Si Të Kujdesemi Për Mishrat E Dhëmbëve (Dhe Pse Ka Rëndësi)?

Shëndeti i i gojës suaj nuk ka të bëjë vetëm me kujdesi ndaj dhëmbëve. Ju duhet të kujdeseni gjithashtu dhe për mishrat, gjuhën dhe dhëmballët, në të njëjtën mënyrë, për t'i mbajtur ato të shëndetshme. Edhe nëse nuk vuani nga kariet dhe keni dhëmbë të bardhë si rruaza, kjo nuk do të thotë se jeni imun ndaj infeksioneve të mishrave të dhëmbëve. Shumë njerëz nuk e kanë idenë se çfarë po ndodh me mishrat e tyre, sepse zakonisht nuk shkaktojnë dhimbje. Në këtë udhëzues, ne do të diskutojmë higjenën e duhur, çfarë mund të bëni për të parandaluar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve dhe pse është kaq e rëndësishme për shëndetin tuaj dentar. 

Funksioni i mishrave të dhëmbëve

Ju mund të pyesni veten se cili është funksioni i saktë i mishrave të dhëmbëve. Qëllimi i tyre kryesor është të mbrojnë dhe parandalojnë dhëmbët tuaj nga infeksionet që mund të zhvillohen në gojën tuaj. Mishrat ndodhen në vijën e dhëmbëve, janë të butë dhe mbulojnë kockat e nofullës. Ndihmojnë dhëmbët të qëndrojnë në vend dhe i mbrojnë nga çdo bakter që mund t'i dëmtojë ata. Nëse i neglizhoni, copa të vogla ushqimi dhe bakteresh mund të hyjnë dhe të infektojnë dhëmbët tuaj dhe kjo mund të çojë në sëmundje të mishrave të dhëmbëve. 

Çfarë është sëmundja e mishrave të dhëmbëve?

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve ndodh kur gurëzat bakteriale fillojnë të formohen përgjatë vijës së mishrave. Gurëzat janë një material ngjitës dhe përmbajnë baktere. Infeksioni i krijuar në mishrat e dhëmbëve mund të çojë në mishra dhe kocka të dëmtuara që shkaktojnë prishjen e dhëmbëve. Gurëzat mund të jetë gjithashtu shkaku i gingivitit, i cili është faza fillestare e infeksionit të mishrave të dhëmbëve. Gjatë kësaj faze, mishrat mund të zbuten, të skuqen, të fryhen dhe të jenë prirur për gjakderdhje. E mira është se ndonjëherë dëmtimi mund të jetë i riparueshëm, si në rastet kur kockat dhe indet nuk janë dëmtuar. 

Në raste të tjera, sëmundja mund të përkeqësohet duke shkaktuar periodontit, e cila është një formë e avancuar e infeksionit të mishrave të dhëmbëve. Në këtë rast, e gjithë struktura e gojës suaj preket, duke përfshirë kockat dhe indet që lidhin dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Nëse nuk trajtohet kjo mund të çojë në dëmtime të pakthyeshme dhe dhëmbët mund të kenë nevojë të hiqen plotësisht.

Nëse i ndjeni dhëmbët e liruar, mishrat e dhëmbëve të fryrë, era e keqe e gojës është e pranishme dhe së fundi, por jo më pak e rëndësishme, mishrat e dhëmbëve tuaj fillojnë të gërryhen, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore nga një dentist profesionist për të gjetur një zgjidhje dhe për të lehtësuar dhimbjen. 

Injorimi i këtyre simptomave mund të shkaktojë shumë dëme në shëndetin tuaj të përgjithshëm oral dhe marrja e tyre seriozisht do të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Është e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin tuaj oral dhe të kërkoni ndihmë profesionale kur është e nevojshme.  

