Kurorat e Zirkonit vs Kurorat E-max: Cili opsion është më i miri për ju?

Në fushën e sotme të stomatologjisë, ekziston një gamë e gjerë materialesh për kurora dentare në dispozicion, të gjitha këto janë me forcë të lartë dhe me ngjyrë të dhëmbëve, që do të thotë se përputhen me ngjyrën natyrale të dhëmbëve. Me një larmi të tillë opsionesh, është e kuptueshme të hutohesh dhe të mbingarkohesh duke u përpjekur të kuptosh përdorimet dhe përfitimet e tyre unike. Ky artikull synon t'ju udhëzojë në zgjedhjen e kurorës qeramike më të përshtatshme që jo vetëm do t'ju ndihmojë të keni një buzëqeshje të mahnitshme, por gjithashtu do t'ju ofrojë një kafshatë të fortë.

Kurorat prej zirkoni dhe kurorat disilikate të litiumit, veçanërisht E-max, janë llojet më të vlerësuara të kurorave dentare. Të dyja zgjedhjet janë plotësisht biokompatibile, që do të thotë se nuk do të shkaktojnë alergji ose efekte anësore të padëshiruara. Jo vetëm që të dyja janë estetikisht të këndshme, por ofrojnë edhe qëndrueshmëri. Pacientët shpesh pyesin për ndryshimet midis kurorave prej zirkoni dhe kurorave E-max kur mendojnë për zgjedhjen e tyre të kurorës dentare.

Ndërsa kurorat prej zirkoni dhe E-max vlerësohen shumë në fushën e stomatologjisë restauruese, ato kanë dallime domethënëse që specifikojnë aplikimet dhe përdorimin. Lexoni më tej për të zbuluar sesi ato ndryshojnë nga njëra-tjetra në lidhje me performancën, estetikën dhe indikacionet e tyre.

Image illustrating the best zirconia crowns in Albania

Çfarë janë kurorat prej zirkoni?

Kurorat prej zirkoni janë kurora dentare të bëra nga oksidi i zirkonit, një oksid qeramik i njohur për forcën dhe biokompatibilitetin e tij. Ky material është përdorur në industri të ndryshme për vetitë e tij të forta dhe ka gjetur sukses që nga vitet 1970. Megjithatë, ai filloi të fitojë popullaritet në fillim të viteve 2000.

Kurorat prej zirkoni konsiderohen si një nga opsionet më të qëndrueshme për restaurimet në ngjyrën e dhëmbëve në stomatologjinë estetike. Ata kanë fituar popullaritet për aplikimet që në të kaluarën kërkonin restaurime të plota metalike. Kurorat prej zirkoni janë të përshtatshme për pacientët me kafshata të forta, ata që kërcëllin dhëmbët dhe që punojnë në hapësira të kufizuara.

Për shkak të pamjes së tyre të errët, kurorat prej zirkoni janë më pak natyrale në krahasim me kurorat E-max. Për rrjedhojë, stomatologët preferojnë të përdorin kurorat prej zirkoni për dhëmbët e pasmë, si molarë dhe premolarë.

Ndër llojet e dukshme të kurorave prej zirkoni janë kurorat BruxZir Full-Strength dhe BruxZir Esthetic. BruxZir Full-Strength ofron një nivel të jashtëzakonshëm fuqie, i aftë për të përballuar forcat më të forta klinike. BruxZir Esthetic, nga ana tjetër, shkëmben një pjesë të forcës së saj për një pamje më realiste, por gjithsesi është një material elastik. Nga restaurimet me një dhëmb deri tek protezat me hark të plotë, kurorat prej zirkoni mund të përdoren pothuajse për çdo indikacion.

Image illustrating affordable e-max crowns in Albania

Çfarë janë kurorat E-max?

Kurorat E-max janë një lloj kurore dentare e përbërë nga disilikat litiumi, një material qelqi-qeramik i përbërë nga elementë të tillë si dioksidi i litiumit, alumini, kuarci, oksidi i kaliumit dhe oksidi i fosforit. Ky kombinim rezulton në krijimin e kurorave të përshtatshme për përdorim në restaurimet dentare, veçanërisht në praktikat ortodontike. Për më tepër, ato ofrojnë estetikë të pashoqe. Ivoclar Vivadent, një prodhues i materialeve dentare, pretendon se IPS E-max është materiali dentar qelq-qeramik më i përdorur në mbarë botën. Ato përdoren zakonisht për ura të përparme me deri në tre njësi dhe restaurime me një njësi.

Krahasimi i performancës midis kurorave prej Zirkoni dhe atyre E-max

Gjatë vlerësimit të performancës së materialeve qeramike, një nga karakteristikat më të përmendura është forca e tyre në përkulje.

Kapaciteti i një materiali për të përballuar një forcë goditëse pa u thyer matet nga forca e tij në përkulje. Në një kontekst klinik, kjo ndikon drejtpërdrejt në sasinë e stresit të kafshimit që mund t'i rezistojë një kurorë dentare dhe qëndrueshmërinë e saj të përgjithshme. Rezistenca në përkulje e materialit ndikon gjithashtu në përshtatshmërinë e tij për ndërtimin e urave me hapje të gjatë, pasi përcakton aftësinë mbajtëse të restaurimit. Për më tepër, materialet me forcë më të lartë në përkulje mund të mbështesin krijimin e restaurimeve me trashësi të reduktuar të murit, duke lejuar një qasje më konservatore dhe minimalisht invazive në stomatologji.

Kurorat prej zirkoni kanë një shkallë më të lartë të forcës në përkulje sesa kurorat E-max, duke sugjeruar funksionalitetin e tyre superior në mjediset klinike që kërkojnë rezistencë dhe qëndrueshmëri.

Për sa i përket qëndrueshmërisë, kurorat prej zirkoni janë më të qëndrueshme, por në një studim klinik të pavarur 10-vjeçar, si BruxZir zirconia ashtu edhe IPS E-max treguan performancë të jashtëzakonshme. Sipas hulumtimit, 94% e kurorave E-max dhe 100% e kurorave BruxZir me forcë të plotë vazhdonin të funksiononin pas një dekade përdorimi. Kur krahasohen me restaurimet tradicionale të metalit të shkrirë nga porcelani (PFM), të cilat janë përdorur gjerësisht në stomatologji për shumë vite, si kurorat prej zirkoni ashtu edhe ato E-max ofrojnë një përmirësim në forcë dhe performancë.

Estetike

Vendosja e saktë e një restaurimi qeramik midis dhëmbëve natyralë është një detyrë e vështirë në stomatologjinë restauruese. Megjithatë, çdo gjenerim i materialeve restauruese ka përmirësuar estetikën e restaurimeve dentare. Prodhuesit e materialeve kanë bërë përpjekje për të zhvilluar opsione që imitojnë nga afër karakteristikat e transmetimit të dritës, reflektimit dhe ngjyrës së dhëmbëve natyralë. Gjenerata më e fundit e materialeve restauruese të përdorura në stomatologji përfshin kurorat prej zirkoni dhe E-max, të dyja përfitojnë nga proceset e prodhimit më të fundit.

Gjatë dekadës së fundit, kurorat IPS E-max kanë fituar një reputacion si zgjedhja kryesore për restaurimet monolitike qeramike. Ata kanë një ngjashmëri të jashtëzakonshme me ngjyrën natyrale dhe tejdukshmërinë e dhëmbëve natyralë. Si rezultat, kurorat IPS E-max përdoren në restaurimin në pjesën e përparme të gojës.

Kurorat prej zirkoni kanë një nivel më të ulët të transmetimit të dritës në krahasim me kurorat E-max, për shkak të përbërjes së tyre me forcë të lartë, duke rezultuar në një restaurim me pamje më pak natyrale. Megjithatë, është bërë përparim në vitet e fundit për të zgjidhur këtë problem dhe për të përmirësuar estetikën e kurorave prej zirkoni. Kurorat moderne prej zirkoni me forcë të plotë kanë një pamje më natyrale në krahasim me restaurimin fillestar të zirkonit, i prezantuar për herë të parë në vitin 2009. Kurorat BruxZir me forcë të plotë, dallohen nga përbërja e tyre, duke ofruar cilësi vizuale të përmirësuara në krahasim me shumë marka të tjera të kurorave prej zirkoni. 

Stomatologjia tani ofron një klasë të re të kurorave prej zirkoni që jo vetëm ruan një rëndësi të fortë, por gjithashtu jep një estetikë edhe më të mirë. BruxZir Esthetic, i prezantuar në 2018, është një opsion me pamje më natyrale ndaj zirkonit tradicional me forcë të plotë për sa i përket ngjyrës dhe tejdukshmërisë. Dentistët po përqafojnë kurorat BruxZir Esthetic për përdorime të përparme.

Image illustrating dental crown procedures in Albania

Cila është zgjedhja e përshtatshme për kurorat e përparme dhe ato të pasme?

Kurorat prej zirkoni zakonisht zgjidhen për dhëmbët e pasmë, ndërsa ato E-max preferohen për dhëmbët e përparmë. Kjo është për shkak se dhëmbët e pasmë kërkojnë shumë forcë gjatë përtypjes dhe janë më pak të dukshëm, kështu që estetika ka më pak rëndësi. Megjithatë, zgjedhja e materialit të kurorës në fund të fundit varet nga gjendja specifike dentare e pacientit. Vitet e fundit, estetika e kurorave prej zirkoni është përmirësuar, duke i bërë ato të përshtatshme për restaurimet dentare të përparme dhe të pasme. Tani ato ofrojnë qëndrueshmëri të jashtëzakonshme dhe estetikë të përmirësuar.

Avantazhet e Kurorave E-max

 • Forca: Kurorat e litiumit disilikat kanë një strukturë monolit dhe një forcë prej 380-500 MPa.
 • Funksionaliteti: Kurorat me disilikat litiumi rikthejnë plotësisht funksionalitetin e dhëmbëve, veçanërisht në zonat e përtypjes. Ato janë veçanërisht të dukshme në zonat e dhëmbëve të përparmë.
 • Estetika: Këto kurora vizualisht nuk dallohen nga dhëmbët natyralë dhe nuk kanë një kornizë opake. Dentistët mund të zgjedhin nuancën dhe transparencën më të saktë që të përputhet me dhëmbët natyralë të pacientit. Ngjyra e kurorave të disilikatit të litiumit mbetet e qëndrueshme dhe nuk ndryshon me kalimin e kohës.
 • Komoditeti: Kurorat me disilikat litium janë bërë me saktësi të lartë, duke siguruar një formë anatomike që siguron një kafshim të saktë, mbyllje të shkëlqyer dhe një përvojë të rehatshme përtypëse.
 • Siguria: Disilikati i litiumit është biokompatibël, që do të thotë se nuk shkakton alergji ose acarim. Materiali tolerohet mirë nga pacientët.
 • Qëndrueshmëria: Me kujdesin e duhur, kurorat e disilikatit të litiumit mund të shërbejnë për më shumë se 15 vjet, duke ruajtur vetitë dhe pamjen e tyre origjinale.

Avantazhet e Kurorave prej Zirkoni

 • Fortësia: Kurorat prej zirkoni kanë një strukturë monolit dhe kanë qëndrueshmëri të lartë, duke filluar nga 800 deri në 1200 MPa.
 • Funksionaliteti: Kurorat prej zirkoni rikthejnë plotësisht funksionalitetin e dhëmbëve në të gjitha zonat e gojës.
 • Estetika: Restaurimet me zirkon me shtresa janë një zgjedhje e shkëlqyer për të arritur estetikën dhe forcën optimale.
 • Komoditeti: Kurorat prej zirkoni janë bërë me saktësi të lartë, duke siguruar një formë anatomike që promovon kafshimin e duhur, mbylljen e rehatshme dhe lehtësinë e përtypjes.
 • Siguria: Zirkoni është biokompatibël, nuk oksidohet dhe nuk shkakton alergji ose acarim. Materiali është i përshtatshëm për të gjithë pacientët.
 • Qëndrueshmëria: Me mirëmbajtjen e duhur, kurorat prej zirkoni mund të shërbejnë për më shumë se 15 vjet, duke ruajtur vetitë dhe pamjen e tyre origjinale.
Image illustrating affordable zirconia and e-max crowns in Albania

Cilat janë të metat e kurorave prej zirkoni?

Kurorat prej zirkoni kanë të meta minimale. Fortësia e materialit ka ngritur shqetësime në lidhje me fraksionet kundër rrënjëve të dhëmbëve dhe konsumimin. Një pengesë e dukshme e kurorave prej zirkoni është çmimi. 

Sa kohë duhet që të prodhohet kurora E-max dhe kurora prej Zirkoni?

Në Trio Dental Center, ne marrim skedarë të skanuar dhe ekipi ynë do të përdorë teknologjinë CAD/CAM për të dizajnuar kurorat, për të arritur përshtatje të saktë dhe tërheqje estetike. Hapi tjetër është bluarja e kurorave, e ndjekur nga përpunimi nga teknikë të aftë për të arritur një pamje përfundimtare të tejdukshme. I gjithë procesi përfundon brenda maksimalisht dy ditësh. 

Cila është më e mirë? 

Të dy kurorat E-max dhe ato prej zirkoni mund të përdoren për të rregulluar dhëmbët e thyer ose të dëmtuar, prishjen e rëndë të dhëmbëve, dhëmbët që mungojnë dhe dhëmbët e zbardhur. Për më tepër, të dy materialet janë efektive në zëvendësimin e kurorave të vjetra prej porcelani të shkrirë në metal (PFM) që mund të shfaqin linja metalike. Dallimi i dukshëm midis të dyve është se kurorat E-max janë më të tejdukshme. Pacientët që kërkojnë të zëvendësojnë dhëmbët e përparmë për të rikthyer buzëqeshjen mund t'i preferojnë ato. Ndërsa kurorat E-max janë të tejdukshme, ato ende mund të krijohen për të siguruar forcë për zëvendësimin e molarëve të vendosur në pjesën e pasme të gojës. 

Vendimi midis përdorimit të kurorave E-max dhe atyre prej zirkoni varet nga numri i kurorave të nevojshme. Ndërsa të dyja janë shumë të përshtatshme për zëvendësimet me një dhëmb, përdorimet e shumta në urat dentare ose për dhëmbët ngjitur duhet të ndjekin konsiderata serioze dentare. Ju gjithashtu mund të dëshironi të merrni parasysh vetitë e kurorave prej zirkoni që përdorin materiale si porcelani.

Zgjedhja midis E-max dhe zirkonit për kurorat dentare mund të jetë e vështirë. Të dy materialet ofrojnë rezultate të shkëlqyera dhe afatgjatë. Siç u përmend më lart, E-max është më i tejdukshëm se zirkoni. Për të përcaktuar materialin më të përshtatshëm për trajtimin e kurorës tuaj dentare, rekomandohet të konsultoheni me dentistin tuaj.

Nëse jeni të interesuar të merrni një ofertë falas për kurorat E-max ose ato të zirkonit, ju ftojmë të na kontaktoni. Ju mund të na dërgoni fotografitë tuaja dentare ose rrezet X për një konsultë online. Ekipi ynë dentar do t'ju kontaktojë pasi të vlerësojë rastin tuaj dhe do t'ju japë rekomandime në lidhje me kostot përkatëse. Ne ofrojmë trajtime dentare të përballueshme në Shqipëri dhe shërbimet tona sigurojnë që trajtimi juaj me kurorë E-max ose trajtimi me kurora prej zirkoni të mund të përfundojë brenda 5 ditëve. Për më tepër, ne ofrojmë shërbime të kthimit nga aeroporti në hotelin tuaj dhe për takimet tuaja dentare në klinikën tonë.

Image illustrating dental crown treatment in Albania

Konkluzioni

Këtu është përmbledhja e materialeve të trajtuara më sipër:

Kurorat prej zirkoni me forcë të plotë janë shumë më të qëndrueshme dhe më elastike se kurorat me disilikat litium. Pavarësisht forcës së tyre, kurorat prej zirkoni ende ofrojnë një pamje estetike të këndshme, ndërkohë që lejojnë më pak ulje të dhëmbëve, duke i bërë ato të përshtatshme për një gamë të gjerë aplikimesh. Kurora t prej zirkoni rekomandohen për individët që kërkojnë performancë afatgjatë dhe rastet që kërkojnë nivelet më të larta të rezistencës dhe qëndrueshmërisë.

Kurora IPS E-max shquhet si një zgjedhje kryesore kur bëhet fjalë për arritjen e estetikës superiore në restaurimet e përparme. Këto kurora imitojnë nga afër ngjyrën dhe tejdukshmërinë e dhëmbëve natyralë. Ndërsa kurorat IPS E-max kanë një gamë më të kufizuar treguesish, ato janë gjithashtu më të dobëta se materialet e bëra nga zirkoni monolit. Për arsyet e mësipërme, kurorat IPS E-max rekomandohen kryesisht për rastet e përparme që kanë përparësi përsosmërinë estetike.

Kurorat prej zirkoni BruxZir Esthetics ofrojnë një ekuilibër për ata që kërkojnë një kombinim të forcës dhe tërheqjes estetike. Rrjedhimisht, ato janë zgjedhja ideale, duke qenë se sigurojnë qëndrueshmëri afatgjatë, duke dhënë gjithashtu një pamje natyrale dhe realiste.

Për të zgjedhur trajtimin më të përshtatshëm për një pacient specifik, dentistët mbështeten në përvojën dhe njohuritë e tyre. Restaurimet me zirkon dhe E-max janë provuar të jenë zgjidhje efektive për raste të ndryshme të zakonshme restauruese dentare. Nëse jeni të sigurt në eksplorimin e kësaj teme ose keni ndonjë pyetje, ju mirëpresim të na kontaktoni për një konsultë. Ekipi ynë është i disponueshëm për të ofruar informacion shtesë dhe për të adresuar çdo pyetje që mund të keni.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.