16 mite të gabuara mbi dentistrinë

Njerëzit kanë krijuar shumë ide të gabuara për trajtimet dentare dhe kujdesin ndaj shëndetit oral. Idetë e tilla të gabuara ju pengojnë ose të merrni trajtime të dobishme dentare ose të angazhoheni së bashku në praktikat e shëndetit oral, duke rezultuar në një gojë të shëndetshme. Prandaj, është me rëndësi të madhe të pranohet se ka dallime midis miteve dhe fakteve dentare dhe të optimizohet cilësia e shëndetit oral dhe mirëqenies së përgjithshme.

Sugar and its effect on dental health

Konsumimi i tepërt i sheqerit mund të jetë shkaku i kaviteteve

Nuk është sekret që sheqeri ndikon negativisht në dhëmbët tuaj, por si saktësisht? Të themi të vërtetën, gëlltitja e shumë sheqerit nuk çon saktësisht në prishjen e dhëmbëve, sa gjatë qëndron sheqeri në gojën tuaj, megjithatë, është problemi kryesor.

Dhëmbët tuaj bëhen më të ndjeshëm ndaj kaviteteve, për shkak të sheqerit të futur në gojë, i cili bën që bakteret të prodhojnë acide që pak nga pak do të hanë smaltin e dhëmbëve.

Mineralet e gjetura në pështymë, duke shtuar përtej larjes dhe pastrimit të dhëmbëve me fill dentar, mund të ndihmojnë në riparimin e smaltit të konsumuar nga bakteret e dëmshme, duke forcuar dhëmbët.

Pijet e gazuara, pa sheqer, nuk i dëmtojnë dhëmbët tuaj

Një ide shumë e gabuar e përhapur mes njerëzve është se pijet e gazuara pa sheqer janë të mira për dhëmbët tuaj. Megjithatë, edhe pa sheqer, aciditeti i pijeve mund të bëhet shumë i dëmshëm për smaltin e dhëmbëve.

Niveli mesatar i pH i ujit është 7, pozicioni neutral në shkallën e bazave dhe acideve. Megjithatë, pH e pijeve të gazuara pa sheqer është rreth 2 ose 3, gjë që është jashtëzakonisht acidike për dhëmbët. Si pikë referimi, duhet të dini se niveli i pH i acidit të baterisë është 1.

Patient with white healthy teeth.

Dhëmbë të bardhë do të thotë dhëmbë të shëndetshëm

Disa njerëz ndërmarrin veprime për të ndriçuar buzëqeshjen e tyre, duke e bërë zbardhimin e dhëmbëve një zgjedhje shumë tëheqëse. Përafërsisht 18 deri në 52% e njerëzve janë të pakënaqur me ngjyrën e dhëmbëve të tyre. Thënë kjo, një buzëqeshje e bardhë nuk është me përkufizim një shenjë e dhëmbëve të shëndetshëm.

Ngjyra e dhëmbëve ndryshon nga një individ në tjetrin. Pra, në vend që të bazojnë shëndetin në ngjyrën e dhëmbëve, mjekët dentarë kërkojnë shenja të tilla si asnjë kavitet ose frymë pa asnjë lloj arome për të vendosur shëndetin e përgjithshëm oral.

Aparatet ortopedike nuk janë për të moshuarit

Të parë si mënyra më e mirë për shumë njerëz për të marrë buzëqeshjen që meritojnë, aparatet ortopedike shpesh shtrembërohen për të qenë diçka me të cilën vetëm fëmijët dhe adoleshentët duhet të përballen si pjesë e rritjes. Kjo nuk është e vërtetë.

Gjithnjë e më shumë të rritur kanë filluar të shohin avantazhet e të pasurit të aparateve ortopedike. Nëse si fëmijë keni mbajtur aparate ortopedike ose dhëmbët tuaj kanë filluar të zhvendosen me kalimin e kohës, dhëmbët e drejtë mund të arrihen ende në çdo moshë.

Zgjidhjet si Invisalign janë gjithashtu të aksesueshme për të rregulluar dhëmbët tuaj pa përdorimin e aparateve ortopedike.

Pregnant woman visiting the dentist.

Nënat shtatzëna duhet të shmangin dentistin

Shumë nëna të ardhshme mund të kenë hezitim kur bëhet fjalë për të shkuar te dentisti i tyre ndërsa janë në pritje të një fëmije. Kjo nuk mund të jetë më larg nga e vërteta.

Në fakt, është e këshillueshme që nënat e ardhshme të vazhdojnë vizitat e tyre të rregullta gjatë gjithë shtatzënisë, sepse nivelet e hormoneve rriten gjatë kohës që një grua është shtatzënë dhe nivele të tilla të hormoneve mund të çojnë në ënjtje të mishrave të dhëmbëve ose gjakderdhje.

