Si ta kuptojmë koston e implanteve dentare në Shqipëri?

Implantet dentare janë bërë gjithnjë e më popullore, duke u bërë një zgjedhje e dëshirueshme për individët që kërkojnë të rikthejnë buzëqeshjen e tyre dhe të zëvendësojnë dhëmbët që u mungojnë. Kostoja e këtyre implanteve është një shqetësim për shumë njerëz, pasi ato në përgjithësi nuk mbulohen nga sigurimet dentare dhe çmimet mund të ndryshojnë shumë bazuar në faktorë të tillë si vendndodhja dhe niveli i ekspertizës së dentistit.

Vlen gjithashtu të përmendet se kostot mund të ndryshojnë në varësi të rrethanave individuale. Nëse nevojiten implante të shumta për të rivendosur një grup të plotë dhëmbësh, shpenzimi total mund të rritet ndjeshëm. Pavarësisht potencialit për kosto më të larta, implantet dentare ofrojnë përfitime duke përmirësuar funksionalitetin dhe estetikën, duke i bërë ato një investim të vlefshëm për ata që shohin një zgjidhje afatgjatë dhe efektive për dhëmbët që mungojnë.

Ka një ndryshim të madh në koston e implanteve dentare midis vendeve perëndimore dhe Shqipërisë. Mesatarisht, në vendet perëndimore çmimi i një implanti dentar është rreth 2000 euro. Gjithsesi, në Shqipëri, implantet dentare mund të kryhen duke filluar nga 495 euro dhe këto implante vijnë me garanci të përjetshme në komponentët e tyre. Po flasim për një ndryshim të madh.

Foto që ilustron implantet me ngarkim të menjëhershmëm në Shqipëri

Kuptimi i Implanteve Dentare

Implantet dentare janë një zgjedhje popullore për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë. Në këtë seksion, ne do t'ju ofrojmë një pasqyrë të implanteve dentare, duke u thelluar në përkufizimin e tyre, avantazhet dhe disavantazhet e tyre dhe do t'ju ofrojmë një kuptim të plotë të kësaj procedure dentare.

Çfarë janë implantet dentare?

Të përbëra nga një material biokompatibël, shpesh titan, implantet dentare janë rrënjë artificiale të dhëmbëve që futen në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës. Këto implante ofrojnë një bazë të fortë për ngjitjen e një kurore porcelani ose protezave të tjera dentare, që i ngjan pamjes dhe funksionit të dhëmbëve natyralë.

Procedura e implantit dentar në përgjithësi përbëhet nga tre hapa kryesorë:

 1. Vendosja e implantit.
 2. Oseointegrimi.
 3. Vendosja e protezës.

Avantazhet

Implantet dentare ofrojnë avantazhe të shumta, të cilat përfshijnë:

 1. Pamja e përmirësuar: Implantet dentare ngjajnë shumë me dhëmbët natyralë, duke siguruar një pamje të përmirësuar dhe duke iu rikthyer buzëqeshjen tuaj.
 2. Funksionalitet i përmirësuar: Për shkak të qëndrueshmërisë së tyre, implantet dentare ofrojnë forcë të krahasueshme me dhëmbët natyralë.
 3. Jetëgjatësia: Me higjienën e duhur orale dhe kujdesin e rregullt dentar, implantet dentare mund të zgjasin gjithë jetën.
 4. Ruajtja e kockave: Implantet dentare ruajnë kockën e nofullës. Kjo ruajtje është jetike për ruajtjen e strukturës së fytyrës.

Disavantazhet

Edhe pse implantet dentare ofrojnë përparësi të shumta, është e rëndësishme të merren parasysh disavantazhet:

 1. Kostoja: Implantet dentare mund të jenë një investim i konsiderueshëm.
 2. Procedura kirurgjikale: Vendosja e implanteve dentare kërkon një procedurë kirurgjikale, që do të thotë se ka rreziqe të komplikimeve, të cilat përfshijnë infeksion, inflamacion, dëmtim nervor ose dështim të implantit. 
 3. Procesi kërkon kohë: Procesi i implantit dentar zakonisht kërkon disa muaj për të përfunduar.

