Gjithçka Që Duhet Të Dini Për Vendosjen E Aparateve Ortodontike Tek Një I Rritur

Vënia e aparateve ortodontike tek një i rritur mund të tingëllojë e çuditshme pasi jemi mësuar t'i shohim te fëmijët e vegjël, por nuk është asgjë për t'u turpëruar. Nëse nuk keni pasur mundësinë t'i vini kur keni qenë më të rinj ose keni harruar të përdorni aparatin tuaj dhe dhëmbët kanë lëvizur sërish, ka ende kohë për të rregulluar problemet tuaja. Nëse jeni duke menduar për proteza në një moshë më të madhe, duhet të dini se nuk jeni vetëm. Nuk ka kufi moshe për të pasur dhëmbë të drejtë të shëndetshëm. Ka disa arsye për të kërkuar trajtim ortodontik të të rriturve, siç do të diskutojmë më tej. 

Braces for adults with crooked teeth

Si Të Dini Nëse Keni Nevojë Për Aparat Ortodontik

Aparatet ortodontike mund të trajtojnë çështje të tilla si dhëmbët e mbipopulluar, hapësirat ose boshllëqet midis dhëmbëve, overbite dhe underbite. Ortodonti do të ekzaminojë shëndetin e përgjithshëm të gojës suaj dhe do të kryejë një ekzaminim dentar për të parë nëse pacienti duhet të vendosë aparat apo jo. Në rastet e prishjes së dhëmbëve, sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ose kaviteteve, dentisti do të rekomandojë trajtime të tjera në vend të aparateve për të rriturit. Aparatet mund të jenë ende të nevojshëm, por këto çështje të tjera duhet të korrigjohen përpara se t'i vini ato. Disa arsye pse janë të nevojshme aparatet ortodontike përfshijnë:

  • Të paturit e një kafshimi të hapur
  • Dhëmbët e mbivendosur  
  • Hapësira midis dhëmbëve tuaj
  • Kafshim i kryqëzuar
  • Nofull e dalë 
  • Vështirësi në të folur

Sa Kohë Do Të Më Duhet Ta Mbaj Aparatin Ortodontik?

Ortodoncia po evoluon dhe përparon vazhdimisht si fushë. Teknikat, aparatet dhe teknologjia më e fundit drejtojnë dhëmbët më shpejt se kurrë më parë. Të dyja, si aparatet ortodontike, ashtu dhe Invisalign kanë parë shumë përmirësime inxhinierike dhe materialesh dhe ato aplikojnë një sasi të vogël force me kalimin e kohës në vend të një force të fortë në një periudhë të shkurtër si më parë. Kjo në fakt është treguar se i zhvendos dhëmbët në vend më shpejt dhe dukshëm me më pak siklet. Saktësia është e pakrahasueshme dhe trajtimi juaj është më efikas, që do të thotë se kaloni më pak kohë duke mbajtur aparate ortodontike ose Invisalign.

A Ia Vlen Investimi Në Aparatet Ortodontike?

Buzëqeshja dhe dhëmbët tuaj do të duken fantastike pasi të keni vënë aligners transparentë ose aparat ortodontik. Megjithatë, përveç përfitimeve kozmetike, ato vijnë me shumë përparësi të tjera. Pas drejtimit të dhëmbëve do të jetë më e lehtë pastrimi i tyre, gjë që do të përmirësojë higjienën orale dhe do të parandalojë zhvillimin e infeksioneve dhe sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve. Ekziston qartë një lidhje midis shëndetit të dhëmbëve dhe shëndetit të përgjithshëm, sepse sëmundja e mishrave të dhëmbëve ka qenë gjithmonë e lidhur me sëmundje si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru, si dhe lindja e hershme tek femrat. Nëse dhëmbët dhe nofullat tuaja trajtohen siç duhet, kjo do t'ju ndihmojë të merrni frymë më lehtë, të përtypni siç duhet dhe të flisni më mirë. 

Pas marrjes së trajtimit, dhëmbët do të jenë më pak të prirur ndaj lëndimit dhe do të minimizohet konsumimi jonormal të dhëmbëve. Do të zvogëlojë dhimbjet e kokës të shkaktuara nga kafshimi i çekuilibruar dhe shtrëngimi i nofullës. Nëse implantet dentare nevojiten në rastet e mungesës së dhëmbëve, aparatet ortodontike do të krijojnë këtë hapësirë për të kryer procedurën. E fundit por jo më pak e rëndësishme do të fitoni vetëbesim pasi ky trajtim mund të bëjë një përmirësim të madh në pamjen tuaj të përgjithshme. 

Orthodontic treatment for adults

A Do Të Përmirësojnë Aparatet Ortodontike Shëndetin Tim Dentar?

