Kariesi / Kavitetet / Prishja e Dhëmbëve: Gjithçka që Duhet të Dini!

Keni kavitete të patrajtuara në dhëmbë? Atëherë, duhet të dini se ato mund të çojnë në dhimbje të forta dhëmbësh, infeksione si dhe heqjen e dhëmbëve, nëse nuk trajtohen në vazhdimësi. 

Çdo person mund të ketë kavitete pavarësisht nga mosha e tij. Të kesh shëndet të mirë dentar dhe të ndjekësh zakone të mira të kujdesit dentar, të tilla si: larja e dhëmbëve, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar dhe kontrollet e rregullta të dhëmbëve – mund të parandalojë çdo kavitet në dhëmbët tuaj. 

Vazhdoni leximin dhe mësoni më shumë për kavitetet, të cilat quhen gjithashtu kariesi dentar ose prishja e dhëmbëve.

Çfarë është Kariesi Dentar?

Kariesi dentar është një sëmundje e cila dëmton apo edhe shkatërron indet e forta të dhëmbëve, smaltin si dhe dentinën. Për më tepër, kariesi është shkaktari më i zakonshëm i prishjes së dhëmbëve dhe shfaqet në çdo moshë, duke filluar nga fëmijëria.

Nëse kariesi nuk trajtohet menjëherë, ai mund të zhvillohet dhe përfundimisht të çojë në shkatërrimin e plotë të dhëmbit, duke rezultuar në humbjen e tij.

Përse Shkaktohet Kariesi Dentar?

Pas konsumimit të ushqimeve dhe pijeve - dhe në pjesën më të madhe pas konsumimit të sheqerit - mikrobet me shumë gjasa mbeten në gojën tuaj dhe ato përfundimisht prodhojnë acide. Nëse dhëmbët tuaj nuk pastrohen siç duhet si dhe në mënyrë të rregullt, këto acide konsumojnë indet e forta të dhëmbëve tuaj dhe gjithashtu mund të shkaktojnë karies dentar.

Shkaqet e kariesit dentar

 • Higjiena e dobët e gojës
 • Konsumimi i vazhdueshëm i sheqerit
 • Abuzimi me drogën ose alkoolin
 • Mungesa e kontrollit të rregullt dentar
 • Rrjedhja e reduktuar e pështymës, duke shkaktuar tharjen e gojës
 • Ushqyerja e keqe
 • Nivele të larta të kariesit në gojë
 • Dëmtimi i smaltit të dhëmbëve
 • Sipërfaqet e zbuluara të rrënjëve të dhëmbëve
 • Trajtimi ortodontik i kombinuar me higjenë të dobët orale

Cilat janë Simptomat e Kariesit Dentar?

Kariesi dentar ka disa simptoma në varësi të ashpërsisë së gjendjes së bashku me gjerësinë e prishjes së dhëmbëve. Simptomat më të zakonshme që përjeton shumica e pacientëve janë:

 • Dhimbja e dhëmbit, në pjesën më të madhe gjatë procesit të konsumimit por edhe gjatë konsumimit të lëngjeve. Temperatura, si e lartë ashtu edhe e ulët kanë një rol të rëndësishëm. Megjithatë, ndonjëherë dhimbja zgjat edhe pas konsumimit të ushqimit si dhe pirjes së lëngjeve.
 • Lëng i verdhë, i cili mund të shfaqet rreth dhëmbit për shkak të infeksionit
 • Ndjeshmëria, kur lani dhëmbët

Cilat janë Fazat e Kaviteteve të Dhëmbëve?

Ka disa faza që ndjekin kavitetet e dhëmbëve dhe ku mund t'i zbuloni edhe ato.

1 Faza

Si fillim, acidet shkaktojnë humbjen e kripërave dhe kryesisht të joneve të kalciumit nga smalti i dhëmbëve. Smalti në këto pika humbje, kthehet në një pjesë poroze të bardhë.

Aktiviteti në kundërshtim me kariesin: Në këtë fazë, avancimi i kariesit mund të ndalet me higjienën e duhur orale dhe fluorin (kariesi i ndenjur).

2 Faza

Nëse kariesi nuk ndalon së zhvilluari dhe humbja e joneve të kalciumit vazhdon, atëherë do të krijohet një hapësirë në smaltin e dhëmbit dhe dëmtimi do të përparojë në dentinë (substrati nën smalt). Kështu, dhëmbi do të bëhet i ndjeshëm ndaj stimulit të thartë dhe të ëmbël si dhe të nxehtë – të ftohtë.

Aktiviteti kundër kariesit: Në këtë fazë, dhëmbi duhet të mbushet në mënyrë që kariesi të mos thellohet dhe ndjeshmëria të përfundojë.

