Implantet dentare në Shqipëri: Cilat opsione janë në dispozicion?

A ju mungon ndonjë dhëmb, apo keni probleme me një protezë apo urë të papërshtatshme? Nëse po, duhet të merrni absolutisht në konsideratë implantet dentare në Shqipëri. Gjëja e dytë më e mirë pas dhëmbëve natyralë, implantet dentare përkufizohen si zëvendësimi i tyre në mënyrën se si duken, ndihen dhe funksionojnë, kështu që ju mund të jeni të sigurt për buzëqeshjen tuaj. Falë përfitimeve të tyre mbi zgjidhjet konvencionale të zëvendësimit të dhëmbëve, implantet dentare ofrojnë një vlerë të shkëlqyer të qëndrueshme dhe mund të përdoren jashtëzakonisht shumë për shëndetin oral afatgjatë.

Në këtë artikull, ne do t'ju prezantojmë me përkufizimin e implanteve dentare, të cilat janë avantazhet e tyre, përfitimet e tyre ndaj trajtimeve të tjera tradicionale, kostoja e tyre, opsionet e disponueshme dhe shumë më tepër. Lexoni më tej për të mësuar më shumë.

Kujt i referohet termi 'implant dentar'?

Një implant dentar shërben si zëvendësues për një dhëmb të humbur, i përbërë nga dy pjesë - kurorën dhe rrënjën. Kurora është pjesa që është e dukshme dhe e veshur me smalt të bardhë.

Rrënja e dhëmbit është përgjegjëse për ankorimin e kurorës në kockën e nofullës dhe është pjesa që zëvendëson një implant. Një implant tipik dentar ka dy komponentë - pajisjen e implantit, e cila vendoset në mënyrë kirurgjikale direkt në kockën e nofullës, dhe abutmentin që lidh pajisjen e implantit me komponentin përfundimtar, që është kurora ose proteza e sipërme.

Implantet dentare kanë aplikime për shumë qëllime, të tilla si zëvendësimi i një dhëmbi të humbur, disa dhëmbëve përreth, apo edhe të gjithë dhëmbëve në një nofull, dhe ato mund të mbështesin një protezë të lëvizshme ose fikse. Numri i implanteve të nevojshme për restaurimin dhe disponueshmëria e kockave për të akomoduar implantet diktojnë vendosjen e implanteve.

Në ditët e sotme, implantet dentare janë bërë kryesisht nga titani, një metal që krenohet me biokompatibilitetin, fuqinë dhe qëndrueshmërinë, së bashku me një karakteristikë të veçantë të lidhjes së drejtpërdrejtë me indin kockor, një proces i referuar si osseointegrim. Megjithëse materialet e tjera, si zirkonium, premtojnë implantet në të ardhmen, ato nuk janë ende të rafinuara plotësisht për përdorim të gjerë.

Cilat janë disa përfitime të implanteve dentare?

1. Një përshtatje komode me një pamje natyrale.

Implantet dentare janë përshtatur në përputhje me pamjen, ndjesinë dhe funksionalitetin e dhëmbëve të vërtetë. Përveç kësaj, ata u japin pacientëve besimin për të ngrënë, për të buzëqeshur dhe për t'u përfshirë në komunitet pa frikën se do të duken të shëmtuar ose se protezat e tyre mund të bien.

2. Të qëndrueshme dhe të besueshme.

Me kujdesin dhe mirëmbajtjen e duhur, implantet dentare durojnë po aq sa restaurimi tradicional në dhëmbë, me rezultatet e parashikuara.

3. Shkallë e lartë suksesi.

Nëse realizohen siç duhet, implantet dentare ofrojnë një shkallë të lartë suksesi krahasuar me opsione të tjera të zëvendësimit të dhëmbëve. Për më tepër, me përmirësimin e teknologjisë dhe teknikave të implanteve, pritet të rritet edhe shkalla e tyre e suksesit. Njerëzit me shëndet të mirë kanë mundësinë më të mirë për të realizuar implante të suksesshme.

4. Aftësi e përmirësuar për të konsumuar dhe përtypur ushqimin.

Implantet dentare fiksohen në nofullën tuaj ashtu si dhëmbët e vërtetë. Me kalimin e kohës ato ndihmojnë në ruajtjen e kockës së nofullës dhe reduktojnë marrjen e kockave. Zëvendësimi i dhëmbëve që mungojnë me implante dentare ju lejon të përtypni ushqimin shumë më mirë dhe të flisni shumë më qartë.

5. Karakteristikat e përmirësuara të fytyrës dhe skeletit.

Implantet dentare mbrojnë indin natyral të dhëmbëve duke shmangur nevojën për prerjen e dhëmbëve përreth për ura tradicionale. Ata gjithashtu do të mbrojnë kockën dhe do të zvogëlojnë ndjeshëm resorbimin dhe përkeqësimin e kockave që rezulton në humbjen e lartësisë së kockave të nofullës. Për ta bërë gjithçka më mirë, implantet dentare ndihmojnë në përmirësimin e fytyrës dhe i bëjnë karakteristikat e skeletit më të dukshme.

Si krahasohen avantazhet e implanteve dentare me ato të opsioneve të tjera?

Më poshtë janë disa nga përfitimet e implanteve dentare:

 • Implantet ofrojnë rezultate të jashtëzakonshme, të tilla si përmirësimi i estetikës, të folurit dhe funksionit të përtypjes, si dhe shëndet më të mirë të përgjithshëm oral. Përfitimi më thelbësor i implanteve është se ato injektojnë besim tek pacientët, duke u mundësuar atyre të buzëqeshin, të hanë dhe të marrin pjesë në ndërveprimet sociale pa u shqetësuar për pamjen e tyre.
 • Ruajtja e shëndetit të masës kockore pas nxjerrjes së një dhëmbi.
 • Duke shmangur nevojën për një urë ose zëvendësim të ngjashëm për një dhëmb që mungon, dhëmbët ngjitur dhe smalti i tyre mund të ruhen.
 • Implantet janë rezistente ndaj kaviteteve pasi ato nuk janë të prekshme ndaj prishjes si dhëmbët natyralë.
 • Implantet ofrojnë potencialin për një restaurim fiks dhe jo për proteza të lëvizshme.
 • Implantet mund të ndihmojnë në mbajtjen e një proteze të lëvizshme.

Cilat janë hapat e përfshirë në procesin e vendosjes së implanteve dentare?

Hapi 1: Një vlerësim gjithëpërfshirës.

Hapi i parë është një vlerësim gjithëpërfshirës dhe një përparim i një plani trajtimi.

Hapi 2: Implantimi i protezave dentare.

Pas një vlerësimi, vendosja e implantit dhe restaurimi përfundimtar përfshin disa hapa:

Një shtyllë implanti prej titani, tapash vendoset duke përdorur kirurgji në kockën e nofullës dhe lejohet të shërohet.

 • Në një procedurë me një fazë, vendoset implanti dentar dhe vendoset një abutment provizor.
 • Në një procedurë me dy faza, implanti dentar vendoset, mbulohet me ind mishi dhe lihet të shërohet përpara trajtimit të mëtejshëm.

Ndërsa procesi i shërimit vazhdon, implanti do të shkrihet me kockën për të krijuar një bazë solide dhe të qëndrueshme për protezat e sipërme. Kjo mund të ndodhë brenda disa javësh ose disa muajsh. Në momente të caktuara, një protezë e përkohshme mund të përdoret për të ndihmuar në rivendosjen e zonës ndërsa implanti po rikuperohet.

Hapi 3. Lidhja e abutmentit.

Ndërkohë që implanti është komplikuar dhe një mbështetës që kalon nëpër indin e mishit të dhëmbëve vihet mbi implantin dentar. Protezat përmbyllëse, të cilat mund të jenë një protezë që përmban shumë dhëmbë, një urë, apo edhe një dhëmb individual, më pas lidhen me abutmentin.

 • Për një procedurë njëfazore- Merret impresioni dhe vendoset abutmenti. Imazheria do të jetë e dobishme për të ditur se cila kurorë do të krijohet që të përputhet me dhëmbët natyralë.
 • Për një procedurë me dy faza- Që implanti dentar të zbulohet për vendosjen e abutmentit nevojitet një operacion i dytë.

Hapi 4. Përshtatja dhe vlerësimi vijues.

