5 Këshilla për të Ndihmuar Fëmijën Tuaj të Ketë Dhëmbë dhe Mishra Dhëmbësh të Shëndetshëm

Jeni të vetëdijshëm se shëndeti i mirë oral është një faktor thelbësor i shëndetit të përgjithshëm të organizmit? E dinit se problemet e shumta shëndetësore vijnë si pasojë e higjienës së dobët orale? 

Pra, siç e kuptoni, një kujdes i duhur për dhëmbët tanë që në foshnjërinë tonë do të jetë definitiv për të krijuar një trup dhe organizëm të shëndetshëm. Meqenëse çdo gjë vjen si zakon, është thelbësore të vendosni një standard për kujdesin e duhur oral që në fillim të jetës së fëmijës suaj.

Megjithatë, duke qenë se ju jeni pasqyra e fëmijës tuaj, gjithçka fillon nga ju! Për këtë arsye, ju jeni të detyruar ta prezantoni fëmijën tuaj me rutinën e përditshme të larjes dhe pastrimit të dhëmbëve që në foshnjëri.

Vazhdoni leximin dhe ne do t'ju prezantojmë me 5 këshilla që mund t'ju ndihmojnë të përmirësoni shëndetin e dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve të fëmijës suaj.

How Children's Teeth Cleaning Differs from Adults' | Baucum Family Dentistry
  1. Furça e Dhëmbëve është Miku më i Mirë i Fëmijës Suaj

Mënyra më thelbësore dhe vendimtare e veprimit për të ruajtur një shëndet të duhur oral është larja e përditshme e dhëmbëve të fëmijës suaj. Ju duhet t'i mësoni fëmijës suaj se furça e dhëmbëve është miku i tij më i mirë dhe se me përdorimin e saj mund të përfitojë shëndetin e duhur oral. Larja e dhëmbëve me furçë do të largojë pllakën bakteriale si dhe mbetjet ushqimore. Për ta kryer këtë në mënyrën e duhur, duhet ta bëni pas çdo vakti për rreth 3 – 5 minuta. 

Përdorimi i një paste dhëmbësh të përshtatshme ndihmon në pastrimin e dhëmbëve tuaj në mënyrë efektive dhe në të njëjtën kohë siguron një mbrojtje të jashtëzakonshme për dhëmbët tuaj. Është e rëndësishme të filloni të lani dhëmbët e fëmijës suaj që në foshnjëri me një furçë dhëmbësh për fëmijë së bashku me pastë dhëmbësh që përmban fluor. Megjithatë, nuk duhet të harroni se edhe furça e dhëmbëve ka një rol thelbësor në procesin e larjes. Ju duhet t'i mësoni fëmijës tuaj se cila është mënyra më e mirë për të larë dhëmbët dhe gjithashtu duhet t'i kontrolloni rregullisht në mënyrë që t'i mbani dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve në një gjendje të shkëlqyer.  

  1. Filli Dentar është Padyshim i Domosdoshëm!

Filli dentar përfundon punën e furçës së dhëmbëve dhe ndihmon në pastrimin midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve të fëmijës suaj. Gjithashtu mbron dhëmbët e fëmijës suaj nga kariesi i ndërmjetëm. Ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj se si të përdorë fillin dentar siç duhet që në moshën 6 vjeçare. Përdorimi i fillit dentar mund të jetë pak i vështirë. Kjo ndodh sepse ka nevojë për durim dhe qëndrueshmëri. Pasi të mësoni se si të përdorni fillin e dhëmbëve me saktësi, do të bëhet një zakon i përditshëm për fëmijën tuaj.

5 Benefits of Taking Your Child to a Pediatric Dentist - Hudson Valley  Pediatric Dentistry - Dentist Middletown, NY
  1. Solucioni Larës i Gojës është një Mjet Shtesë i Rëndësishëm

Pasi të keni përfunduar procesin e larjes së dhëmbëve dhe pastrimit me fill dentar me fëmijën tuaj, çdo dentist do t'ju rekomandojë të përdorni një solucion larës të përshtatshëm për gojën e fëmijës tuaj. Një solucion larës për gojën është një pjesë shtesë në procesin e mbajtjes së higjienës së mirë orale të fëmijës suaj. Një solucion për gojën përmban fluor, si dhe faktorë të tjerë antimikrobikë që ndihmojnë në mbrojtjen e konsiderueshme të dhëmbëve të fëmijës suaj. Për më tepër, të mos harrojmë të përmendim se larësi i gojës mund të përdoret si zëvendësim për larjen e dhëmbëve ose pastrimin me fill dentar.

  1. Fluori është një Faktor Thelbësor

Duke filluar nga mosha 3 / 4 vjeçare, dhëmbët e fëmijës suaj duhet të fluorohen tek dentisti pediatrik, çdo gjashtë muaj. Fluori, në formë xheli, aplikohet si në nofullën e sipërme ashtu edhe në atë të poshtme me përdorimin e pajisjeve ose veglave unike të cilat qëndrojnë në dhëmbët e fëmijës për rreth 3 deri në 4 minuta. Për më tepër, fluori mund të vendoset në një aplikim me furça dhëmbësh speciale në formë llaku. Pas procesit të fluorizimit, fëmija juaj nuk duhet të hajë ose pijë asgjë për të paktën 30 minuta. Duhet të dini se pastrami i dhëmbëve me fluor ofron mbrojtje të jashtëzakonshme kundër kariesit. 

How to Help Kids Deal With Junk Food ‒ Healthy Pantry | Strong4Life
  1. Rekomandohet të Konsumoni Ushqime dhe të Pini Lëngje “Të Mira”

Ushqimi i duhur është padyshim vendimtar për shëndetin e mirë oral dhe në të njëjtën kohë për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Ka një numër të madh ushqimesh dhe lëngjesh "të mira" të cilat janë të dobishme për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të fëmijës dhe duhet t'i përfshini patjetër në dietën tuaj. Për të dhënë një shembull të këtyre ushqimeve, mund të përmendim produktet e bulmetit (qumësht, djathë dhe kos) të cilat janë burime të jashtëzakonshme të kalciumit dhe fosforit që ndihmojnë në forcimin e dhëmbëve. Për më tepër, vitamina C është një tjetër burim thelbësor për shëndetin e mirë oral (portokalli, mandarina, grejpfruti, mango, luleshtrydhet, kivi, brokoli, specat jeshile dhe të kuqe, lulelakra).

Konsumimi i frutave dhe perimeve aktivizon prodhimin e pështymës dhe kjo ka veti antiseptike që ndihmojnë në luftimin e acideve. Do të habiteni kur të dini se të njëjtën veti kanë edhe çamçakëzët! Kur fëmija juaj përtyp çamçakëz – e panevojshme të përmendet pa sheqer – mbetjet ushqimore që janë ngjitur në dhëmbët tuaj, shkëputen dhe në të njëjtën kohë, sekretimi i pështymës rritet.

Si këshillë e fundit, ne ju inkurajojmë të vizitoni një dentist për të bërë një ekzaminim të përgjithshëm të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve të fëmijës suaj. Ju mund të kontaktoni ekipin tonë profesional dhe të specializuar dhe ju sigurojmë se do të jeni të kënaqur me procesin dhe rezultatin përfundimtar. Ne mund të kujdesemi për të gjitha nevojat tuaja stomatologjike dhe t'ju ofrojmë një buzëqeshje të shëndetshme dhe tërheqëse! 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.