Është thelbësore t'i diskutoni këto avantazhe dhe disavantazhe të implanteve dentare me dentistin tuaj për të përcaktuar nëse implantet dentare janë opsioni i duhur për ju, duke iu përshtatur nevojave tuaja specifike, buxhetit dhe gjendjes së përgjithshme të shëndetit oral.

Image illustrating the low dental implant prices in Albania

Faktorët që ndikojnë në kosto

Kur mendohet për vendosjen e implanteve dentare në Shqipëri, është thelbësore të krijohet një kuptim i faktorëve të ndryshëm që ndikojnë në çmimet e tyre. Në këtë seksion, ne do t'ju udhëzojmë përmes tre aspekteve kryesore: materialeve, vendndodhjes dhe përvojës së dentistit.

Materialet

Kostoja e përgjithshme e implanteve dentare mund të ndryshojë në varësi të materialit të përdorur. Disa materiale janë të përfshira në procedurë, si:

 1. Shtylla e implantit: Shtylla e implantit është zakonisht prej titani ose zirkoni. Cilësia dhe materiali i shtyllës së implantit mund të ndikojnë në çmim.
 2. Abutmenti: Lidhësi që lidh kurorën me shtyllën e implantit. Zgjedhja e materialit mbështetës mund të ndikojë në koston.
 3. Kurora: Kurora është dhëmbi artificial në majë të implantit. Mund të bëhet prej porcelani, metali ose një kombinim i të dyjave.

Zgjedhja e materialeve me cilësi të lartë për implantin tuaj dentar mund të rrisë çmimin, por gjithashtu mund të çojë në rezultate afatgjata dhe më pak komplikime.

Vendndodhja

Çmimi i implanteve dentare mund të varet gjithashtu nga vendndodhja gjeografike në të cilën kërkoni trajtim. Për shembull, në zona më të mëdha metropolitane, mund të hasni kosto më të larta për shkak të disa faktorëve:

 1. Rritja e shpenzimeve të përgjithshme.
 2. Kërkesa më e lartë për shërbime dentare.
 3. Konkurrenca lokale e intensifikuar.

Në disa raste, zgjedhja për të udhëtuar në një qytet tjetër apo edhe në një vend tjetër si Shqipëria për të kërkuar opsione më të përballueshme të implanteve dentare mund t'ju kursejë para për implantet dentare. Megjithatë, është thelbësore të merren parasysh çdo shpenzim shtesë udhëtimi dhe kostot e mundshme të kujdesit pasues kur krahasohen çmimet në vende të ndryshme.

Image illustrating dental tourism in Albania for affordable prices

Përvoja e dentistit

Kostoja e implanteve dentare mund të ndikohet gjithashtu nga përvoja dhe ekspertiza e dentistit që kryen procedurën. Dentistët me më shumë përvojë në vendosjen e implanteve shpesh marrin tarifa më të larta për shërbimet e tyre, të cilat mund të përfshijnë:

 1. Shkathtësi dhe saktësi kirurgjikale.
 2. Planifikimi dhe personalizimi i detajuar i trajtimit.
 3. Qasje në teknologji dhe teknika të avancuara.

Ndërsa tarifat mund të jenë më të larta, zgjedhja e një dentisti me një histori të provuar në procedurat e implanteve dentare mund të çojë në rezultate më të mira dhe të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve. Mos hezitoni të komunikoni me dentistin tuaj dhe të pyesni për përvojën e tyre dhe përqindjet e suksesit në kryerjen e procedurave të implantit dentar.

Llojet e implanteve dentare

Kur bëhet fjalë për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë, implantet dentare janë bërë një opsion i kërkuar, siç u përmend më lart. Ato janë krijuar posaçërisht për të imituar pamjen dhe funksionalitetin e dhëmbëve natyralë, duke ofruar mbështetje afatgjatë. Ekzistojnë dy lloje të implanteve dentare: implantet endosteale dhe implantet subperiostale. Le të thellohemi në secilin lloj.