3rd Faza

Nëse kariesi nuk ndalet në fazën e 2 atëherë ai avancon në pulpën e dhëmbit dhe e infekton atë (pulpa është e rrethuar nga dentina dhe përmban nervat si dhe enët e gjakut). Prandaj, dhimbja bëhet e vazhdueshme dhe akute.

Aktiviteti në kundërshtim me kariesin: Në këtë fazë aplikohet trajtimi endodontik dhe si zgjidhje këshillohet denervimi i dhëmbit.

4 Faza

Në fazën përfundimtare të kariesit të dhëmbëve, e gjithë pjesa e pulpës infektohet dhe shkaktohet inflamacion në indet e ekstremiteteve. Nervi vdes, ndërkohë që ekziston mundësia e krijimit të një abscesi.

Aktiviteti në kundërshtim me kariesin: Në këtë fazë, zgjidhja mund të jetë shpërblimi. Në rast se dëmtimi i dhëmbit është ekstrem, atëherë heqja e dhëmbit konsiderohet e detyrueshme.

Komplikimet që Mund të Shfaqen nga Kariesi i Dhëmbëve

Nëse prishja e dhëmbëve nuk diagnostikohet dhe kujdeset siç duhet, atëherë mund të shkaktojë disa komplikime. Komplikimet më të zakonshme që mund të zbulojmë janë:

 • Abscesi
 • Dhimbja e dhëmbit
 • Vështirësi gjatë përtypjes
 • Humbja e një dhëmbi

Mënyra për të Parandaluar Kariesin e Dhëmbëve

Parandalimi i kariesit të dhëmbëve mund të arrihet, për sa kohë që çdo pacient ndjek këshillat dhe udhëzimet e dobishme të higjienës orale që rekomandohen nga dentisti. Këto këshilla përfshijnë:

 • Higjiena e duhur dhe e rregullt e gojës
 • Reduktoni konsumimin e sheqerit
 • Përdorni pastë dhëmbësh me fluor dhe solucion larës për gojën me fluor: Fluori i bën dhëmbët më të fortë dhe për këtë arsye më rezistent ndaj aktivitetit të acideve që prodhohen nga mikrobet. Për më tepër, fluori redukton dhe korrigjon fillimin e dëmtimit të kariesit.
 • Rritja e konsumimit të ujit
 • Dieta e duhur
 • Kontrolle dhe pastrime rutinë të organizuara dentare, për të zbuluar dhe trajtuar çdo lezion karies në fazat e parakohshme.
 • Çamçakëz pa sheqer. Tek njerëzit me rrezik të lartë të kariesit, çamçakëzi ndihmon në mbajtjen e dhëmbëve të pastër, në përgjithësi duke aktivizuar gjëndrat e pështymës. Pështyma është një mënyrë natyrale për të pastruar gojën nga acidet që prodhohen nga bakteret e gojës.

Dieta dhe Kariesi i Dhëmbëve

Funksioni i dietës në shfaqjen e kariesit është pjesëtari kryesor, pasi parakusht për krijimin e kariesit është që dhëmbët të vijnë në kontakt me sheqerin.

Në momentin që ne konsumojmë ushqime me sheqer, acidet grumbullohen në sipërfaqen e dhëmbëve tonë dhe dëmtojnë pjesën e jashtme të dhëmbëve që quhet smalt. Kjo ndodh brenda 20 minutave të para kur kalojnë 2 orë pas konsumimit të ushqimit. Sigurisht, në këtë fazë të hershme dëmtimi mund të përmirësohet vetë, falë një sistemi mbrojtës që ka pështymë.

Megjithatë, kur konsumohen ushqime me sheqer herë pas here, sistemi mbrojtës i trupit nuk është në gjendje të ndalojë shkatërrimin e smaltit dhe kështu fillon krijimi i kariesit të dhëmbit.

Kariesi i dhëmbëve nuk shkaktohet vetëm nga ëmbëlsirat dhe ushqimet apo pijet që përmbajnë sheqer, por edhe nga të gjitha ushqimet të cilave u është shtuar sheqer gjatë përgatitjes së tyre, qoftë edhe në sasi të vogla. Për të dhënë një shembull: bukë të thekur, pije, pije të gazuara, disa lloje kosi dhe kështu me rradhë.

Përkundrazi, sheqernat që për nga natyra përmbahen në ushqime të freskëta, si në fruta, në thelb nuk shkaktojnë karies në dhëmbët tuaj.

Për të Përfunduar

Nëse nuk kujdeseni rregullisht për dhëmbët tuaj dhe vuani nga dhimbja e dhëmbëve, atëherë ka mundësi të krijoni karies. Në këtë rast duhet të kontaktoni menjëherë klinikën dentare të Trio Dent. Dentistët e klinikës tonë dentare do të marrin përsipër rastin tuaj dhe do të shqyrtojnë problemet tuaja si dhe do t'ju sugjerojnë një trajtim të personalizuar të kujdesit dentar.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.