Pasi përgatitet kurora, ajo lidhet me abutmentin. Kjo përgjithësisht pasohet nga takime dhe vlerësime pasuese për t'u siguruar që kurora i përshtatet pamjes dhe funksionalitetit të vërtetë të dhëmbëve. Hapi i fundit do të ishte ruajtja e kujdesit në shtëpi dhe caktimi i takimeve të rregullta dentare për të vazhduar me shëndetin e implantit. Takimet dentare zakonisht caktohen nga dentisti.

Sa është kostoja e implanteve dentare?

Kostoja e implanteve dentare mund të ndryshojë në bazë të shtrirjes së trajtimeve të kërkuara. Ju mund të zëvendësoni një dhëmb të vetëm, shumë dhëmbë ose të gjithë dhëmbët tuaj duke përdorur implante. Për rrethanat e zëvendësimit me një dhëmb, kostot janë pothuajse të njëjta me zgjidhjet më tradicionale të zëvendësimit si ura ose pjesërisht. Për dhëmbë të shumtë ose restaurime më të komplikuara, implantet zakonisht kanë çmim më të lartë, kur krahasohen me teknikat e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve si ura fikse ose protezat e lëvizshme.

Shpenzimet aktuale që bëni për një procedurë të implantit dentar mund të ndryshojnë nga disa qindra dollarë në disa mijëra dollarë, në varësi të disa faktorëve:

 • Nëse një pacient kërkon një implant me një dhëmb ose implante të shumta për të zëvendësuar shumicën ose të gjithë dhëmbët e tij.
 • Preferenca midis protezave dentare të lëvizshme dhe fikse për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë
 • Çdo trajtim parakusht, siç është shartimi i kockave ose indeve, që kërkohet përpara se t'i nënshtroheni operacionit të implantit dentar.
 • Gjendja e nofullës dhe mishit të dhëmbëve ndikojnë në mundësinë e kryerjes së operacionit të implantit dentar.

Për t'ju ofruar një citat specifik, profesionisti i kujdesit dentar do të duhet së pari të kryejë një vlerësim dhe të marrë parasysh dëshirat, nevojat tuaja dentare dhe shëndetin tuaj aktual oral. Ka të bëjë diçka me faktin që implantet dentare janë të përshtatura për gojën tuaj. Për t'i bërë gjërat më të lehta për ju, dentisti do të shkruajë një plan trajtimi që do të përmbajë të gjitha detajet e trajtimit të mëpasshëm, si dhe vlerësimin e kohës dhe kostove të nevojshme.

Cila është kohëzgjatja e parashikuar e procedurës së implantit dentar?

Kohëzgjatja e parashikuar e procedurës së implantit dentar ndryshon për çdo individ, në varësi të shumë elementeve. Së pari, ai përfshin vlerësimin dhe planifikimin. Së dyti, vendosja kirurgjikale e implanteve. Së treti, procesi i shërimit. Dhe së fundi, vendosja përfundimtare e restaurimeve në implante. Periudha e plotë e trajtimit shtrihet nga vendosja e menjëhershme e implanteve dhe restaurimeve pas nxjerrjes së një dhëmbi, deri në disa muaj pas vendosjes së implantit. Trajtimet më të komplikuara normalisht do të zgjasin më shumë. Gjëja më e mirë për të bërë do të ishte të konsultoheni me profesionistin tuaj të kujdesit dentar pasi ai ose ajo ka nevojë për të vlerësuar anamnezën, historinë dentare dhe çdo gjendje shëndetësore ekzistuese për të vendosur teknikën e duhur të trajtimit.

Cila është jetëgjatësia e pritshme e implanteve dentare?

Jetëgjatësia e pritshme e implanteve dentare është zakonisht e lartë. Nëse jo, gjatë gjithë jetës. Me kujdes të mirë në shtëpi dhe vlerësime të vazhdueshme profesionale në zyrën dentare, implantet dentare do të qëndrojnë për një kohë të gjatë. Sipas dhëmbëve tuaj të vërtetë, kujdesi oral për implantet dentare përfshin pastrimin e dhëmbëve me fill, larjen e dhëmbëve dhe higjienën e mirë orale apo vizita të zakonshme tek dentisti për mirëmbajtje.