Implantet endosteale

Implantet endosteale janë lloji më i zakonshëm i implantit dentar. Këto implante përbëhen nga shtylla të vogla titani ose zirkoni, të ngjashme me vida, të cilat futen në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës dhe bashkojnë një ose më shumë dhëmbë artificialë duke përdorur mbështetëse. Procesi i marrjes së implanteve endosteale zakonisht përfshin disa faza, të cilat përfshijnë:

 1. Vendosja kirurgjikale: Një shtyllë titani vendoset në kockën e nofullës gjatë një procedure kirurgjikale.
 2. Shërimi dhe Oseointegrimi: Pas vendosjes së implantit, kërkohet një periudhë shërimi që indi i mishit të dhëmbëve të shërohet dhe kocka të rritet rreth implantit.
 3. Vendosja e abutmentit: Pasi të përfundojë oseointegrimi, një abutment i ngjitet implantit.
 4. Ngjitja e kurorës: Së fundi, një dhëmb artificial i bërë me porosi, i njohur gjithashtu si kurorë, i ngjitet abutmentit.

Disa avantazhe të mundshme të implanteve endostale përfshijnë pamjen dhe ndjesinë e tyre natyrale, përqindjet e larta të suksesit dhe përshtatshmërinë për shumicën e pacientëve me densitet të mjaftueshëm kockor.

Implantet subperiostale

Implantet subperiostale shërbejnë si një alternativë për ata që kanë kocka të pamjaftueshme për implantet endosteale. Ndryshe nga implantet endosteale që futen në kockën e nofullës, implantet subperiostale vendosen në majë të kockës së nofullës, por nën indin e mishit të dhëmbëve. Këto implante përbëhen nga një kornizë metalike e krijuar për t'u përshtatur mbi kockën e nofullës, me shtylla që dalin nëpër mishrat e dhëmbëve për të mbështetur dhëmbët protezë. 

Procesi i vendosjes së një implanti subperiostal në përgjithësi përfshin dy faza: 

 1. Korniza e bërë me porosi: Krijuar në bazë të ërshtypjes së nofullës së pacientit dhe është përshtatur saktësisht për formën e nofullës.
 2. Vendosja dhe shërimi kirurgjikal: Korniza metalike vendoset në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës dhe indet e mishrave të dhëmbëve lejohen të shërohen rreth saj.

Disa avantazhe të mundshme të implanteve subperiostale përfshijnë:

 • Alternativa për kockat e pamjaftueshme.
 • Më pak invazive.

Ndërsa shqyrtoni opsionet e implantit dentar, është thelbësore të konsultoheni me dentistin tuaj për të përcaktuar llojin më të përshtatshëm të implantit për ju.

Hapat e përfshirë në procedurën e implantit dentar

Image illustrating dental implant consultation

Konsultimi Fillestar

Gjatë konsultimit fillestar për implantet dentare, dentisti juaj do të vlerësojë shëndetin tuaj dentar për të përcaktuar përshtatshmërinë tuaj për procedurën. Ky proces vlerësimi mund të përfshijë sa vijon:

 1. Diskutimi i historisë mjekësore dhe dentare.
 2. Ekzaminimi i dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.
 3. Rrezet X.
 4. Krijimi i një plani trajtimi.

Dentisti juaj gjithashtu do të shpjegojë përfitimet dhe çdo rrezik të mundshëm të procedurës, do të trajtojë çdo pyetje ose shqetësim që mund të keni, do të diskutojë llojet e implanteve dentare të disponueshme, të tilla si implantet endosteale dhe implantet subperiostale, dhe do të rekomandojë atë që përputhet me nevojat tuaja specifike.

Image illustrating dental implant surgery in Albania

Procedura kirurgjikale

Procedura kirurgjikale për implantet dentare zakonisht përfshin disa hapa, të cilët mund të shpërndahen në takime të shumta:

 1. Heqja e dhëmbit të dëmtuar: Nëse keni një dhëmb të dëmtuar ose të prishur që ka nevojë për zëvendësim, ai do të hiqet.
 2. Përgatitja e kockës së nofullës: Në disa raste, mund të jetë e nevojshme përgatitja shtesë e kockës së nofullës përpara se të vendoset implanti.
 3. Vendosja e implantit dentar: Pasi të përgatitet kocka e nofullës, implanti dentar, i bërë zakonisht nga titani, futet në mënyrë kirurgjikale në kockën e nofullës.
 4. Rritja dhe shërimi i kockave: Pas vendosjes së implantit, ndodh një proces i quajtur oseointegrim.
 5. Vendosja e abutmentit: Pasi të përfundojë oseointegrimi, një lidhës i vogël i quajtur abutment ngjitet në implantin dentar.
 6. Vendosja e dhëmbëve artificialë: Së fundi, një kurorë ose dhëmb artificial i bërë me porosi vendoset në abutment.
Image illustrating amazing results of dental implants in Albania

Procesi i rikuperimit

Pas procedurës së implantit dentar, është e zakonshme të përjetoni disa shqetësime, duke përfshirë:

 1. Ënjtje e mishrave të dhëmbëve dhe fytyrës.
 2. Mavijosje rreth vendit të implantit.
 3. Dhimbje në vendin e implantit.
 4. Gjakderdhje e vogël.

Dentisti juaj do të japë udhëzime specifike se si të menaxhoni këto simptoma, si dhe rekomandime të duhura për higjienën orale dhe dietë gjatë gjithë procesit të rikuperimit. Është thelbësore t'i përmbaheni këtyre udhëzimeve për t'u siguruar për suksesin e implantit tuaj dentar. Këto udhëzime mund të përfshijnë përdorimin e kompresave të ftohta për të reduktuar ënjtjen, marrjen e medikamenteve të përshkruara dhe praktikimin e zakoneve të mira të higjienës orale.

Është e rëndësishme të theksohet se kostoja e implanteve dentare mund të ndryshojë në varësi të faktorëve të shumtë, duke përfshirë numrin e implanteve të nevojshme, trajtimet shtesë të kërkuara, vendndodhjen e praktikës dentare dhe ekspertizën e dentistit.  

Krahasimi i alternativave

Kur shqyrtojmë implantet dentare, është e rëndësishme të merren parasysh alternativat ndaj implanteve dentare. Në këtë seksion, ne do të krahasojmë implantet dentare me urat fikse dhe protezat e lëvizshme për t'ju ndihmuar të merrni një vendim më të informuar.

Image illustrating dental bridges in Albania

Ura fikse

Një urë fikse është një protezë dentare që përdoret për të zëvendësuar një ose më shumë dhëmbë që mungojnë duke ngjitur një dhëmb artificial në dhëmbët e shëndetshëm fqinjë. Ky lloj restaurimi është alternativa më e mirë e mundshme për implantet dentare, aq më tepër për individët që nuk janë kandidatë të përshtatshëm për implante ose preferojnë një opsion më me kosto efektive.

Kostoja mesatare e një ure fikse në përgjithësi varion nga 500 euro deri në 1500 euro për dhëmb, gjithmonë në varësi të faktorëve të tillë si materialet e përdorura dhe kompleksiteti i urës. Për një urë të lidhur, e cila përfshin ngjitjen e dhëmbit artificial në dhëmbët ngjitur me rrëshirë, kostoja mund të shkojë deri në 2300 euro për urë. Kur krahasohen me implantet dentare, urat fikse janë më të përballueshme.

Urat fikse ofrojnë disa përparësi, duke përfshirë:

 1. Kosto më e ulët në krahasim me implantet dentare.
 2. Koha më e shpejtë e trajtimit.
 3. Nuk ka nevojë për shartim kockash.

