Keni Presion Të Sinusit Apo Dhimbje Dhëmbi?

Ballafaqimi me dhimbjen e dhëmbit është diçka që të gjithë duan ta shmangin. Ka disa arsye pse një dhëmb mund të fillojë të dhembi, disa prej tyre mund të jenë; sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, kavitetet ose një kanal rrënjë. Megjithatë, mund të mendoni se infeksioni i sinusit mund të jetë gjithashtu arsyeja e kësaj dhimbjeje, pasi ato janë të ngjashme me njëri-tjetrin. Ne do të flasim për ndryshimin midis këtyre dy çështjeve, çfarë mund të bëhet për t'i rregulluar ato dhe kur duhet të konsideroni të telefononi një mjek për problemin tuaj. 

Sinuziti

Sinuset janë rrugëkalime të mbushura me ajër të vendosura pranë kockave të fytyrës. Qëllimi i tyre është të njomin dhe filtrojnë ajrin në zgavrën e hundës. Sinuset mund të infektohen ose inflamohen, duke shkaktuar shqetësim dhe presion në këtë zonë. Shqetësimi përhapet shpesh në rajonin e dhëmbëve dhe diagnostikohet gabimisht si dhimbje dhëmbi. Shumë dhëmbë mund të preken njëkohësisht. Për shkak se janë më afër sinuseve, dhëmbët e sipërm janë më të prekurit. Kur presioni i sinusit është shkaku i dhimbjes së dhëmbëve, mund të përjetoni edhe simptoma të tjera të sinuzitit që mund të jenë:

  • Dhimbje të fytit
  • Ndjeshmëri e fytyrës ose presion në zonën e infektuar
  • Erë e keqe goje
  • Ethe
  • Lodhja
  • Mukozë e trashë dhe e zbardhur në gojë
  • Dhimbje veshi
Illustration of the sinuses anatomy.

Sa Zgjat Një Dhimbje Dhëmbi Prej Sinusit?

Një infeksion i sinusit zakonisht zgjat më pak se katër javë, në varësi të ashpërsisë. Sinuziti subakut mund të zgjasë nga 4 deri në 12 javë. Nëse infeksioni i sinusit përparon në një fazë kronike, simptomat tuaja mund të vazhdojnë më shumë se 12 javë dhe mund të jetë më e vështirë për t'u trajtuar.

Mënyrat Për Të Lehtësuar Dhimbjen

Është thelbësore të kërkoni kujdes mjekësor për dhimbjen e sinusit sapo të dyshoni se e keni atë për të zvogëluar shqetësimin dhe për të gjetur një zgjidhje. Dhimbja e sinusit mund të jetë e padurueshme. Këshillohet që të merrni medikamente pa recetë si Tylenol dhe Advil për të lehtësuar dhimbjen e infeksionit të sinusit. Në varësi të llojit të infeksionit të sinusit që keni, mjeku juaj mund të këshillojë një nga disa trajtime të ndryshme. Parehatia mund të menaxhohet me spraj nazal, i cili pastron edhe zgavrat. Duhet të përdoret shpesh gjatë gjithë ditës. Mjeku mund të rekomandojë ilaçe antialergjikë për të trajtuar infeksionin tuaj të sinusit nëse ai shkaktohet nga alergjitë. Kortikosteroidet nazale mund të këshillohen herë pas here për të reduktuar irritimin dhe nëse një infeksion bakterial është arsyeja e infeksionit të sinusit tuaj, do t'ju jepet një recetë për antibiotikë.

Përpara se të kërkojnë trajtim mjekësor nga mjeku i tyre, shumë individë zgjedhin të provojnë ilaçe bimore ose trajtime në shtëpi. Sinuset mund të hapen duke praktikuar frymëmarrjen me avull, e cila përfshin uljen në një dush të nxehtë ose thithjen e avullit nga një tas me ujë. Mënyra se si lagështuesit ndihmojnë në zgjerimin e sinuseve është mjaft e ngjashme me mënyrën se si funksionon thithja e avullit. Për të shmangur akumulimin e baktereve, respektoni rekomandimet e pastrimit dhe mirëmbajtjes. Mbuloni fytyrën me një leckë të ngrohtë dhe të lagur. Pini shumë ujë për të ndihmuar që mukusi të thahet dhe ta hollojë atë. Këto janë disa nga metodat që përdoren për të lehtësuar dhimbjet nga sinuset. 

Woman with a toothache.

Kuptimi I Dhimbjes Së Dhëmbëve

Dhimbja e dhëmbit mund të shkaktohet nga disa arsye. Prishja, kërcitja e dhëmbëve, infeksioni i rrënjëve, traumat e kaluara dhe sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të rezultojnë në dhimbje. Zakonisht është e arsyeshme të supozohet se një problem dentar është shkaku kur dhimbja është e fortë, pulsuese ose e kufizuar në një dhëmb të vetëm ose në këtë zonë. Nëse vëreni dëmtim në dhëmbin tuaj ose shenjat e prishjes fillojnë të shfaqen, shpjegimi i arsyeshëm është se problemi vjen nga një problem dentar.

