Sa Shpesh duhet të Ndërroni Furçën e Dhëmbëve tuaj 

Ju e dini se kur është koha e duhur për të blerë një shampo ose pastë dhëmbësh të re kur shishja të ketë mbaruar, por si mund ta dini kur është koha për të marrë një furçë dhëmbësh të re? Kur përdorni të njëjtën furçë dhëmbësh për një periudhë të gjatë kohore, atëherë procesi nuk është aq efikas dhe madje mund të shkaktojë më shumë dëm sesa mirë për dhëmbët dhe mishrat tuaja të dhëmbëve. 

Të gjitha sendet që përdorim në rutinën tonë të përditshme kanë një “jetëgjatësi” specifike dhe duhet të dimë se kur është koha e duhur për t'i zëvendësuar për të qenë plotësisht të shëndetshëm. Vazhdoni të lexoni dhe mësoni se kur është momenti më i përshtatshëm për të zëvendësuar furçën tuaj të dhëmbëve.

Pse është e Rëndësishme të Zgjidhni Furçën e Dhëmbëve më të Përshtatshme?

Është e nevojshme t'i kushtoni vëmendje të veçantë zgjedhjes së furçës së dhëmbëve më të përshtatshme pasi shumë herë furça e gabuar e dhëmbëve mund t'ju shkaktojë më shumë dëm sesa dobi. Ka dy pyetje thelbësore që duhet t'i merrni parasysh kur zgjidhni furçën tuaj të dhëmbëve.

Keni Nevojë për një Furçë Dhëmbësh të Butë apo të Fortë?

Shumica e dentistëve rekomandojnë një furçë dhëmbësh me qime të buta pasi keni më pak gjasa të dëmtoni dhëmbët ose mishrat e dhëmbëve me të. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që priren t'i lajnë dhëmbët fort. Megjithatë, është më mirë të zgjidhni një furçë dhëmbësh që është në madhësinë e duhur për gojën tuaj.

Duhet të Blini një Furçë Dhëmbësh Elektrike apo Manuale?

Kjo është pyetja e dytë që duhet të keni parasysh. Duhet pranuar se të dyja këto lloje janë po aq efikase për gojën tuaj. Nëse i përkisni kategorisë së njerëzve që priren të mos i lajnë dhëmbët për një periudhë të gjatë kohore ose me aq përpikëmëri sa duhet, atëherë ndoshta furça elektrike e dhëmbëve është zgjidhja optimale për ju.

Sa Shpesh Duhet ta Ndërroni Furçën tuaj të Dhëmbëve?

Ju kujtohet kur ka qenë hera e fundit që keni ndërruar furçën e dhëmbëve? Ndoshta ka kaluar shumë kohë.

Sipas Shoqatës Amerikane Dentare, ju duhet të ndërroni furçën tuaj të dhëmbëve çdo tre muaj. Një mënyrë e thjeshtë për të kujtuar se kur duhet të ndërroni furçën tuaj të dhëmbëve është të ndryshoni furçën tuaj të dhëmbëve sa herë që ndryshon stina. 

Furçat e dhëmbëve mund të kenë nevojë të ndërrohen edhe më herët nëse janë të konsumuara ose nëse sapo keni kaluar një virus ose sëmundje tjetër. Arsyeja pse duhet të ndërroni furçën e dhëmbëve kur keni kaluar një virus ose sëmundje tjetër është se mikrobet fshihen në qimet e furçës së dhëmbëve dhe çojnë në një ri-infeksion, edhe kur dikush është shumë i shëndetshëm. 

Viruset, kërpudhat ose bakteret mund të rriten si hap i parë në furçën tuaj të dhëmbëve dhe më pas në dhëmbët, mishrat ose gojën tuaj.

Nuk ka rëndësi nëse përdorni furçë manuale apo elektrike, rregulli i ndërrimit të furçës së dhëmbëve çdo 3 muaj vlen në të dyja rastet. Ju duhet të blini një furçë dhëmbësh të re ose një kokë të re për furçën tuaj elektrike të dhëmbëve çdo 3 muaj.

Pse Duhet Dikush të Ndërrojë Furçën e Dhëmbëve?

Në kohën kur fijet e furçës suaj të dhëmbëve fillojnë të përkulen, atëherë ato nuk mund t'i pastrojnë dhëmbët tuaj me aq efikasitet sa më parë. Fijet fillojnë të thyhen dhe humbasin aftësinë e tyre për të hyrë në hapësirat dhe gropat rreth dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve tuaj. Kur prekni dhëmbët me gjuhë, atëherë do të përjetoni një ndjenjë të rrëshqitjes. Nëse nuk keni një ndjenjë të tillë, atëherë furça juaj e dhëmbëve mesa duket nuk funksionon më si duhet.

