Pse kam njolla të bardha në dhëmbë?

Të gjithë kanë dëshirë të kenë një grup dhëmbësh të bardhë dhe normalisht, ne të gjithë bëjmë çmos për të arritur një shëndet oral të përsosur. Ajo që ndodh, megjithatë, është që zgjoheni një mëngjes dhe vëreni të gjithë dhëmbët tuaj të njollosur me njolla të bardha që nuk hiqen në asnjë mënyrë, pavarësisht se sa shumë përpiqeni t'i lani ato. Lezionet e bardha janë njolla të errëta qumështore që shfaqen në mënyrë të parregullt në dhëmbë, por janë mjaft të spikatura, të mjaftueshme për të shqetësuar tërheqjen fizike sa herë që buzëqeshni. Njollat e bardha janë gjithashtu një shenjë e një problemi më të madh dentar. Mos e merrni akoma telefonin tuaj për të telefonuardentistin tuaj, ne do t'ju ndihmojmë të dalloni pikat e bardha dhe mënyrën më të mirë për t'i trajtuar ato.

Dentist explaining the cause of white spots on teeth.

Çfarë janë pikat e bardha në dhëmbë dhe çfarë kuptimi kanë ato? 

Nuk është shkak për alarm për faktin se janë lehtësisht të menaxhueshme, njollat e bardha në dhëmbë mund të jenë shenjë e acideve bakteriale të tepërta të cilat janë shkaku i mospërputhjes në formulën dentare pasi acidet shpërbëjnë smaltin. Kjo mund të shkaktojë prishjen e dhëmbëve nga ana tjetër. Njolla të tilla mund të shfaqen në intervale të ndryshme për njerëz të ndryshëm, disa nga fëmijëria, ndërsa për të tjerët në moshën e rritur. Për ata që e kanë pasur këtë gjendje dentare që nga fëmijëria e hershme, zakonisht është rezultat i mineralizimit shtesë nga furnizimi me ujë.

Kjo është shumë e zakonshme për njerëzit që janë rritur të varur nga një furnizim me ujë pusi ose kanë pasur mbi dy miligramë fluor në çdo litër ujë të konsumuar. Për ata njerëz që kanë zhvilluar njolla të bardha në moshën e tyre të rritur, shkaku më i mundshëm është krijimi i pllakëzave, i referuar në mjekësi si dekalcifikimi. Kjo nënkupton që njollat ose lezionet e bardha mund të jenë simptoma e parë e një ndërlikimi më të madh dentar dhe mund të çojnë në prishje të dhëmbëve ose kavitete. Megjithatë, shumë njerëz besojnë se njollat e bardha vijnë si rezultat i një procedure të zbardhimit të dhëmbëve që ka shkuar keq, gjë që është absolutisht e gabuar, siç shqyrtohet më poshtë.

Si të parandaloni njollat e bardha në dhëmbë? 

Kontrollet vjetore kanë një rëndësi të madhe në ruajtjen e shëndetit oral në kontroll dhe kapjen e çdo ndërlikimi dentar që në fillim. Perspektiva e një dentisti është vendimtare në parandalimin e problemeve të tilla si zbardhimi i dhëmbëve, ndër të gjitha. Për shembull, gjatë gjithë shtatzënisë, rekomandohet marrja e rekomandimeve profesionale për marrjen e fluorit krahas konsumimit të ilaçeve të tjera që do të sabotonin zhvillimin e duhur të dhëmbëve të fëmijës. Duhani është një tjetër shkaktar i njollosjes së dhëmbëve, kështu që ka shumë të ngjarë të jetë në interesin më të mirë të punohet në procesin e lënies së duhanit. Substancat shtesë për t'u mbajtur larg janë pijet dhe ushqimet acidike dhe me sheqer.

The causes of white spots on children's teeth.

Çfarë i shkakton njollat e bardha në dhëmbët e fëmijëve? 