Dhimbjet e dhëmbëve nuk janë arsye për t'u shqetësuar pasi të kenë ndaluar

Në rast se po përjetoni një dhimbje dhëmbi, por më pas ndjeni se dhimbja pushon, duhet të shkoni dhe të vizitoni dentistin tuaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Kavitetet janë shpesh arsye për dhimbje dhëmbi, pasi kavitetet e patrajtuara mund të arrijnë një nerv brenda dhëmbit, duke rezultuar në dhimbje.

Nëse dhimbja ndalon, kjo nuk do të thotë se problemi është zhdukur, përkundrazi do të thotë se kaviteti ka qenë vdekjeprurës për nervin brenda dhëmbit.

Shëndeti oral nuk ka lidhje me trupin tuaj

Goja është hyrja kryesore e shumë baktereve, disa prej tyre të dobishme, disa të padëmshme, por disa mjaft të dëmshme. Megjithatë, shëndeti oral mund të krijojë mirëqenien e pjesës tjetër të trupit, duke marrë parasysh rolin e tij si një pikë hyrëse.

Duke anashkaluar shëndetin e dhëmbëve tuaj, trupi juaj po bëhet automatikisht i prekshëm ndaj një sërë sëmundjesh të ndryshme si pneumonia, sëmundjet kardiovaskulare dhe endokarditi. Duke caktuar rregullisht takime me dentistët tuaj dhe duke mbajtur një rutinë të mirë të kujdesit oral, ju mund të zvogëloni jashtëzakonisht shanset që sëmundjet e tjera të hyjnë në trup.

Dental health for seniors.

Shëndeti i dhëmbëve tuaj degradohet me kalimin e moshës

Megjithëse shëndeti juaj oral ndryshon me kalimin e kohës, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se do të përkeqësohet ose se nuk mund të bëni asgjë për të. Duke caktuar takime të rregullta me dentistin tuaj dhe duke mbajtur një rutinë të rreptë dentare, ju mund të keni një shëndet të mirë oral që do t'ju çojë drejt e në vitet e fundit. Procedurat që duhet të ndiqni ndryshojnë nga një individ në tjetrin dhe me moshën, prandaj sigurohuni që të caktoni takime rutinore me dentistin tuaj për të zbuluar rutinën më të mirë të kujdesit oral për ju.

Dhëmbët e qumështit nuk kanë asnjë rëndësi

Dhëmbët e qumështit nuk mund të nënvlerësohen. Ndërsa nevojiten që fëmija juaj të flasë saktë dhe të përtypë në një moshë shumë të hershme, dhëmbët e qumështit janë gjithashtu të dobishëm për qëllimin e krijimit të vendeve vakante për vendosjen e dhëmbëve të rritur.

Heqja e parakohshme e dhëmbit të qumështit do të lërë hapësira për dhëmbët e tjerë për të lëvizur, gjë që mund të çojë në probleme si shtrembërimi dhe mbivendosja. Dhëmbët e zhvendosur tepër mund ta bëjnë të vështirë mbajtjen e një rutine të mrekullueshme të shëndetit oral në të ardhmen.

Zbardhimi është i keq për dhëmbët tuaj

Në kohën e fillimit të zbardhimit të dhëmbëve, njerëzit do të mendonin se zbardhimi dëmton dhëmbët e tyre. Duke marrë parasysh natyrën acidike të zbardhimit dhe faktin që ai do të shpërbënte smaltin mbrojtës, dhëmbët mund të lihen të ndjeshëm ndaj çdo lloj kariesi dhe kaviteti. 

Sido që të jetë, nuk është më kështu. Praktikantët dentarë në ditët e sotme përdorin teknika zbardhuese jo acide dhe të sigurta për të ndihmuar në zbardhimin e dhëmbëve tuaj duke e kthyer zbardhimin modern të dhëmbëve në efikas dhe të sigurt.

Proper teeth brushing techniques.

Larja me forcë e dhëmbëve do t'i bëjë ata më të pastër dhe më të shëndetshëm

Logjikisht për shumë njerëz, larja e dhëmbëve me të vërtetë e vështirë do të thotë t'i mbash ata të shëndetshëm. Megjithatë, kjo nuk është në asnjë mënyrë e vërtetë - duke parë se duke vepruar kështu do të bëjë më shumë dëm sesa dobi. Larja me forcë mund të ndikojë në smaltin që rrethon dhëmbët duke e konsumuar atë dhe duke çuar në recesionin e mishrave të dhëmbëve. Duke marrë parasysh që smalti është shtresa e jashtme e fortë që mbron dhëmbët nga kavitetet duke i mbuluar ato, askush nuk do të donte që ajo të dëmtohej. Një ndihmë e zakonshme do të ishte zgjedhja për një furçë dhëmbësh me qime të buta në vend të një furçe dhëmbësh të mesme ose të fortë.