Si Të Trajtoni Një Dhimbje Dhëmbi

Mund të përpiqeni të lehtësoni dhimbjen e dhëmbit me disa mjete natyrale pa përdorimin e medikamenteve. Një solucion me ujë të kripur mund të largojë bakteret dhe ka veti anti-inflamatore që mund të lehtësojnë dhimbjen për një periudhë të shkurtër në varësi të nivelit të saj. Një kompresë e ftohtë mund të vendoset në zonën që ju dhemb, por shmangni pijet e nxehta pasi mund ta përkeqësojnë atë dhe të shkaktojnë më shumë dhimbje. Qeset e çajit me nenexhik mund të ndihmojnë në zvogëlimin e dhimbjes sepse përmbajnë mentol, i cili njihet për efektet e tij mpirëse. Ushqimi kokëfortë që ka ngecur ndonjëherë mund të shkaktojë dhimbje dhe ju mund ta parandaloni atë duke pastruar dhëmbët me fill dentar dhe larë rregullisht ata. Nëse dhimbja është e vazhdueshme dhe nuk ndalet edhe pas shumë përpjekjesh, duhet të kontaktoni dentistin tuaj për të parë se çfarë mund të bëhet. 

Man suffering from tooth pain.

Si Të Dalloni Ndryshimin

Ky lloj shqetësimi ndonjëherë mund të identifikojë presionin e sinusit nga dhimbja e dhëmbit - për shembull, nëse dhimbja është e vazhdueshme dhe përfshin disa dhëmbë, zakonisht është presioni i sinusit. Nga ana tjetër, dhimbja e dhëmbit ka shumë të ngjarë të jetë shkaku i një dhimbjeje të fortë ose pulsuese që duket se është e izoluar në një dhëmb. Disa simptoma të sinuzitit dhe dhimbjeve të dhëmbëve janë të ngjashme, të tilla si dhimbja e kokës, ethet dhe dispnea, dhe kjo është arsyeja pse ndonjëherë mund të jetë sfiduese për të përcaktuar nëse keni një dhimbje dhëmbi ose një infeksion të sinusit.

Megjithatë, çdo sëmundje ka disa simptoma të veçanta që i dallojnë ato nga njëra-tjetra. Simptomat e infeksioneve të sinusit që janë të ndryshme nga dhimbja e dhëmbit mund të përfshijnë; kongjestion ose rrjedhje hundësh, nuhatje që nuk është më siç duhet, mund të vuani nga dhimbjet e fytit dhe pikimet e hundës. Kur vuani nga një dhimbje dhëmbi, ushqimi i ftohtë ose i nxehtë mund të shkaktojë ndjeshmëri të dhëmbëve dhe mund të ndjeni siklet kur hani. Mishrat e fryra dhe dhimbja e mprehtë pulsuese në dhëmbë mund të jenë gjithashtu disa simptoma që mund ta bëjnë të dallueshme dhimbjen e dhëmbit. 

Ekziston njjë lidhje tjetër midis presionit të sinusit dhe dhimbjeve të dhëmbëve, sepse infeksionet e sinuseve mund të shkaktohen herë pas here nga infeksionet dentare. Sinusi maksilar është jashtëzakonisht afër pjesës së sipërme të pasme të zonës së dhëmbëve tuaj. Një infeksion dhëmbi mund të përhapet në sinuset nëse gris membranën që mbulon zgavrën e hundës. Rreth 40% e infeksioneve të vazhdueshme të sinusit mendohet se shkaktohen nga infeksionet e dhëmbëve. Pra, nëse keni dhimbje dhëmbi, është thelbësore që të merrni kujdesin dentar shpejt për të parandaluar përhapjen e infeksioneve në kockat ose sinuset tuaja dhe për ta përkeqësuar problemin. 

Kontrolloni Historinë Tuaj Mjekësore

Historia juaj mjekësore mund ta ndihmojë mjekun të vendosë nëse ajo që po kaloni është një shenjë e një infeksioni të sinusit ose një dhimbje dhëmbi. Nëse keni vuajtur më parë nga këto probleme, është më e lehtë të vendosni se çfarë rruge trajtimi të ndiqni. 

Nëse keni vuajtur më parë nga probleme të ndryshme dentare, të tilla si kavitetet ose kanalet e mëparshme të rrënjës, dentisti mund të ekzaminojë dhëmbët tuaj më lehtë dhe ta gjejë problemin më shpejt. Nga ana tjetër, nëse keni një histori të infeksioneve të sinusit, mjeku mund të marrë në konsideratë mundësinë që shqetësimi juaj aktual të lidhet me presionin e sinusit dhe të mos e ngatërrojë atë për çështje të tjera. 