Fluoroza është një gjendje mjekësore që njollos dhëmbët dhe shkaktohet nga një marrje shtesë e fluorit. Fluori mund të gjendet në disa pije moderne përveçse në pastën e dhëmbëve, dhe është arsyeja më e zakonshme për zbardhjen dhe prishjen e dhëmbëve tek fëmijët. Fëmijët nën 6 vjeç janë të prekshëm nga kjo gjendje, prandaj ata duhet të përdorin vetëm sasi të vogla fluori në praktikat e tyre rutinë të higjienës orale. Shumë faktorë mund të jenë shkaku i njollave të bardha tek fëmijët. Mbani në mend se fluori është i pranishëm në ujin e çezmës dhe në shishe. Për një fëmijë në rritje, dieta është një burim i madh i njollave të bardha.

Shumë acid në ushqime ndikon në smaltin duke e dobësuar atë - smalti është shtresa e jashtme mbrojtëse për formulën dentare. Nëse nuk e rregulloni marrjen e sheqerit tek fëmija juaj, akumulimi i pllakëzave acidike që do të rezultojë në zbardhjen e dhëmbëve është vetëm çështje kohe. Shkaqe të tjera të njollave të bardha përfshijnë hipoplazinë e smaltit, një gjendje dentare gjatë së cilës pacientët kanë shumë më pak smalt për të mbrojtur dhëmbët e tyre. Kjo vjen si pasojë e humbjes së mineraleve vitale brenda dhëmbëve. 

Fëmijët që flenë me gojë hapur janë më të prekshëm ndaj kësaj gjendje dentare duke parë se goja e tyre është e dehidratuar për pjesën më të madhe të natës. Sa herë që smalti thahet dhe pështymja e prek atë çdo mëngjes kur fëmija zgjohet, njolla të bardha do të krijohen pak nga pak.

Çfarë i shkakton njollat e bardha?

Ka shumë faktorë që ndikojnë në dhëmbët e njerëzve duke shkaktuar njolla të bardha në dhëmbët e tyre. Në fakt, është diçka që e shohim kudo çdo ditë. Më poshtë janë disa nga shkaqet e dhëmbëve me njolla:

White spots caused by a poor oral hygiene.

Higjiena e dobët e gojës 

Bakteret e dëmshme, të tilla si ato që shkaktojnë kavitete, preferojnë të rriten në mjedise shumë acide, siç është goja. Metodat e papërshtatshme të pastrimit të dhëmbëve dhe pastrimit me furçë lejojnë që bakteret të lulëzojnë. Pajisjet dentare dhe pajisje të tilla si aparatet ortodontike, të gjitha mund ta bëjnë shumë të vështirë arritjen e një pastrimi të detajuar gjatë gjithë përpjekjeve për higjienën orale. Të jesh vigjilent në lidhje me larjen është e domosdoshme, veçanërisht kur vini aparate ortodontike ose pajisje orale, që të mund të mbani në minimum bakteret që shkaktojnë kavitete. Higjiena e papërshtatshme orale mund t'i lejojë baktereve të grabisin mineralet thelbësore nga dhëmbët, duke çuar në njolla të bardha që më pas mund të kthehen në kavitete të plota.

Fluoroza Dentare 

I konsideruar përgjithësisht si një nga gjërat më të mira në botën e shëndetit oral, fluori mund të jetë gjithashtu shkaku i gjendjes së quajtur fluorozë, e cila ndodh kur dikush ekspozohet ndaj shumë fluorit. Më të rrezikuarit nga fluoroza janë fëmijët duke pasur parasysh se trupat e tyre të vegjël kanë prirje më të ulëta për fluorin.

Vëzhgimi i kujdesshëm i fëmijëve teksa lajnë dhëmbët është me rëndësi të madhe pasi të gjitha llojet e pastave të dhëmbëve që përmbajnë fluor mund të jenë të dëmshme të tepërta. Pa dyshim, fluori në sasi të duhura është jetik për shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve, veçanërisht gjatë fëmijërisë kur dhëmbët janë ende në procesin e zhvillimit dhe daljes së tyre.

Mungesa nutricionale 

Një dietë me mungesë kalciumi i merr trupit tuaj blloqet më thelbësore të ndërtimit të smaltit të shëndetshëm të dhëmbëve. Mineralet e shumta janë elementë të një diete të shëndetshme që ndihmojnë në ndërtimin e smaltit të dhëmbëve. Mungesa e këtyre mineraleve do të thotë se dhëmbët tuaj vuajnë dhe zhvillojnë njolla të bardha dhe të demineralizuara. Për shembull, sëmundja celiake mund të çojë në mosfunksionim të zorrëve dhe paaftësi për të përthithur lëndët ushqyese, gjë që nga ana tjetër do të çojë në njolla të bardha të demineralizuara në dhëmbë.

