Implante dentare pa dhimbje: Mënyra më e mirë për të zëvendësuar dhëmbët që ju mungojnë

Implantet dentare janë ndër alternativat më të zakonshme të zëvendësimit të dhëmbëve pasi eliminojnë nevojën për dhimbje shtesë. Implantet dentare janë të njohur për jetëgjatësinë e tyre, përveç aftësisë së tyre për të imituar pamjen dhe ndjesinë e dhëmbëve natyralë. Këto shtylla titani përzihen në mënyrë perfekte me kockën dhe përdoren për të zëvendësuar dhëmbët e humbur.

Implantet dentare pa dhimbje janë alternativa më e mirë për personat që kanë pësuar një fatkeqësi ose të cilëve iu është hequr një dhëmb për shkak të një përkeqësimi. Implantet dentare ndihmojnë për të ruajtur dhëmbët fqinjë, duke ruajtur gjithashtu format tuaja natyrale të fytyrës.

Cili është qëllimi i implanteve dentare pa dhimbje?

Një procedurë kirurgjikale përdoret për vendosjen e implanteve dentare në kockën e nofullës. Implantet dentare nuk prodhojnë asnjë tingull, nuk rrëshqasin ose shkaktojnë lëndime kockore si protezat ose një urë e përhershme. Kjo shkaktohet nga shkrirja e rrënjës metalike me kockën. Në ndryshim nga dhëmbët e vërtetë, materialet e përdorura në implantet dentare nuk përkeqësohen. Si rregull i përgjithshëm, implantet dentare mund të jenë një opsion i mirë për t'u marrë parasysh nëse:

 • Keni një nofull që është rritur plotësisht
 • Ndoshta ju mungojnë një ose më shumë dhëmbë
 • Keni inde të forta të gojës
 • Keni kocka të mjaftueshme për të mbështetur implantet dentare ose jeni në gjendje të merrni një transplant kockor
 • Nuk janë në gjendje ose hezitojnë të mbajnë proteza
 • Po përpiqeni të përmirësoni të folurit tuaj

Pse nuk duhet të shqetësoheni për procedurën e implanteve dentare?

Implantet dentare kanë avantazhe të ndryshme, por ato mund të shkaktojnë ankth tek disa njerëz. Sa herë që dikush dëgjon fjalën "operacion", ai ose ajo e lidh atë menjëherë me agoni dhe, si pasojë, me ankth. Për të qenë i sinqertë, operacioni i implantit dentar është një procedurë e rregullt që nuk do t'ju sjellë ndonjë dhimbje apo vonesë të panevojshme. Nëse jeni të shqetësuar se do t'i nënshtroheni operacionit të implantit dentar, ekspertët dentarë mund t'ju premtojnë se do të jetë një përvojë pa dhimbje dhe relaksuese. Ne do t'ju japim disa arsye për të besuar se operacioni i implantit dentar nuk është aq i frikshëm dhe i pakëndshëm sa mendoni.

Procesi i Kirurgjisë: Një Proces i SaktëProcesi i Kirurgjisë: Një proces i saktë

Një trajtim i implantit dentar kërkon një planifikim të kujdesshëm dhe të saktë përpara kohe. Dentisti duhet të jetë përgjegjës për historinë mjekësore dhe dentare, si dhe për çdo aspekt të vizitës së planifikuar. Nëse jeni një nga rastet sfiduese, dentistit do t'i duhet një imazh me rreze X ose CT për të kuptuar vendosjen e saktë dhe të duhur të implantit. Imazhet do të ndihmojnë gjithashtu në zhvillimin e një plani menaxhimi që duhet të kryhet gjatë operacionit të implantit dentar. 

Udhëzimet e plota lejojnë prerje të sakta për të ndërtuar brazdë që do të mbajë dhëmbët zëvendësues. Ju duhet të zgjidhni një dentist kompetent i cili ka përvojë në ekzekutimin e operacionit të implantit dentar për të lehtësuar shqetësimet tuaja. Njohuritë e mëparshme të dentistit dhe kirurgut do t'i ndihmojnë ata të përfundojnë pa probleme operacionin dentar, duke ditur gjithashtu se si të reagojnë në përputhje me rrethanat nëse ndodh diçka e paparashikuar gjatë procesit të operacionit.

Nuk ka dhimbje

Nuk duhet të shqetësoheni për shqetësimet kur i nënshtroheni operacionit të implantit dentar. Gjatë gjithë procesit, do t'ju jepet anestezi lokale për të zbehur indet ku do të punojë dentisti. Shumë përpara se të fillojë plani i veprimit, do t'ju jepet ilaç mpirës për të garantuar sigurinë tuaj. Për të siguruar që rajoni është plotësisht i mpirë, kirurgu oral dhe dentisti duhet së pari ta testojnë atë dhe t'ju pyesin nëse ndjeni ndonjë gjë. Gjithashtu, nëse besoni se keni simptoma ankthi ose keni frikë nga procedura e kirurgjisë, mund të kërkoni një ilaç kundër ankthit ose një qetësues shtesë përpara procedurës. Do të lehtësoheni kur të mësoni se procedura e implantit dentar kryhet vetëm në një ditë, duke ju lejuar të rikuperoni rutinën tuaj normale në kohën e duhur.

