shkakton edhe grumbullimin më të lehtë të baktereve në gojë, gjë që së fundmi çon në prishjen e dhëmbëve.

Kanceri i gojës / Kanceri oral

Kanceri oral është më i shpeshtë te njerëzit mbi 45 vjeç dhe është dy herë më i shpeshtë te meshkujt sesa te femrat.

Pirja e duhanit dhe produktet e tjera të duhanit janë shkaku më i zakonshëm i kancerit oral. Konsumimi i tepërt i alkoolit së bashku me përdorimin e duhanit rrit ndjeshëm rrezikun e kancerit oral.

Elementë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e kancerit oral përfshijnë:

 • Infeksioni i Papillomavirus-it të Njeriut (HPV) (i njëjti virus që shkakton lythat gjenitale dhe disa lloje të tjera të kancerit)
 • Stomatologjia dhe higjiena e dobët e gojës
 • Marrja e barnave që dobësojnë sistemin tuaj imunitar (imunosupresues)
 • Fërkim nga dhëmbët e ashpër, protezat ose mbushjet dentare për një kohë të gjatë

Si të Mbroni Dhëmbët dhe Mishrat e Dhëmbëve tuaj?

Pavarësisht nga mosha juaj, kujdesi i duhur dentar mund t'i mbajë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm. Ndiqni këshillat që do të përmendim më poshtë dhe mund të keni kujdesin e duhur dentar. 

 • Lani dhëmbët tuaj dy herë në ditë me një furçë dhëmbësh me fije të buta dhe pastë dhëmbësh me fluor.
 • Pastroni dhëmbët me fill dentar të paktën një herë në ditë.
 • Vizitoni dentistin tuaj për kontrolle të rregullta dentare.
 • Shmangni ëmbëlsirat dhe pijet joalkoolike që përmbajnë një sasi të madhe sheqeri.
 • Mos pini duhan dhe mos përdorni produkte të duhanit.

Nëse mjekimi juaj shkakton tharje të gojës, bisedoni me mjekun ose dentistin tuaj për të parë nëse është e mundur të ndryshoni mjekimin tuaj.

Kur Duhet të Kontaktoni një Dentist Nëse Keni Probleme me Gojën tuaj?

Ju duhet të kontaktoni dentistin tuaj nëse vëreni:

 • Dhimbja e dhëmbit
 • Mishrat e skuqura ose të fryra
 • Gojës së thatë
 • Plagë në gojë
 • Frymë të keqe
 • Dhëmbë të humbur
 • Proteza me përshtatje të dobët

Nëse vëreni një nga problemet e mësipërme, mund të kontaktoni stafin e Trio Dent dhe ne do t'ju sigurojmë një kujdes dentar unik dhe cilësor.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.