Sa shpesh duhet te kryeni kontroll tek dentisti?

Po pyesni veten se sa shpesh duhet të vizitoni dentistin tuaj për një seancë të përgjithshme kontrolli? E vërteta është se kjo varet nga rrethanat si dhe nga personi dhe faktorët e tij të rrezikut dentar. 

Megjithatë, ne të gjithë e dimë se sa e rëndësishme është të kujdeseni për dhëmbët tuaj në baza të rregullta. Edhe pse, rregulli i përgjithshëm se sa shpesh duhet të vizitoni dentistin është çdo gjashtë muaj ose 2 herë në vit. Është zbuluar se personat që nuk kanë probleme me dhëmbët duhet të vizitojnë dentistin dy herë në vit, ndërsa personat që kanë disa probleme dentare duhet të kontrollohen tek dentisti çdo 3 ose 4 muaj. 

Për më tepër, ne do të analizojmë më tej temën dhe do t'ju informojmë për gjithçka që duhet të dini për vizitën tuaj te dentisti.

Pse Dentistët Rekomandojnë Kontrolle të Rregullta Dentare?

Vizitat vjetore rutinë tek dentisti janë thelbësore për shëndetin tuaj oral, sepse ato i japin dentistit tuaj mundësinë të dallojë çdo problem oral ose dentar që mund të keni në këtë moment. Për të dhënë një shembull, mund të përjetoni prishje të dhëmbëve, kancer oral apo edhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve. 

Në rast se dentisti juaj zbulon një problem të mundshëm dentar, atëherë ai ose ajo duhet të diskutojë me ju të gjitha trajtimet e mundshme dentare. Kjo ju jep mundësinë për të reduktuar çdo rrezik të mëtejshëm të problemeve orale dhe për këtë arsye ndihmon në ruajtjen e shëndetit të mirë dentar.

Kur kryeni një kontroll të rregullt, atëherë do të ishte më mirë për ju të ndiqni disa procedura higjienike parandaluese të cilat do t'ju ndihmojnë të reduktoni shanset për një sëmundje ose shqetësime shtesë.

Nëse dentisti juaj duhet të ketë një pamje të detajuar të gojës tuaj, atëherë mund të keni nevojë të bëni disa rreze X. Kjo do të lejonte dentistin tuaj të rekomandojë, si dhe të zbulojë trajtimin më të përshtatshëm dentar për nevojat tuaja personale, pas përfundimit të diagnozës së duhur. 

Si të Zgjidhni një Dentist për një Kontroll Dentar?

Nëse nuk keni një dentist "familjar" për çfarëdolloj arsye, ne jemi këtu për t'ju dhënë disa këshilla në mënyrë që të zbuloni një dentist profesionist të cilit në të njëjtën kohë mund t'i besoni:

  • Kërkoni këshilla nga njerëzit përreth jush si dhe nga profesionistët tuaj të shëndetit (farmacist, mjek i përgjithshëm, fizioterapist e kështu me radhë) të cilët ju njohin mjaft mirë ju dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm. Familja ose miqtë tuaj mund t'ju përmendin te një dentist, ku ata mendojnë se ju mund të komunikoni dhe të keni besim deri në kohën që të përfundoni trajtimin tuaj dentar. 
  • Kontrolloni vendodhjen e dentistit dhe orarin e klinikës. Nëse klinika dentare është larg shtëpisë apo vendit tuaj të punës, atëherë do të keni tendencën t'i shtyni takimet dentare për një moment tjetër. Nga ana tjetër, nëse dentisti nuk mund t'ju shohë në fundjavë, atëherë kjo mund të jetë një situatë e ndërlikuar për ju. 
  • Ju duhet të kontrolloni çmimet dhe shpenzimet e klinikës dentare sepse mund t'ju ngarkohen tarifa shtesë. Prandaj, mund të mos jeni në gjendje të përballoni trajtimet dentare dhe orale që duhet të përfundoni. 

Çfarë Duhet të Prisni nga Kontrolli juaj i Përgjithshëm Dentar?