Sidoqoftë, urat fikse kanë gjithashtu disa disavantazhe për t'u marrë parasysh:

 1. Heqja e strukturës së shëndetshme të dhëmbëve.
 2. Qëndrueshmëri e kufizuar në krahasim me implantet dentare.
 3. Potencial për rritjen e rrezikut të prishjes së dhëmbëve dhe sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve.
Image illustrating removeable dentures in Albania

Proteza të lëvizshme

Protezat e lëvizshme janë një alternativë tjetër për implantet dentare, të përbërë nga dhëmbë artificialë të ngjitur në një bazë plastike në ngjyrën e mishrave të dhëmbëve. Këto proteza mund të hiqen lehtësisht për pastrim dhe mirëmbajtje. Krahasuar me implantet dentare, protezat e lëvizshme janë përgjithësisht më pak të kushtueshme.

Protezat e lëvizshme ofrojnë disa përfitime, duke përfshirë:

 1. Kosto-efektiviteti.
 2. Opsioni jo kirurgjikal.
 3. Koha më e shpejtë e trajtimit.

Megjithatë, ka disavantazhe të mundshme që lidhen me protezat e lëvizshme, duke përfshirë:

 1. Komoditeti: Protezat mund të jenë më pak të rehatshme se implantet dentare.
 2. Efikasiteti i reduktuar i përtypjes.
 3. Humbja e kockës së nofullës.

Është thelbësore të konsultoheni me dentistin tuaj për të diskutuar nevojat tuaja specifike dentare, të merrni parasysh avantazhet dhe disavantazhet e protezave të lëvizshme dhe të eksploroni opsione të tjera për zëvendësimin e dhëmbëve. Dentisti juaj mund të japë rekomandime, bazuar në faktorë të tillë si kostoja, komoditeti dhe shëndeti i përgjithshëm për t'ju ndihmuar të merrni një vendim të informuar.

Image illustrating the best affordable dental implants in Albania

Konkluzioni

Si përmbledhje, implantet dentare janë një zgjidhje e kërkuar dhe e suksesshme për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë, duke ofruar një pamje dhe funksionalitet natyral. Megjithatë, kostoja e implanteve dentare është e rëndësishme të merret parasysh për shumë individë. 

Është e rëndësishme të theksohet se kostoja e implanteve dentare mund të ndryshojë në bazë të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë kompleksitetin e procedurës, numrin e implanteve të kërkuara dhe materialet e përdorura. 

Për ata që kërkojnë të zëvendësojnë shumë dhëmbë, një alternativë për t'u marrë në konsideratë është përdorimi i një implanti të vetëm dentar për të mbajtur shumë dhëmbë. Ky opsion mund të zvogëlojë kostot në krahasim me vendosjen e implanteve të veçanta për çdo dhëmb që mungon. 

Kur shqyrtojmë implantet dentare, është thelbësore të merren parasysh përfitimet në lidhje me kostot. Implantet dentare mund të ofrojnë shumë përparësi, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit oral, pamjen e përmirësuar dhe rehatinë e shtuar. Megjithatë, vendimi duhet të merret në konsultim me një profesionist dentar, i cili mund të vlerësojë rrethanat tuaja dhe të rekomandojë mënyrën më të përshtatshme të veprimit. 

Mbani në mend që të bëni një hulumtim të plotë kur zgjidhni një profesionist dentar për procedurën tuaj të implantit dentar. Faktorët që duhen marrë parasysh përfshijnë përvojën, kualifikimet dhe reputacionin e dentistit, si dhe vlerësimet dhe dëshmitë e pacientëve. Disa praktika dentare ofrojnë plane pagese ose zbritje për implantet e shumta, të cilat mund të ndihmojnë në bërjen e procedurës më të përballueshme.

Në çdo rast, të kesh një kuptim të qartë të kostove që lidhen me implantet dentare dhe të eksplorosh mënyrat e mundshme për të kursyer mund të ndihmojë në bërjen e procesit të vendimmarrjes më të lehtë dhe më të informuar.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.