Përfundimisht, kur furça e dhëmbëve nuk funksionon më siç duhet, atëherë ajo mund të bëhet terren për zhvillimin e viruseve, baktereve dhe kërpudhave. Këto lloj bakteresh mund të vijnë nga një sëmundje apo edhe thjesht nga përdorimi i një furçe dhëmbësh jo të përshtatshme. Kur nuk e ndërroni rregullisht furçën e dhëmbëve, të gjitha këto gurë të çmuar të hequr pa mundim vendosen në mënyrë të favorshme në pjesën e pasme të gojës.

Nëse e mbani furçën e dhëmbëve në tualet, ajo mund të jetë e kontaminuar me feces. Sa herë që përdorni cisternën, atëherë grimcat e ujit lëshohen në mjedis dhe kjo mund të përmbajë jashtëqitje. Duhet të keni parasysh se përveç jush ka edhe persona të tjerë që përdorin tualetin tuaj dhe ky është një faktor i rrezikshëm për higjenën dhe shëndetin tuaj oral. Për të shmangur këtë problem, furça juaj e dhëmbëve nuk duhet të jetë në kontakt me asgjë tjetër dhe kjo është arsyeja pse duhet ta mbani atë në një mjedis të sigurt dhe të pastër. 

Sa Zgjat një Furçë Dhëmbësh?

Një furçë dhëmbësh mund të zgjasë për një periudhë shumë të gjatë kohore, por kjo nuk do të thotë se duhet përdorur derisa të jetë e vjetëruar. Furça e dhëmbëve duhet të ndërrohet rregullisht. Megjithatë, duhet të keni parasysh se blerja e një furçe të re dhëmbësh çdo 3 muaj nuk është humbje parash, por kujdes për shëndetin tuaj oral.

Një arsye tjetër pse kjo nuk është humbje është sepse hedhja e plastikës, si furçat e dhëmbëve 4 herë në vit, duhet të merret parasysh në mënyrë alternative, në mënyrë që të krijohet një lloj tjetër furçe dhëmbësh, si furçat nga materiali bambu që do të vjetërohen në mënyrë natyrale ose alternativa më miqësore me mjedisin.

Si të Kujdeseni për Furçën tuaj të Dhëmbëve?

Në mënyrë që të ruani furçën tuaj të dhëmbëve si dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm, do të ishte më mirë ta lini furçën tuaj të thahet në mënyrë natyrale, midis përdorimeve. Pas përdorimit, furça juaj e dhëmbëve duhet të pastrohet mirë nën ujë të pastër të rrjedhshëm dhe të ruhet “në këmbë” në mënyrë që të ajroset siç duhet.

Ju nuk duhet të prekni sende ose sipërfaqe të tjera kur ruani furçën tuaj të dhëmbëve në mënyrë që viruset, bakteret dhe mikrobet e tjera të mos transmetohen në furçën tuaj të dhëmbëve dhe dhëmbët, mishrat apo gojën tuaj. Kur dikush nga familja ose ambienti juaj miqësor është i sëmurë në shtëpinë tuaj, është më mirë të ndani furçën e dhëmbëve për të shmangur infektimin e njerëzve të tjerë.

Përgjigja e thjeshtë se sa shpesh duhet të ndërrohet furça e dhëmbëve është çdo 3 muaj, por është thelbësore ta ndryshojmë atë kur grimcat konsumohen ose kur kalojmë disa sëmundje ose shqetësime.

Për të Përfunduar

Furça juaj e dhëmbëve është një mjet thelbësor për shëndetin dhe higjienën tuaj orale. Për të ruajtur jetëgjatësinë e furçës suaj të dhëmbëve, duhet ta ruani dhe ta lini të thahet në ajër në mënyrë të përshtatshme.

Mos harroni të ndërroni furçën tuaj të dhëmbëve çdo 3 muaj dhe shënoni datën e blerjes që do ta mbani mend gjithmonë ta zëvendësoni përsëri. 

Klinika jonë dentare mund të rekomandojë mënyra të gjera për të kontrolluar dhe mbajtur në mënyrë efikase higjienën tuaj orale. Për më shumë këshilla rreth higjienës orale në shtëpi, mund të kontaktoni stafin tonë nëpërmjet numrit të telefonit ose emailit. 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.