Dentisti juaj do të jetë në gjendje të caktojë një diagnozë më të saktë nëse flisni me të për gjendjet tuaja mjekësore të së kaluarës. Kjo ju ndihmon të shmangni trajtimet që nuk janë të nevojshme dhe ju garanton të merrni kujdesin më të mirë të mundshëm për sëmundjen tuaj të veçantë. Një diagnozë e saktë është thelbësore për të trajtuar shqetësimin sa më shpejt të jetë e mundur dhe për t'ju mbajtur të sigurt, pavarësisht nëse është i lidhur me sinuset apo dhëmbët.

Dentist consultation for toothache.

Vizitoni Dentistin Tuaj

Pavarësisht nëse është një infeksion i sinusit ose një dhimbje dhëmbi, nëse shqetësimi vazhdon, kjo do të thotë se diçka nuk është në rregull. Dentisti do të ekzaminojë dhëmbët tuaj dhe do të përcaktojë problemin, ndaj caktoni një takim sa më shpejt që të mundeni. Vendimin për këtë e bën më të thjeshtë ndalimin e dhimbjes që përjetoni. Kur mjeku prek dhëmbët e sipërm të pasmë, nëse ndonjëri prej tyre është i ndjeshëm, sinuziti mund të jetë fajtor për dhimbjen. Mund të merren gjithashtu nga mjeku rreze X për të ndihmuar në përjashtimin e sëmundjes orale si shkaktar i problemit që po ndodh dhe për të vendosur nëse sinuziti është shkaku i shqetësimit. Pas këtij ekzaminimi, mjeku mund t'ju përshkruajë ilaçin që ju nevojitet.

Prisni Pak Kohë

Një kontroll i plotë i jep mjekut mundësinë për të vënë një diagnozë dhe për t'ju kthyer shpejt jetës pa dhimbje. Pas disa ditësh, shqetësimi i dhëmbëve që lidhet me sinuzitin shpesh përmirësohet ose largohet plotësisht. Nëse një dhëmb është arsyeja e problemit, nuk do të ketë ndonjë përparim me kalimin e kohës. Ekzistenca e kushteve të ndryshme si bruksizmi, kërcitja e dhëmbëve, sëmundja periodontale, kavitetet dhe absceset dentare mund të tregohet nga shqetësimi i vazhdueshëm i dhëmbëve.

Dentist visit for toothache.

Rëndësia E Të Paturit Një Dentist Të Mirë

Meqenëse shëndeti oral i një personi mund të jetë një tregues i rëndësishëm i shëndetit të tij të përgjithshëm, është thelbësore të gjeni një dentist të kualifikuar dhe me reputacion për të gjitha kërkesat tuaja të shëndetit dentar. Kjo shpesh i ofron pacientit rehati në lidhje me trajtimin e tyre dentare. Për më tepër, është e rëndësishme të zgjidhni një dentist që është i gjendshëm dhe ka një numër urgjence pas orarit të punës për çdo rast. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur një pacient po përjeton shqetësime të rënda në gojë dhe nuk është i sigurt për shkaqet e mundshme. Dentistët mund të tregojnë nëse një pacient ka një dhimbje dhëmbi ose nëse ka më shumë gjasa shqetësimin e presionit të rëndë të sinusit duke përdorur një ekzaminim fizik dhe një radiografi.

Në vend që të humbni kohë duke pyetur veten nëse është një dhimbje dhëmbi apo presion i sinusit, caktoni një takim me një dentist të kualifikuar që ka ekspertizën dhe trajnimin e duhur. Një pacient që diagnostikon gabimisht një problem të rëndësishëm dentar si presion i sinusit mund të jetë duke u përgatitur për dhimbje torturuese dhe një kurë më të vështirë për gjendjen aktuale të pazgjidhur, prandaj është e rëndësishme që të ketë një diagnozë profesionale të rastit nga një profesionist. Një ekzaminim fizik dhe një vlerësim i simptomave të pacientit duhet t'i mundësojë dentistit ose të fillojë të trajtojë një dhimbje dhëmbi ose t'i sugjerojë pacientit të konsultohet me një mjek për të pyetur për lehtësimin e presionit të sinusit. Ky veprim i thjeshtë mund të ndihmojë në parandalimin e keqësimit të dhimbjes së dhëmbit dhe të kërkojë një punë më të gjerë dentare gjatë rrugës.

Përfundimi

Dhimbjet e dhëmbëve janë një nga simptomat e shumta që mund të shkaktojnë infeksionet e sinusit, kryesisht në dhëmbët e sipërm të pasmë. Edhe pse kjo mund të jetë e pakëndshme, të dy problemet zgjidhen lehtësisht. Dhimbja juaj e dhëmbit duhet të largohet pasi të keni trajtuar infeksionin e sinusit. Në mënyrë tipike, brenda një ose dy javësh, simptomat do të përmirësohen ose do të zhduken plotësisht. Nëse infeksioni ose inflamacioni vazhdon pas mjekimit, ose nëse ndonjë nga shenjat përkeqësohet, mendoni të konsultoheni me një mjek dhe ta rregulloni këtë problem me ndihmën e tij.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip