7 Hapat E Procesit Të Pastrimit Të Dhëmbëve

Disa njerëzve nuk ju pëlqen të shkojnë te dentisti edhe nëse është vetëm për pastrimin e dhëmbëve. Nëse lexoni mjaftueshëm dhe i mësoni hapat e këtij procesi, do të ndiheni më të lehtësuar, pa stres dhe gati për të shijuar rezultatet që do t’ju ofrojë. Për shumicën e njerëzve pastrimi i dhëmbëve është një procedurë e thjeshtë dhe pa dhimbje. Ky proces mund të përfshijë disa hapa për të marrë rezultatet e dëshiruara. Vizitat tek dentisti duhet të jenë të rregullta dhe ato mund të bëhen për disa arsye, si heqja e gurëzave bakteriale, minimizimi i rreziqeve të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe trajtimi i kaviteteve. Sigurisht, të gjithë njerëzit kanë bërë kontrolle te dentisti, por askush nuk e di me siguri se çfarë saktësisht do të ndodhë kur uleni në atë karrige. Në këtë blog, ne kemi përfshirë disa hapa të detajuar se çfarë mund të ndodhë kur vendosni të shkoni në një klinikë dentare për një pastrim profesional dentar.

Ekzaminimi i gojës dhe dhëmbëve

Një ekzaminim fizik i detajuar i të gjithë gojës suaj do të jetë hapi i parë që do të kryhet nga dentisti gjatë procedurës së pastrimit profesional. Për të inspektuar mishrat e dhëmbëve, dhëmbët dhe çdo shqetësim tjetër të mundshëm, asistenti ose dentisti juaj do të përdorë një pasqyrë të vogël. Në varësi të faktit nëse ata gjejnë ndonjë problem apo jo, asistenti do të thërrasë dentistin profesionist për t'u marrë me këtë çështje dhe për t'u siguruar nëse procedura e pastrimit të dhëmbëve duhet të vazhdojë apo jo. 

Heqja e gurëzave bakteriale

Gurëzat ose tartari janë pllakëza bakteriale të ngurtësuara. Tartari mund të grumbullohet në dhëmbët tuaj nëse nuk praktikoni higjienë të mirë orale, gjë që mund të shkaktojë sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe probleme të tjera të shëndetit oral. Është e pamundur që tartari të zhduket vetë duke e larë me furçë dhe me fill dentar por duhet ndihma e një dentisti për ta eliminuar plotësisht atë.

Për të hequr gurëzat nga mishrat e dhëmbëve dhe midis dhëmbëve, dentisti juaj do të përdorë një gërryes dentar dhe një pasqyrë. Procedura do të shkaktojë disa zhurma gërvishtëse, por nuk ka asgjë për tu shqetësuar pasi kjo konsiderohet normale. Një zonë e caktuar mund të kërkojë më shumë kohë për tu gërryer, në varësi të sasisë së gurëzave në dhëmbët tuaj.

Larja e rregullt me furçë dhe pastrimi i dhëmbëve me fill dentar ndihmojnë në ndalimin e akumulimit dhe shndërrimit të pllakëzave bakteriale në gurëza. Vetëm dentisti mund të heqë këto gurëza pasi të jetë formuar. Prandaj, e mira është të korrigjoni çdo gabim që mund të jeni duke bërë në kujdesin e higjienës orale dhe të krijoni një rutinë të përshtatshme për kujdesin e dhëmbëve nëse keni frikë nga grumbullimi i mikrobeve.

Pse formohen gurëzat?

Edhe nëse kujdeseni siç duhet për dhëmbët tuaj sërish ka disa baktere që formohen nga konsumimi i ushqimeve të ëmbla, që mund të mbesin prapa. Si rezultat, dhëmbët, mishrat dhe rregullimet dentare krijojnë një material ngjitës të quajtur pllakëz bakteriale. Bakteret që gjenden në pllakëz prodhojnë një acid i cili mund të gërryejë smaltin e dhëmbëve dhe të rezultojë në kavitete. Në qoftë se pllakëza nuk hiqet herë pas here ajo do të formojë gurëza. Nëse nuk trajtohen, gurëzat, të cilat janë jashtëzakonisht porozë dhe gërryes, mund të shkaktojnë sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe recesion dhe këto probleme mund të trajtohen vetëm me anë të instrumenteve të specializuara dentare.

Edhe pse një problem tepër i zakonshëm, faktorët e mëposhtëm ju vënë në rrezik më të lartë për të krijuar pllakëza bakteriale:

  • Konsumimi i ushqimeve të pasura me sheqer, si ëmbëlsirat. 
  • Konsumimi i ushqimeve të pasura me karbohidrate, si buka, spagetit, patatinat, etj. 
  • Të paturit një gojë të thatë si rezultat i marrjes së medikamenteve të caktuara ose mos pirja e mjaftueshme e ujit.
  • Përtypja e produkteve që përmbajnë nikotinë ose pirja e duhanit.

Pllakëzat nuk mund të shmangen plotësisht, megjithatë, larja dhe pastrimi i dhëmbëve me fill dentar çdo ditë mund të ndihmojë në shmangien e krijimit dhe akumulimit të baktereve.

Çfarë problemesh mund të shkaktojnë gurëzat në dhëmbë nëse nuk hiqen?

Nëse gurëzat nuk hiqen nga dhëmbët, kanë shumë gjasa të shfaqen problemet e mëposhtme:

  • Recesion i ashpër.
  • Kavitete.
  • Sëmundjet e mishrave të dhëmbëve si gingiviti. 

Pastrimi i gurëzave

Grumbullimi i gurëzave hiqet vetëm nga dentistët për shkak se ata ngjiten shumë fort në smaltin e dhëmbëve. Gjatë kësaj procedure dentisti juaj mund të përdorë metoda si pastrimi profesional, debridement, ose shkallëzimi dhe heqja e rrënjës. Dentistët këshillojnë një pastrim dentar profesional çdo gjashtë muaj nëse nuk keni probleme të thella dhe dhëmbët tuaj nuk janë prekur nga humbja e kockave ose sëmundja periodontale. Ai/ ajo do të përdorë një shkallëzues për të hequr çdo pllakëz dentare, gurëz ose njollë nga zona rreth mishrave të dhëmbëve dhe midis dhëmbëve tuaj gjatë inspektimit dhe pastrimit tuaj rutinë dentar.

Kur dhëmbët e pacientit përmbajnë gurëza të trasha që e pengojnë dentistin të kryejë një vlerësim të plotë oral, këshillohet një debridement. Tartari thyhet dhe hiqet duke përdorur mjete dore dhe pajisje me ultratinguj.

Ju mund të keni nevojë për shkallëzim dhe heqje rrënje ose një pastrim të plotë nëse keni sëmundje të mishrave të dhëmbëve ose hapësira midis mishrave të dhëmbëve. Pllakëzat dhe gurëzat që ndodhen sipër dhe poshtë vijës së mishrave të dhëmbëve, hiqen gjatë këtij trajtimi nën efektin e anestezisë lokale. Rrënjët e dhëmbëve më pas rrumbullakosen për të ndihmuar në shërimin e mishit të dhëmbëve dhe ribashkimin me dhëmbët tuaj.

Pastrimi i thellë i dhëmbëve

Vizitat normale dentare përfshijnë pastrimin e dhëmbëve me anë të pajisjeve që klinika ka. Përpara se të pastrojë sipërfaqen e dhëmbëve tuaj, dentisti eliminon pllakëzat dhe gurëzat nga zonat që janë të vështira për t'u arritur me larje të dhëmbëve dhe pastrim me fill dentar dentar. 

Pastrimi i thellë i dhëmbëve do të eliminojnë pllakëzat dhe gurëzat për shumicën e pacientëve, por për disa, gurëzat mund të kthehen në burim të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Në një situatë të tillë, pacienti duhet t’i nënshtrohet një pastrimi të plotë të dhëmbëve.

Për individët që vuajnë nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, veçanërisht nëse ajo është zhvilluar dhe ka kaluar në periodontit, dentistët këshillojnë pastrim më të thellë të dhëmbëve. Tartari që krijohet poshtë vijës së mishrave do të eliminohet falë kësaj procedure. Procedura kryhet nën administrimin e anestezisë lokale. Megjithëse nuk dhimbje, mishrat mund të ndihen të lënduar pas procedurës.

Dentisti juaj do të përdorë një furçë elektrike të fuqishme për të pastruar dhëmbët tuaj pas heqjes së gurëzave. Kjo pajisje mund të lëshojë një tingull të fortë i cili mund t’ju frikësojë por arrin të pastrojë me kujdes dhe thellësisht duke hequr qafe çdo papastërti.