Implantet dentare zakonisht zgjasin një kohë të gjatë me kujdes të mirë në shtëpi dhe kontrolle rutinë profesionale në zyrën dentare. Ashtu si dhëmbët natyralë, për implantet dentare dhe restaurimet e tyre mbështetëse nevojiten higjiena e mirë orale, pastrimi i dhëmbëve dhe pastrimi me furçë. Vizitat e rregullta te ofruesi i dhëmbëve për mirëmbajtje janë thelbësore për monitorimin e shëndetit të implanteve dentare dhe restaurimeve të lidhura me to.

Si të kujdeseni dhe mirëmbani implantet dentare?

Këshillat e rekomanduara nga dentisti juaj në lidhje me dhëmbët tuaj natyralë përdoren gjithashtu gjatë kujdesit dhe mirëmbajtjes së implantit dentar. Sidoqoftë, mund të keni nevojë për pak kujdes shtesë oral për të ruajtur më mirë punën dentare, të gjitha varen nga lloji i protezave dentare të mbështetura nga implantet. Kujdesi i përgjithshëm dentar për implantet përfshin pastrime rutinë dentare dhe kujdes të duhur në shtëpi, si larja me furçë, pastrimi i dhëmbëve me fill dhe shpëlarja me shpëlarës goje. Duke folur për shpëlarjen e gojës, duhet të jeni të kujdesshëm kur zgjidhni cilin të përdorni dhe të pyesni dentistin tuaj se cili do t'i irritonte më pak plagët tuaja në gojë. Protezat më të komplikuara të implanteve dentare kërkojnë përdorimin e aksesorëve shtesë si fije uji, fill dentar special, apo edhe furça të vogla që janë të personalizuara për pastrim në hapësira të ngushta. 

Cilat janë rreziqet e mundshme që lidhen me kirurgjinë e implantit dentar?

Procedurat e shumta të implanteve dentare komplikohen pak ose aspak kur bëhet fjalë për rreziqet e mundshme. Ato janë të sigurta dhe sjellin një proces disi të relaksuar. Çështjet kryesore shëndetësore, duke përfshirë diabetin, presionin e lartë të gjakut ose problemet e rënda të zemrës, mund të kërkojnë vlerësime dhe ekzaminime nga mjekët dhe mjekët tuaj përpara trajtimit të implantit dentar. Nuk ka asnjë problem për të marrë një implant dentar nëse nxjerrja e dhëmbit ka shkuar pa ndonjë kompleksitet. Profesionisti juaj i shëndetit oral është i aftë të shqyrtojë çdo rrezik që lidhet me nevojat tuaja specifike të implantit dentar. Procedurat e shumta të implanteve dentare komplikohen pak ose aspak kur bëhet fjalë për rreziqet e mundshme. Ato janë të sigurta dhe sjellin një proces disi të relaksuar. Çështjet kryesore shëndetësore, duke përfshirë diabetin, presionin e lartë të gjakut ose problemet e rënda të zemrës, mund të kërkojnë vlerësime dhe ekzaminime nga mjekët dhe mjekët tuaj përpara trajtimit të implantit dentar. Nuk ka asnjë problem për të marrë një implant dentar nëse nxjerrja e dhëmbit ka shkuar pa ndonjë kompleksitet. Profesionisti juaj i shëndetit oral është i aftë të shqyrtojë çdo rrezik që lidhet me nevojat tuaja specifike të implantit dentar.

Cilët janë disa faktorë që duhen marrë parasysh për të përcaktuar nëse implantet dentare janë një opsion i përshtatshëm për mua?

Mënyra më e përshtatshme për të ditur nëse implantet dentare janë një zgjidhje adekuate trajtimi është një konsultim me një profesionist të kujdesit dentar. Gjatë gjithë konsultimit, ofruesi i kujdesit dentar do të mbledhë anamnezën, historinë dentare dhe gjendjen e përgjithshme të shëndetit oral. Është e këshillueshme që të bisedoni për dëshirat dhe nevojat me ofruesin e kujdesit dentar, qoftë ai protetodont apo dentist i përgjithshëm, si një komponent i procedurës së përgatitjes së trajtimit.