Lack of nutrition, a cause behind white spots on teeth.

Sëmundje dhe medikamente 

Ka shumë ilaçe kritike për të mbajtur trupin tonë të shëndetshëm. Fatkeqësisht, një pjesë e këtyre ilaçeve është lidhur drejtpërdrejt me zgjerimin e njollave të bardha në smaltin e dhëmbëve. Për rrjedhojë, disa antibiotikë nuk janë të autorizuar për t'u përdorur nga fëmijët. Ju lutemi, kini parasysh që t'i përdorni medikamentet tuaja saktësisht siç përshkruhet nga mjeku dhe të mos e ndani kurrë recetën me askënd. Nëse pas trajtimit mjekësor përfundoni me njolla të bardha në dhëmbë, diskutoni me dentistin tuaj se si t'i trajtoni ato.

Gjenetika

Ngjashëm me çdo tipar tjetër fizik, gjenetika luan një rol të madh nëse ekziston mundësia që ju të shfaqni njolla të bardha në dhëmbët tuaj. Nëse lezionet e njollave të bardha janë diçka që shfaqet në familje, duhet të jeni tepër të kujdesshëm për t'i shmangur ato.

Demineralizimi ose Dekalcifikimi

Demineralizimi, përkatësisht dekalcifikimi, ndodh për shkak të grumbullimit afatgjatë dhe të tepruar të baktereve në gojë. Bakteret gjithashtu mund të dobësojnë smaltin plotësisht ose pjesërisht, duke e sulmuar atë. Ndërsa konsumohet, mund të çojë në njolla të bardha ose kafe në dhëmbë. Duke parë që ky lloj njollimi i dhëmbëve mund të rezultojë në kavitete, dentisti do të duhet t'i vlerësojë ato në çdo takim dentar.

Inspektimi në përgjithësi këshillohet për smaltin që është i demineralizuar ose i dekalcifikuar. Nëse nuk ka prezencë të kaviteteve, nuk ka nevojë për trajtim, pavarësisht nga një rritje në frekuencën e pastrimit të dhëmbëve me fill dentar dhe furçe. Për të gjitha moshat, larja e dhëmbëve të paktën dy herë në ditë dhe pastrimi i dhëmbëve me fill dentar një herë në ditë për të shmangur grumbullimin e tepërt të baktereve në dhëmbë dhe smalt, është kritike. Në rast se në vendin e zbardhur krijohet një kavitet, njolla do të mbushet më pas me një përbërje me ngjyrë dhëmbi.

Dentist treating enamel hypoplasia.

Hipoplazia e smaltit ose dhëmbi i Turnerit

Hipoplazia e smaltit mund të jetë shkaku i njollave kafe ose të bardha në dhëmbë. Në përgjithësi, vërehet për herë të parë në fëmijëri, por mund të shfaqet edhe gjatë moshës madhore. Shkaktuar nga disa faktorë, duke përfshirë pirjen e duhanit gjatë shtatzënisë, temperaturat e larta për shkak të sëmundjeve, mungesën e marrjes së lëndëve ushqyese të duhura në dietë dhe të qenit një foshnjë e parakohshme. Gjendja mund të shkaktohet edhe nga disa medikamente dhe madje edhe nga trauma në dhëmb. Shumë besojnë se njerëzit me hipoplazi të smaltit mund të jenë më të ndjeshëm ndaj prishjes së dhëmbëve në rajonin e njollave të bardha, prandaj shpeshherë këshillohet vëzhgimi i atyre njollave.

Opsioni tipik i trajtimit të njollave të bardha

Në mënyrë konvencionale ka pasur vetëm dy alternativa të trajtimit të njollave të bardha. E para përdorte produkte fluoride për të rimineralizuar dhëmbët. Kjo teknikë shpesh dështonte duke mos qenë në gjendje të tregojë rezultate të dukshme.

Trajtimi i dytë i disponueshëm ishte trajtimi i rajonit si një kavitet. Do të thotë, mjeku do të pastrojë zonën dhe do ta mbushë atë me një material të përbërë me ngjyrë dhëmbi. Me kalimin e kohës, mbushjet e tilla prishen dhe kanë nevojë për zëvendësim.

Një zgjidhje tjetër e disponueshme për trajtimin e njollave të bardha në të kaluarën kanë qenë fasetat. Kjo zgjidhje është mjaft e kushtueshme dhe nuk këshillohet për pacientët më të rinj. Megjithatë, adoleshentët dhe fëmijët janë ata që zakonisht përjetojnë njolla të bardha në dhëmbët e tyre.

Në disa raste, dentistët tanë madje mund të vendosin të mos bëjnë asgjë për njollat e bardha, por t'u kushtojnë vëmendje atyre dhe të parandalojnë zhvillimin e kaviteteve.

Dental veneers as a treatment for white spots on teeth.

Opsion i ri për trajtimin e njollave të bardha për dhëmbët

Alternativat e vjetruara nuk shihen më si zgjidhja e vetme për heqjen e njollave të bardha dentare në Tiranë, Shqipëri. Falë trajtimeve të avancuara, specialistët në Trio Dental Center janë në gjendje të heqin njollat e bardha pa pasur nevojë për mbushje, shpime ose mpirje. Në vend që të përdorim trajtime ose teknika dentare që thjesht nuk funksionojnë, stafi ynë i kualifikuar merr një kurs aksioni shumë më tradicional. E gjithë kjo duke reduktuar njollat e bardha dhe duke ruajtur strukturën e shëndetshme të dhëmbëve. 

Gjatë gjithë këtij procesi, njolla e bardhë është e gdhendur me një xhel specifik që ndihmon duke hapur poret e vogla në të gjithë sipërfaqen e dhëmbit. Më pas, njolla e bardhë thahet dhe aplikohet një mjekim në vend. Formula kalon nëpër poret e dhëmbit dhe parandalon avancimin e njollave të bardha. Çdo material shtesë eliminohet dhe dhëmbi trajtohet nën një dritë të veçantë. Koha e trajtimit është vërtet e shpejtë, ku çdo dhëmb zgjat rreth 15 minuta. Rezultatet janë të kënaqshme dhe estetikisht të këndshme për sipërfaqen e dhëmbit.

Treatment for removing white spots on teeth.

Më shumë mbi parandalimin e njollave të bardha

Forma më e mirë e kujdesit në botë është parandalimi. Për parandalimin e njollave të bardha në dhëmbë, duhet të praktikohet çdo ditë higjienë e mirë orale, përveç një stili jetese të shëndetshëm. Dhëmbët tuaj duhet të lahen dhe pastrohen me fill dentar të paktën dy herë në ditë. Në rast se keni mbajtur aparate ortodontike, duhet t'i lani ato pas çdo vakti. Sigurohuni që të pastroni tërësisht telat dhe kllapat. Gjithashtu, shmangni konsumimin e sheqernave me çdo kusht, si pijet e gazuara apo pijet energjike. Uji është pija më e mirë.

Nëse jeni nënë e ardhshme, shmangni duhanin, pasi kjo do ta vendosë fëmijën tuaj në një rrezik të lartë të problemeve dentare më vonë.

Kontrolloni rutinën e larjes së fëmijës. Mos lejoni që ata të përdorin një sasi të madhe paste dhëmbësh. Gjithçka që nevojitet për të vegjlit është një sasi pastë dhëmbësh sa një kokërr orizi. Ndërsa, për fëmijët më të rritur, një sasi sa një bizele funksionon në mënyrë të mahnitshme.

Eleminimi i njollave të bardha në Tiranë, Shqipëri

Nëse keni njolla të bardha në dhëmbë, atëherë është koha të caktoni një takim me Trio Dental Center për heqjen e njollave të bardha në Tiranë, Shqipëri. Shërbimet tona të stomatologjisë estetike do t'ju bëjnë të dukeni sa më mirë sa hap e mbyll sytë. Na kontaktoni sot.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.