Gjatë pastrimit të dhëmbëve në mënyrë profesionale, dentisti do të përdorë një pastë dhëmbësh, e cila ka shije dhe erë njësoj si pasta e zakonshme. Për më tepër, ju mund të zgjidhni nga një shumëllojshmëri shijesh të ndryshme. Por për shkak të ashpërsisë së saj, kjo pastë, ndihmon në pastrimin dhe heqjen e baktereve në dhëmbët tuaj.

Filli dentar profesional

Edhe nëse pastroni dhëmbët me fill dentar çdo ditë, është e nevojshme të kryeni një pastrim profesional me fill dentar nga dentisti. Ai/ ajo do të jetë në gjendje të kontrollojë gojën tuaj plotësisht dhe të arrijë në hapësirat më të vogla që ndoshta ju nuk mund t'i arrini vetë. Kryerja e kësaj procedure nga një profesionist mund të mos duket si domosdoshmëri, por në fakt, është, pasi do të ndihmojë në eliminimin e çdo pllakëze bakteriale ose papastërtie të mbetur nga procedurat e mëparshme.

Shpërlarja e gojës

Më pas, shpërlani gojën për të hequr grimcat e mbetura. Shpesh dentisti juaj do t’ju mundësojë një shpërlarje me fluor. Shpërlarja e gojës për të hequr qafe çdo mbetje dhe papastërti është një nga procedurat e fundit në pastrimin profesional dentar. Në këtë fazë dentisti juaj do të spërkasë ujë në gojë ose t'ju japë një shpërlarës goje që përmban fluor për ta mbajtur në gojë për disa minuta. Kur të mbaroni, do të duhet të pështyni lëngun në një vend të përshtatshëm pranë karriges së dentistit ose ai/ ajo do të përdorë një tub për ta thithur atë prej gojës suaj.

Trajtimi me fluor

Administrimi i një trajtimi me fluor vjen pas procedurës së pastrimit të thellë të dhëmbëve. Kjo terapi opsionale vepron si një mburojë kundër kaviteteve për disa muaj. Gjatë kësaj procedure dentisti juaj do të aplikojë një xhel shkumëzues ose pastë ngjitëse në dhëmbët tuaj dhe do t’i lërë të qëndrojnë aty për rreth një minutë. Ju gjithashtu mund të shpërndani butësisht materialin me fluor mbi dhëmbët tuaj, përveç xhelit të shkumëzuar ose pastës ngjitëse. Mund të hani dhe pini menjëherë pas trajtimit pasi pështyma shkakton ngurtësimin e këtij materiali.

Kontrolli përfundimtar me dentistin tuaj

Në vijim të proceseve të mëparshme do t’ju rekomandohet një vizitë me një dentist të përgjithshëm për të bërë një ekzaminim përfundimtar. Nëse nuk gjejnë probleme me shëndetin tuaj dentar atëherë do të thotë që jeni në një gjendje të mirë shëndetësore orale. Dhëmbët, mishrat e dhëmbëve dhe i gjithë kaviteti oral do të ekzaminohen nga dentisti për të kërkuar ndonjë indikacion për ndonjë problem apo shqetësim.

Nëse dentisti nuk zbulon asnjë problem gjatë këtij kontrolli kjo do të thotë se shëndeti juaj oral është në gjendje të mirë dhe që trajtimet që morët ishin të suksesshme. Normalisht, ky është një lajm i mirë pasi tregon se jeni kujdesur për shëndetin tuaj të dhëmbëve dhe keni ndjekur udhëzimet e dentistit tuaj.

Mbani mend se ruajtja e zakoneve të mira të higjienës orale, të tilla si larja e rregullt me furçë, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar dhe ekzaminimet dentare, janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit të dhëmbëve për një kohë afatgjatë. Këshillohet që të vazhdoni me kontrollet rutinë në mënyrë që të identifikoni çdo problem të mundshëm në kohë dhe t'i ndaloni ato para se të përkeqësohen.

Hapat e tjerë të mundshëm për mirëmbajtjen e dhëmbëve

Pastrimi profesional i dhëmbëve duhet të bëhet minimalisht dy herë në vit. Gjatë seancës, dentisti juaj mund të kryejë testime dhe trajtime të mëtejshme në varësi të asaj që ata shohin në gojën tuaj. Dentisti mund të sugjerojë kontrolle të dhëmbëve për fëmijët për të pakësuar gjasat e formimit të kaviteteve në vende të vështira për t'u pastruar.

Sa kohë zgjat pastrimi i dhëmbëve?

Pastrimi i dhëmbëve zgjat vetëm disa orë nëse dhëmbët tuaj janë në gjendje të mirë. Megjithatë, një pastrim dentar mund të zgjasë më shumë nëse keni gurëza ose kavitete. Sa më shumë kohë të shpenzoni duke u kujdesur për dhëmbët tuaj aq më pak kohë do të shpenzoni tek dentisti.

Procesi i rikuperimit

Pas një pastrimi të thellë, mishrave të dhëmbëve mund ti duhen pesë deri në shtatë ditë për t'u rikuperuar. Ënjtja e mishrave të dhëmbëve ose gjakderdhja në këtë periudhë konsiderohet normale. Përveç kësaj, dhëmbët mund të bëhen pak më të ndjeshëm se zakonisht. Pacientët duhet të shmangin vaktet dhe pijet e nxehta për katër orë pas pastrimit, të presin 30 minuta para se të hanë ose të pinë dhe të lajnë dhëmbët pa ushtruar shumë forcë përpara se të shkojnë në shtrat.

Rreziqet ose komplikimet e mundshme pas procedurës së pastrimit të dhëmbëve

Më poshtë janë disa nga rreziqet që mund të ndodhin pas një pastrimi të thellë dentar:

  • Dhëmbë të ndjeshëm: Pasi të jetë hequr një shtresë gurëzash, dhëmbët e pacientit do të ekspozohen ndaj ajrit, lëngjeve dhe ushqimeve të nxehta ose të ftohta. Ndjeshmëria nuk do të vazhdojë për shumë ditë. Dentisti do t’i rekomandojë pacientit të përdorë përkohësisht pastë për dhëmbë të ndjeshëm.
  • Mishrat e dhëmbëve mund të fryhen, të gjakosen ose të bëhen të ndjeshëm pas heqjes së pllakëzave bakteriale ose gurëzave të cilat ndodhen afër vijës së mishrave të dhëmbëve. Edhe kjo simptomë nuk do të zgjasë shumë. Në qoftë se keni shumë dhimbje mund të përdorni qetësues.
  • Boshllëqet e dhëmbëve: Tartari dhe pllaka mund të mbesin herë pas here në hapësirat midis dhëmbëve tuaj. Pas heqjes të tyre mund të ndiheni sikur keni një hapsirë të madhe në kavitetit tuaj oral, por kjo nuk është e vërtetë.

Si ndikon pastrimi i rregullt i dhëmbëve në shëndetin tuaj të përgjithshëm?

Pastrimi i dhëmbëve profesional bën më shumë sesa thjesht ruan pastërtitë dhe shkëlqimin e buzëqeshjes suaj. Shëndeti juaj i përgjithshëm mund të ndikohet ndjeshëm nga kjo procedurë. Pastrimi profesional ka disa benefite. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, e cila është një nga shkaqet kryesore të humbjes së hershme të dhëmbëve, mund të shmanget. Një fakt tjetër i rëndësishëm është se çdo një orë, një person vdes nga kanceri i gojës diku në botë por nëse zbulohet në një fazë të hershme gjatë një pastrimi normal, kjo mund të parandalohet. 

Ekzistojnë studime të ndryshme që lidhin sëmundjen e mishrave të dhëmbëve dhe sëmundjet kardiovaskulare. Pastrimi i rregullt i dhëmbëve mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, pasi ndihmojnë në parandalimin e sëmundjes periodontale. Mënyra më e mirë për të ruajtur buzëqeshjen tuaj dhe për t’ju shmangur tërësisht problemeve dentare është të vizitoni dentistin tuaj për pastrime rutinë. Duke ju ofruar një përmbledhje të shkurtër të asaj që ndodh gjatë pastrimit të dhëmbëve, ne shpresojmë që të kemi arritur të zvogëlojmë frikën tuaj ndaj dentistëve dhe ndoshta edhe t'ju bëjmë të prisni me padurim seancën tuaj të ardhshme.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.