Çfarë e shkakton erën e keqe të gojës dhe si ta rregulloni atë?

Era e keqe e gojës prek rreth 25 për qind të njerëzve. Ka shumë shkaqe për halitozën, por shumica e tyre lidhen me higjienën orale. E njohur ndryshe si fetor oris ose halitoza, mund të çojë në siklet, shqetësim dhe ankth të rëndësishëm, por është mjaft e thjeshtë për t'u trajtuar. Ky artikull do të diskutojë shkaqet e mundshme të erës së keqe të gojës, diagnozën dhe trajtimin e saj.

Woman with halitosis.

Çfarë është halitoza?

Halitoza është një problem i zakonshëm që mund të çojë në shqetësime të rëndësishme psikologjike. Ka shkaqe dhe trajtime të ndryshme. Çdokush mund të jetë viktimë e erës së keqe të gojës. Statistikat tregojnë se 1 në 4 persona përjetojnë rregullisht erën e keqe të gojës.

Pas sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe prishjes së dhëmbëve, era e keqe e gojës është arsyeja e tretë më e përhapur pse njerëzit kërkojnë kujdes dentar. Çështja shpesh mund të hiqet me përdorimin e ndryshimeve të lehta të stilit të jetesës dhe ilaçe popullore, duke përfshirë lënien e duhanit dhe përmirësimin e higjienës dentare. Nëse era e keqe e gojës vazhdon ende, rekomandimi do të ishte të vizitoni një mjek për të vlerësuar shkaqet themelore.

Trajtimi

Teknika ose mënyra më e mirë për të shmangur ose reduktuar halitozën është higjiena e mirë orale. Kjo siguron që kavitetet të shmangen dhe zvogëlon shanset për sëmundje të mishrave të dhëmbëve. Rregulli i përgjithshëm është që individët të vizitojnë dentistin për kontrolle dhe pastrim të paktën dy herë në vit. Këshilla e dentistit mund të jetë përdorimi i pastës së dhëmbëve që përfshin një agjent antibakterial ose një gargarë antibakteriale. Si alternativë, nëse ekziston një sëmundje e mishrave të dhëmbëve, mund të kërkohet pastrim profesional për të pastruar grumbullimin e baktereve në xhepat midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.

Shkaqet

Disa shkaqe të mundshme të erës së keqe të gojës mund të jenë:

Smoking tobacco, a cause of bad breath.

Duhani

Çdo produkt duhani ka një lloj erë specifike nga goja. Për më tepër, ato mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, të cilat mund të jenë edhe arsye për erën e keqe të gojës.

Ushqimi

Ndarja e grimcave të ushqimit që ngecin në dhëmbë mund të çojë në erë. Disa ushqime, duke përfshirë qepën dhe hudhrën, gjithashtu mund të shkaktojnë erë të keqe. Pasi ato treten, produktet e tyre të ndarjes transferohen në gjak dhe mushkëri ku mund të ndikojnë në frymëmarrje.

Gojës së thatë

Funksioni natyral i pështymës është pastrimi i gojës. Kur goja është natyralisht e thatë ose është duke u tharë, ajo shkaktohet për shkak të një sëmundjeje specifike, siç është xerostomia, dhe mund të shfaqen erëra.

Poor dental hygiene, a cause of bad breath.

Higjiena e dhëmbëve

Përdorimi i pastrimit me fill dentar dhe larjes së dhëmbëve mund të sigurojë që të gjitha grimcat e vogla të ushqimit që grumbullohen dhe shpërbëhen ngadalë që prodhojnë erë të hiqen. Pllakëzat, shtresa ngjitëse bakteresh, krijohen nëse larja nuk është e vazhdueshme dhe e rregullt. Këto pllakëza mund të shkaktojë acarim të mishrave të dhëmbëve dhe inflamacion midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve të njohur si periodontitis. Për më tepër, protezat që nuk pastrohen siç duhet ose rregullisht mund të përmbajnë baktere që shkaktojnë erë të keqe.