Një kontroll i përgjithshëm dentar kërkon një orë ose edhe më pak për të përfunduar. Ky takim plotësohet për të pasur një vlerësim të përgjithshëm të shëndetit tuaj oral si dhe për të pasur rekomandime dentare për çdo trajtim të nevojshëm ose këshilla higjienike në shtëpi. Megjithëse, çdo dentist vendos disa procedura të përgjithshme që ai ose ajo ndjek gjatë një procesi kontrolli. Në përgjithësi, ju mund të prisni procedurat e mëposhtme dentare në takimin tuaj të kontrollit:

Rrezet X

Nëse keni nevojë të bëni rreze x të gojës, atëherë rekomandohet që t'i bëni ato në fillim të takimit në mënyrë që të zbuloni plotësisht gojën tuaj përpara ekzaminimit.

Pastrim dhe Lustrim

Pastrimi i dhëmbëve ka përfitime të shumta për shëndetin tuaj oral. Dentisti do të pastrojë dhëmbët tuaj dhe do të heqë çdo pllakë bakteriale dhe gurëza nga sipërfaqja e dhëmbit tuaj dhe poshtë vijës së mishrave të dhëmbëve. Pas kësaj, higjenisti do t'i lustrojë dhëmbët me ndihmën e një paste dhe me fill dentar midis dhëmbëve. 

Ekzaminimi i Kancerit Oral

Para se të filloni ekzaminimin e dhëmbëve tuaj, dentisti juaj mund të kryejë fillimisht një depistim të kancerit oral. Ky ekzaminim konsiston në inspektimin e qiellzës suaj, gjuhës, fytit, brendësisë së faqeve si dhe pjesëve të tjera të zgavrës së gojës tuaj dhe zbulimit nëse ka ndonjë shenjë kanceri. Për më tepër, higjenisti juaj do të zbulojë nëse ka ndonjë anomali në pjesën e jashtme të nofullës dhe fytit tuaj.

Ekzaminimi i Zgavrës

Në vijim, dentisti do të ekzaminojë dhëmbët tuaj për çdo prishje, çarje, hapësirë ose dëmtime të tjera që do të kërkojnë riparim. 

Gjendja e Punës Ekzistuese Stomatologjike

Mbushjet dentare apo edhe punët e tjera dentare nuk zgjasin për gjithë jetën dhe kjo është arsyeja pse dentisti juaj do të kontrollojë rregullisht gjendjen e tyre gjatë një kontrolli. Pas kësaj, mund t'ju rekomandohet të keni një mbushje të re, kurorë dentare ose urë dentare - nëse ajo ekzistuese nuk është më aq e fortë dhe e shëndetshme.

Vlerësimi i Shëndetit të Mishrave të Dhëmbëve

Higjenisti juaj dentar do të kontrollojë gjendjen shëndetësore të mishrave të dhëmbëve dhe do të kontrollojë çdo shenjë të gingivitit ose periodontitit. Dentisti do të ekzaminojë gojën tuaj për xhepa rreth dhëmbëve ku mishrat e dhëmbëve mund të jenë tërhequr si pasojë e akumulimit të baktereve ose pllakave bakteriale nën vijën e mishrave të dhëmbëve.

Pra, Sa Shpesh Duhet të Vizitoni Dentistin Tuaj?

Dentistët rekomandojnë që të kontrolloni dhëmbët tuaj dy herë në vit, përveç nëse keni probleme të veçanta shëndetësore. 

Tani që jeni të vetëdijshëm se sa shpesh duhet të vizitoni dentistin tuaj në Shqipëri – a jeni gati të bëni një kontroll të përgjithshëm dentar?

Ju mund të kontaktoni ekipin e profesionistëve tanë tani dhe ne ju sigurojmë se do të jeni të qetë gjatë takimit tuaj dhe të kënaqur me rezultatin tuaj përfundimtar. Na kontaktoni tani dhe caktoni një pastrim dhe ekzaminim oral. 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.