Llojet e implanteve dentare

Ekzistojnë tre lloje standarde të implanteve dentare që mund të zgjidhni: implantet endosteale, implantet subperiostale dhe implantet zigomatike.

Opsioni më i sigurt dhe më i zakonshëm nga të tre është ai endosteal, më pas është ai subperiosteal dhe së fundi, ai zigomatik është më i ndërlikuari. Përdoret pak.

Implantet endosteale

Siç u përmend më lart, implantet endosteale janë opsioni më i sigurt dhe më i zakonshëm nga çdo lloj implanti dentar. Ato përshtaten më së miri për pacientë të shumtë që kanë një nofull të fortë dhe të shëndetshme për osseointegrimin më pas.

Ato janë shtylla përfaqësuese të derdhura në formën e vidhave, të vendosura në nofull, ku shfaqen dhëmbët e panatyrshëm.

E vetmja negative e implanteve dentare endosteale është periudha e tyre e shërimit e cila është për një kohë të gjatë - koha përdoret për shkrirjen dhe krijimin. Menjëherë pas përfundimit të procesit të rikuperimit, dhëmbët e jonatyralë mund të vendosen në shtyllë për t'u përzier me dhëmbët ngjitur.

Nëse nuk ju pëlqen nocioni i vendosjes së diçkaje në kockën e nofullës, ndoshta do t'ju pëlqejë shumë më tepër imazhi i implantit të dytë më të preferuar.

Implantet subperiostale

Lloji i dytë i implantit dentar është implanti subperiosteal, zëvendësuesi kryesor i implanteve endosteale.

Implantet subperiostale bëhen për të qëndruar në majë të kockës dhe nën mishrat e dhëmbëve, në vend që të fiksohen në kockën e nofullës.

Si kryhet procedura është se një kornizë metalike do të vendoset nën mishrat e dhëmbëve me një shtyllë të ngjitur në të. Më pas, mishrat shërohen rreth kornizës dhe e mbajnë atë në vend. Dhëmbët e panatyrshëm janë të lidhur në shtyllat që dalin nga mishrat e dhëmbëve.

Vlen të theksohet se kjo lloj procedure është e përshtatshme vetëm për pacientët të cilët nuk kanë nofullë të mjaftueshme për vendosjen e një implanti, ose në disa raste, një pacient nuk dëshiron t'i nënshtrohet një operacioni shterues oral për të shtuar kockën në zonë.

Nëse jeni pjesë e këtyre llojeve të pacientëve, atëherë ne kemi një mundësi tjetër për ju.

Implantet zigomatike

Implantet zigomatike janë lloji më pak gjithëpërfshirës i implantit dentar që mund të merrni për ju. Është pjesë e procedurave më komplekse dhe duhet të merret parasysh vetëm nëse kocka e nofullës nuk mjafton për implantin endosteal.

Në vend që implanti të vendoset në nofullën e pacientit, ai vendoset në mollëza.

Tani që kemi folur për tre llojet e implanteve, është koha t'ju tregojmë për teknikat ose metodat e implantimit.

Teknika të tjera

Nëse ka më shumë komplikime në tryezë dhe nofulla juaj nuk ka aftësinë për të mbështetur implantet, ndërkohë që implanti zigomatik është i hapur për diskutim dhe jo një opsion, dentisti do të insinuojë zgjidhje të tjera.

Rritja e masës kockore

Dentisti do të rehabilitojë kockën në nofull nëse, në rrethana të tilla, ajo nuk është në gjendje të mbështesë implantet dentare. Është e mundur të përdoret aktiviteti kockor për të përforcuar kockën. Edhe pse kjo tingëllon si diçka nga The Lord of the Rings, ajo mund të funksionojë, me të vërtetë. 

Ngritja e sinuseve

E gjithë procedura bazohet në shtimin e kockës poshtë sinusit në rast se kocka atje ka arritur të prishet ose të degjenerohet për shkak të mungesës së dhëmbëve të sipërm të pasmë.

Zgjerimi i nofullës

Ndodh që nofulla thjesht të mos zgjerohet mjaftueshëm për vendosjen e implantit. Kjo është kur dentistët vendosën të shartojnë materialin për t'u shtuar në hapësirën e krijuar përgjatë majës së nofullës.

