Zbardhimi i Dhëmbëve: Mënyrat më të mira!

Buzëqeshja e bukur fiton gjithmonë përshtypjet dhe është një nga karakteristikat themelore të një personi që vërehet fillimisht nga të gjithë. Përmirësimi i pamjes së buzëqeshjes suaj për sa i përket ngjyrës së dhëmbëve arrihet përmes zbardhimit të dhëmbëve, e cila është një teknikë estetike jo invazive që synon të heqë njollat nga dhëmbët në mënyrë që ata të bëhen më të bardhë.

Çfarë është Zbardhimi i dhëmbëve?

Zbardhimi i dhëmbëve është një trajtim dentar kozmetik i thjeshtë, pa dhimbje, i cili përpunohet shpejt dhe sigurt, që synon të përmirësojë ngjyrën e dhëmbëve të pacientit. Kjo procedurë funksionon vetëm në dhëmbë natyralë dhe është 100 për qind e sigurt, nën mbikëqyrjen e një dentisti të trajnuar në mënyrën e duhur. Në fund, rezultati do të jetë një buzëqeshje më e bardhë dhe më e ndritshme për pacientin.

Cilët janë Faktorët që Mund të Lidhen me Ndryshimin e Ngjyrës së Dhëmbit?

Faktorët që lidhen me ndryshimin e ngjyrës së dhëmbëve janë si më poshtë:

 • Mosha: ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis moshës dhe ngjyrës së dhëmbëve. Me kalimin e kohës, dhëmbët bëhen më të errët, si pasojë e konsumimit dhe akumulimit të pigmenteve.
 • Zakonet e të ushqyerit: konsumimi i shpeshtë i kafesë, verës së kuqe, çajit, por edhe pijeve joalkoolike, pijeve, karotave, portokalleve, panxharit, si dhe agrumeve apo uthullës në përgjithësi, kontribuojnë në gërryerjen e smaltit. Mos harroni se çdo ushqim që ndot rrobat e bardha, i ngarkon dhëmbët me pigmente.
 • Pirja e duhanit: nikotina lëshon pigmente kafe të cilat thithen ngadalë në strukturën e dhëmbit dhe shkaktojnë njolla.
 • Barnat - Kimikatet: përdorimi i tetraciklinës gjatë formimit të dhëmbëve, prodhon njolla gri të errëta ose kafe që janë të vështira për t'u hequr. Konsumimi i tepërt i fluorit mund të shkaktojë gjithashtu edhe njolla të bardha.
 • Traumat / Plagët: Goditjet në rënie si dhe dëmtime të tjera mund të shkaktojnë çarje të mëdha në dhëmbë, të cilat nga ana tjetër mund të grumbullojnë sasi të mëdha njollash ose mbetjesh.
 • Kimikatet: të tilla si droga, përdorimi i gjerë i tetraciklinës, klorheksidinës dhe abuzimi me fluorin, të cilat shkaktojnë ndryshimin e ngjyrës së dhëmbëve.
 • Lëndimet nga rrëzimi: sepse krijojnë çarje në dhëmbë që favorizojnë grumbullimin e mbetjeve ose njollave.

Si Funksionon Zbardhimi i Dhëmbëve?

Zbardhimi i dhëmbëve përpunohet duke aplikuar disa xhel zbardhues në dhëmbët e pacientit. Ndikon në molekulat organike me shumë ngjyra që shfaqen midis kristaleve të hidroksiapatitit të smaltit të dhëmbëve ose në pjesën kufitare midis smaltit dhe dentinës si dhe i pakëson ato në mënyrë që të largohen nga smalti i dhëmbit. Ato molekula organike u japin dhëmbëve një pamje të njollosur.

Për njollat sipërfaqësore të dhëmbëve, vendoseni xhelin zbardhues për 30 deri në 60 minuta në sipërfaqen e dhëmbit.

Megjithatë, për njollat e thella që fillojnë nga pjesa e brendshme e dhëmbit, siç është rasti me dhëmbët e vdekur ose të denervuar. Pas kësaj, xheli zbardhues duhet të vendoset në pjesën e brendshme të pjesës së pulpit dhe disa herë në kanalin e rrënjës, domethënë duhet të hapet një vrimë dhe të vendoset brenda dhëmbit dhe më pas të mbyllet dhëmbi. Kjo duhet të përsëritet dy ose tre herë në javë. Procesi i zbardhimit së dhëmbëve vazhdon derisa këto molekula organike të zbardhen plotësisht.

Procesi i zbardhimit funksionon më mirë dhe zbardh dhëmbët tuaj kur pigmentet janë në nuancën e verdhë ose kafe. Kur dhëmbët janë në nuancën gri atëherë është e vështirë apo edhe e pamundur të zbardhen dhëmbët e pacientit.

