Si t'i pastroni dhëmbët me fill dentar? Këshilla për një shëndet më të mirë oral

Jeni ndër ata njerëz që rregullisht lajnë dhëmbët dy herë në ditë, shmangin ushqimet me sheqer dhe vizitojnë dentistin për kontrolle rutinë. Pyetja është, a duhet ende të përdorni fillin dentar? Një përgjigje e shkurtër: Po. Të paktën një herë në ditë. Pastrimi me fill dentar është me shumë mundësi arma e vetme më kritike kundër pllakëzave, baktereve ngjitëse që ngjiten në sipërfaqet e dhëmbëve. Pllakëzat janë arsyeja kryesore pas prishjes së dhëmbëve; janë gjithashtu ato që çojnë në periodontit ose sëmundje të mishrave të dhëmbëve, erën e keqe të gojës dhe shumë sëmundje të tjera orale. Larja me furçë është një pikënisje e mirë, por përdorimi i fillit dentar ndihmon në heqjen e pllakëzave në vende ku furça nuk mund të arrijë, si p.sh. boshllëqe të vogla midis dhëmbëve dhe nën mishrat e dhëmbëve. Për më tepër, ndihmon në lustrimin e sipërfaqeve të dhëmbëve dhe zvogëlon shanset për sëmundje të mishrave të dhëmbëve.

Disa njerëz mendojnë se nuk kanë kohë për të përdorur fillin dentar, por sapo të mësojnë se si ta bëjnë atë siç duhet, ata do të kuptojnë se pastrimi me fill kërkon vetëm disa minuta nga dita e tyre. Nëse keni vendosur të përdorni fill dentar vetëm një herë në ditë, më e mira do të ishte ta bënit para se të shkoni në shtrat, para gjumit. Kjo për faktin se ka më pak pështymë të pranishme në gojë gjatë gjumit. Do të thotë, pllakëzat janë shumë më të dëmshme dhe më të përqendruara. Nëse nuk keni mësuar kurrë se si të pastroni siç duhet duke përdorur fillin dentar, më poshtë do t'ju tregojmë udhëzues hap pas hapi duke përfshirë disa këshilla shumë të thjeshta për t'ju ndihmuar të bëni një punë më të mirë.

Proper Flossing Technique for optimal dental health.

Teknika e duhur e pastrimit me fill dentar

 • Prisni një copë filli dentar përafërsisht 0,5 cm dhe rrotullojeni rreth gishtave të mesit të të dy duarve, duke lënë një hapësirë të vogël prej rreth 0,1 cm. Kjo do t'ju mundësojë të përdorni kombinime të ndryshme të gishtërinjve të mëdhenj dhe treguesve për të vendosur siç duhet fillin dentar midis dhëmbëve për të gjitha zonat e gojës.

KËSHILLË: Gabimi gjithnjë e më i zakonshëm që bëjnë njerëzit është shtrëngimi i buzëve dhe faqeve gjatë përdorimit të fillit dentar, duke mos lënë hapësirë për gishtat që të futen në gojë. Buzët dhe faqet tuaja duhet të jenë të relaksuara.

 • Më pas, drejtojeni fillin dentar me kujdes në hapësirën e lirë midis dhëmbëve.

KËSHILLË: Kini kujdes që të mos këputni fillin dentar në mishrat e dhëmbëve gjatë futjes, pavarësisht se boshllëku është i ngushtë. Një lëvizje e mirë për t'u përdorur është lëvizja e anësore, e cila ndodh vetëm kur filli dentar rrëshqet me kujdes midis dhëmbëve.

 • Ekzistojnë dy anë për çdo vend të lirë midis dhëmbëve dhe secila anë duhet të pastrohet veçmas me fill dentar për të mos dëmtuar trekëndëshin e indit të mishit të dhëmbëve. Filli dentar duhet të lëvizë lart e poshtë sipërfaqes së dhëmbit, duke siguruar që të zbresë në vijën e mishrave të dhëmbëve dhe më pas deri në pikën më të lartë të kontaktit midis dhëmbëve. Presioni duhet të ushtrohet me gishtin larg nga trekëndëshi i mishit të dhëmbëve, duke e lejuar atë të përkulet rreth anës së dhëmbit dhe duke formuar shkronjën C me fillin dentar.

KËSHILLË: Gishtat tuaj duhet të jenë sa më afër të jetë e mundur me pjesën e përparme dhe të pasme të dhëmbit, në mënyrë që të dy gishtat të jenë në gjendje të lëvizin në unitet lart e poshtë përpara se të dëgjoni një tingull të pastër kërcitës. Kjo është shumë më e lehtë për t'u arritur duke përdorur fillin e parrëshqitshëm. Ju do të keni shumë më tepër kontroll mbi përdorimin e fillit dentar nëse ka një sasi të vogël filli midis gishtërinjve tuaj.

 • Më pas, lëvizni gishtat në zonën e kontaktit të sipërm midis dhëmbëve dhe rrëshqisni në anën tjetër të vendit të lirë. Presioni duhet të ushtrohet me gishta në drejtim të kundërt dhe të përsëritet. Lironi pak fillin e ri nga gishti dhe merrni fillin e përdorur në gishtin tjetër.
 • Përsëriteni procesin në hapësirën ngjitur midis dhëmbëve. Punoni rreth gojës dhe mbani në mend të bëni të njëjtën gjë me anët e pasme të dhëmballëve të fundit.
Woman with braces flossing her teeth.

Cila është mënyra më e mirë për të pastruar aparatet ortodontike me fill dentar?

Përdorimi i fillit dentar për aparatet ortodontike kërkon shumë më tepër kohë sesa përdorimi i fillit dentar kur nuk ka aparate ortodontike dhe mund të jetë mjaft i ndërlikuar. Në rast se përdorni fill dentar rregullisht, jepini vetes 10 deri në 15 minuta për të pastruar dhëmbët me fill dentar.

Për të përdorur këtë teknikë, zgjidhni fillin e rrëshqitshëm, i cili ka shumë më pak gjasa të ngecë në aparatet tuaja ortodontike ose t'i copëtojë ato.

Udhëzime për pastrimin me fill dentar për aparatet ortodontike

 1. Shkëpusni rreth 0,5 deri në 0,6 cm fill dentar të rrëshqitshëm.
 2. Për t'u siguruar që filli dentar të arrijë aty ku dëshironi, qëndroni përpara një pasqyre.
 3. Filloni duke e futur fillin dentar midis dhëmbëve dhe telit kryesor. Për të lëvizur lehtë fillin dentar, rrotulloni skajet e lirshme të fillit dentar rreth gishtave tregues.
 4. Shtyjeni fillin dentar midis dy dhëmbëve duke vazhduar butësisht. Më pas, lëvizni fillin dentar lart e poshtë përgjatë anëve të të dy dhëmbëve.
 5. Sa herë që jeni duke punuar në dhëmbët e sipërm, përpiquni të krijoni një U me kokë poshtë me fillin dentar. Për ta bërë këtë, provoni të ngjiteni në anën e një dhëmbi të vetëm derisa të arrini vijën e mishit të dhëmbëve. Më pas, rrëshqitni fillin dentar poshtë anës së dhëmbit ngjitur.
 6. Me kujdes hiqni fillin dentar nga prapa telit. Përmbahuni nga nxjerrja e fillit dentar nga dhëmbi, duke qenë se mund të çojë në një zhvendosje të telit.
 7. Tani, vazhdoni me dy dhëmbët pasardhës, duke përdorur të njëjtën metodë derisa të keni përdorur fill dentar midis të gjithë dhëmbëve tuaj.

Kur duhet të pastroni midis dhëmbëve?

Sa herë duhet të përdorni fillin dentar brenda një jave? Shoqatat dentare në mbarë botën këshillojnë pastrimin e dhëmbëve me fill dentar të paktën një herë në ditë. Për njerëzit me sëmundje të mishrave të dhëmbëve, rekomandohet ta bëjnë atë më shpesh.

Shumë njerëz preferojnë përdorimin e fillit dentar pas larjes së dhëmbëve, ndërsa të tjerë preferojnë ta bëjnë më parë. Ajo që është thelbësore është pastrimi i këtyre hapësirave çdo ditë.

Woman flossing her teeth for optimal gum health.

Pse pastrimi midis dhëmbëve më shkakton gjakderdhje të mishrave të dhëmbëvë?

Kur nuk bëhet rregullisht, pastrimi midis dhëmbëve mund të jetë shkaku i gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve. Mospastrimi i pllakëzave të krijuara nga këto vende të lira mund të çojë në inflamimin e indit të brishtë të mishit të dhëmbëve dhe gjakderdhjen kur stimulohet nga përdorimi i fillit dentar.

Megjithatë, gjakderdhja nuk do të thotë se duhet të ndaloni pastrimin midis dhëmbëve. Mund të jetë një tregues për të përdorur fillin dentar më shpesh. Nëse mishrat e dhëmbëve vazhdojnë të rrjedhin gjak, edhe me pastrim të mirë të përditshëm me fill dentar, zgjidhja më e mirë do të ishte të vizitoni dentistin tuaj për t'u siguruar që dini se si t'i pastroni mishrat me fill dentar si duhet dhe se nuk ka shkaqe të tjera për gjakderdhjen.

Kini parasysh, mishrat e shëndetshëm nuk rrjedhin gjak.

Llojet e fillit dentar

Filli dentar vjen në gamë të gjerë. Lloji i fillit dentar që përshtatet më mirë për ju varet nga preferencat tuaja, nëse keni aparate ortodontike apo ura, dhe sasia e hapësirës së lirë midis dhëmbëve tuaj.

Disa fille dentare janë më të lehta për t'u përdorur në hapësira të ngushta, ndërsa të tjerët janë më të lehtë për t'u përdorur në hapësira më të gjera.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të fillit dentar si:

 • Shiriti dentar. Më i gjerë në madhësi dhe i sheshtë si një fjongo, shiriti dentar e bën më të lehtë punën për ata që kanë boshllëqe ose hapësira të mëdha midis dhëmbëve ose aparatave të tyre ortodontike.
 • Filli dentar standard. Në gjendje të futet midis dhëmbëve, filli dentar standard është një fije e hollë najloni. Ai vjen në varietete të ndryshme si i rrëshqitshëm dhe i parrëshqitshëm ose i aromatizuar dhe pa aromë. Në rast se dhëmbët tuaj janë më afër njëri-tjetrit, filli dentar me një shtresë dylli (i rreëshqitshëm) e bën më të lehtë hyrjen mes tyre.
 • Super fill dentar. Të aftë për të punuar me ura, boshllëqe dhe aparate ortodontike, fillet super kanë tre komponentë: një fill dentar sfungjeri që pastron përreth aparateve, një fund të ngurtësuar që kalon me fill dentar nën aparat dhe fillin dentar të zakonshëm që eliminon pllakëzat poshtë vijës së mishrave të dhëmbëve.
Dental floss and toothbrush.

Floseta

Një zgjidhje alternative për fillin dentar është një fije dentare ose floesta. Ato janë të pajisura me doreza që kanë një kthesë në një skaj që mban një copë filli dentar. Këto mund të ndihmojnë:

 • Prindërit që përpiqen të pastrojnë dhëmbët e fëmijëve të tyre
 • Fëmijët që përpiqen të mësojnë se si të pastrojnë siç duhet dhëmbët e tyre
 • Të rriturit që kanë vështirësi të arrijnë në çdo anë të gojës
 • Njerëzit që kanë aftësi të ulëta motorike

Në çfarë moshe duhet të fillojnë fëmijët të përdorin fill dentar?

Në momentin që dhëmbët e fëmijëve kanë të paktën dy dhëmbë që prekin krah për krah, prindërit duhet të fillojnë t'i pastrojnë dhëmbët e tyre me fill dentar. Kjo ndodh rreth vitit të dytë.

Një këshillë e thjeshtë është ta vendosni fëmijën tuaj të shtrihet në prehër ose në shtrat, pasi kjo mund të ndihmojë për të parë dhe për të arritur çdo pjesë të gojës. Me rritjen e fëmijëve dhe përmirësimin e aftësive të tyre të shkëlqyera motorike, ata mund të fillojnë të përdorin fillin dentar vetë. 

Furça interdentale

Një zgjidhje dhe mundësi e lehtë për t'u përdorur për pastrimin me fill dentar janë furçat interdentale. Ato janë mjaft të ngjashme me furçat e vogla. Përfshijnë një dorezë të shkurtër të ngjitur në një tel fleksibël dhe të hollë, të mbuluar me qime të buta. Puna e tyre është të pastrojnë ushqimin, bakteret dhe pllakëzat midis dhëmbëve. Vijnë në një gamë të gjerë madhësish dhe çdo furçë mund të përdoret shumë herë përpara se të hidhet në kosh.

Furçat interdentale mund të jenë shumë më efikase sesa filli i zakonshëm dentar për pastrimin midis dhëmbëve. Ato mund të jenë të dobishme për ata me probleme motorike të imëta, aparate ortodontike ose vende të lira të mëdha midis dhëmbëve ku filli dentar nuk është në gjendje të mbushë saktë boshllëkun. Ato mund të jenë një alternativë shumë e mirë për ata njerëz që nuk janë adhurues të përdorimit të fillit dentar.

Nëse jeni në mesin e atyre që mbajnë aparate ortodontike dhe nuk jeni në gjendje të përdorni fillin dentar, furçat ninterdentale mund të jenë një alternativë fantastike për pastrimin midis dhëmbëve, krahas kllapave dhe telave.

Si të zgjidhni furçën interdentale me madhësinë e duhur?

Furçat interdentale vijnë në madhësi të ndryshme. Madhësia më e përshtatshme do t'ju ofrojë përfitimet më të mëdha. Qimet duhet të vendosen fort, por lirisht midis dhëmbëve. Për shtyrjen e furçës midis dhëmbëve duhet ushtruar vetëm një presion i lehtë.

Hapësirat midis dhëmbëve gjithashtu mund të ndryshojnë në madhësi, kështu që mund të jetë e nevojshme të përdoren madhësi të ndryshme furçash për rajone të ndryshme në gojë.

Nëse nuk jeni të sigurt për madhësinë e furçës interdentale që duhet të përdorni, gjithmonë mund të pyesni dentistin tuaj i cili do të jetë në gjendje t'ju tregojë se cilën të zgjidhni si dhe t'ju tregojë se si t'i përdorni ato.

Man using a flossette for his teeth.

Teknikat e përdorimit të furçës interdentale

Mjeku dentar mund t'ju ofrojë udhëzime operacionale për mënyrën e përdorimit të duhur të furçës interdentale, megjithatë, më poshtë janë disa këshilla bazë për t'u ndjekur:

 • Hiqni kapakun e plastikës nga furça.
 • Mbajeni furçën interdentale midis gishtit tregues dhe gishtit të madh.
 • Vendoseni furçën me kujdes në hapësirën e lirë në formë trekëndëshi midis dhëmbëve me një lëvizje të butë të përdredhjes ose shtrëngimit.
 • Filloni ta shtyni furçën nëpër hapësirë dhe më pas ta tërhiqni. Përsëriteni disa herë për çdo hapësirë të vetme.
 • Shpëlajeni furçën duke përdorur ujë pas pastrimit të çdo hapësire.
 • Lakoni butësisht telin për të pasur akses më të mirë në disa rajone. Kjo është një teknikë veçanërisht e mirë për mënyrën e pastrimit të dhëmbëve të pasmë me fill dentar.
 • Pasi të keni mbaruar, shpëlani qimet dhe vendosni përsëri kapakun e plastikës.

Shmangni kruajtësit e dhëmbëve

Kruajtësit e dhëmbëve nuk këshillohen për pastrim midis dhëmbëve. Përdorimi i ashpër i kruajtësve të dhëmbëve dhe përdorimi i rregullt i tyre mund të shkaktojnë dëmtim të mishrave të dhëmbëve. Për më tepër, kruajtëset e dhëmbëve mund të ngecin në mishrat e dhëmbëve, të copëtohen dhe të thyhen. Ata gjithashtu mund të konsumojnë dhëmbët nëse përdoren për një kohë të gjatë. Ekzistojnë disa alternativa të tjera më të mira për heqjen e pllakëzave.

Woman who flosses regularly for optimal dental health.

Përmbledhje

Një pjesë shumë e rëndësishme e rutinës së përditshme të shëndetit oral është pastrimi midis dhëmbëve. Kjo duhet të bëhet të paktën një herë në ditë.

Ka shumë opsione të disponueshme për t'u përdorur për pastrimin midis dhëmbëve, si p.sh. Fillet dentare, furçat ninterdentale, ose filli me fije uji. Dentisti juaj do t'ju ofrojë këshilla për produktin më të mirë për t'ju ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve dhe metodën më të përshtatshme për t'u përdorur.

Pasi të keni filluar dhe vazhduar të pastroni në mënyrë rutinore midis dhëmbëve, do të vini re se sa mirë do të ndihet goja juaj.

Tabela e përmbajtjes

Kontaktoni

sqShqip
Request a Free Estimate, fill out the form below.