Nuk ka nevojë për fill dentar

Ndër komponentët kryesorë të shëndetit oral është padyshim pastrimi i dhëmbëve me fill dentar. Përdorimi i përditshëm i fillit dentar lufton grumbullimin e pllakëzave midis dhëmbëve, të cilat mund të kalohen vetëm duke larë dhëmbët. Arsyeja pse mishrat e dhëmbëve po kanë gjakderdhje mund të jetë përdorimi i parregullt i fillit dentar. Kur neglizhohet vazhdimisht përdorimi i fillit dentar, bakteret dhe pllakëzat mund të krijohen. Pak nga pak mishrat mund të inflamohen shumë dhe sapo të fillojë të ndodhë kjo, ato do të rrjedhin lehtësisht gjak. Kjo nuk do të thotë në asnjë mënyrë që ju duhet të ndaloni përdorimin e fillitdentar, përkundrazi, do të thotë që duhet të filloni të përdorni më shumë fillin. Ndërsa zhvillohet zakoni i përdorimit të fillit dentar, mishi i dhëmbëve duhet të ndalojë gjakderdhjen.

Patient suffering from tooth ache.

Ju duhet të vizitoni dentistin vetëm nëse ju shqetëson diçka

Kur prisni derisa të ndjeni siklet ose dhimbje për të caktuar një takim me dentistin tuaj, atëherë mund ta gjeni veten në telashe më të mëdha se sa mund të ishte shmangur. Ashtu si me çdo sëmundje ose problem tjetër shëndetësor, çështjet dentare trajtohen ose kthehen lehtësisht kur kapen herët në kohë. Gjendje të tilla si sëmundja e mishrave të dhëmbëve ose kavitetet nuk shfaqin simptoma për një kohë të gjatë, kështu që nuk do ta dini saktësisht nëse ka diçka që nuk shkon.

Fillimi i dhimbjes do të thotë që çështja është përkeqësuar. Më pas mund t'ju duhet një kanal rrënjë ose një nxjerrje dhëmbi për diçka që nëse kapej në kohën e duhur mund të ishte trajtuar me masa më pak invazive dhe të rënda.

Humbja e dhëmbëve është e trashëguar

Jo në përputhje me praktikën e përgjithshme që humbja e dhëmbëve është e trashëgueshme, humbja e dhëmbëve në fakt është mjaft e parandalueshme. Shkaktuar më së shpeshti nga kavitetet, humbja e dhëmbëve mund të shmanget me higjienën e duhur orale. Nëpërmjet përdorimit të përditshëm të fillit dentar dhe larjes së dhëmbëve, kujdesit parandalues dhe vizitave të rregullta dentare, ju mund të kënaqeni me dhëmbët tuaj për gjithë jetën.

Koha e ditës kur lani dhëmbët nuk ka rëndësi

Shoqatat dentare në mbarë botën këshillojnë që t'i lani dhëmbët dy herë në ditë për dy minuta, një herë në mëngjes pas vaktit të parë dhe një herë para gjumit. Përveç rregullit dy herë në ditë, koha ose kur duhet të lani dhëmbët është e rëndësishme sepse dhëmbët tuaj janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj agjentëve që shkaktojnë kavitetin dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve kur flini, duke pasur parasysh që prodhimi i pështymës antibakteriale ngadalësohet gjatë asaj kohe. 

Woman chewing gum.

Përtypja e një çamçakëzi është njësoj me larjen e dhëmbëve

Eshtë e panevojshme të thuhet: çamçakëzi ka përfitimet e veta për shëndetin oral. Megjithatë, nuk mund të jetë kurrë një zëvendësim për larjen e dhëmbëve. Çamçakëzi pa sheqer mund të ndihmojë në zhvendosjen e baktereve në gojë, freskimin e frymëmarrjes dhe rritjen e prodhimit të pështymës, por nuk është në gjendje të heqë pllakëzat ngjitëse të krijuar në dhëmbë. 

Nga vizitat rutinë pasuese të dhëmbëve deri te zbardhimi profesional i dhëmbëve, implantet dentare dhe kurorat dentare, ekipi ynë me përvojë në Trio Dental Center mund t'ju ndihmojë në optimizimin e shëndetit tuaj oral. Kontaktoni zyrën tonë sot për të caktuar një vizitë dentare në +355685577278 ose kërkoni një takim online.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip