Kujdesi Dentar në Shtatzëni - Shtatzënia dhe Shëndeti Oral

Shtatzënia është një periudhë ndryshimesh për trupin e gruas, në aspekte fizike ashtu edhe në ato hormonale. Nëna e ardhshme është vazhdimisht në kontakt me disa mjekë, dhe në një marrëdhënie të ngushtë me gjinekologun e saj. Përveç kësaj, kujdesi oral nuk duhet neglizhuar dhe kontakti me dentistin mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve të larta të higjienës orale.

Më poshtë do të gjeni disa këshilla dhe gjëra që duhet të dini të cilat do t'ju ndihmojnë të mbani një shëndet të mirë oral gjatë dhe pas shtatzënisë, si dhe të parandaloni çdo gjendje orale që mund të ndodhë në të ardhmen.

Cila është Ngarkesa e Shëndetit Oral Gjatë Shtatzënisë?


Ka disa gjendje gjatë shtatzënisë të një gruaje që rëndojnë shëndetin e saj oral. Këto gjendje përfshijnë:

  • Ndryshimet hormonale që ndodhin (rritja e progesteronit dhe estrogjenit), i bëjnë mishrat e dhëmbëve më të ndjeshme ndaj inflamacionit (gingivit, sëmundje periodontale).
  • Ndryshimi i zakoneve të të ngrënit të një gruaje shtatzënë luan një rol shumë të rëndësishëm. Vaktet bëhen më të shpeshta, ndërkohë që zakonisht (për fat të keq) rritet konsumi i ëmbëlsirave.
  • Higjiena e përditshme orale neglizhohet nga gratë shtatzëna. Për këtë mund të jenë shkaktar tranzicionet psikologjike që ndodhin në atë kohë, si dhe ndryshimi i zakoneve të tyre të përditshme. Gratë shtatzëna ndoshta do të duhet të shmangin larjen e dhëmbëve sepse mund të shkaktojnë të vjella. Sidomos në tremujorin e parë të shtatzënisë, ku trazirat dhe të vjellat në mëngjes janë të zakonshme, acidet gastrike ndikojnë negativisht në zgavrën e gojës.

Rreziqet për Shkak të Higjienës së Keqe Orale

Dëmi që përjeton një grua shtatzënë me dhëmbët e saj nuk ndryshon nga problemet dentare të njerëzve të tjerë. Megjithatë, problemi më i shpeshtë që shfaqet është i ashtuquajturi gingivit i shtatzënisë. Kjo gjendje mund të jetë shqetësuese dhe mund të përfshijë mishrat e fryrë, skuqje të rëndë të indeve si dhe gjakderdhje. Për më tepër, në mishrat e dhëmbëve të grave shtatzënave ndonjëherë mund të shfaqen tumore të vegjël, të cilët janë beninje dhe quhen “plagë të shtatzënisë”. Nëse shtatzënia gestacionale nuk mbikëqyret, mund të çojë në një gjendje serioze që quhet periodontitis kronik. Në këtë rast, lezionet mund të jenë të përhershme dhe nëse nuk trajtohen menjëherë, situata mund të jetë e vazhdueshme dhe të përkeqësohet pas përfundimit të shtatzënisë.

Studimet kanë treguar se në rastet dhe kushtet e neglizhuara ku nënat kanë vuajtur nga gingiviti i rëndë (gingiviti ose periodontiti kronik) fetuset ishin në rrezik të shtuar për të lindur nën peshë ose para kohe. Kjo është ndoshta për shkak të një faktori inflamator që lëshohet në sëmundjet infektive për shkak të baktereve dhe nuk është asnjë tjetër përveç prostaglandinës. Gratë me sëmundje ose gjendje periodontale kanë nivele shumë të larta të prostaglandinave.

Këshilla për të Parandaluar Komplikimet Dentare Gjatë Shtatzënisë

Higjiena e duhur orale luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Femra shtatzënë jo vetëm që nuk duhet të neglizhojë rutinën e përditshme të kujdesit oral, por duhet të kujdeset tërësisht për dhëmbët, mishrat dhe gojën e saj sipas udhëzimeve të dentistit të saj. Zakonet e përditshëm duhet të përfshijnë larje dhëmbësh të përshtatshme dhe të shpeshta, pastrim me fill dentar si dhe shpëlarje goje aty ku është e nevojshme.

Për më tepër, është mirë të shmangni konsumimin e shpeshtë të ëmbëlsirave, veçanërisht nëse jeni të ndjeshëm ndaj kariesit. Nëse ëmbëlsirat dhe ushqimet që përmbajnë një sasi të madhe sheqeri zëvendësohen me ushqime më të shëndetshme si djathi, frutat dhe perimet e papërpunuara, dhëmbët tuaj do të mbrohen edhe më shumë.

Vizita tek Dentisti

Gjatë shtatzënisë, vizita te dentisti jo vetëm që nuk është e ndaluar, por është më se thelbësore. Do të ishte optimale që kjo vizitë t'i paraprijë shtatzënisë, por kjo nuk është gjithmonë e mundur, në mënyrë që dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të kontrollohen dhe të pastrohen. Megjithatë, nëse kjo nuk është kryer ende, koha më e mirë për të vizituar dentistin është nga muaji i katërt deri në të gjashtin e shtatzënisë, për arsye se tre muajt e parë janë shumë vendimtarë për zhvillimin e fetusit.

Si fillim, mos harroni të informoni dentistin tuaj se jeni shtatzënë. Gjatë shtatzënisë, mund të kryhen të gjitha trajtimet themelore dentare, si pastrimi i dhëmbëve, mbushjet dentare, madje edhe heqja e një dhembi, nëse kërkohet, por me përdorimin e anestezisë lokale.

Përsa i përket rrezeve X që mund të nevojiten për qëllime diagnostikuese, duhet të dini se rrezet X që përdoren në klinikën dentare (të thjeshta ose panoramike) konsiderohen të sigurta dhe të padëmshme për fetusin. Megjithatë, për arsye psikologjike të gruas shtatzënë, do të ishte mirë që të bëhet pas tremujorit të 1 të shtatzënisë duke ndjekur të gjitha masat paraprake.

Së fundmi, përdorimi i antibiotikëve ose analgjezikëve aty ku kërkohet duhet të bëhet gjithmonë në bashkëpunim me një dentist-gjinekolog. Ka përgatitje të sigurta të cilat mund të administrohen. Për më tepër, dentisti juaj duhet të konsultohet me gjinekologun tuaj që ju ndjek gjatë shtatzënisë për trajtime dhe kushte që janë afatgjata dhe të mundimshme.

Çfarë Duhet të Bëni për të Pasur një Shtatzëni të Mirë

Këshilla më e mirë për një grua që është shtatzënë është të vizitojë dentistin e saj dhe largojë çdo problem që ka me dhëmbët ose mishrat e dhëmbëve para se të mbetet shtatzënë.

Vizitoni dentistin tuaj për një ekzaminim të thjeshtë të gjendjes suaj orale. Është e rëndësishme që gruaja shtatzënë të kuptojë se sa e nevojshme është të mbajë higjienën e duhur orale dhe se neglizhenca e saj nuk është vetëm punë e saj, por edhe e fëmijës që do të rritet brenda saj.

Çdo inflamacion në gojë mund të ndikojë në konceptimin, rrjedhën e mëvonshme të shtatzënisë si dhe peshën e fetusit.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që problemet dentare të nënës si kariesi, abscesi, fistulat, gingiviti dhe periodontiti të trajtohen shumë përpara konceptimit dhe çdo problem i mundshëm të trajtohet gjatë nëntë muajve të plotë të shtatzënisë.

Problemet që shfaqen gjatë shtatzënisë janë më të vështira për t'u trajtuar në krahasim me ato që shfaqen para shtatzënisë.

Për të shmangur problemet dhe situatat apo gjendjet e pakëndshme gjatë shtatzënisë, ekzistojnë disa rregulla të thjeshta parandalimi:

  • Lani dhe pastroni dhëmbët me fill dentar të paktën dy herë në ditë.
  • Përdorni solucion shpëlarës për gojën si dhe disa suplemente fluori – vetëm nëse dentisti juaj e rekomandon atë.
  • Konsumoni ushqime të shëndetshme dhe të balancuara. Duhet të shmangni gjithmonë “snacks” (veçanërisht ato që përmbajnë sheqer) ndërmjet vakteve.
  • Nëse larja e dhëmbëve shkakton nauze ose të vjella, zgjidhni një pastë tjetër më të lehtë ose një furçë dhëmbësh më të vogël.
  • Në rast të vjellave, shpëlajeni gojën me ujë të vakët në mënyrë që të shmangni efektin e dëmshëm të acideve të stomakut në dhëmbë dhe në gojë. Mos i lani dhëmbët menjëherë pasi të keni vjellë. Duhet të kalojë një orë.

Një parandalim i përshtatshëm, ushqyerja e duhur, shëndeti i mirë oral dhe bashkëpunimi efikas me gjinekologun obstetër dhe stomatologun do të ndihmojnë për të lindur një fëmijë të shëndetshëm, duke plotësuar lumturinë e madhe të prindërve.

Megjithatë, nëse jeni duke përjetuar ndonjë situatë të padëshiruar me dhëmbët, mishrat e dhëmbëve ose gojën tuaj gjatë shtatzënisë, mund të kontaktoni klinikën tonë dentare sa më shpejt të jetë e mundur dhe ne do t'ju ofrojmë një plan trajtimi dentar profesional, të shpejtë dhe efikas.

Për çdo pyetje jemi në dispozicionin tuaj!

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.