Dietat drastike

Programet e agjërimit dhe me ushqime me pak karbohidrate janë mjaft në trend kohët e fundit. Por ajo që duhet të keni parasysh është se ato mund të gjenerojnë halitozë. Kjo është për shkak të ndarjes së kimikateve që prodhojnë yndyrna, përkatësisht ketoneve. Ketonet kanë një erë shumë të fortë.

Medikamentet

Disa medikamente mund të pakësojnë pështymën, për rrjedhojë, duke rritur erërat. Medikamente të tjera mund të prodhojnë vetë erëra pasi ato shpërbëhen dhe lëshojnë kimikate në frymëmarrje. Rastet përfshijnë nitratet e përdorura për trajtimin e anginës, disa qetësues, duke përfshirë fenotiazinat dhe disa kimikate të kimioterapisë. Njerëzit që konsumojnë suplemente vitaminash në doza të mëdha janë gjithashtu të prekshëm ndaj halitozës.

Patient with bad breath due to mouth, nose and throat conditions.

Gjendjet e gojës, hundës dhe fytit

Shpesh, gurë të vegjël të mbuluar me baktere mund të krijohen në bajame, në pjesën e pasme të fytit dhe të krijojnë erë. Për më tepër, inflamacioni ose infeksionet në fyt, gojë dhe sinuse, mund të jenë shkaku i erës së keqe të gojës.

Trup i huaj

Kjo është veçanërisht e dukshme tek fëmijët. Halitoza mund të jetë rezultat i individëve që kanë trupa të huaj të vendosur në zgavrën e hundës.

Sëmundjet

Disa sëmundje metabolike si kanceri ose dështimi i mëlçisë mund të jenë arsyeja e erës së keqe të gojës, sepse ato prodhojnë disa përzierje specifike kimikatesh. Për shembull, GERD ose sëmundja e refluksit gastroezofageal mund të shkaktojë halitozë për shkak të refluksit të vazhdueshëm të acideve të stomakut.

Diagnosis of bad breath causes at the dentist.

Diagnoza

Shpesh, një dentist do të nuhasë lehtësisht frymën e një individi me erë të keqe të dyshimtë dhe do ta vlerësojë erën duke përdorur një shkallë intensiteti prej gjashtë pikësh. Gërvishtja e pjesës së pasme të gjuhës mund të bëhet nga dentisti dhe ai ose ajo mund të nuhasë gërvishtjet duke parë se kjo zonë ndonjëherë mund të jetë burimi i erës. Ekziston një shumëllojshmëri sensorësh të rafinuar që mund të ndihmojnë në vlerësimin më të saktë të erës.

Ato përfshijnë sa vijon:

 • Halimetër: Një detektor për nivele të ulëta të squfurit.
 • Kromatografia e gazit: Një test matës për tre komponime të paqëndrueshme të squfurit: Metil mercaptan, sulfid hidrogjeni dhe dimetil sulfid.
 • Testi BANA: Një test për të matur nivelet e një enzime specifike të krijuar nga bakteret që shkaktojnë halitozë.
 • Testi i beta-galaktozidazës: Një test që mat nivelet e enzimës beta-galaktozidazë, e cila është zbuluar se lidhet me erën e gojës.

Më pas, dentisti do të jetë në gjendje të identifikojë shkakun e mundshëm të halitozës.

Gjashtë arsyet pse fryma juaj mund të ketë erë

Megjithëse era e keqe e gojës zakonisht mund të jetë vetëm një efekt anësor irritues i mëngjesit të ditës, fryma që mban erë mjaft të keqe, domethënë si jashtëqitje, mund të jetë një tregues i një gjendjeje të rëndë themelore:

Ka shumë shkaqe të mundshme të një erë të ngjashme me feces në frymëmarrje, duke përfshirë të tilla si një pengesë e zorrëve ose një dhëmb i abscesit.

Më poshtë do t'ju ofrojmë një përshkrim tërësisht të informuar të gjashtë shkaqeve më të zakonshme. Ne gjithashtu do të diskutojmë se kur është koha për të vizituar një mjek:

Bad breath due to poor oral hygiene.

Higjiena e dobët e gojës

Ushqimi që ka erë të fortë nuk është gjithmonë arsyeja e erës së keqe të gojës. Higjiena e dobët orale, nga ana tjetër, mund të çojë në një erë jashtëzakonisht të keqe, madje edhe në frymëmarrje që mban erë jashtëqitjeje.

Disa elementë kyç që mund të kontribuojnë në higjienën e pamjaftueshme orale përfshijnë:

 • Pastrim i rrallë
 • Gojë e thatë kronike
 • Irritim ose inflamacion i hundës, fytit ose gojës
 • Medikamente që mund të çojnë në tharje të gojës
 • Infeksionet e gojës
 • Pirja e duhanit ose përtypja e duhanit

Në rast se një individ ka përmirësuar shumë higjienën e tij orale dhe ka përdorur trajtime pa recetë, megjithatë, era e keqe e gojës vazhdon, është koha për të shkuar te një dentist.

Sinus infections, a cause behind bad breath

Infeksioni i sinusit

Sinuset janë pasazhe të mbushura me ajër në fytyrë. Kur lëngu futet në qoshe në sinuse, bakteret mund të grumbullohen, duke çuar në infeksion.

Ekzistenca e baktereve dhe mukusit të tepërt në sinuset mund të jetë arsyeja për të marrë frymë me erë si jashtëqitje.

Shenjat shtesë të një infeksioni të sinusit përfshijnë:

 • Drenazhi post-nazal
 • Ndjesia e pamjaftueshme e nuhatjes
 • Kollë që nxjerr mukozë
 • Dhimbje dhe presion në fytyrë
 • Lodhja
 • Ethe
 • Rrjedhje nga hunda

Duke pasur parasysh që viruset mund të çojnë në infeksione të sinuseve, antibiotikët nuk përshkruhen përgjithësisht, përveçse rasteve kur mjeku dyshon për një infeksion bakterial. Megjithatë, shenjat do të zgjidhen brenda pas pak ditësh me lëngje dhe pushim. Individët që përjetojnë infeksione kronike të sinusit duhet të kenë një diskutim me një mjek për të përcaktuar shkakun e gjendjes.

Bad breath due to gastroesophageal reflux disease.

Sëmundja e refluksit gastroezofageal

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERD) diagnostikohet nga mjeku sa herë që një individ përjeton refluks acidi herë pas here. Kjo përfshin rezervimin e acidit të stomakut në tubin ushqimor ose në ezofag.

Kur acidi i stomakut përzihet me ushqimin dhe bakteret, GERD mund të çojë në erë të keqe.

Disa shenja të tjera të GERD përfshijnë:

 • Urthi, ose e thënë thjesht: një ndjesi djegieje në gjoks ose fyt
 • Vështirësi gjatë gëlltitjes
 • Prishja e dhëmbëve
 • Nauze
 • Probleme gjatë frymëmarrjes
 • Të vjellura

GERD është një gjendje kronike që mund të shkaktojë probleme me stomakun, dhëmbët dhe frymëmarrjen. Çdo individ që kalon nëpër refluks të shpeshtë të acidit duhet të kërkojë kujdes mjekësor.

Dhëmb i abscesuar

Një dhëmb i abscesuar është ndër infeksionet më të rënda dentare dhe ndodh sa herë që pulpa brenda dhëmbit fillon të prishet. Kjo mund të rezultojë në një infeksion bakterial, i cili në vetvete mund të çojë në ënjtje, dhimbje, parehati dhe frymëmarrje që mban erë si jashtëqitje për shkak të grumbullimit të qelbit.

Ndërsa një dhëmb i abscesuar mund të mos ketë simptoma të dukshme derisa infeksioni të arrijë një nivel përparimi, një individ duhet të shkojë te dentisti për vizita kontrolli, edhe kur nuk ka simptoma.

Për trajtimin e një dhëmbi të abscesuar, rekomandimi i dentistit mund të jetë që t'i nënshtrohet një operacioni endodontik, një kanali rrënjë ose një nxjerrje dhëmbi (procedurë gjatë së cilës hiqet dhëmbi).

Bad breath due to prolonged vomitting.

Të vjella të tejzgjatura

Çdo individ që ka patur të vjellura për një periudhë më të gjatë se 24 orë, mund të vërejë se fryma e tij ka erë të thartë dhe të ngjashme me fecet. Era është shpesh rezultat i një kombinimi të:

 • Gojës së thatë
 • Komponentët acidikë të stomakut, të cilët kalojnë përmes gojës
 • Bakteret ose viruset që çojnë në të vjella

Të vjellat janë një mënyrë për të hequr qafe toksinat. Megjithatë, ekziston një sasi e kufizuar se sa të vjella janë të shëndetshme. Nëse një individ nuk është në gjendje të mbajë ndonjë pije ose ushqim ose ka pasur vazhdimisht të vjella për më shumë se 48 orë, ai duhet të shkojë menjëherë te mjeku për trajtim mjekësor urgjent. Për të parandaluar ose trajtuar dehidratimin, mund të nevojiten lëngje intravenoze.

Obstruksioni i zorrëve

Obstruksioni i zorrëve ndodh sa herë që zorrët (qofshin ato të voglat apo të mëdhat) bllokohen dhe nuk janë në gjendje të lëvizin ushqimin e tretur nëpër trup.

Kur zorra bllokohet, jashtëqitja rikthehet, duke rezultuar në një frymëmarrje që mban erë si jashtëqitje. Në rastet më të rënda, një individ mund të vjellë edhe fece.

Lëvizshmëria e dobët e zorrëve, shenjat nga një operacion, apo edhe një tumor, të gjitha mund të jenë shkaku i pengesave të zorrëve. Në disa raste të tjera, një pengesë mund të vijë si rezultat i problemeve të murit të zorrëve, të shkaktuara nga sëmundja e Crohn. Një problem tjetër që çon në bllokimin e zorrëve mund të jenë objektet e gëlltitura.

Duke shtuar në frymëmarrjen me erë të keqe, një individ me pengim të zorrëve mund të kalojë:

 • Dhimbje barku
 • Fryrje barku
 • Pamundësi për të nxjerrë gazra
 • Nauze
 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Të vjella

Obstruksionet e zorrëve nuk duhet të merren lehtë duke pasur parasysh se ato shpesh mund të jenë kërcënuese për jetën. Çdo person që dyshon se ka një pengesë duhet të kërkojë kujdes urgjent mjekësor.

Pasi të kryhet një ekzaminim fizik, një mjek ka shumë të ngjarë të këshillojë imazherinë, siç është skanimi (CT), në mënyrë që të krijojë një ide më të mirë dhe të ketë një vështrim më të mirë në zorrët dhe të përcaktojë arsyen pas pengimit.

Shpesh, mund të ketë një futje të një tubi përmes hundës në traktin tretës për të ndihmuar në largimin e gazit të tepërt nga stomaku dhe zorrët. Një veprim i tillë mund të lehtësojë shenjat dhe mund të zvogëlojë nevojën për ndërhyrje.

Megjithatë, pengesat më të rënda të zorrëve, të tilla si ato që vijnë si rezultat i cikatriceve kirurgjikale, mund të kenë nevojë për kirurgji për heqjen e obstruksionit. Një mjek mund të duhet gjithashtu të heqë një pjesë të zorrëve.

Bowel obstruction, a possible cause for bad breath.

Përmbledhje

Era e keqe e gojës është një ankesë shumë e zakonshme dhe ka shumë arsye që çojnë në të. Në shumicën e rasteve, kjo ndodh për shkak të pranisë së shumë baktereve të dëmshme në gojë.

Ekziston një gamë e gjerë kurash natyrale që individët mund t'i përdorin për të qetësuar erën e keqe të gojës. Shumica e këtyre ilaçeve bimore janë të mbështetura shkencërisht, edhe pse disa kanë nevojë për shumë më tepër hetim. Fryma e keqe e vazhdueshme ose halitoza mund të jenë shpesh një tregues i prishjes së dhëmbëve ose sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Individët duhet të vizitojnë një mjek dentar sa herë që mendojnë se këto kushte janë arsyeja e halitozës.

Më e pazakontë, era e keqe e gojës mund të jetë një tregues i një gjendjeje më të rëndë shëndetësore. Individët që kanë shqetësime në lidhje me shkakun e erës së keqe të gojës duhet të vizitojnë një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip