Llojet e dhimbjeve të dhëmbëve që nuk duhet t'i injoroni

Oh! Ju kafshoni një mollë krokante. Ju pini një gllënjkë ujë të akullt dhe iu dhemb! Ose ndoshta ju jeni duke bërë absolutisht asgjë dhe gjithçka kur - zap! — dhimbja e dhëmbit godet rastësisht.

Nëse kjo ndodh vetëm kur dhëmbët janë në përdorim ose ju nuk mund të arrini të hiqni qafe dhimbjen në thelb, dhimbja e dhëmbit kërkon kujdesin dhe shqetësimin tuaj. Për shkak se shëndeti juaj oral ndikon në shëndetin tuaj të përgjithshëm, dhimbja e dhëmbëve mund të përpiqet t'ju informojë për ndonjë gjë.

Por çfarë mund të jetë? Më poshtë do t'ju prezantojmë arsyet e dhimbjes së dhëmbit dhe si t'i zgjidhni ato në Shqipëri.

Kavitetet

Një zgavër ndodh sa herë që zvogëlohet smalti i dhëmbit, duke rezultuar në një vrimë të vogël në dhëmb. Kur një zgavër zbulohet herët (për shembull, pas vizitës vjetore te dentisti), në përgjithësi është e mundur të trajtohet para dhimbjes që shkakton. Kavitetet e shumta, nga ana tjetër, mund të jenë agonizuese dhe shkatërruese. Sapo zgavrat bëhen serioze dhe ngjitur me nervin, ato mund të shkaktojnë siklet të konsiderueshëm dhe të kërkojnë konsultimin me një dentist ose një endodontist, i njohur me fjalë të tjera si "ekspert i kanalit të rrënjës", në mënyrë që ai ose ajo të mund të kryejë një kanal rrënjë. Në situata të tjera, dhëmbi mund të duhet edhe të nxirret.

Ju jeni duke ushtruar shumë

Megjithëse stërvitja e rregullt mund të jetë e dobishme si për trupin ashtu edhe për mendjen, stërvitja e tepërt mund të jetë burimi i dhimbjes së dhëmbit. Hulumtimet kanë zbuluar se maratonistët që angazhohen në stërvitje intensive kanë një shans më të madh të erozionit të dhëmbëve sesa ata që nuk ushtrojnë. Mungesa e pështymës gjatë stërvitjes mund të shkaktojë mungesë të smaltit në dhëmbë.

Një mbushje u prish

Materiali mbushës përkeqësohet dhe mbushja dentare mund të bjerë nëse ushtrohet presion i tepërt në vend. Një arsye tjetër pas mbushjes së thyer mund të ndodhë gjithashtu për shkak të prishjes përreth ose nën një mbushje. Shumë njerëz mund të mos vërejnë se asgjë nuk është në rregull derisa të rrëzohen. Kur ata përtypin, një thyerje në mbushje mund të lejojë që ushqimi të futet në vend, duke shkaktuar parehati dhe dhimbje.

Ju keni një absces

Ndërsa lëndët ushqyese vendosen brenda dhëmbëve dhe përtypja vazhdon, ushqimi lëviz më tej në mishrat e dhëmbëve. Këto grimca mbeturinash degradohen me kalimin e kohës, duke nxitur këtë sëmundje. Sa më herët të shërohet infeksioni, aq më mirë, sepse një absces i infektuar mund të kalojë në sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

Një dhëmb i thyer

Dhimbja e dhëmbit mund të shkaktohet nga një frakturë ose çarje në dhëmb. Një thyerje e vogël, e shkaktuar zakonisht nga përtypja e ndonjë gjëje të fortë, mund të shkaktojë siklet sa herë që përtypni ose kafshoni. Në varësi të shkallës së thyerjes, mund të kërkohet një kurorë ose një implant për të riparuar dhëmbin e thyer keq.

Dëmtimi i dhëmbëve të mençurisë

Dhëmbët e mençurisë që përpiqen të dalin përmes mishrave të dhëmbëve në një situatë të çuditshme ose me hapësirë ​​të pamjaftueshme do të shkaktojnë dhimbje dhëmbi. Dhëmbët e infektuar të mençurisë paraqesin një shans më të lartë për infeksion të pakëndshëm ose inflamacion në mishrat e dhëmbëve kur ato kanë depërtuar nëpër indet e mishrave të dhëmbëve. Dhëmbët e prekur janë të vështirë për t'u aksesuar me furçë dhëmbësh ose fill, duke paraqitur kështu një problem me zakonet e duhura të kujdesit oral.

Dhimbje e mprehtë

Çdo lloj irritimi dentar duhet të vlerësohet nga dentisti sa më shpejt të jetë e mundur. Siklet i fortë, nga ana tjetër, mund të sinjalizojë se pjesët e brendshme delikate të dhëmbit janë zbuluar ose kontaminuar. Për të shmangur përhapjen e baktereve në dhëmbët fqinjë, është thelbësore që një dhëmb infektiv të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Hipersensitiviteti

Ndërsa mbindjeshmëria e dhëmbëve mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, ajo gjithashtu mund të nënkuptojë zhvillimin e sëmundjeve të tilla si sëmundja e mishrave të dhëmbëve ose një absces dentar. Zakonisht, dentisti është ai që diagnostikon arsyen themelore të mbindjeshmërisë dhe përshkruan kujdesin më të suksesshëm.

Çngjyrosje ose errësim

A e keni kuptuar që dhëmbët tuaj janë disi të tejdukshëm? Nëse indi brenda dhëmbit të dhimbshëm bëhet i errët në krahasim me dhëmbët rreth tij, indi mund të lëndohet ose infektohet ndjeshëm. Është koha për të parë një dentist urgjent së shpejti nëse doni të ruani dhëmbin dhe të ruani dhëmbët rreth atij.

Ënjtje e qafës, nofullës ose fytyrës

Infeksioni shoqërohet shpesh me ënjtje. Në rast se keni një dhëmb të infektuar, bakteret që ai përmban do të përhapen në gjëndrat në nofullën dhe qafën tuaj dhe do të shkaktojnë zmadhimin e tyre. Kërkoni ndihmë të shpejtë mjekësore nëse zbuloni ënjtje, pasi sëmundja mund të migrojë në rajone të tjera të organizmit tuaj.

Mishrat që janë të fryrë dhe që rrjedhin gjak

Mishrat që janë të fryrë dhe shkaktojnë gjakderdhje janë tregues të hershëm të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, një sëmundje e zakonshme. Megjithëse mbajtja e këtij infeksioni bakterial të patrajtuar mund të rezultojë në dëm të pakthyeshëm, nëse zbulohet dhe diagnostikohet mjaft shpejt, fazat e hershme mund të kthehen.

Dhëmbët që janë të liruar

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve, në fazat e saj të mëvonshme, sulmon nofullën dhe shkatërron indin e butë që mban dhëmbët në vendin e tyre. Nëse keni një dhëmb të liruar gjatë gjithë jetës, ai rrezikon të bjerë; prandaj, duhet të rezervoni menjëherë një konsultë me dentistin për ta siguruar atë dhe për të ruajtur pjesën e mbetur të buzëqeshjes.

Era e keqe kronike ose një amëz e keqe

Toksinat e prodhuara nga mikrobet në një dhëmb të infektuar kontaminojnë erën dhe krijojnë një shije të tmerrshme në gojë. Nëse keni një dhimbje dhëmbi me këto indikacione, duhet menjëherë të vizitoni një dentist për të ndaluar infeksionin.

Nëse nuk është ende e qartë nëse dhimbja e dhëmbit që keni ka nevojë për vëmendje të menjëhershme dentare, telefononi dentistin tuaj pavarësisht. Ai ose ajo është në gjendje të ekzaminojë rastin tuaj përmes telefonit dhe të vlerësojë nëse keni nevojë për një vizitë të menjëhershme dentare.

Siklet që vazhdon

Është normale të ndjeni dhimbje pas një operacioni dentar pasi mishrat dhe dhëmbët shërohen dhe përshtaten me ndryshimin. Nga ana tjetër, shqetësimi që vazhdon mund të sinjalizojë zhvendosjen e dhëmbëve, goditjen e dhëmbëve të mençurisë ose kalbjen e dhëmbëve. Nëse një dentist kontaktohet menjëherë pasi të vërehet ndonjë nga këto simptoma, ai ose ajo do të jetë në gjendje t'i vlerësojë dhe trajtojë me shpejtësi ato.

Të durosh një dhimbje dhëmbi është shumë shpesh e justifikueshme për njerëzit që kanë një orar të ngjeshur ose kanë frikë të vizitojnë dentistin. Megjithatë, mbani në mend se një dentist mund t'ju ofrojë menaxhim afatgjatë të dhimbjes, llojin e menaxhimit që ju kërkoni përpara se problemi të përkeqësohet. Pra, sapo të përjetoni dhimbje, caktoni një takim me një dentist për të kontrolluar problemin.

Kërcitja e dhëmbëve (bruksizëm)

Ju do të mendonit se do ta dinit kur po kërcitni dhëmbët, por shumë shpesh, njerëzit nuk e dinë – veçanërisht nëse kjo ndodh kur ata janë në gjumë të thellë. Kërcitja e dhëmbëve, e cila mund të ndodhë në çdo kohë gjatë ditës ose kur jeni në gjumë gjatë natës, mund të shkaktojë dhimbje të nofullës dhe humbje të dhëmbëve, si dhe të përkeqësojë smaltin e dhëmbëve me kalimin e kohës.

Një dentist nuk mund t'ju ndalojë të kërcitni dhëmbët; megjithatë, ai ose ajo mund të ndihmojë në minimizimin e dëmit të bërë. Ai ose ajo mund të krijojë një roje gjumi të personalizuar që do t'ju ofrojë një kafshim të qëndrueshëm dhe të fortë dhe një pakësim të shtrëngimit të muskujve të nofullës. Ka disa hapa që duhen ndërmarrë për të tentuar të ndaloni kërcitjen e dhëmbëve.

Bruksizmi është një nga çrregullimet e shumta të kyçeve temporomandibulare, të cilat prekin nyjet e nofullës, si dhe tendinat dhe indet që i rrethojnë ato. Disa janë si më poshtë: 

 • acute trauma, such as a fractured or dislocated jaw.
 • artriti i artikulacionit temporomandibular.
 • zhvendosja e nyjeve.
 • malocclusion, often known as a “bad bite”.

Përveç shkaktimit të dëmtimit të dhëmbëve, këto probleme mund të prodhojnë indikacione të tilla si dhimbja e nofullës, një ankesë e zakonshme, kështu që është kritike të konsultoheni me dentistin tuaj për terapinë.

Një absces i dhëmbit

Kur dëgjoni termin "absces", pothuajse gjithmonë mund të supozoni se pasohet nga dhimbje të caktuara. Kur një infeksion ndodh në çdo pjesë të trupit dhe krijon një xhep qelb, atëherë ai merr emrin "abscesi". Pra, me fjalë më të thjeshta, një dhëmb i abscesuar është një xhep i mbushur me qelb që zhvillohet rreth dhëmbit.

Absceset e dhëmbëve ndahen në tre lloje:

 • sëmundja e gingivës ose mishit të dhëmbëve.
 • peripheral refers to the end of the tooth’s root.
 • periodontal disease affects the bones or tissues around the tooth.

Nuk ka asnjë mënyrë për të treguar vetë se çfarë lloj abscesi dhëmbi keni. Për këtë, do t'ju duhet të shihni një dentist i cili mund ta diagnostikojë atë dhe të trajtojë infeksionin themelor. Opsionet përfshijnë një prerje për të kulluar qelbën, një kanal rrënjë ose një nxjerrje dhëmbi.

Mavijosje e rrënjëve

Another cause hidden behind tooth pain can be root bruising, which is a split in the root of the tooth. Seeing as it occurs deep beyond the enamel of the teeth and the surface of the gums, this type of dental injury is quite difficult to detect. They are not visible to the dentist by simply taking a glance at the mouth.

Mavijosja e rrënjës mund të jetë jashtëzakonisht e pamundur të jetë e dukshme, edhe kur bëhet një rreze X dydimensionale. Në rast se dentisti juaj dyshon për një frakturë të rrënjës, ai ose ajo ka shumë të ngjarë t'ju referojë te një endodontist, i cili është i specializuar në kanalet e rrënjës dhe është në gjendje të ekzaminojë dhëmbin dhe të kryejë teste të caktuara.

Alergji ose infeksion i sinusit

Infeksionet e sinusit mund të shkaktojnë një sërë simptomash, duke përfshirë migrenën, hundët e ngjeshura dhe kollën. Ju gjithashtu mund të shtoni siklet dentar në listën e kontrollit.

Pasi sinuset të jenë të përflakur, ato mund të bllokohen ose të ngarkohen me lëngje. Kjo mund të vendosë stres në mollëzat dhe dhëmbët, duke shkaktuar dhimbje në të gjithë fytyrën tuaj.

Cili është një nga shkaqet më të shpeshta të infeksioneve të sinusit? Alergjitë periodike janë të zakonshme, siç mund ta keni kuptuar. Megjithëse alergjitë mund të mos rezultojnë në një infeksion të sinusit (shpresojmë), ato ende mund të vendosin stres në sinusin maksilar dhe, si rezultat, në pjesën e mbetur të fytyrës tuaj.

A është e mundur që të keni sëmundje të mishrave të dhëmbëve?

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve (ose periodontale) i referohet një inflamacioni të mishrave të dhëmbëve që mund të përkeqësohet me kalimin e kohës. Megjithatë, rrallë shkakton dhimbje dentare.

Në mënyrë paradoksale, sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton dhimbje të mëdha orale. Pavarësisht se sa e rëndë, ajo është rrallë një burim shqetësimi që kërkon që njerëzit të vizitojnë dentistët ose ortodontët e tyre menjëherë.

Megjithatë, duket se ka shenja shtesë të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, të tilla si: 

 • frymëmarrje e keqe.
 • mishrat që rrjedhin gjak ose janë të përflakur.
 • dhëmbët që janë tepër të ndjeshëm.

Kur dentisti vizitohet dy herë në vit, ai ose ajo shpesh mund të identifikojë dhe trajtojë sëmundjen e parakohshme të mishrave të dhëmbëve. Sidoqoftë, është gjithashtu e rëndësishme të planifikoni një provim vjetor me një dentist.

Periodontiti kronik zakonisht trajtohet me një pastrim të plotë, i njohur gjithashtu si shkallëzim dhe planizim i rrënjëve, në të cilin dentistët qetësojnë pacientin dhe pastrojnë gurët nën mishrat e dhëmbëve. Dentistët gjithashtu do të diagnostikojnë dhe trajtojnë sëmundje të avancuara të mishrave të dhëmbëve.

Kur duhet ta shihni dentistin tuaj?

If the pain you are feeling is moderate to severe, attempt to endure it for a while in order to see if it fades away by itself (even more so if you are allergic or you have a sinus infection). Try giving it about three weeks to see if the pain is acceptable and if you intend to attempt to ride it out. Contact your dentist if the pain has not resolved after that time.

Konsultohuni me dentistin tuaj sapo të vini re ndonjë nga simptomat e mëposhtme: 

 • një rritje në intensitetin ose shpeshtësinë e vuajtjeve tuaja.
 • there may be swelling or bleeding.
 • dhëmbë të çarë ose të lirshëm.

Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje gojës dhe dhëmbëve për mirëqenien dhe kënaqësinë tuaj. Rrallëherë është një ide e keqe të vizitosh dentistin ose periodontistin!

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.