Trajtimet Më Të Mira Për Dhëmbët e Ndjeshëm

Veprime të thjeshta si larja, pirja dhe ngrënia mund të shkaktojnë dhimbje dhe parehati nëse keni dhëmbë të ndjeshëm. Në shumicën e rasteve, dhëmbët e ndjeshëm shkaktohen nga rrënjët e ekspozuara ose kur smalti i dhëmbit është i dëmtuar. Përveç kësaj, disa probleme të tjera mund të shkaktojnë dhimbje dhe ndjeshmëri për shembull; kavitetet, sëmundje të mishrave të dhëmbëve, mbushje e konsumuar ose një dhëmb i plasaritur ose i copëtuar. Nëse dhimbja vazhdon dhe bëhet e padurueshme, një vizitë te dentisti është e domosdoshme. Ai do t'ju tregojë se çfarë e shkakton këtë dhe do t'ju rekomandojë një trajtim.  

Woman with sensitive teeth.

Çfarë Janë Dhëmbët E Ndjeshëm?

Kur shtresa e poshtme e dhëmbëve tuaj, e quajtur dentina, është e ekspozuar, dhëmbët tuaj fillojnë të bëhen më të ndjeshëm. Kjo mund të ndodhë edhe kur indet e mishrave të dhëmbëve largohen nga zona e dhëmbëve, duke ekspozuar rrënjët. Qindra tubulat e vegjël në rrënjët e dhëmbit tuaj, të cilat nuk mbrohen nga smalti i fortë, çojnë drejt pulpës në qendër të dhëmbit. Shqetësimi që përjetoni shkaktohet nga stimuj si ushqimet e ftohta, të nxehta ose me sheqer që arrijnë te nervi i dhëmbit tuaj përmes këtyre kanaleve të dhëmbëve Për më tepër, prishja e dhëmbëve, sëmundja e mishrave të dhëmbëve ose një dhëmb i thyer mund të jenë simptoma të kushteve të ndryshme, duke përfshirë ndjeshmërinë e dhëmbëve.

Çfarë E Shkakton Ndjeshmërinë E Papritur Të Dhëmbëve?

Larja Me Forcë

Duke i larë dhëmbët me shumë fort, ose duke përdorur një furçë dhëmbësh me qime të forta, mund të bëni që smalti i dhëmbëve tuaj të konsumohet, të ekspozohet dentina dhe të largohen mishrat e dhëmbëve nga dhëmbët tuaj. Dentistët rekomandojnë që të përdorni një furçë dhëmbësh me qime të buta dhe të lani me një lëvizje të butë rrethore për të shmangur çdo dëmtim të smaltit të dhëmbëve. 

Recesioni Dhe Sëmundjet E Mishrave Të Dhëmbëve

Disa njerëz janë më të prirur për të pasur ind të hollë të mishit të dhëmbëve dhe të tjerë mund ta zhvillojnë atë si rezultat i sëmundjes periodontale. Në secilin rast, kjo mund të shkaktojë ndjeshmëri të dhëmbëve nëse rrënjët e dhëmbëve tuaj janë të ekspozuara ndaj faktorëve të jashtëm. Për shkak të humbjes së ligamenteve mbështetëse, e cila ekspozon sipërfaqen e rrënjës dhe çon drejtpërdrejt në inflamimin e nervit të dhëmbit dhe dhimbjet e indit të mishit të dhëmbëve mund të jenë gjithashtu shkaku i ndjeshmërisë së dhëmbit.

Patient with tooth sensitivity due to gum disease.

Dhëmbët E Plasaritur Ose Grumbullimi I Gurëzave

Bakteret që hyjnë në zonat e thyera të dhëmbit tuaj të copëtuar hyjnë në pulpë dhe shkaktojnë acarim në mishrat e dhëmbëve dhe prania e gurëzave në sipërfaqe mund të jetë shkaku i ndjeshmërisë së dhëmbëve. 

Kërcitja E Dhëmbëve

Nëse keni zakon të shtrëngoni dhe kërcitni dhëmbët gjatë ditës ose natës, kjo do të bëjë që smalti i dhëmbëve tuaj të ekspozohet. Gjithashtu, procedurat e zbardhimit të dhëmbëve mund të jenë shkaku i shpërthimit të smaltit, i cili çon në ndjeshmëri. Nëse po mendoni të zbardhni dhëmbët tuaj dhe ata janë të ndjeshëm, bisedoni me dentistin tuaj se cilat opsione mund të jenë të përshtatshme për ju. 

Mosha

Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë në çdo moshë, por probabiliteti më i lartë për të ndodhur është midis moshës 25-30 vjeç. 

Përdorimi I Larësit Të Gojës

Shumica e larësve të gojës përmbajnë acide të cilat mund të përkeqësojnë ndjeshmërinë e dhëmbëve nëse shtresa e mesme e dhëmbit tuaj, e quajtur dentina, është e ekspozuar. Acidet do të përkeqësojnë gjendjen tuaj dhe për këtë arsye duhet të konsultoheni me dentistin tuaj që ai t'ju këshillojë për një larës goje që përmban tretësirë fluori që është e përshtatshme për ju. 

Acidic foods that can cause teeth sensitivity.

Ushqimet Acidike

Ushqimet që përmbajnë acide si portokalli, limonët e agrumet, turshitë ose çaji mund të shkaktojnë erozion të smaltit duke përkeqësuar rastin e ndjeshmërisë së dhëmbëve. 

Procedurat Dentare Të Kryera Së Fundmi

Procedurat si pastrimi i dhëmbëve, mbushjet, restaurimi i dhëmbëve dhe zbardhimi i dhëmbëve mund të çojnë në ndjeshmëri të dhëmbëve, por zakonisht është një gjendje e përkohshme dhe do të largohet vetë. Normalisht zgjat rreth katër deri në pesë javë.

A Do Të Thotë Një Dhëmb I Ndjeshëm Infeksion?

Ndjeshmëria e dhëmbëve nuk tregon infeksion gjatë gjithë kohës. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të shkaktohet nga erozioni i dhëmbëve apo edhe recesioni i mishrave të dhëmbëve. Megjithatë, mund të tregojë gjithashtu se dhëmbët tuaj mund të jenë të dëmtuar ose të infektuar. Dhimbja nga një infeksion mund të ndryshojë nga e lehtë në të fortë dhe pulsuese. Nëse keni ndjeshmëri të konsiderueshme të dhëmbëve që nuk po largohet, kontaktoni menjëherë dentistin tuaj për këshilla të mëtejshme për të trajtuar problemin tuaj. 

A Mund Të Largohet Dhimbja E Dhëmbëve E Shkaktuar Nga Ndjeshmëria?

Siç thamë edhe më parë, është e mundur që dhimbja e dhëmbëve e shkaktuar nga ndjeshmëria të largohet vetë pa përdorimin e ndonjë medikamenti, veçanërisht pas procedurave si kanalet e rrënjëve, mbushjet dhe zbardhimi i dhëmbëve. Nëse jeni duke përjetuar dhimbje të vazhdueshme, atëherë duhet të konsideroni të kontaktoni dentistin tuaj dhe ai do të gjejë se çfarë e shkakton këtë dhe një trajtim të duhur. 

Dental check up for teeth sensitivity diagnosis.

Si Diagnostikohen Dhëmbët E Ndjeshëm?

Pasi të keni rezervuar një konsultë me një dentist, ai do të bëjë një kontroll të plotë për të ekzaminuar shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve tuaj. Ai do të bëjë një pastrim dentar dhe një ekzaminim vizual për të provuar problemet si kavitetet, mbushjet e lirshme ose ndonjë shenjë të recesionit të mishrave të dhëmbëve, të cilat janë shkaku kryesor i ndjeshmërisë së dhëmbëve. Kjo do të bëhet gjatë një pastrimi të zakonshëm rutinë. Mund të bëhet gjithashtu një radiografi dentare dhe dentisti do të trokasë dhëmbët me instrumente dentare për të parë se ku po dhemb. 

Trajtimet Më Të Mira Për Dhëmbët E Ndjeshëm

Në varësi të shkakut, mjeku do të përpiqet të gjejë trajtimin më të mirë. Gjatë kontrollit tek dentisti, ai do të ekzaminojë dhëmbët tuaj për çdo arsye të mundshme për të përjashtuar ndonjë gjendje serioze dhe për të gjetur trajtimin e duhur për ju. Disa këshilla të thjeshta që shumica e dentistëve do t'ju rekomandonin për të reduktuar rrezikun e dhëmbëve të ndjeshëm janë:

 • Ruani higjienën e duhur orale: Lani dhe pastroni dhëmbët me fill dentar rregullisht dhe sigurohuni që të hiqni çdo papastërti nga dhëmbët dhe goja.  
 • Përdorni pastë dhëmbësh desensibilizuese dhe një furçë dhëmbësh me qime të buta: Ka disa opsione të pastës së dhëmbëve që dentisti juaj do t'ju rekomandojë nëse vuani nga dhëmbë të ndjeshëm. Nëse e përdorni rregullisht, gradualisht do të filloni të shihni përmirësim. Eksploroni disa opsione derisa të gjeni atë që funksionon më mirë për ju. Përdorimi i një furçe dhëmbësh me qime të buta do të rezultojë në gërryerje minimale dhe nuk do të shkaktojë acarim në mishrat e dhëmbëve. Përdorimi i produkteve dentare me fluor do të ndihmojë gjithashtu në uljen e ndjeshmërisë dhe ka disa produkte që mund t'i përdorni në shtëpi që dentisti juaj do t'ju rekomandojë. 
 • Kërcitja e dhëmbëve: Nëse kërcitni dhëmbët gjatë natës në mënyrë të pavetëdijshme, mjeku juaj do t'ju rekomandojë të përdorni një mbrojtës goje për të parandaluar që kjo të ndodhë. Do të shihni një përmirësim të madh në shëndetin tuaj të përgjithshëm. 
 • Ruani një dietë të shëndetshme: Smalti i dhëmbëve mund të tretet nga ushqimet acidike, kështu që duhet të jeni të kujdesshëm ndaj konsumit të tepërt të tij pasi mund të çojë në ekspozimin e dentinës.
 • Vizita të rregullta te dentisti: Nëse jeni duke përjetuar ndonjë problem, është e rëndësishme të flisni me dentistin tuaj për këtë. Sa më shpejt, aq më mirë në mënyrë që ai të gjejë shkakun e problemit tuaj, pasi do të jetë më e lehtë për ta trajtuar atë, pa u përkeqësuar. 
New toothbrush for optimal oral health.

Si Mund Të Parandaloj Dhëmbët E Ndjeshëm?

 • Dentisti do t'ju rekomandojë ta ndërroni furçën e dhëmbëve çdo dy muaj ose sapo të fillojë të konsumohet shumë, pasi nuk do të bëjë punën e saj siç duhet. 
 • Përdorni pastë dhëmbësh me fluor. Lani dhe pastroni dhëmbët me fill dentar të paktën dy herë në ditë. Lëvizja rrethore do të ndihmojë në heqjen e çdo papastërtie që ka mbetur dhe përpiquni të shmangni larjen anësore.
 • Mundohuni të shmangni ushqimet dhe pijet që përmbajnë sheqer dhe acid, pasi ato do të dobësojnë dhëmbët tuaj. 
 • Mjeku do t'ju sigurojë një mbrojtës nate për ta mbajtur nëse bluani dhe shtrëngoni nofullën gjatë natës.
 • Nëse jeni duke menduar për zbardhimin e dhëmbëve tuaj, diskutoni me dentistin tuaj se cilat opsione janë në dispozicion për ju pa shkaktuar ndonjë dëm. 
 • Vizitat e rregullta janë të domosdoshme për të parandaluar çdo dëmtim. 

