6 Ushqime që Janë të Dëmshme për Dhëmbët Tuaj 

Keni menduar ndonjëherë nëse ushqimet që konsumojmë nuk janë aq të “pafajshme” dhe përkeqësojnë prishjen e dhëmbëve tuaj? Por, cilat ushqime mund të prishin dhe dëmtojnë dhëmbët tanë? Ka ushqime që veprojnë pozitivisht dhe të tjera që dëmtojnë shëndetin tonë oral. Megjithatë, parandalimi është trajtimi më i mirë.

Ne do të përmendim 6 ushqime që janë të dëmshme për shëndetin tuaj oral. Megjithatë, nuk është e nevojshme t'i përjashtoni ato ushqime nga dieta juaj, por do të ishte më mirë t'i konsumoni me limit sepse dëmtojnë dhëmbët dhe dhëmballët tuaja. 

Këtu janë 6 ushqimet që kanë një ndikim negativ në shëndetin tonë oral.

  1. Sheqeri

Duhet të theksojmë se një dietë e vazhdueshme e cila përmban një sasi të madhe sheqeri lejon që “popullata” bakteriale të shumohet dhe të prodhojë acid i cili tret smaltin. Pra, kjo do të thotë që ushqimet që përmbajnë më shumë se 20% sheqer si dhe ëmbëlsirat si rrushi i thatë, ëmbëlsirat turke, lëpirëset dhe ëmbëlsirat që ngjiten nëpër dhëmb, qëndrojnë në dhëmbë për më shumë orë, veçanërisht nëse është mbrëmje dhe nuk i lajmë dhëmbët, duke rezultuar në llojin e kariesit të tyre më të lehtë.

Food & Drink 101: Important information on Alcohol absorption and  metabolism. – GETSOBARS
  1. Pije Alkoolike, Pije të Gazuara, Kafe dhe Duhan

Pirja e duhanit nuk është vetëm një faktor që shkakton probleme shëndetësore fizike, por është edhe shkaktar i problemeve të shumta të shëndetit oral. Përveç pigmenteve dhe njollave që u shkakton dhëmbëve tanë, si rezultat i të cilave ato padyshim kanë nevojë për pastrimin e pigmenteve dhe zbardhuesve – duhani krijon një erë të keqe në gojën tonë. Kjo merret seriozisht në konsideratë në vlerësimin e rasteve të implantit, nëse pacienti është duhanpirës i rëndë.

Në rastet e sëmundjeve periodontale apo shqetësimeve që trajtohen, duhani ka një efekt ngadalësues në shkallën e shërimit të indeve. Duhanpirësit vlerësohet të kenë 7 herë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje periodontale sesa jo duhanpirësit.

Barnat shpesh kanë simptoma klinike në gojë nga efektet anësore si goja e thatë, ulçera, shija e keqe dhe këto efekte anësore janë një problem madhor për moshën e 3-të që statistikisht merr më shumë mjekime.

Australian supermarket tomato sauces tasted and rated – and how to cook  with them | Australian food and drink | The Guardian
  1. Salcë Domateje dhe Ketchup

Salcat me bazë domate mund të njollosin dhëmbët tuaj për shkak të niveleve të larta të aciditetit që gjenden në domate. Mos harroni të hani ushqime të tilla si marule, lakër apo brokoli paraprakisht, për të formuar një “mbulesë mbrojtëse” në dhëmbë dhe për të reduktuar ngjyrën e tyre. Sidoqoftë, asgjë nuk do të parandalojë plotësisht formimin e njollave të domates.

Favorite Crackers | POPSUGAR Food
  1. Crackers - Krakers

Karbohidratet e përpunuara, si krakersat e njohura, konvertohen lehtësisht në sheqer në gojën tuaj, duke siguruar shumë ushqim për bakteret e gojës që prishin dhëmbët tuaj. Përveç kësaj, kur i përtypni, krijoni një tul që ngjitet në dhëmbë dhe midis tyre, duke i shkatërruar përfundimisht. Megjithatë, ata që i konsumojnë herë pas here, nuk duhet të kenë frikë, sidomos kur kujdesen për higjienën e gojës pas çdo paketimi krakersash.

6 Sweet Wine Myths You Should Unlearn | Food & Wine
  1. Vera

Ekspertët thonë se atë që nuk dëshironi të njollosi mbulesën tuaj të bardhë, nuk dëshironi të “njollos” edhe dhëmbët tuaj. Kromogjenët që përmbahen në verën e kuqe, në vazhdimësi prodhojnë substanca që çngjyrosin dhëmbët tuaj. Për më tepër, taninat e verës së kuqe thajnë gojën, duke krijuar edhe më shumë njolla në dhëmbë. Megjithatë, “armiku” nuk është vetëm vera e kuqe, por edhe e bardha, e cila përmban acide që lejojnë njollat nga ushqimi apo pijet e tjera të bëjnë punën e tyre “në mënyrë më të imët”.

In a pickle: How to prep a Turkish pantry | Daily Sabah
  1. Turshitë

Turshitë kanë nevojë për pak acid për t'u përgatitur, i cili u jepet nga uthulla dhe është thelbësore për procesin e acidifikimit. Kjo është ajo që i jep turshive shijen e tyre të thartë, të kripur dhe i bën ato të dëshiruara për qiellzën tonë dhe në të njëjtën kohë është e njëjta gjë që dëmton smaltin e dhëmbëve tanë. 

Një studim i bërë në vitin 2004 me 418 14-vjeçarë në Anglinë veriperëndimore (Birmingham) zbuloi se turshitë shkaktonin problemet më të rëndësishme me korrozionin e smaltit të dhëmbëve nga shumica e ushqimeve të ngurta të testuara. Përveç kësaj, u zbulua se fëmijët që konsumonin turshi më shumë se një herë në ditë kishin një shans të rritur përkeqësimi në rreth 85%.

Tani që e dimë se cilat ushqime janë të dëmshme për dhëmbët tanë, do të ishte më mirë që të gjithë t'i lajnë dhëmbët çdo ditë (mundësisht tre herë në ditë), pas ngrënies dhe veçanërisht ushqimet e përmendura më sipër. Të gjithë e dimë se: parandalimi është më i mirë se kurimi.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth shërbimeve dhe trajtimeve dentare në Tiranë, Shqipëri, mund të na kontaktoni nëpërmjet telefonit ose emailit. 

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

Eksploroni më shumë artikuj

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.