Diskomforti pas operacionit i implantit dentar është minimal

Do të ndjeni një agoni të vogël pas operacionit si rezultat i planit kirurgjik të planifikuar paraprakisht, së bashku me metodat dhe mjetet e reja të implantimit. Lloji më i keq i pakënaqësisë mund të jetë një pakënaqësi e vogël kur trajtimi përfundon, por edhe kjo është e pazakontë. Në realitet, shumica dërrmuese e pacientëve nuk raportojnë fare dhimbje. Nëse jeni vërtet në dhimbje, dentisti mund t'ju rekomandojë të përdorni një ilaç pa recetë për të lehtësuar vuajtjet. Ju gjithashtu mund t'ju jepet një recetë për qetësuesit e dhimbjes.

Rezultate të përhershme

Në kontrast me implantet tradicionale, trajtimi i implantit dentar që po kryhet aktualisht ka një shkallë më të madhe suksesi. Shkalla e suksesit varion nga 96 në 98 për qind, dhe përqindjet nuk janë ulur për një kohë të gjatë. Implantet dentare janë gjithashtu më elastike se protezat dhe kanë nevojë për më pak mirëmbajtje. Kohëzgjatja e implanteve zakonisht varion nga 25 deri në 30 vjet, dhe nëse ato trajtohen dhe kujdesen siç duhet, jetëgjatësia e tyre mund të zgjatet.

Përgatitja e Kirurgjisë Dentare Implantare

Periudha para operacionit është e drejtpërdrejtë dhe e lehtë. Do të merrni një ekzaminim të plotë dentar nga kirurgu oral dhe dentisti, si dhe radiografi dentare dhe modele të gojës dhe dhëmbëve. Tani mund t'i shprehni problemet tuaja me dentistin në një përpjekje për ta ndihmuar atë në zgjidhjen e tyre. Përfshini çdo problem shëndetësor dhe ilaçe që po merrni aktualisht, veçanërisht suplementet, trajtimet pa recetë dhe trajtimet me recetë. Faza e planifikimit mund të përfshijë një sërë dentistësh dhe ekspertësh të cilët do të sigurojnë që ju të pajiseni me programin më të mirë dentar që i përshtatet rrethanave dhe kërkesave tuaja specifike.

Çfarë mund të prisni në ditën e kirurgjisë?

Ju do të përgatiteni dhe do t'ju jepet një anestezi lokale kur të arrini në objektin dentar për operacionin. Pas kësaj, specialisti stomatologjik do të prezantojë strategjinë kirurgjikale dhe do të përgatisë vazhdimisht gojën tuaj. Ju mund të ndjeni disa ndjesi ndërsa dentisti hap vrima të vogla në nofullën tuaj dhe pasi pret mishrat e dhëmbëve për të zbuluar kockën. Vrimat duhet të vendosen fort për t'u siguruar që të mos ketë asnjë boshllëk që shtylla të rrëshqasë ose të lëkundet. Shtylla e titanit do të vendoset në sipërfaqen e brendshme aq shpejt sa vrima të arrijë madhësinë optimale. Përpara se të bashkojë mishrat e dhëmbëve, dentistit mund t'i duhet një radiografi tjetër për të siguruar që të gjitha shtyllat janë pozicionuar siç duhet.

Udhëzimet e kujdesit pasues

Dentisti do të flasë për trajtimin tuaj dhe ju do të merrni një printim të disa rekomandimeve të kujdesit pasues që duhet të ndiqni pas trajtimit. Sigurohuni që të mos i neglizhoni ose shpërfillni udhëzimet sepse mirëmbajtja e duhur përcakton përfitimet e implanteve të reja dentare. Duhen afërsisht gjashtë muaj që goja të shërohet plotësisht.

Avantazhet e implanteve dentare pa dhimbje

Avantazhi i qartë për pacientin është marrja e implanteve të tij dentare pa shqetësime, që përfaqëson një nga konsideratat kryesore të individëve që duhet t'i nënshtrohen procedurave të implantologjisë. Megjithatë, përdorimi i softuerit dhe simulimi ka një sërë avantazhesh shtesë për pacientin.

 • Ndërhyrje që janë më të sakta dhe më pak ndërhyrëse.
 • Ndërhyrje më e shpejtë.
 • Koha e ndërhyrjes është zvogëluar.
 • Koha e rehabilitimit zvogëlohet.
 • Eliminimi i gabimit.
 • Zbutja e rrezikut kirurgjikal.
 • Lehtësim i dhimbjes pas operacionit.
 • Nuk ka qepje, apo ënjtje.

Pse nevojiten implantet dentare?

 • Estetika: Implantet dentare janë gjëja më e afërt me dhëmbët e shëndetshëm e të vërtetë. Implanti rikthen rrënjën e dhëmbit të humbur dhe duket, ndjehet dhe funksionon njësoj si dhëmbët e vërtetë. Ato ju ndihmojnë të ruani formën dhe buzëqeshjen e fytyrës suaj origjinale duke ruajtur kockën e nofullës.
 • Vetëbesimi: Implantet janë tepër të qëndrueshme pasi janë të lidhura me nofullën tuaj. Kështu që ata nuk do të bien jashtë ndërsa ju bisedoni, hani ose qeshni. Fjalimi juaj gjithashtu do të tingëllojë më i natyrshëm.
 • Komoditeti: Ju i pastroni me fill dentar ashtu si dhëmbët tuaj aktualë. Ato nuk janë si protezat, të cilat duhet të hiqen rregullisht nga goja për t'u pastruar.
 • Kosto-efektiviteti: Për shkak të shpenzimeve të tyre më të ulëta në fillim, protezat ose urat mund të duken të jenë dukshëm më pak të shtrenjta se implantet dentare në shikim të parë. Megjithatë, ato mund të kenë nevojë të përditësohen çdo 5 deri në 10 vjet, duke kërkuar një angazhim më të madh të punës dhe parave. Ju mund të tronditeni se sa të përballueshëm janë implantet dentare, veçanërisht kur merren parasysh suksesi dhe vlera afatgjatë.
 • Suksesi afatgjatë: Si një alternativë për zëvendësimin e dhëmbëve, implantet dentare kanë normat më të larta të suksesit të regjistruara. Hulumtimet klinike të kryera gjatë 40-50 viteve të fundit kanë zbuluar se operacioni i implantit dentar ka një shkallë suksesi shumë më të lartë se 95%.
 • Implantet dentare janë metoda e vetme e zëvendësimit të dhëmbëve që promovon kockën e nofullës dhe shmang humbjen e kockave. Gjithashtu, ndryshe nga urat apo protezat e pjesshme, implantet dentare nuk kërkojnë shtypjen e dhëmbëve fqinjë.

Çfarë përfitimesh të tjera mund të ofrojnë implantet dentare?

Ju mund të bëni sa më poshtë me ndihmën e implanteve dentare:

 • Zëvendësoni një ose më shumë dhëmbë të humbur duke shmangur dëmtimin e dhëmbëve të shëndetshëm fqinjë (si me urat klasike).
 • Për të krijuar një protezë fikse (urë) kur proteza klasike mund të krijojë vetëm një protezë të lëvizshme (të lëvizshme).
 • Nëse të gjithë dhëmbët në gojë janë zhdukur, ne mund të rrisim ruajtjen e protezave të plota duke vendosur 2-4 implante në secilën nofull.
 • Implantet rikthehen në maksimum përsa i përket funksionit përtypës, të folurit dhe estetikës, duke minimizuar ndjesinë e një trupi të huaj. Duke përdorur implantet, njeriu merr përshtypjen e rifitimit të dhëmbëve natyralë.

Çfarë duhet të ha apo të bëj pas procedurës kirurgjikale?

Do t'ju jepet një regjim trajtimi postoperativ me udhëzime të plota. Në përgjithësi, duhet të pini më shumë lëngje dhe të konsumoni ushqime të buta dhe të grira pas operacionit të implantit. Është mirë të hani ushqime që nuk kërkojnë përtypje të rëndë për aq kohë sa do të zgjasë procesi i shërimit. Për 4 deri në 6 muajt e parë, këshillohet përtypja e kujdesshme. Nuk këshillohet pirja e duhanit.

Çfarë përfshin mirëmbajtja e implanteve dentare?

Implantet dentare, ashtu si dhëmbët e vërtetë, kërkojnë mirëmbajtje dhe ekzaminim vjetor për të siguruar jetëgjatësinë e tyre. Ju duhet t'i mbani implantet ashtu si do t'i bënit dhëmbët tuaj të vërtetë, por gjithashtu duhet t'i kushtoni vëmendje të veçantë vendit ku vendosen implantet.

Larja e dhëmbëve dy herë në ditë, përdorimi i fillit dhe vizitat e rregullta dentare ndihmojnë për t'i mbajtur ata të shëndetshëm. Fotografia rreth perspektivës së implantit është kritike për kontrollin e integritetit të shëndetit të kockave dhe mishrave të dhëmbëve në zonën e implantit. Kujdesi i kujdesshëm në shtëpi dhe kontrollet e shpeshta të ekspertëve janë kritike për mirëqenien e tyre.

A duhet të vendos një implant dentar për çdo dhëmb që kam humbur?

Jo. Në realitet, është e mundur që të gjithë dhëmbët e poshtëm të zëvendësohen me një urë të përhershme të mbështetur nga 5-6 implante, ndërsa një restaurim ekuivalent gjithëpërfshirës në nofullën e sipërme shpesh kërkon 6-7 implante.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.