Çfarë Trajtimesh Mund Të Ofrojë Dentisti?

Ju do të flisni me dentistin tuaj për simptomat që po përjetoni gjatë periudhës së ekzaminimit. Pas kësaj, ata do të përpiqen të gjejnë rrënjën e ndjeshmërisë tuaj në mënyrë që të gjejnë trajtimin më të mirë të mundshëm. Për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave, stafi dentar mund të përdorë materiale specifike 'desensibilizuese' në dhëmbët që janë prekur. Dhëmbët e ndjeshëm mund të përfitojnë nga xhel ose shpëlarje me fluor. Për të krijuar njëfarë mbrojtjeje, ato mund të aplikohen në dhëmbë gjatë kontrolleve të shpeshta, një ose dy javë larg njëri-tjetrit. 

Mund të nevojiten seanca të shumta për të rregulluar ndjeshmërinë e dhëmbit. Nëse kjo nuk ju ndihmon, dentisti juaj mund të mbyllë ose mbushë qafën e dhëmbit, ku lidhet dhëmbi dhe mishi i dhëmbëve, për të fshehur dentinën e ekspozuar. Në rrethana më të rënda, dhëmbi mund të ketë nevojë të mbushet me rrënjë, por gjithçka mund të rregullohet, kështu që nuk duhet të shqetësoheni. 

FAQ

Kur Kanë Më Shumë Gjasa Dhëmbët Që Të Jenë Të Ndjeshëm?

Dhëmbët kanë më shumë gjasa të ndiejnë ndjeshmëri kur pini ose hani ushqim të ftohtë ose shumë të nxehtë dhe madje edhe kur ajri i ftohtë i prek dhëmbët tuaj. Ushqimet acidike dhe ëmbëlsirat gjithashtu shkaktojnë dhimbje dhe parehati. Ndonjëherë dhimbja është e vazhdueshme dhe shpeshherë mund të zhduket dhe rishfaqet sërish. 

Kur Duhet Të Vizitoj Dentistin Tim Për Ndjeshmërinë E Dhëmbëve?

Nëse keni provuar për disa javë dhe nuk keni pasur ndonjë përmirësim dhe dhimbja po bëhet e vazhdueshme, duhet të planifikoni një vizitë me dentistin tuaj, për të parë se cila është kursi më i mirë i veprimit. 

A Ka Ndonjë Gjë Që Duhet Të Shmang Nëse Kam Dhëmbë Të Ndjeshëm?

Shmangia e ushqimeve si akullorja dhe pijet e tjera të nxehta, të ftohta, të ëmbla ose acidike mund t'ju ndihmojë të parandaloni zhvillimin e ndjeshmërisë. Përdorni ujë të ngrohtë për të pastruar dhëmbët nëse keni ndjeshmëri gjatë përdorimit të ujit të ftohtë nga rubineti. Larja e rregullt e dhëmbëve është thelbësore pasi pamundësia për ta bërë këtë mund ta përkeqësojë çështjen. 

A Ka Ndonjë Gjë Që Mund Të Bëj Për Të Trajtuar Dhëmbët E Ndjeshëm Në Shtëpi?

Ka disa produkte pastë dhëmbësh në dispozicion që pretendojnë se reduktojnë shqetësimin e dhëmbëve të ndjeshëm. Përdorni pastën e dhëmbëve me fluor për të pastruar dhëmbët tuaj dy herë në ditë. Fërkojeni edhe në pjesët delikate. Koha që u duhet këtyre pastave të dhëmbëve për të filluar efektin mund të variojë nga disa ditë në disa javë, por padyshim do të ketë përmirësim. 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.