Çfarë lidhje ka diabeti me shëndetin oral?

Nivelet e larta të sheqerit në gjak që vijnë si pasojë e diabetit mund ta bëjnë të vështirë ruajtjen e shëndetit oral. Rrjedhimisht, njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje janë më të rrezikuar nga periodontiti dhe gingiviti - të cilat janë lloje të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, humbje e dhëmbëve, kandidioza orale - që është një infeksion mykotik dhe halitoza - e njohur zakonisht si era e keqe e gojës ose goja e thatë. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë lidhjen midis shëndetit oral dhe diabetit, lidhur me çështjet dentare dhe çfarë mund të bëni për parandalimin e tyre.

The effect of diabetes on dental health.

Marrëdhënia midis diabetit dhe shëndetit oral

Disa çështje orale mund të jenë gjithnjë e më të rrezikshme për shkak të diabetit, në shumë mënyra.

Sheqeri i lartë në gjak, i njohur ndryshe si glukoza, mund të jetë shkaku i niveleve të larta të sheqerit në pështymë. Bakteret që gjenden në pllakëza, e cila është filmi ngjitës që krijohet në dhëmbë, ushqehen me sheqerna të tillë, duke shkaktuar humbje të dhëmbëve, kavitete dhe prishje të dhëmbëve, si dhe duke rritur mundësinë e periodontitit ose sëmundjes së mishrave të dhëmbëve.

Për më tepër, diabeti ndikon në sistemin imunitar duke e dobësuar atë, duke e bërë të vështirë menaxhimin e problemeve në gojë ose shërimin e infeksioneve. Kjo gjithashtu rrit shanset e periodontitit dhe ndikon në shërim.

Në fund disa medikamente të diabetit mund të shkaktojnë efekte anësore të tilla si prodhimi i pamjaftueshëm i pështymës. Sa herë që goja është shumë e thatë, ajo nuk është në gjendje të pastrojë grimcat e ushqimit nga goja dhe ndalon bakteret të formojnë pllakëza, duke rritur rrezikun e humbjes së dhëmbëve, kaviteteve dhe prishjes së dhëmbëve.

Llojet e diabetit

Diabeti tregon kushte të shumta që ndikojnë në aftësinë e trupit për të zbërthyer sheqernat për energji. Në mënyrë tipike, shumica e njerëzve kanë diabet të tipit 2, në të cilin ka një marrje të pamjaftueshme të glukozës në qeliza, gjë që shkakton rritjen dhe prodhimin e pamjaftueshëm të insulinës, hormonit që luan rolin e rregullatorit për nivelet e glukozës në gjak.

Përafërsisht 5% e njerëzve me diabet kanë tip 1, i cili shkaktohet kryesisht nga trupi që nuk gjeneron mjaftueshëm insulinë ose nuk e gjeneron fare atë. Megjithatë, të dy llojet janë të lidhura me çështjet dentare.

Problemet e shëndetit oral të lidhura me diabetin

Diabeti mund të jetë shkaku i çështjeve të ndryshme të shëndetit të dhëmbëve, ose ndonjëherë, të rrisë rrezikun. Më poshtë janë problemet më të zakonshme nga të cilat njerëzit me diabet duhet të kenë kujdes:

Dry mouth caused by diabetes.

Goja e thatë

Goja e thatë po i bashkohet shpesh diabetit, përgjithësisht për shkak të efekteve anësore që ofrojnë medikamentet e marra për ta trajtuar atë. Ato ndikojnë në prodhimin e sasisë së pështymës, e cila mund të çojë në probleme specifike, duke përfshirë sa vijon:

 • Halitoza, ose era e keqe kronike
 • Një shije e keqe në gojë
 • Vështirësi gjatë gëlltitjes (disfagi) ose përtypjes
 • Vështirësi në të folur

Për më tepër, duke marrë parasysh që pështyma ka një rol të madh në trajtimin e përhapjes bakteriale në gojë, një gojë e thatë rrit shanset për kavitete, prishjen e dhëmbëve, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe humbjen e dhëmbëve. 

Prishja e dhëmbëve

Një tjetër shoqërues krah për krah me diabetin është prishja e dhëmbëve. Prania e glukozës së lartë në qarkullimin e gjakut rrit sheqernat në pështymë, të cilat shërbejnë si "ushqim" për bakteret në gojë. Duke rezultuar në këtë mënyrë në një nivel të rritur të aciditetit, i cili shkatërron guaskat e forta të smaltit të dhëmbëve. Në mënyrë të njëpasnjëshme, prishja e dhëmbëve është shkaku i kaviteteve, dhe nëse nuk trajtohet, kavitetet mund të jenë shkaku i humbjes së dhëmbëve.

Humbja e dhëmbëve si një faktor rreziku

Krahasuar me popullatën në tërësi, vërehet se humbja e dhëmbëve është një problem shumë më i zakonshëm tek njerëzit me diabet. Në fakt, njerëzit me diabet mund të përballen me gati dy herë më shumë dhëmbë që mungojnë.

Gingivitis caused by diabetes.

Gingiviti

Një lloj i zakonshëm i sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe i dalluar nga mishrat e përflakur dhe të gjakosur është gingiviti. Faktorë të tillë si ulja e përgjigjes imune, nivelet e larta të sheqerit në pështymë dhe goja e thatë, të lidhura me diabetin, mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të këtij lloji të infeksionit.

Kujdesi i duhur dentar dhe zakonet e sigurta të shëndetshme mund të trajtojnë gingivitin, por nëse nuk trajtohet, mund të çojë në infeksione më të komplikuara dhe të rënda si periodontiti, ose çështje të tjera si prishja e dhëmbëve dhe era e keqe e gojës.

Periodontiti

Periodontiti është një ndërlikim i gingivitit dhe një infeksion shumë i rëndë i mishrave të dhëmbëve. Duke shtuar ënjtjen dhe gjakderdhjen në mishrat e dhëmbëve, kjo sëmundje mund të shkaktojë formimin e xhepave, të njohur si abscese, që rrethojnë rrënjët e dhëmbëve dhe kockave. Si rezultat, mund të ketë dhëmbë të liruar, erë e keqe kronike dhe vështirësi në përtypje dhe mund të dëmtojë kockën e poshtme që çon në humbje të dhëmbëve, nëse nuk menaxhohet.

Meqenëse niveli i lartë i glukozës në gjak ndikon gjithashtu në sistemin imunitar, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve si gingiviti ose periodontiti janë shumë më të vështira për t'u kontrolluar.

Kandidioza

Kandidioza orale, ose kandidioza e gojës, është një infeksion mykotik që prek indet e gojës. E dallueshme nga njolla të dhimbshme të grumbullimit të bardhë brenda rreshtimit të indeve ose në gjuhë, ajo nuk është ngjitëse dhe mund të menaxhohet lehtësisht me përdorimin e ilaçeve antifungale. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, kërpudhat mund të përhapen në pjesë të tjera të trupit, duke rezultuar në shenja shumë më të rënda.

Slow wound healing as a result of diabetes.

Shërimi i ngadalshëm i plagëve

Një shoqërues i diabetit që redukton funksionalitetin imunitar, i cili mund të ndikojë në shëndetin e gojës. Trupi nuk është në gjendje të prodhojë citokina të mjaftueshme sa herë që nivelet e glukozës në gjak janë të larta dhe insulina është e ulët - të cilat janë një tipar shumë i zakonshëm i kësaj gjendjeje.

Lipidet ose yndyrnat dhe këto proteina janë jetike për funksionimin dhe sinjalizimin e sistemit imunitar. Përveç kësaj, diabeti pengon leukocitet - qelizat e gjakut që luftojnë infeksionet dhe ul aftësinë e sistemit imunitar për të identifikuar viruset, kërpudhat ose bakteret sulmuese.

Më pas, tek ata me diabet, shërimi i plagëve pengohet. Kjo e bën shumë më të lehtë që sëmundja e mishrave të dhëmbëve të kthehet në periodontit dhe lejon që rastet të bëhen shumë më të dhimbshme dhe të rënda. Kjo rrit rrezikun e zhvillimit të problemeve të shëndetit oral, të tilla si humbja e dhëmbëve ose prishja.

Preventing oral health problems in patients with diabetes.

Nëse kam diabet, si t'i parandaloj problemet e shëndetit oral?

Duke pasur parasysh se njerëzit me diabet janë më të rrezikuar nga dëmtimi i shëndetit oral, është thelbësore që të ndiqni me kujdes praktikat e mira të higjienës orale, t'i kushtoni vëmendje të rreptë çdo ndryshimi në shëndetin oral dhe të kontaktoni dentistin sapo të ndodhin ndryshime të tilla. Disa nga sugjerimet për parandalimin ose reduktimin e problemeve të shëndetit oral përfshijnë:

 • Mbani sheqerin në gjak afër normalitetit. Në çdo vizitë te dentisti, sigurohuni që t'i tregoni dentistit tuaj gjendjen e diabetit. Domethënë, jini të vetëdijshëm për nivelin tuaj të hemoglobinës së glikoziluar (HgA1C). Një tregues i menaxhimit të mirë është një nivel nën 7%. Në rast se keni përjetuar një episod të sheqerit të ulët në gjak në të kaluarën, i njohur si një reaksion insulinik, ju jeni në rrezik të lartë për të përjetuar një tjetër. Njoftoni dentistin tuaj se kur ishte episodi juaj i fundit, sa shpesh ndodhin episode të tilla dhe kur ishte hera e fundit që keni marrë dozën tuaj të insulinës, nëse e bëni këtë.
 • Vizitoni dentistin tuaj përpara se të filloni trajtimin për sëmundjen periodontale. Nëse është planifikuar një operacion oral, tregoni mjekut tuaj që të ketë një diskutim me dentistin tuaj për gjendjen tuaj të përgjithshme shëndetësore, në mënyrë që ata të dy të vendosin së bashku nëse ka nevojë për ndonjë antibiotik para operacionit, një ndryshim në orarin e vakteve ose një ndryshim në kohën dhe dozën e insulinës që merrni, në rast se merrni ndonjë.
 • Sigurohuni që t'i jepni dentistit tuaj informacionin e mjekut tuaj, si emrin dhe numrin e telefonit të tij/saj. Një informacion i tillë duhet të jetë lehtësisht i aksesueshëm për dentistin tuaj nëse lind ndonjë shqetësim ose pyetje.
 • Caktoni një listë me të gjithë emrat dhe dozat e çdo ilaçi që po merrni aktualisht tek dentisti juaj. Atij ose asaj do t'i duhet ky informacion për të përshkruar medikamente që kanë më pak gjasa të ndërhyjnë me ilaçet që po përdorni aktualisht. Për shembull, nëse po trajtohet një infeksion i madh, mund të duhet të rregullohet doza juaj e insulinës, për ata që e marrin atë.
 • Shtyni çdo procedurë dentare jo urgjente nëse sheqeri juaj në gjak nuk administrohet mirë. Megjithatë, infeksionet akute, ato që zhvillohen shumë shpejt, të tilla si absceset, duhet të trajtohen sa më shpejt.
 • Mbani në mend se periudha e shërimit mund të zgjasë më shumë te njerëzit që vuajnë nga diabeti. Ndiqni me përpikëri udhëzimet e dentistit tuaj pas trajtimit.
 • Telefononi menjëherë ortodontin tuaj nëse një kllapë ose tel (si p.sh. ato në aparate ortodontike) ju dëmtojnë gjuhën ose gojën.

Cilat janë keqkuptimet mbi problemet e shëndetit oral dhe diabetin?

Njerëzit me diabet janë në rrezik më të madh për kavitetet dentare

Ekzistojnë dy lloje mendimesh për këtë temë. Grupi i parë i njerëzve besojnë në faktin se nivelet e larta të glukozës në pështymën e njerëzve që vuajnë nga diabeti i pakontrolluar i ndihmojnë bakteret të lulëzojnë. Kjo rezulton në zhvillimin e kariesit (kavitetet ose prishjen e dhëmbëve) dhe sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Përveç kësaj, njerëzit me diabet kanë tendencë të hanë vakte të vogla dhe më të shpeshta gjatë ditës. Kjo rrit rrezikun e rritjes së baktereve dhe zhvillimit të kaviteteve.

Grupi tjetër i njerëzve beson në faktin se njerëzit me diabet janë më të përgjegjshëm për atë që hanë duke pasur parasysh se ata gjithmonë monitorojnë nga afër marrjen e sheqerit. Do të thotë, ata nuk janë konsumatorë të mëdhenj të shumë ushqimeve që përmbajnë sheqer që shkaktojnë kavitete. Të themi të vërtetën, njerëzit me diabet të menaxhuar mirë nuk kanë më shumë ose më pak prishje të dhëmbëve ose sëmundje periodontale sesa njerëzit pa diabet. Mbrojtja më e mirë kundër formimit të kaviteteve dhe sëmundjes periodontale është rregullimi i mirë i sheqerit në gjak dhe higjiena e mirë orale.

Patient with diabetes monitoring his health to prevent dental problems.

Njerëzit me diabet i humbasin dhëmbët më shpesh dhe më shpejt se njerëzit pa diabet

Ka shumë faktorë që luajnë një rol vendimtar në humbjen e dhëmbëve me diabet. Së pari, njerëzit me diabet të pamenaxhuar janë më të prirur për të gjeneruar sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe gingivit. Nëse infeksioni vazhdon, ai mund të përhapet në kockën e poshtme që siguron dhëmbët. I vetmi ndërlikim i situatës është fakti që infeksionet nuk zgjidhen aq shpejt tek njerëzit që vuajnë nga diabeti.

Lajmi i mirë për ata me diabet është se me praktikimin e zakoneve të mira të higjienës orale, si larja e dhëmbëve dy herë në ditë, të paktën, ose edhe më mirë, pas çdo vakti, me pastë dhëmbësh që përmban fluor, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar çdo ditë dhe mbajtja e nivelit të sheqerit në gjak në mënyrë të drejtë - do të zvogëlohet shumë ose do të eliminohet plotësisht mundësia për infektim nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe me këtë do të zvogëlohet edhe mundësia e humbjes së dhëmbëve. Nëse një person me diabet ka nevojë për kirurgji, ai ose ajo do të jetë më i rrezikuar për çështjet pas operacionit, duke përfshirë infeksionet.

Pas kujdesit të rreptë mjekësor dhe vetë-kujdesit që mban nivelet e sheqerit në gjak sa më normale të jetë e mundur, dhe kujdesit të mirë personal dhe profesional dentar, problemet pas operacionit nuk janë më të mundshme tek njerëzit me diabet sesa tek ata pa të.

Nivelet e rritura të sheqerit në gjak që vijnë si rezultat i diabetit mund ta bëjnë mjaft të vështirë ruajtjen e shëndetit oral të duhur. Si të tillë, njerëzit me këtë gjendje mjekësore janë më të ndjeshëm ndaj periodontitit dhe gingivitit (të dyja llojet e sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve), humbjes së dhëmbëve, kandidiozës së gojës (një infeksion mykotik), gojës së thatë ose halitozës (erës së keqe kronike).

Dental health in people with diabetes.

Përmbledhje

Një pjesë e ndikimeve negative shëndetësore të diabetit është shëndeti i dobët oral. Një sëmundje e tillë mund të rezultojë në periodontitis dhe gingivit, tharje të gojës, prishje dhe humbje të dhëmbëve, dhe kandidiozë orale - një infeksion i shkaktuar nga kërpudhat në gjuhë ose në brendësi të gojës. Për më tepër, problemet orale mund të përkeqësohen për shkak të efektit të diabetit në funksionimin e sistemit imunitar.

Vizitat dentare në kohë, adaptimi i zakoneve të mira të higjienës orale, lënia e duhanit dhe menaxhimi i niveleve të sheqerit në gjak, mund të ndihmojnë në parandalimin e problemeve të shëndetit oral.

Një mesazh nga Trio Dental Center

Megjithëse mbrojtja e shëndetit oral mund të mos jetë fokusi kryesor i menaxhimit të diabetit, ai është padyshim një pjesë thelbësore e kujdesit ndaj diabetit. Problemet dentare rrisin shanset për zhvillimin e problemeve më të rënda shëndetësore dhe mund të ndikojnë drejtpërdrejt në cilësinë e jetës dhe vetëbesimin. Nëse vuani nga diabeti, jini proaktiv: Kërkoni trajtim dhe diskutoni me dentistin tuaj se çfarë mund të bëni për të shpëtuar buzëqeshjen tuaj.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.