Efektet e sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve mbi shëndetin fizik 

Ashtu si me çdo infeksion, edhe efektet e sëmundjes periodontale mund të ndryshojnë nga të lehta në më të rënda. Ky infeksion mund të shkaktojë dëmtim të strukturës kockore të dhëmbëve ose skuqje dhe ënjtje të mishrave të dhëmbëve që quhet gingivit. Nëse nuk trajtohet, ky problem mund të çojë në humbjen e dhëmbëve dhe përhapjen e baktereve në të gjithë trupin. Hulumtimet kanë zbuluar se ata mund të shndërrohen në sëmundje më serioze si:

  • Çrregullim kardiovaskular
  • Demenca
  • Sëmundje respiratore
  • Diabeti 
  • Komplikimet gjatë shtatzënisë

Inflamacioni i zonës është faktori kryesor si në shkakun ashtu edhe në pasojën e sëmundjes dhe është faktori që lidh më së afërmi këto sëmundje me sëmundjen periodontale. E vërteta është se gurëzat bakteriale mund të prodhojë toksina që veprojnë për të irrituar mishrat e dhëmbëve, nëse nuk pastrohet mirë.

Kjo shkakton fillimin e gingivitit, i cili mund të zhvillohet në një sëmundje më serioze si sëmundja periodontale. Shenjat më tipike të gingivitit janë mishrat e fryrë, të skuqur dhe të gjakosur që ndodhin gjatë larjes së dhëmbëve apo edhe gjatë kohës që jeni duke ngrënë. Kur gingiviti kthehet në sëmundje periodontale, mishrat e dhëmbëve fillojnë të zhvishen nga dhëmbët, gjë që mund të çojë në gërryerjen, madje edhe rënien e tyre. Pa trajtim, sëmundja periodontale gërryen në mënyrë të qëndrueshme kockat mbështetëse dhe indet e mishrave të dhëmbëve.

Rëndësia e ruajtjes së shëndetit optimal të mishrave të dhëmbëve

Nëse hapësirat e mishrave periodontalë vazhdojnë të thellohen dhe mbeten të patrajtuar, mikrobet do të vazhdojnë të mblidhen dhe problemi do të përhapet me shpejtësi. Hapësirat e mëdha nuk do të jenë më problemi i vetëm. Dështimi për t'i dhënë përparësi shëndetit të mishrave të dhëmbëve mund të çojë në një sërë çështjesh, të tilla si: mishrat e skuqur dhe të acaruar që përmbajnë qelb, mishrat e gjakosur, dhimbje të vazhdueshme dhe të forta, shqetësim të shtuar gjatë përtypjes, erë e keqe e vazhdueshme që nuk largohet gjatë larjes dhe shpërlarjes, dhëmbët e liruar, mishrat e dhëmbëve që gërryhen, rënia e dhëmbëve dhe një rrezik i lart i sëmundjeve të zemrës. Është e rëndësishme të mos nënvlerësoni rëndësinë e mishrave të dhëmbëve.

Si të parandaloni sëmundjen e mishrave të dhëmbëve?

E mira është se sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të trajtohet para se të përkeqësohet. Më poshtë do të përmendim disa nga mënyrat më të thjeshta për të parandaluar infeksionin periodontal dhe gingivitin. Këshillat e mëposhtme do të ndihmojnë për të minimizuar shanset për të zhvilluar ndonjë sëmundje. 

Pastroni dhëmbët me fill dentar

Të paktën një herë në ditë, duhet të përdorni fillin dentar. Duke bërë këtë, ju mund të hiqni qafe ushqimet dhe bakteret që furça juaj e dhëmbëve nuk mund t'i arrijë. Nuk ka rëndësi se kur e përdorni fillin thjesht bëjeni – nëse është vonë natën, herët në mëngjes ose pas drekës.

Kryeni pastrime të rregullta te dentisti

Nëse vizitoni rregullisht dentistin tuaj, ai mund të dallojë shenjat e hershme të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Në këtë mënyrë, simptomat mund të adresohen para se të përkeqësohen. Vetëm një pastrim profesional mund të heqë qafe gurëzat. Për më tepër, ai mund të heqë çdo gurëz bakteriale që nuk është hequr gjatë larjes ose përdorimit të fillit dentar. Pastrimi i dhëmbëve me furçë, pastrimi me fill dentar dhe pastrimi rutinë mund të ndihmojnë në trajtimin e gingivitit ose çdo infeksioni tjetër të mundshëm. 

Hiqni dorë nga duhani

Ky është një faktor tjetër që duhet ti detyrojë duhanpirësit të heqin dorë. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve shpesh zhvillohet si rezultat i këtyre veseve. Pirja e duhanit dëmton sistemin tuaj imunitar, duke i bërë infeksionet e mishrave të dhëmbëve më të vështira për t'u trajtuar. Për më tepër, pirja e duhanit e bën më të vështirë rikuperimin e mishrave të dhëmbëve të dëmtuar.

Lani dhëmbët dy herë në ditë

Lani dhëmbët, pas çdo vakti, nëse është e mundur. Kjo ndihmon në heqjen e gurëzave bakteriale dhe grimcave të ushqimit të ngecur midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Gjithashtu, lani gjuhën tuaj sepse mund të përmbajë mikrobe dhe baktere. Furça juaj e dhëmbëve duhet të jetë e rehatshme për t'u përdorur dhe të ketë qime të buta.

Mendoni të përdorni një furçë dhëmbësh elektrike ose me bateri. Më tepër se larja manuale, ato mund të ndihmojnë në reduktimin e gingivitit dhe pllakës bakteriale. Ndërroni furçat e dhëmbëve ose kokat e furçës së dhëmbëve cdo tre deri në katër muaj, ose më herët, nëse qimet fillojnë të gërryhen, për të kryer një pastrim më të mirë. 

Përdorni pastë dhëmbësh me fluor

Ka disa marka pastash dhëmbësh në treg që pretendojnë se trajtojnë gingivitin, përmirësojnë cilësinë e frymëmarrjes dhe zbardhin dhëmbët. Opsioni më i mirë për të mbajtur mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm është të siguroheni që përdorni pastë dhëmbësh që përmban fluor. Shijen dhe ngjyrën mund ta zgjidhni sipas dëshirës tuaj.

Përdorni një gargarë terapeutike

Shpërlarësit terapeutikë të gojës, të cilët shpesh mund të merren pa recetë, mund të ngadalësojnë zhvillimin e gurëzave të dhëmbëve, të parandalojnë ose trajtojnë gingivitin dhe të elminojnë bakteret, ndër të tjera. Edhe pse nuk është një zëvendësim për larjen me furçë ose pastrimin me fill dentar, shpërlarja e plotë e gojës mund të ndihmojë në eliminimin e grimcave të ushqimit dhe mbetjeve të tjera.

Ruani një dietë të shëndetshme

Kjo nënkupton që ruajtja e një diete ushqyese është e dobishme si për mirëqënien tuaj dentare ashtu edhe për mirëqënien e trupit. Një dietë e shëndetshme është ajo që përmban shumë fruta, perime, bishtajore, arra, peshk të yndyrshëm dhe ujë të mjaftueshëm. Përveç kësaj, studimet kanë treguar se ngrënia e një diete të pasur me acide yndyrore omega-3 është mënyra më e mirë për të pakësuar simptomat e sëmundjes periodontale dhe për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

Pse ka rëndësi shëndeti i mishrave të dhëmbëve?

Mishrat dhe kockat mbështetëse luajnë një rol vendimtar në ruajtjen e stabilitetit të dhëmbëve tuaj në gojë. Kjo detyrë mund të jetë më sfiduese nëse ata janë të dëmtuar. Sëmundje të ndryshme që mund të përhapen në rajone të tjera të trupit tuaj mund të rezultojnë nga shëndeti i dobët i mishrave të dhëmbëve. Sëmundja e mishrave mund të lidhet me një sërë sëmundjesh, duke përfshirë demencan, diabetin dhe madje edhe sëmundjet kardiovaskulare, siç e përmendëm më parë. Së bashku me sëmundjet e lart përmendura, mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm ulin mundësinë e krijimit të karieve, humbjes së dhëmbëve dhe infeksioneve të gojës. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve shfaqet kryesisht në dy forma:

  • Gingiviti - Një infeksion i vogël i mishrave të dhëmbëve i njohur si gingiviti shkakton ënjtje dhe gjakderdhje. Duke larë dhëmbët me furçë, duke përdorur fill dentar dhe duke vizituar dentistin, zakonisht mund të trajtohet shpejt dhe lehtë.
  • Periodontiti - Në të kundërt, gingiviti i patrajtuar mund të përparojë në periodontit, një formë më e rrezikshme e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Shenjat e peridontitit përfshijnë ndjeshmërinë dentare, shqetësimet gjatë kafshimit, gërryerjen e mishrave të dhëmbëve, ënjtjen dhe gjakderdhjen, si dhe humbjen e kockave që mund të rezultojë në lirim të dhëmbëve ose humbje të tyre.

Ju mund të filloni të kujdeseni për shëndetin e mishrave të dhëmbëve sot

Mos u shqetësoni nëse vini re se po filloni të keni shqetësime të mishrave të dhëmbëve, është e rëndësishme të dini se këto probleme mund të rregullohen. 

Ju mund të kujdeseni për shëndetin tuaj oral duke përdorur këshillat që kemi dhënë më lart. Ne punojmë me ju për të arrirë një shëndet të shkëlqyer dentar dhe për t'ju ndihmuar të vendosni për hapat që duhet të ndërmerrni duke u kujdesur për të parandaluar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Dëshironi të dini më shumë se si mund t'ju ndihmojmë të ruani buzëqeshjen tuaj? Nëse keni pyetje se si të përmirësoni shëndetin e mishrave të dhëmbëve kontaktoni menjëherë klinikën tonë!

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Si mund të parandaloj sëmundjet e mishrave të dhëmbëve?

Është thelbësore të ruani higjienën e duhur orale, e cila përfshin larjen e dhëmbëve dy herë në ditë, pastrim të përditshëm me fill dentar, përdorim të shpërlarësve të gojës dhe vizita rutinë dentare, për të parandaluar sëmundjet e mishrave të dhëmbëve. Kryerja e këtyre hapave të thjeshtë mund t’ju ndihmojë më shumë sesa mendoni. 

Cilat janë shenjat më të zakonshme të sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve?

Ka disa shenja që tregojnë sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe disa prej tyre përfshijnë mishrat e skuqur, të ënjtur ose me gjakderdhje, erën e keqe të vazhdueshme, heqjen e mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbët e lirshëm. Nëse vëreni se këto shenja nuk po përmirësohen, duhet të kontaktoni dentistin tuaj. 

A mund të ndikojë sëmundja e mishrave të dhëmbëve në shëndetin tim të përgjithshëm?

Po, ekziston një lidhje midis sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe një sërë sëmundjesh, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe çrregullimet e frymëmarrjes. Për mirëqenien e përgjithshme, ruajtja e shëndetit të mishrave të dhëmbëve është thelbësore.

A mund të përmirësohen përsëri mishrat e dhëmbëve?

Përgjigja më e drejtpërdrejtë është jo, për fat të keq. Nuk ka asnjë mënyrë që mishrat e dhëmbëve të dëmtuar të shërohen nëse ato janë lënduar siç ndodh me periodontitin, që është lloji më i rëndë i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Edhe pse dëmtimi i mishrave të dhëmbëve nuk mund të ndalohet, ka mjete dentare që mund të ndihmojnë që problemi të mos përkeqësohet dhe të arrijë këtë nivel. 

Çfarë mund t’ju ndihmojë në mirëmbajtjen e mishrave të dhëmbëve?

Vitamina C ofron mbështetje të madhe për mishrat e dhëmbëve. Indet e buta në gojë dhe mishrat e dhëmbëve forcohen nga kjo vitaminë. Mund t'ju mbrojë nga gingiviti, fazat fillestare të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe të ndalojë gërryerjen e dhëmbëve tuaj.

A i bën mirë masazhi mishrave të dhëmbëve? 

Masazhi i rregullt i mishrave të dhëmbëve ndihmon në mbajtjen e mikrobeve larg, mban gojën të shëndetshme dhe trupin tuaj të pastër. Mund të ndihmojë gjithashtu për të shmangur gërryerjen e dhëmbëve. Sëmundja periodontale mund të trajtohet në mënyrë efektive me masazh të rregullt gingival, i cili ul gjasat që dhëmbët të gërryhen për shkak të prishjes ose dëmtimit të mishrave të dhëmbëve.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.