Mënyrat e Zbardhimit të Dhëmbëve

Para çdo procesi të zbardhimit të dhëmbëve, dhëmbët duhet të pastrohen në klinikën dentare. Ekzistojnë tre metoda të zbardhimit të dhëmbëve që janë cilësuar si më të përshtatshmet:

 • Seanca me përdorimin e një llambë LED në klinikën dentare, e cila ndihmon në depërtimin më të mirë të xhelit zbardhues. Kjo nga ana tjetër shpërbëhet, duke lejuar që oksigjeni të hyjë në smaltin dhe dentinën e dhëmbëve tuaj. Në varësi të ngjyrës dhe gjendjes së dhëmbëve të pacientit, mund të përmirësojë ngjyrën e tyre deri në 8 ton më të bardhë duke u mbështetur në gjendjen e dhëmbëve dhe dëshirën e pacientit.
 • Splinta që pacienti mund t'i përdorë në shtëpinë e tij gjatë natës. Dentisti bën matjet e nofullës së sipërme dhe të poshtme të pacientit, për të bërë splinat (nofullat) që të përshtaten në mënyrë të përsosur në gojën e tij. Që atëherë, ai siguron materialin zbardhues dhe e informon atë për mënyrën e saktë të aplikimit të tij.
 • Kombinimi i dy metodave që përmendëm më sipër, nga të cilat do të lindë një rezultat i shkëlqyer estetik.

Procesi i Zbardhimit së Dhëmbëve

Paraprihet nga fotografimi i dhëmbëve të pacientit, para zbardhimit së dhëmbëve. Më pas, vazhdohet në skemën e specializuar të ngjyrave që ekziston në klinikën dentare dhe gjithmonë në bashkëpunim me pacientin, dentisti gjen tonin e ngjyrave të dhëmbëve të tij.

Kjo pjesë ndiqet nga heqja e pllakës dentare, veçimit të mishrave të dhëmbëve si dhe indeve të buta të kavitetit oral. Më pas në dhëmbët tuaj shtohet xheli zbardhues i cili dallohet kur pacienti buzëqesh. Pra, xheli zbardhues aplikohet për rreth 30 minuta dhe vlerësojmë se çdo trajtim do të zgjasë rreth 60 minuta.

A Mund të Bëjnë të Gjithë Zbardhimin e Dhëmbëve?

Ka njerëz tek të cilët duhet të shmanget zbardhimi i dhëmbëve. Këtij grupi njerëzish i përkasin pacientët me sëmundje të mishrave të dhëmbëve – si gingiviti, periodontiti – si dhe pacientët me punë të gjerë protetike dhe shumë okluzione.

Mënyrat që Mund t'ju Ndihmojnë të Ruani Rezultatin

Janë disa hapa që pacienti mund të ndjekë, për të ruajtur rezultatin për një periudhë më të gjatë kohore. Këto hapa përfshijnë:

 • Higjiena e mirë orale (larja e dhëmbëve pas çdo vakti)
 • Pastrimi i dhëmbëve me fill dentar (heq pllakën dhe mbetjet e ushqimit që qëndron midis dhëmbëve)
 • Konsumoni çamçakëz pa sheqer (rrit rrjedhjen e pështymës dhe pastron sipërfaqet e dhëmbëve) pas ngrënies, kur nuk keni furçë dhëmbësh me vete
 • Kushtet e mira ushqyese (shmangia e ushqimeve dhe pijeve që njollosin dhëmbët)
 • Ndaloni ose të paktën reduktoni pirjen e duhanit
 • Aplikimet vjetore të mirëmbajtjes së zbardhimit të dhëmbëve në zyrën e dentistit
 • Përdorimi i reduktuar i solucioneve orale që përmbajnë klorheksidin

A është Zbardhimi i Dhëmbëve një Procedurë e Sigurt për Dhëmbët e Mi?

Pyetja e mësipërme është ndoshta pyetja më e shpeshtë që dëgjojmë nga pacientët që po mendojnë të bëjnë zbardhimin e dhëmbëve për herë të parë. Sigurisht që është një proces i sigurt, përderisa plotësohet nga një staf i specializuar stomatologësh që përmban produkte të certifikuara. Në pacientë të caktuar, dentisti do të gjykojë dhe do të vendosë që së fundmi të administrojë suplemente fluori ose kalciumi përveç zbardhuesit, i cili do të ndihmojë në ndjeshmërinë që mund të shkaktojë nevojën e një trajtimi tek pacientët.

A Mund të Ha apo Pi Çfarë të Dua Gjatë Procedurës së Zbardhimit?

Këshillohet që gjatë procedurës së zbardhimit së dhëmbëve të shmangni disa ushqime që kanë shumë pigment. Këto produkte përfshijnë çajn e zi dhe përgjithësisht pije, kafe, pije energjike që pinë atletët, madje edhe verë të kuqe dhe të bardhë, salcë soje, uthull balsamike, kola, dhe në fund fruta dhe perime të kuqe – si qershitë, luleshtrydhet, manaferrat, rrushi i kuq, panxhari dhe kështu me radhë.

IA është Zbardhimi i Dhëmbëve një Procedurë e Dhimbshme?

Zbardhimi i dhëmbëve është në pjesën më të madhe një procedurë pa dhimbje, por ndonjëherë mund të krijohen disa ndjeshmëri në dhëmbët tuaj, sepse ata mund të gërryhen, të kenë rrënjë të zhveshura, të kenë çarje të thella dhe të shumta, dhe ndonjëherë disa pacientë kanë dhëmbë shumë të ndjeshëm.
Shumë herë, pacientët e përdorin xhelin për më shumë kohë, duke shkelur udhëzimet e stomatologut ose duke vendosur shumë xhel në splinat që përdorin në procesin e zbardhimit në shtëpi, gjë që rezulton në butësi në mishrat e dhëmbëve. Më pas ajo që mund të bëhet është që pacienti të marrë një qetësues ose të ndërpresë procedurën për një ose dy ditë ose edhe të reduktojë përqendrimin e agjentit zbardhues dhe në përgjithësi të konsultohet me dentistin e tij.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.