Pse janë të rëndësishme kontrollet dhe pastrimet pas implanteve dentare?

Shumë stomatologë (veçanërisht specialistë në Shqipëri) i konsiderojnë implantet dentare si sistemin më të madh të zëvendësimit të dhëmbëve aktualisht në dispozicion. Dhe ata kanë të drejtë. Jetët e shumë njerëzve janë transformuar nga implantet dentare, të cilat rikthejnë funksionalitetin dhe bukurinë e plotë të gojës, duke u siguruar edhe pacientëve shqiptarë, por jo vetëm atyre, vetëbesim të ri.

Implantet dentare janë tërheqëse për një gamë të gjerë arsyesh, ndër të cilat është se ato janë po aq të thjeshta për t'u mirëmbajtur sa dhëmbët e vërtetë. Ju duhet vetëm t'i pastroni me fill dhe t'i lani ato.

Kjo lehtësi nuk nënkupton që nuk do të kërkoni kurrë që një dentist t'i ekzaminojë ato gjatë një ekzaminimi standard. Përkundrazi, stomatologët këshillojnë pacientët që t'i vlerësojnë implantet e tyre dentare nga një profesionist dentar në një orar të vazhdueshëm dhe të miratojnë rregullisht higjienë të shkëlqyer orale, të ngjashme me atë që do të bënin me dhëmbët e vërtetë.

Zgjedhja e implanteve dentare

Siç u tha më parë, implantet dentare ofrojnë përfitime të shumta që zgjidhjet e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve thjesht nuk i bëjnë. Buzëqeshja juaj e re do të shfaqet dhe do të ndihet jashtëzakonisht si dhëmbët tuaj natyralë sa herë që vizitoni Shqipërinë për të vendosur implantet tuaja dentare. Për më tepër, implantet dentare:

  • U mundësojmë pacientëve që trajtohen në Shqipëri të hanë dhe pinë rregullisht pa frikën e thyerjes ose thyerjes së dhëmbëve të tyre të rinj.
  • Mban konturet e fytyrës të qëndrueshme dhe të forta duke aktivizuar indin themelor të kockave të nofullës.
  • Synohen të zgjasin. Kurora individuale që ata mbajnë mund të kenë nevojë të ndryshohen, por implanti në përgjithësi mund të zgjasë një jetë nëse kujdeset siç duhet.
  • Për shkak se ato nuk rrëshqasin rreth gojës, ato mund të ofrojnë një përshtatje më të mirë se metodat alternative të zëvendësimit të dhëmbëve.
  • Mbani dhëmbët tuaj natyralë në vend për t'i mbrojtur ata.
  • Janë të lira. Ato nuk kanë për qëllim të ndryshohen në afat të gjatë, ndryshe nga protezat dhe urat.
  • Janë të thjeshta për t'u mbajtur të pastër dhe kërkojnë vetëm higjienën bazë orale për të ruajtur mirëqenien dhe stabilitetin e tyre.

Përcaktimi nëse implantet dentare janë të përshtatshme për ju

Implantet dentare kërkojnë një operacion të gjerë oral, si dhe një angazhim të konsiderueshëm kohor nga ana juaj. Kjo është arsyeja që ekspertët besojnë se pacientët e mundshëm duhet të jenë të informuar sa më mirë në lidhje me instalimin e implanteve dentare, përveç mënyrës se si të kujdesen për to gjatë gjithë kohës dhe pas rikuperimit të tyre, në mënyrë që të bëjnë një zgjedhje të sigurt nëse duhet apo jo të vazhdoni me procedurën.

Misioni i Shqipërisë është të ofrojë shkallën më të lartë të kujdesit të mundshëm për pacientët, duke përfshirë udhëzimet para procedurës. Specialistët janë të gatshëm t'i përgjigjen çdo shqetësimi që keni në lidhje me kujdesin për implantet dentare me kontrolle të rregullta.

Kontrollet periodike pas implanteve dentare

Nëse vizitoni dentistë në Shqipëri për implantet dentare, do të pritet që të ktheheni në klinikën e tyre për vizita të shumta përcjellëse gjatë periudhës së rikuperimit. Seanca të tilla janë vendimtare. Ato u mundësojnë specialistëve të inspektojnë implantet tuaja dentare për të siguruar rigjenerimin e duhur të kockave (procesi i ndreqjes që i bën implantet dentare të qëndrueshme dhe të qëndrueshme).

Kur implantet dentare janë rikuperuar plotësisht dhe specialistët ju kanë liruar nga mbikëqyrja e tyre, ata këshillojnë që të filloni të rivizitoni dentistin tuaj konvencional çdo 6 muaj për pastrim të thellë dhe radiografi. Organizimi dhe mbajtja e këtyre kontrolleve mujore mund të garantojë shëndetin e mirë të implanteve tuaja dentare dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm të dhëmbëve.

Sa herë që vizitoni një dentist për një kontroll rutinë, ai ose ajo do t'i trajtojë implantet tuaja dentare në të njëjtën mënyrë si do të trajtonte dhëmbët e vërtetë. Dentistët do t'i lajnë dhe pastrojnë implantet tuaja, do të ekzaminojnë mishrat e dhëmbëve, do të bëjnë radiografitë dhe fotografitë e nevojshme, do të kontrollojnë për inflamacion dhe do t'ju kontrollojnë për kancer oral. Nëse dentisti ju këshillon të hiqni dorë më shpesh se një herë në gjashtë muaj, bëni pikërisht këtë.

Për më tepër, nëse keni ndonjë shqetësim në lidhje me implantet tuaja ose keni filluar të ndjeni siklet në nofullën ose mishrat e dhëmbëve, ju lutemi kontaktoni specialistët sa mëshpejt për të caktuar një konsultë.

Larja e implanteve tuaja dentare

Pastroni implantet tuaja dentare në të njëjtën mënyrë si do të lani dhëmbët tuaj të shëndetshëm. Filloni duke blerë një furçë dhëmbësh të butë ose tepër të butë. Veçanërisht e preferueshme është një furçë e motorizuar, sonike (duke marrë parasysh se ato mund të heqin shumë më tepër biofilm sesa do të bënte furça manuale). Qëllimi është të shmangni furçat që janë të ngurtë ose të ashpër, pasi ato mund të shkaktojnë stres në indet e mishrave të dhëmbëve që rrethojnë implantin dhe restaurimin.

Së dyti, zgjidhni një pastë dhëmbësh të butë dhe jo gërryese. Rezistojini përdorimit të produkteve agresive që përmbajnë kokrra, duke përfshirë bikarbonat natriumi. Edhe pse implantet janë jashtëzakonisht të forta, ju nuk dëshironi të rrezikoni gërvishtjet e krijuara sipërfaqësore në restaurimet tuaja. Ata do të jenë më të ndjeshëm ndaj tërheqjes së baktereve dhe njollave nëse e bëni këtë.

Furçoni në një kënd 45 gradë drejt vijave të mishit të dhëmbëve. Përqendrohuni vetëm në një dhëmb në një kohë me goditje të shkurtra. Më pas, vazhdoni te dhëmbi tjetër me furçën tuaj. Filloni duke rrotulluar gjithë gojën, duke i kushtuar vëmendje të veçantë vijave të mishrave të dhëmbëve. Mos harroni zonat e përtypjes! Mbani në mend që të ushtroni vetëm presionin e duhur për të prodhuar zbardhjen në indet e mishrave të dhëmbëve. Asgjë tjetër.

Flossing pranë implanteve

Por edhe pse implantet dentare nuk prishen, ato duhet të mbahen të pastra. Përdorimi i dhëmbëve me fill ditor është një nga aspektet më të anashkaluara të kujdesit për implantet dentare. Ju duhet të përdorni fill të zakonshëm ose një enë me fill që ju mundëson të lëvizni fillin midis çdo dhëmbi dhe implantit.

Mbështilleni fillin në një formë "C" në anën e kurorës tuaj dhe pastroni, duke e shtypur butësisht lart dhe poshtë në anën e saj disa herë. Më tej, vazhdoni te dhëmbi tjetër duke ngritur fillin lart nëpër indin e mishit të dhëmbëve.

Flossing ju lejon të pastroni midis dhëmbëve tuaj, si dhe nën kufijtë e linjave të mishrave të dhëmbëve. Biofilmi tenton të zhvillohet në vende "xhepi", gjë që mund të çojë në sëmundje si gingiviti, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe peri-implantiti. 

Përdorimi i fillit nuk do të heqë gjithçka. Megjithatë, dështimi në përdorimin e fillit mund të rrezikojë dështimin e punës suaj dentare! Pastrimi është po aq i rëndësishëm (nëse jo edhe më shumë).

Furcat Proxa dhe Filetuesit me Fill

Mirëmbajtja e implantit dentar mund të jetë më e vështirë kur keni zona të vështira për t'u arritur. Nëse kjo është situata, duhet të filloni të merrni disa mjete shtesë për shëndetin oral, të tilla si fijet me fill ose furça "proxy" ose "proxa".

Filetuesit me fill ngjajnë me gjilpëra të hollë silikoni të zgjeruar. Ato përdoren për të lidhur fillin nën ura fikse ose një aparat All-on-4. Me këtë qasje, megjithëse nuk mund ta rrëshqitni fillin nga maja e dhëmbit, ju mund të hyni në ato zona.

Furçat Proxa janë furça të vogla, me majë dhe me lak. Ato ngjajnë me një pastrues të vogël tubash ose një pemë Krishtlindjeje. Ato janë të disponueshme me kapje të vogla ose mbajtëse më të mëdha në stilin e furçës së dhëmbëve. Furçat Proxa janë ideale për pastrimin midis vendeve më të mëdha që një furçë dhëmbësh tradicionale nuk mund t'i prekë.

Për shembull, në zona të hapura, si p.sh. boshllëqe ose nën një protezë fikse, ku ka një hapësirë ​​më të madhe midis pajisjes dhe indit të mishit të dhëmbëve, edhe pse një furçë proxy nuk zëvendëson përdorimin e fillit, ai është një element thelbësor i veglave tuaja të kujdesit për implantet dentare.

Filli i derdhur, shpesh i njohur si "super-floss", është një variant më i gjerë i fillit të zakonshëm. Është ideal për pastrimin e boshllëqeve më të mëdha midis dhëmbëve, si dhe pastrimin nën ura dhe implantet All-on-4. Shumë marka kanë një fund të fortë që ju lejon të endni rreth zonave pa nevojën për një fileto me fill.

Po në lidhje me flossing me ujë? 

Nëse e përbuzni përdorimin e fillit ose mendoni se kërkon shumë kohë për ta bërë çdo ditë, ju jeni me fat. Flossers e ujit janë një zëvendësues i shkëlqyer! Flosserët e ujit janë efikas dhe efektiv, pavarësisht se fillimisht janë pak të avashtë. Ju do të jeni në gjendje të dezinfektoni implantet dentare në një kohë të shkurtër nëse praktikoni mjaftueshëm.

Flossers e ujit janë përgjithësisht ato që përdorin një rrjedhje të vazhdueshme të ujit për të larë çdo gjë në rrugën e tyre. Ato janë të shkëlqyera për pastrimin diku midis dhëmbëve, brenda boshllëqeve të mishrave të dhëmbëve, si dhe rreth implanteve dentare.

Ju gjithashtu mund të ndryshoni nivelet e presionit duke u mbështetur në llojin e fillit të ujit që zgjidhni. Specialistët rekomandojnë të filloni me një rrjedhje të butë dhe gradualisht ta rrisni ndërsa fitoni besim. Vazhdoni të ndiqni linjat e mishrave të dhëmbëve mbi çdo implant dhe dhëmb, duke ndaluar për të shpëlarë mbetjet e ushqimit dhe pllakat poshtë tyre. 

Daily water flossing can help prevent and cure gingivitis! That’s an effective preventative measure for peri-implantitis and periodontal disease.

Çfarë është Peri-Implantiti? 

Peri-implantiti është një lloj sëmundje e mishrave të dhëmbëve që prek implantet dentare. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që implantet dentare të pastrohen thellë çdo ditë. Peri-implantiti mund të shkaktojë acarim të mishrave të dhëmbëve, resorbim kockor (tkurrje) dhe dështim të implantit dentar nëse nuk trajtohet siç duhet. Në fakt, peri-implantiti është arsyeja më e madhe pas dështimit të implantit dentar.

Simptomat e peri-implantitit janë të ngjashme me ato të sëmundjes periodontale. Indet fillimisht duken të kuqe, të fryra dhe të dhimbshme në prekje. Sa herë që lani dhe përdorni fillin dentar, ata janë të prirur për gjakderdhje. Në mënyrë tipike, grumbullimi i konsiderueshëm i pllakave dhe mbeturinave janë të dukshme.

Larja e implanteve dentare mund të ndryshojë progresin nëse zbuloni acarim të mishit të dhëmbëve përpara se të ndodhë realisht peri-implantiti serioz.

Pastrimi i zonave përreth një kurore implanti kundër urës

Nëse keni një implant dhe kurorë të vetëm, të mësoni se si të lani implantet dentare është e thjeshtë. Procedura është pothuajse identike me larjen dhe pastrimin me fill të dhëmbëve natyralë. Është paksa e dallueshme me një restaurim fiks me shumë dhëmbë, si p.sh. një urë dentare e mbështetur me implant ose proteza hibride All-on-4. 

Pastrimi i implanteve dhe kurorave të vetme me fill është i thjeshtë sepse fillesa thjesht futet në mes të dhëmbëve. Për ura implantuese ose trajtime të tjera, duhet të përdorni një fije filli dhe/ose një flosser uji.

Këto pajisje lejojnë hyrjen në sipërfaqen e implantit që është përballë qendrës së restaurimit. Vazhdoni të përdorni filetarin e fillit poshtë urës, prapa dhe përpara, dhe prekni skajet e secilit implant mbështetës.

Përndryshe, nëse zgjidhni një flosser uji, përdorni shishen me sprej për të hequr papastërtitë nga mishrat, urat dhe implantet tuaja. Kërkon pak më shumë kohë, por është një hap thelbësor!

Takime profesionale për pastrimin e dhëmbëve

Pastrimi i rregullt parandalues ​​dentar duhet të jetë pjesë e kujdesit për implantet dentare. Pavarësisht nga numri i implanteve dentare që keni, mjekët sugjerojnë që të bëni një kontroll çdo gjashtë muaj. Për shkak se njolla dhe pllakat mund të mblidhen së bashku me to, larja e implanteve dentare duhet të përfshihet në mirëmbajtjen tuaj të vazhdueshme.

Dentistët e trajnuar përdorin pajisje të specializuara për të pastruar implantet dentare në mënyrë të sigurt dhe efektive pa dëmtuar pjesën e jashtme ose indet e buta që i rrethojnë. Do të keni paqe mendore duke e ditur se ata janë të pastër nga akumulimi mikrobik.

Another thing they do uniquely in Albania is use  a special glycine solution specifically created for cleansing dental implants. The substance effectively eliminates tiny buildups of debris from your gum tissues and implant surface, delivering the greatest available options for all patients.

Rëndësia e kontrolleve të rregullta

Strategjia e shërbimit të plotë për mirëmbajtjen është përfshirë si një komponent i udhëtimit të implantit dentar. Ju mund të merrni çdo masë për të garantuar që implantet tuaja do të zgjasin një jetë me mirëmbajtje personale dhe profesionale.

Gjatë gjithë ekzaminimeve, ekspertët do t'ju tregojnë se si të mirëmbani siç duhet implantet dhe restaurimet dentare në mënyrë që të mund të mbroni investimin tuaj për breza.

Sigurisht, implantet synohen të jenë të përhershme. Megjithatë, nëse nuk tregohet kujdesi i duhur, ato mund të krijojnë vështirësi.

Stomatologët në Shqipëri mund të zbulojnë çdo problem përpara se ato të bëhen më të rënda duke organizuar një ekzaminim të plotë dhe pastrim të paktën çdo gjashtë muaj.

Përveçse është më i shëndetshëm për dhëmbët tuaj, është edhe më i shëndetshëm për paratë tuaja! Sekreti për të përfituar sa më shumë nga buzëqeshja juaj e bukur është parandalimi.

Implantet janë më të fortë se çdo dhëmb tjetër në gojën tuaj, megjithatë ata, si dhëmbët e vërtetë, kanë nevojë për disa pastrime dhe kontrolle të thella.

Ekspertët gjithashtu do të marrin rreze X rregullisht për të kontrolluar qëndrueshmërinë e kockave rreth tyre (edhe nëse nuk kanë kavitete). Por nëse jeni duke përjetuar një problem specifik, një herë në vit në përgjithësi është e mjaftueshme.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.