Kur Duhet Të Hiqen Dhëmballët E Pjekurisë?

Dhëmballët e pjekurisë njihen gjithashtu si molarët e tretë dhe janë të vendosur në fund të gojës suaj. Në disa njerëz, ato dalin midis moshës 17 dhe 25 vjeç, por në disa të tjerë, ato mund të mos dalin kurrë. Heqja ose nxjerrja e dhëmballës së pjekurisë është një procedurë mjaft e zakonshme. Kjo procedurë mund të mbrojë dhëmbët tuaj të tjerë nga dëmtimi i mëtejshëm. Në varësi të rastit, disa njerëz mund t'i heqin të katër dhëmballët e pjekurisë, ndërsa të tjerëve dy, tre ose ndonjëherë asnjërin prej tyre. Nuk ka rëndësi sa dhëmballë mençurie keni apo nuk keni; nuk do të thotë se asgjë nuk është në rregull. Është thjesht një variacion i të zakonshmes dhe është një reflektim i ciklit në zhvillim të procesit oral.

Wisdom tooth removal in Albania.

Masat Parandaluese

Dhëmballët tuaj të pjekurisë mund të ngecin ose të preken dhe të mos shkaktojnë dhimbje. Kjo do të thotë se ata po përpiqen të thyejnë nofullën tuaj dhe të gjejnë një rrugëdalje, por nuk arrijnë ta bëjnë këtë. Ndonjëherë kjo ndodh sepse nofulla juaj është shumë e vogël dhe nuk ka hapësirë të mjaftueshme për zhvillimin e tyre, ose drejtimi i rritjes së tyre është në rrugën e gabuar në lidhje me dhëmbët e tjerë. Kjo mund të dëmtojë nofullën dhe dhëmbët që janë afër, duke shkaktuar shumë probleme nëse nuk hiqen. 

Edhe nëse dhëmballa e mençurisë është e shëndetshm, ndonjëherë dentisti do të zgjedhë ta heqë atë për të parandaluar që të shkaktojë dëmtime dhe dhimbje. Kockat në gojë priren të forcohen me kalimin e kohës dhe kjo e bën procesin e heqjes së dhëmbëve më të vështirë dhe më të dhimbshëm. Gjakderdhja e madhe, thyerja e dhëmbëve, dhimbja dhe lëvizja e nofullës suaj janë disa nga problemet që mund të shkaktohen nëse vendosni të prisni dhe të mos shkoni menjëherë te mjeku. 

Mbivendosja Dhe Shtrembërimi I Dhëmbëve

Një mjek mund të zgjedhë të heqë dhëmballët e pjekurisë për një sërë arsyesh. Do të fillojmë me arsyen e parë, e cila është mbivendosja dhe shtrembërimi i dhëmbëve. Kur del dhëmbi i pjekurisë, ai shtyn dhëmbët e afërt dhe për shkak se ka pak vend në gojë, shkakton probleme në nofull. Kur pacientët mbajnë aparate ortodontike, mjeku do t'i këshillojë ata që të nxjerrin dhëmballën e pjekurisë sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që dhëmbët të mos fillojnë të zhvendosen përsëri. Kur dhëmballët e pjekurisë dalin, ata kanë aftësinë të lëvizin kockën dhe të zhvendosin dhëmbët, duke shkaktuar probleme dhe duke zhbërë të gjitha vitet e përpjekjeve të ofruara nga aparatet ortodontike. 

Wisdom tooth pain.

Dhimbje Ekstreme 

Kur dhëmballët e pjekurisë dalin, ata shkaktojnë dhimbje, e cila zakonisht vjen nga pjesa e pasme e gojës, vendi ku ndodhen. Njerëzit e shpjegojnë atë si një ndjenjë presioni në nofullën dhe mishrat e dhëmbëve. Në disa raste, është e mundur që dhimbja të fillojë të përhapet në zona të tjera të gojës duke e bërë atë të padurueshme. Dentisti do të bëjë një kontroll dhe një radiografi për të parë se ku ndodhet dhimbja. 

Përpara se të shkoni te dentisti mund të provoni të pastroni dhëmbët me fill dentar ose të merrni ilaçe kundër dhimbjeve dhe nëse asgjë nuk funksionon është koha për një kontroll. 

Dhëmbët E Dëmtuar

Këta molarë të tretë irritues mund të bëjnë më shumë sesa thjesht të prishin një buzëqeshje të drejtë, pavarësisht faktit se mbipopullimi i dhëmbëve mund të jetë arsye e mjaftueshme për heqje. Ata mund të bëjnë që dhëmballët e dyta afër të zhvillojnë prishjen e dhëmbëve kur ato shpërthejnë dhe takohen me njëri-tjetrit.

Sëmundja E Mishrave Të Dhëmbëve

Kur dhëmballët e pjekurisë dalin, mishrat e dhëmbëve mund të zihen ngushtë. Për shkak se nuk ka hapësirë të mjaftueshme, dhëmballët nuk mund të dalin plotësisht, gjë që mund të çojë në ënjtje të mishrave të dhëmbëve, një problem që është i ndërlikuar për t'u menaxhuar. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve zhvillohet kur një dhëmb pjesërisht i prekur shkëputet nga mishrat e dhëmbëve dhe krijon hapësirë për mikrobet dhe infeksionet.

Jaw health complications due to wisdom tooth infection.

Komplikimet E Shëndetit Të Nofullës

Kur dhëmballët e pjekurisë dalin vetëm pjesërisht, nofulla është gjithashtu e cënueshme ndaj vështirësive të mëdha. Megjithatë, tumoret dhe cistet rrallë zhvillohen në nofull pasi hiqen dhëmballët e pjekurisë. Mbani në mend se shqetësimi dhe problemet e nofullës mund të shkaktohen nga rritja e dhëmballëve të pjekurisë. 

Higjiena E Dobët Orale

Disa njerëz nuk kanë një përvojë të keqe me dhëmballët e pjekurisë, ata mund të zgjedhin të mos i heqin pasi janë të rehatshëm dhe nuk shkaktojnë ndonjë ndërlikim, megjithatë, ata do të zbulojnë se janë veçanërisht të fortë. Kjo e bën shumë të vështirë larjen dhe pastrimin efektiv. Nuk ia vlen mundësia e higjienës së keqe orale në të ardhmen për të shtyrë operacionin e zakonshëm dhe rutinë që nevojitet për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë.

Nëse zgjidhni të mos hiqni dhëmballët e pjekurisë, në të ardhmen mund të shfaqen shumë probleme, dhe përkundrazi, nëse e rregulloni këtë problem kur jeni ende i ri, do të sigurojë më pak probleme. Ka disa rreziqe që duhen marrë parasysh nëse vendosni të mbani dhëmballët e pjekurisë. Dentistët ju këshillojnë që të mos i merrni këto rreziqe përsipër dhe të lini mënjanë shqetësimet tuaja duke u konsultuar me një mjek se cila është rruga më e mirë për të ndjekur. 

Si Duhet Të Përgatitem Për Heqjen E Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Pasi të vini për një konsultë, shëndeti juaj i përgjithshëm do të kontrollohet nga dentisti dhe ai do të kryejë rreze X dentare për të parë se nga vjen dhimbja dhe gjendjen e dhëmbëve tuaj. Ai gjithashtu do t'ju kërkojë t'i tregoni atij ndonjë informacion në lidhje me ilaçet ose vitaminat që po merrni. 

Nëse ai vendos se kushtet tuaja janë të përshtatshme për këtë procedurë, ai më vonë do të diskutojë opsionet stomatologjike qetësuese që janë të mundshme. Ekzistojnë tre opsione në dispozicion; anestezi e përgjithshme ose lokale, oksid azoti dhe sedacion IV (intravenoz ose përmes venës suaj). Dentisti juaj do t'ju ofrojë këshilla specifike se si të jeni gati përpara trajtimit, në mënyrë që të mos shqetësoheni për asgjë. Kjo mund të sjellë lënien e disa medikamenteve disa ditë më parë dhe agjërimin pas mesnatës në mbrëmjen para operacionit tuaj. Asnjëherë mos e ndërprisni marrjen e ilaçeve pa folur më parë me dentistin tuaj. Në rastet komplekse, operacioni mund të marrë pak kohë, por në shumicën e rasteve, mund të zgjasë rreth 1 orë ose më pak. 

Wisdom tooth surgery in Albania.

Çfarë Ndodh Gjatë Nxjerrjes Së Dhëmballës Së Pjekurisë?

Kirurgu juaj do të fillojë procedurën duke ju dhënë fillimisht anestezi për të mpirë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve, në mënyrë që të mos ndjeni asnjë dhimbje dhe të ndiheni rehat gjatë gjithë procedurës. Pas kësaj do të bëhen prerje të vogla në zonën e mishrave të dhëmbëve, për të nxjerrë dhëmballën e mbërthyer në sipërfaqe. Më pas dhëmballa do të lirohet dhe do të ngrihet xhepi i saj. Zona do të pastrohet për të parandaluar çdo infeksion të mundshëm. Në disa raste, do të përdoren qepje për të mbyllur zonën që është e hapur dhe do të vendoset një garzë për të parandaluar gjakderdhjen e rëndë. 

Çfarë Ndodh Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Priten ënjtje, gjakderdhje dhe pak shqetësim dhe është normale pas procedurës së heqjes së dhëmballës së pjekurisë. Ju do të keni nevojë për dikë që t'ju ngasë dhe të kujdeset për ju pasi të kalojë anestezia. Do të jepen udhëzime dhe këshilla nga kirurgu stomatologjik, për të bërë që procesi i rikuperimit të shkojë pa probleme. Koha totale e rikuperimit zgjat maksimumi rreth një deri në dy javë në shumicën e rasteve. Megjithatë, nëse ndiheni gati, mund të ktheheni në punë brenda 5 ditësh, në varësi të asaj se si ndiheni. 

Cilat Janë Përfitimet E Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Nëse po mendoni të hiqni dhëmballën e pjekurisë përpara se të fillojë dhimbja, mund të parandaloni zhvillimin e rreziqeve të mundshme të ardhshme si sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, dëmtimin e dhëmbëve pranë, dëmtimin e nofullës, prishjen e dhëmbëve dhe humbjen e kockave. Në raste të tjera kur filloni të ndjeni dhimbje, mjeku do t'ju rekomandojë ta hiqni atë sa më shpejt që të jetë e mundur, për të lehtësuar shqetësimin dhe për të rikthyer shëndetin tuaj oral në normalitet. 

Cilat Janë Rreziqet Apo Komplikimet E Nxjerrjes?

Edhe pse rreziqet janë të vogla, ju duhet të jeni të vetëdijshëm për to nëse vendosni të hiqni dhëmballët e pjekurisë. Disa nga rreziqet e mundshme për të cilat mund të dëshironi të mendoni përpara operacionit përfshijnë infeksionin e zonës përreth, humbjen e gjakut, kockën e ekspozuar dhe dëmtimin e dhëmbëve të tjerë fqinjë. Dentisti do të shpjegojë gjithçka, dhe ju jeni të lirë të bëni çdo pyetje që mund të keni. 

FAQ

Sa Kohë Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë Mund Të Ha?

Mund të rifilloni të hani dhe të pini kur të ndiheni gati për ta bërë këtë. Edhe pse duhet të keni parasysh që ushqimi duhet të jetë i butë për ditët e para, atëherë mund të filloni të shtoni gradualisht ushqime të forta derisa të ktheheni në normalitet. Duhet të shmangni përdorimin e pipëzës pasi ato mund të shmangin mpiksjen e gjakut. 

Çfarë Duhet Të Hani Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Siç thamë më sipër, në ditët e para duhet t'i përmbaheni një diete me ushqime të buta, vetëm që të mos shkaktoni ndonjë dëm. Ushqimi i fortë dhe që kërkon përtypje mund të ndërpresë procesin e shërimit dhe të shkaktojë dhimbje dhe parehati. 

Disa nga ushqimet që këshillohen të konsumohen janë:

 • Kos.
 • Salca e mollës.
 • Pure patatesh.
 • Djathë i butë.
 • Lloje të ndryshme smoothie.
 • Pudingu.
 • Llojet e ndryshme të supave.
 • Makarona dhe djathë.
 • Vezë të rrahura.
 • Fruta të buta.
 • Perime të ziera në avull.

Kur Mund Të Kthehem Në Punë Ose Shkollë?

Procesi i rikuperimit pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë është relativisht i shkurtër dhe ju mund të ktheheni në aktivitetet tuaja kur të ndiheni gati për ta bërë këtë. Mjekët do t'ju rekomandojnë të pushoni për të paktën tre deri në pesë ditë. Shmangni punën e rëndë sepse mund të rrisë rrahjet e zemrës dhe mund të përkeqësojë ënjtjen dhe dhimbjen. 

Cila Është Mosha Mesatare Për Heqjen E Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Nuk ka kufi moshe për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë. Megjithatë, procedura do të jetë më e lehtë nëse jeni në të njëzetat, pasi ato janë ende në zhvillim dhe do të jetë më e lehtë t'i hiqni pa shumë dhimbje. 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.