Aparatet ortodontike patjetër do të përmirësojnë problemet tuaja dentare. Nëse keni probleme me shtrembërimin, problemet e vetme do të jenë vizuale, por nëse shpesh ju ngec ushqim në dhëmbë, jeni në rrezik të lartë për infeksion të mishrave të dhëmbëve dhe prishje të dhëmbëve. Ekziston një ide e gabuar se pastrimi i dhëmbëve kur keni një aparat ortodontik do të jetë më i vështirë, por në fakt nuk është ashtu.

Në fakt, aparatet ortodontike mund t'ju ndihmojnë të mbani një grup të mirë dhëmbësh për një afat të gjatë. Për të parandaluar formimin e gurëve dhe pllakëzave, ato janë të dizajnuara që të jenë të thjeshta për t'u pastruar me fill dentar. Shëndeti juaj dentar dhe jetëgjatësia përmirësohen nëse vendosni të drejtoni dhëmbët. Me kalimin e kohës, ka më pak gjasa të kërkoni ndihmë orale.  

Cilat Janë Opsionet E Disponueshme Nëse Dua Të Drejtoj Dhëmbët E Mi?

Ka disa opsione në dispozicion nëse më në fund jeni gati për të përmirësuar buzëqeshjen tuaj. Ju mund të bashëpunoni me dentistin tuaj për të parë se cili është trajtimi më i mirë për të kryer. Në ditët e sotme, aparatet ortodontike tradicionale janë më të vogla dhe më të holla duke i bërë ato pothuajse të pathyeshme dhe janë po aq efektive. Kllapat prej porcelani janë gjithashtu të disponueshme dhe ato janë si versioni metalik, por më të tejdukshëm. 

Megjithatë, nëse porcelani ose metali nuk është stili juaj, ju mund të zgjidhni aparatet ortodontike transparente në vend të tyre. Ata performojnë po aq mirë sa aparatet metalike. I vetmi dallim i rëndësishëm është materiali më pak i dukshëm nga i cili është i përbërë. Nëse zgjidhni Invisalign, gradualisht do të merrni një grup aligners plastikë të ndashëm. Ato janë të mrekullueshme për individët që janë të zënë dhe do të donin të shmangnin vajtjen shpesh te mjeku. 

Transparent braces for adults

A Do Të Më Duhet Të Vë Aparate Ortodontike Për Të Rritur Për Një Periudhë Më Të Zgjatur?

Disa faktorë mund të shkurtojnë ose zgjasin periudhën kohore të mbajtjes së aparateve ortodontike. Mosha, ndërlikimi i situatës së pacientit, pajtueshmëria dhe lloji i aparateve të përdorura janë tre arsye kryesore që ndikojnë në kohëzgjatjen e terapisë ortodontike. Edhe pse mosha nuk është faktori më i rëndësishëm, nuk mund të krahasoni kockat e një adoleshenti të ri me një të rritur. Do të duhet më shumë kohë që të rriturit të marrin rezultatet e dëshiruara pasi nofullat dhe kockat janë më të ngurtë. Ndërsa dhëmbët vazhdojnë të rriten tek adoleshentët, është më e lehtë të bëhen ndryshime dhe koha e shërimit është relativisht më e shpejtë.

Pavarësisht nga faktori i moshës varet gjithmonë nga ashpërsia e problemit ortodontik. Aparatet ortodontike mund të kenë nevojë të mbahen deri në tre vjet në varësi të problemeve të rënda ortodontike ose në raste të tjera mund të zgjasin dy vjet dhe nëse kujdeseni mirë për to është gjithashtu e mundur t'i hiqni ato më shpejt. Pra, si përfundim, mosha luan një rol në kohëzgjatjen e vendosjes së aparateve ortodontike por është minimale, pasi faktorët e tjerë janë më të rëndësishëm. 

Braces after-care

Kujdesi Pasues Për Aparatet Ortodontike

Ju duhet të kujdeseni për dhëmbët tuaj edhe pasi të keni hequr aparatet ortodontike. Nuk ka rëndësi se sa kohë i keni mbajtur, nofulla ka tendencë të lëvizë nëse nuk e mbani rregullisht aparatin . Ky aparat plastik do të sigurohet nga mjeku ortodont dhe ai do t'ju këshillojë se si ta përdorni dhe pastroni. Në shumicën e rasteve, këshillohet ta vini çdo natë ose një tel i përkohshëm do të ngjitet në pjesën e pasme të dhëmbëve të poshtëm. Ka disa veprime që mund të merrni në konsideratë nëse dëshironi të hiqni aparatet në një kohë të shkurtër. 

  • Ndiqni këshillat e mjekut ortodont: Dentisti juaj do t'ju shpjegojë çdo hap të procesit dhe çfarë duhet të bëni për të marrë rezultatin më të mirë të mundshëm dhe për ta mbajtur atë për një kohë të gjatë. Është e rëndësishme të ndiqni me kujdes këshillat e tyre. 
  • Mos i humbisni takimet tuaja: Të jesh në kohë do të thotë që ortodonti mund të monitorojë përparimin tuaj dhe ai do të jetë në gjendje të bëjë rregullimet e nevojshme. Mungesa e kontrolleve të rregullta rezulton në mbajtjen e aparateve ortodontike për një kohë shumë më të gjatë. 
  • Ruani një dietë të shëndetshme: Një dietë miqësore me aparatet ortodontike mund t'ju ndihmojë të përfundoni trajtimin më shpejt. Duhen shmangur ushqimet dhe pijet me sheqer, kokoshkat, ushqimet ngjitëse si karamelet, dhe ushqime të forta ose shumë krokante si mollët, misri ose gjevreku, pasi mund të shkaktojnë probleme me aparatet.
  • Larja me furçë, pastrimi i dhëmbëve dhe përdorimi i fillit dentar mund t'ju ndihmojë të mbani dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve në gjendje të mirë.

 FAQ

Si Duhet T'i Laj Aparatet Ortodontike?

Nuk ka rëndësi nëse jeni i rritur apo fëmijë, procesi i pastrimit dhe larjes së dhëmbëve mbetet i njëjtë. Sigurohuni që nofulla juaj të jetë e hapur kur pastroni dhëmbët në vend që të mbyllni gojën. Sigurohuni që të lani dhëmbët si sipër ashtu edhe poshtë aparateve ortodontike. Ju do të keni më shumë gjasa të mbani mend të pastroni si sipër ashtu edhe poshtë nëse mbani nofullën hapur.

Asnjëherë mos përdorni lëvizje para-mbrapa gjatë larjes së dhëmbëve, pasi kjo do të dëmtojë mishrat e dhëmbëve dhe do të çojë në më shumë probleme. Në vend të kësaj, përdorni një furçë dhëmbësh që është shumë e butë dhe krijon rrathë të vegjël për t'i mbajtur mishrat e dhëmbëve tuaj të shëndetshëm ndërsa mbani aparate ortodontike.

A Shkaktojnë Dhimbje Aparatet Ortodontike?

Për ditët e para, shumë njerëz raportojnë se ndjejnë njëfarë dhimbjeje pas vendosjes së aparateve ortodontike, por ajo largohet së shpejti. Pak dhimbje në gjuhë mund të jetë e pranishme edhe në varësi të llojit të aparatit që keni. Pas çdo ndryshimi në trup (qoftë edhe në gojë), shumë njerëz kanë dhimbje, por edhe ky shqetësim duhet të largohet brenda disa ditësh. Nëse është e nevojshme, mund të përdorni qetësues pa recetë.

Çfarë Mund Të Hani Me Aparatet Ortodontike?

Bukën, petullat, spageti, mishin e gatuar, peshk ton, perimet e ziera në avull, fasulet e gatuara dhe djathrat kremoz janë vetëm disa nga ushqimet e shumta që mund t'i konsumoni ndërsa mbani aparate ortodontike.

Çfarë Nuk Mund Të Hani Me Aparatet Ortodontike?

Është më mirë të shmangni ushqimet me copa të vogla ose me tekstura të përtypura që mund të ngecin në aparat, si bajamet, karamelet dhe çamçakëzi. Ushqimet më të forta, të tilla si frutat dhe perimet e papërpunuara, janë në rregull nëse ato priten në copa më të vogla, të madhësisë së kafshimit për të shmangur dëmtimin e aparatit. 

Si Të Pastroni Aparatin Tuaj Ortodontik?

Është njësoj të lash dhëmbët me aparat ortodontik si pa të. Këshillohet të përdorni një furçë dhëmbësh elektrike ose një furçë dhëmbësh me qime të buta. Nxirreni raparatin tuaj nga goja nëse keni një të tillë të lëvizshëm në mënyrë që të mund të lani me furçë dhe me fill dentar.

Si Të Përdorni Fillin Dentar Për Aparatet Ortodontike?

Në secilin dhëmb, filloni duke e filetuar fillin sipër telit, duke pasur kujdes që të mos e tërhiqni. Vendoseni me kujdes fillin midis dhëmbëve dhe më pas nxirreni jashtë. Ju mund të përdorni fill dentar të zakonshëm ose shirit dentar, të cilën shumë individë që mbajnë aparate ortodontike e kanë më të thjeshtë për t'a përdorur në hapësira të vogla. Një kruajtëse dhëmbësh interdentale, e cila i ngjan një pemë në miniaturë dhe ju lejon të pastroni më me kujdes midis dhëmbëve, është një tjetër artikull i dobishëm.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.