Metodat e lartpërmendura janë të gjitha metoda që krijojnë hapësirë për implantet dentare, megjithatë, nëse dentisti i konsideron këto opsione një ide të kotë, nuk humbet e gjitha. Ekzistojnë disa metoda të tjera që dentisti juaj mund të marrë parasysh:

Ngarkimi i menjëhershëm i implanteve dentare

Ky lloj implanti dentar është i njëjtë me shtimin e një gome rezervë në makinën tuaj, përveç se këtë herë janë dhëmbët tuaj. Është një teknikë që lejon vendosjen e përkohshme të një dhëmbi të përkohshëm, në të njëjtën ditë me vendosjen e implantit.

Në rast se keni mjaft kockë dhe një implant mjaft të fortë për të mbështetur vendosjen së bashku me forcën e dhëmbit të përkohshëm, kjo është zgjidhja perfekte për ju.

Mini Implante Dentare

Këto janë implante dentare me madhësi shkrepse në krahasim me implantet dentare konvencionale. Ato janë jashtëzakonisht të vogla. Përdorimi i tyre kryesor është për stabilizimin e një proteze të poshtme.

Edhe pse më pak novator se teknikat e tjera, ato janë ende një zgjidhje krejtësisht e pranueshme për t'u parë.

All-On-4

I përdorur si një alternativë për vendosjen e një grupi të plotë dhëmbësh zëvendësues të sipërm ose të poshtëm, All-On-4 përfshin katër implante që vendosen në kockën e disponueshme. Kjo fshin idenë e shartimit të kockave. Një grup i përhershëm i dhëmbëve zëvendësues mund të vendoset brenda së njëjtës ditë.

E vetmja pengesë e procedurës All-On-4 është fakti se do t'ju duhet të ndiqni një dietë të kufizuar ndërsa indet i nënshtrohen shërimit dhe ndodh lidhja midis kockës dhe implanteve.

Megjithatë, mund të rifilloni dietën tuaj të rregullt, pas gjashtë muajsh, kur do të vendoset një grup i përhershëm i dhëmbëve zëvendësues.

All-On-6

Metoda e implantit dentar All-On-6 krijon proteza të qëndrueshme duke përdorur gjashtë implante dentare. Ajo vepron si një spirancë për një urë ose mbi-protezë. Gjashtë implante vendosen në nofullën e poshtme ose të sipërme për të kapur dhëmbët protetikë në vend të qëndrueshëm. Pas kryerjes së një vlerësimi gjithëpërfshirës duke përdorur skanime CT 3D dhe rreze X dixhitale, një ofrues i shëndetit dentar do të vlerësojë strukturën anatomike të gojës. Profesionisti i kujdesit dentar do të ekzaminojë më pas humbjen e kockave dhe do të krijojë përshtypje për të krijuar një buzëqeshje krejt të re dhe të freskët për ju.

Gjatë një periudhe kohe, implantet e vendosura në kockën e nofullës do të integrohen me kockën, duke imituar rrënjët natyrore dhe duke rivendosur një buzëqeshje me pamje natyrale.

All-On-8

Implantet dentare All-On-8 janë një futje me një fazë me ngarkim të nxituar. Kjo metodë është veçanërisht e përshtatshme në rastet e adentisë totale (humbja e të gjithë dhëmbëve). Një hark i vetëm dentar detyron tetë deri në katërmbëdhjetë implante dentare. Karakteristika e rëndësishme e kësaj teknike të implantimit është për faktin se ajo nuk kërkon shartimin e kockave: në 90% të skenarëve, interpolimi i implantit mund të bëhet tërësisht pa korrigjuar më parë densitetin e kockave të nofullës. 

Për më tepër, protezat vendosen drejt, duke i lejuar pacientët të kthehen në jetën e tyre rutinë gjatë disa ditëve pas trajtimit. Një protezë fikse vendoset brenda 2-3 ditëve të para të vendosjes së implantit. Kjo është thelbësore sepse ndikon në rikthimin e pamjes dhe funksionit të dhëmbëve të vërtetë, duke zbukuruar vetëbesimin e pacientit. Për më tepër, protezat janë të domosdoshme për integritetin e indit kockor dhe ngarkimin e implantit.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.